Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.12

Nowy wątek;-)
Dziewczyny gratulacje;-)

Rozpakowane:

10.09 (11.11) fasolek synek Tymon, 1630g, 47 cm, Wejherowo cc
22.10 (06.11) ana_zaba Zaspa 06.11 chłopiec Oliwer 2500 50cm CC
26.10 (14.11) ewelkaet synek Filip 3150g, 52 cm / Redlowo sn
28.10 (8.12) a..nulka synek Bartosz 2300g / Zaspa cc
28.10 (30.10) Rene synk / Kliniczna
11.11 (10.11) DagaJaga synek zaspa cc
13.11 (8/10.11) Gosia9 syn 3750g 57 cm Wejherowo sn
13.11 (14/22.11) Agam205 córka Kinga 3720g 56cm zaspa cc
13.11(15.11) styczniowka82 córka Oliwka 3200g 52 cm Wojewódzki sn
14.11 (19.11) emkarc syn Antoś 3470g 58 cm kliniczna cc
14.11 (13.11) onaa156 córka Emilka 3950g 57cm Redłowo cc
14.11 (3/8.11) Gagata chłopiec Mateusz 4250g 59 Zaspa cc
14.11 (17/21.11) Wiolka210 synek 4220 g 60 cm Zaspa sn
17.11 (13.11) Madlenn69 córka Laura 3620g 59 cm sn
20.11 (1.12) Takaja_84 (-cytrynowa) 2700 i 54cm Zaspa cc
24.11 (19/22.11) Dimis, córeczka Asia 3600, 56cm Redlowo sn

Grudzień
8.12 (4.12) Chocolate córeczka Ola 3200 57 kliniczna ?
8.12 (6.12) dorotek córeczka Natalia 3330g 57cm Zaspa sn

Jeszcze w dwupaku:
Listopad
Józefina 1.11
xmuchomorkax 2.11
MamaMalejM 10.11
zlota 13.11
Karotka 16.11
ariba20 26.11 zaspa
mamma(mia) 27.11 córeczka /Redłowo

Grudzień
Alfikowa 8.12 Synek/swissswiss
Zuzka1987 8.12 córka / Zaspa
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 10.12 córka/ Redłowo
Marta 12.12 synek/Redłowo
iwonus.p 14.12/9.12 synek/Wejherowo
Oleczkaa 15.12 córeczka/ Redłowo
~asia 21.12x
Lenson 22.12. /Kliniczna
zosiasamosia 23.12
Inka.ja 25.12
Juditt 26.12 córeczka/Wejherowo
anesia 26.12 córeczka/Kliniczna
Ewkaa 27.12 córeczka/Kliniczna
Kajtka 28.12 synek
Nina80 30.12 - obecnie 25-28.12 / córeczka/ Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy listopadowo-grudniowe 2014 cz.12

Dzieki dziewczyny ;)
U mnie to w ogole bylo smiesznie.. 6 dni spedzilam na patologii, w tym czasie 3 razy probowali wywolac mi porod, bez skutku...

Az w koncu 7 dnia urodzilam sama ;)

Mala jest super, ale mam problem z karmieniem, nie mam za bardzo mleka, polozne daja mi sztuczne zebym dokarmiala, boo tym co ja jej daje to jest glodna...
Musze sprobowac z laktatorem. Moze sie uda cos wiecej wydusic..

Gratuluje kolejnej mamusi:))) Czekamy na następne::D

Agam a w jakich godzinach dzwoniłaś jeśli mogę wiedzieć - ja dziś próbowałam i się nie udało;/ Jutro mam zamiar znowu próbować.

A u nas dobrze:) Mały je,przybiera i dużo śpi - muszę wybudzać na jedzonko:)wiec troszkę czasu pomiędzy karmieniami mam - wykorzystywany głównie na pakowanie prezentów i sprzątanie:)

Gratulacje dla nowej mamy:-)...no to została nas już garstka;-)...u mnie też totalna cisza a na dziś mam termin z usg:-P

Agam, myśmy dziś byli u niego. nawet nie szłam na nfz po tym co miała bratowa (źle dobrana szyna i leczenie zamiast trwać 6tyg ciągnęło się...) u nas na szczęście ok :) i wam życzę żeby się okazało wszystko dobrze.

Ewelkaet, Mala dostaje lacidobaby :)

kolejnym mamusiom gratuluje ;)

dzieki za inf odn szyny, dzis udalo mi sie zarejstrowac do sieliwonczyka na 19stycznia, chce sie skonsultowac, moze wcale nie ma dysplazji

Byłam na ktg i skurczy brakk, lekarz dał mi tydz, jak nie urodze to w pn skierowanie na wywołanie. Po lekarzu mega zakupy, wiec dopiero usiadłam i odpoczywam.

Chocolate, położna radziła mi dokarmiać w ciągu dnia, bo w nocy pokarm jest najtłustszy i najwartościowszy.
U nas smoczek został odrzucony, może dlatego, że jest wąski i mały i nie przypomina cycka ;)
Jutro czeka nas pierwsza wizyta u pediatry, mam nadzieję, że chociaż trochę przybrała na wadze, bo wczoraj przy wypisie już straciła 10%.

ja mam z tomme tippe elektryczny...mi rozbujał laktację :). Choć teraz widze, że będę musiała dokarmiac mała mm, bo nietsety moim mleczkiem sie nie na jada. Wczoraj cały czas płakała, butli nie potrafi chwytać, ale jak po 5 godzinach przy cycku....po kryjomu wsunęłam jej smoka, to wypiła 30-40 ml. I zasneła od razu na 3,5 godzinki. Chciałam ją karmić tylko piersią, ale niestety, będę ją musiala dokarmiać. A właśnie lepiej dokarmiać mm na noc? czy w ciagu dnia?

Nina.....strasznie dużo tego było. Miedzy innymi żółtaczka, mała musiała leżec pod lampami i pożniej obserwacja. Najgorsze jest to, że jak leży w ikubatorku pod lampami, to można jedynie dziecko wyjąc do karmienia na max 15-20 minut, zmiana pieluszki w inkubatorze, ehhh.

hej, ja się dalej bujam ze skurczami przepowiadającymi... ale są już megabolesne, z dnia na dzień coraz mocniejsze... Dzisiaj mam wizytę, ciekawe co tam doktor powie:)

Jun ja przy córce miałam medela mini electric i byłam bardzo zadowolona, teraz mam też elektryczny medela swing ale jak się sprawdzi to powiem później :P

Dziewczyny, laktotor ręczny czy elektryczny?

Ja chyba wszystko stosowałam, dopiero pomogło jak zaczęłam podawać butelkę i cycki odpoczęły od ssania, używałam też muszli avent, być może to też pomogło, wietrzyć za bardzo nie mogłam bo ciągle mi ciekło mleko.
U nas to przede wszystkim czas i odpoczynek od ssania.

Po dzisiejszej nocy mam cięższe piersi bo podawałam jej kiedy się obudziła o 1 i o 3 potem już nie chciała za to mleka wypiła od 4 do 7 trzy razy (50ml, 40m,l 30ml). teraz jest już głodna jak na razie nie chcę dać butelki a ona nie chce do piersi, jeszcze ją chwilę przytrzymam i zobaczymy która się ,,złamie" ;)

Jestem nieprzytomna, codziennie od 4.00 koniec spania ewidentnie w tych godzinach męczy ją brzuszek.

Ten mały ssak wisiał na cycku z małymi przerwami od 22 do 2... Co już sądziłam, że śpi i odkładałam do kołyski to ona znowu koncert. Brodawki bolą jak diabli, cycki wielkie i obrzmiałe i ciągle leci mi pokarm. Dziś wyślę męża po laktator, bo inaczej nie wyrobię :(
Pozdrawiam i trzymam kciuki za resztę :)

Dobra maść jest musteli na brodawki, wietrzenie oraz na koniec karmienia wyciskać troche pokarmu na brodawki.

Styczniowka, mi tez polozna pokazywala masaz podniebienia i dziasel maluszka. To mialo pobudzac chec i umiejetnosc ssania. Popatrz za tym jak to wykonywac i moze warto do poradni sie wybrac.

U nas dzis bylo niezle z karmieniem, ale nadal dokarmiam malego, bo on jest caly czas glodny. Dzis np. Jadl od 14 do 21co godzine...naprzemian piers i butla... teraz byla przerwa prawie 3 godziny, zobaczymy jak dalej... poprzedniej nocy raz sie obudzil, potem dopiero ok 6 wiec ladnie bylo:)

Dziewczyny zdrowia dla maluszkow. Podajecie im jakis probiotyk do tych antybiotykow?

Zuzka gratuluję! W końcu się doczekałas córeczki :)
Jun ale fajnie, że już w domu. potwierdzam, ponoć masaż języka dziąseł i podniebienia przynosi efekty. ja dużo wietrze cycki i smaruje maścią purelan....
Mia nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Ty też pisałaś o jakiejś maści.

Dimis, nie wiem jak się ta pani nazywa, ma czarne włosy i czarne okulary. Może do jakiejś poradni się wybiorę. A co na pogryzione brodawki?

Jun moja też płytko chwytała i strasznie mnie pogryzla.
nie wiem na które położne trafiłaś, ale jedna (Iwona) diradzała masaż buzi przed karmieniem i nauczyła mnie dobrze przystawiac mala.
U nas pomogła konsekwencja jak zle złapała to zabieralam i jeszcze raz... Po tym jak mnie pogryzla, s nie chciała otwierać buzi to czasem czekałam aż się rozplacze i otworzy szeroko buzie, bo wtedy ładnie lapala, może to okropne, ale teraz już nie mamy problemów z karmieniem. Życzę powodzenia :)

Styczniowka strasznie współczuję, pamiętam jak się z synem meczylam i ile nocy przeplakanych. Wybierz się do tej poradni, a nuż pomogą.. A szybciej Ci się nie uda?

dorotek ja mam dokładnie te butelki dla małej i jestem bardzo zadowolona bo chyba dzięki nim ona lepiej zaczęła chwytać pierś, ale ma bardzo słaby instynkt ssania, moze któraś z was zna taki problem i czy idzie to jakoś poprawić. chyba faktycznie wybiorę się po nowym roku do tej poradni laktacyjnej.

Ja co do karmienia to co chwilę zmieniam zdaniem :( Z rana byłam nastawiona że spróbuje powrócić do karmienia wyłącznie piersią, ale po całym dniu już mam inne zdanie i jestem gotowa zupełnie przejść na butelkę. Mała ewidentnie głodna ale podoba jej sie leżenie przy cycku, za to mleka zjada po 20-30ml no koszmar. Dzisiaj zapisałam ile zjadła to od 24.00 do godz 20.00 zjadła łącznie 240ml mm no i cycek do tego.

Gratulacje Zuzka!
Nie ma to jak w domu! :) Tak się cieszę, że już wróciłyśmy, bo wczoraj to jakieś załamanie przechodziłam. Nawet karmienie idzie lepiej bez tych wszystkich położnych, które co chwile przychodziły i kręciły głową, że "dziecko płytko chwyta". No właśnie wciąż płytko chwyta, brodawki bolą obie, są zaczerwienione, ale dzielnie karmię. Czy ktoś ma dobrą radę co z tym zrobić?

Nasz kot się chyba obraził :D Tosię obchodzi szerokim łukiem i nie chce mieć z nią nic wspólnego.

Zuzka1985 gratulacje 😊 imienniczka mojej 2 tygodniowej córeczki Natalki.

U nas karmienie jakos idzie ale mam strasznie poranione brodawki jeszcze ze szpitala, zwłaszcza jedną i ból jest okropny przy przystawianiu, pamiętam, że przy synku było tak samo i dopiero po kilku tygodniach wszystko się zagoiło.
Chyba przyszedł jakiś kryzys laktacyjny teraz bo wolniej te mleko się zbiera ale czytałam, że to normalne przy 3 tygodniu.
Ja polecam butelki avent natural(fioletowe), one są o naturalnym kształcie i dobre są kiedy chce sie łączyć karmienie piersią z dokarmianiem butelką, stosowałam przy synku kiedy mąż podawał mu moje mleko ściągnięte i młody nie miał problemu z piciem. Teraz dla córki kupilam w dobrej cenie w aptece gemini, dużo taniej niż w innych aptekach.

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...