Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

image
O Ś W I A D C Z E N I E
W sprawie 30 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

13 grudnia 2011 roku przypada 30 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce, który dla większości Polaków stanowi ponury symbol terroru stosowanego przez reżim komunistyczny wobec Narodu Polskiego, dążącego do odzyskania wolności i niepodległości. Dzień ten przywołuje wiele bolesnych wspomnień i budzi liczne refleksje, przede wszystkim na temat braku rozliczenia winnych tej zbrodni. Pomimo wielu prób podejmowanych przez wymiar sprawiedliwości zmierzających do ukarania sprawców stanu wojennego i masakry robotników na Wybrzeżu w 1970 roku, do dnia dzisiejszego nie doczekaliśmy się sprawiedliwego wyroku. Nie można się przy tym oprzeć wrażeniu, że sytuacji takiej sprzyja „niekorzystny klimat polityczny”, ponieważ większość przedstawicieli establishmentu nie jest zainteresowana w ujawnieniu prawdy o tamtych zbrodniach, a wpływowe i opiniotwórcze media czynią wiele wysiłków, aby dokonać rehabilitacji komunistycznych renegatów. Postępowanie takie jest policzkiem wymierzonym całemu Narodowi Polskiemu i w żaden sposób nie usprawiedliwiają go jakiekolwiek racje wynikające z bieżącej polityki, moralności, czy względów natury formalnej.
Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że przed sądem stanęli nie starzy i zmęczeni życiem ludzie, ale komunistyczni zbrodniarze winni zniewolenia Polski i Polaków w imię interesów Związku Sowieckiego. Na ławie oskarżonych zasiedli najważniejsi i najbardziej wpływowi przedstawiciele ówczesnych władz PRL-u, których główną troską było to, jak utrzymać się przy władzy i jak najlepiej wypełnić polecenia Kremla, a cała ich kariera nacechowana była brutalną walką z każdym przejawem niezadowolenia ze stanu naszego poddaństwa wobec obcego mocarstwa. Jaruzelski i jego wojskowa junta spod znaku WRON-u oskarżeni są o „kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym”, ponoszą także całkowitą odpowiedzialność za popełnione w tamtym czasie morderstwa i za stosowaną przemoc wobec bezbronnych ludzi. Odpowiedzialni są za pogrążenie Polski w kryzysie gospodarczym, zubożenie społeczeństwa i zmuszenie setek tysięcy ludzi do emigracji. Winni są prześladowania Kościoła, bezwzględnego zwalczania opozycji politycznej oraz likwidacji wszelkich demokratycznych przemian. Jaruzelski jest także osobiście odpowiedzialny za wiele przestępstw, ponieważ był w czasach PRL-u głównym filarem systemu komunistycznego, a od 1981 roku faktycznym dyktatorem stojącym na czele wojskowego reżimu. Był w tamtym okresie I sekretarzem KC PZPR, premierem rządu PRL, szefem MON i Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, skupiał w swoim ręku potężną i praktycznie absolutną władzę. Przez cały okres swojej kariery wojskowej i politycznej wysługiwał się Związkowi Sowieckiemu, będąc między innymi agentem sowieckiego wywiadu. Brał też czynny i bezpośredni udział w zwalczaniu podziemia niepodległościowego po zakończeniu II wojny światowej oraz w tłumieniu protestów robotniczych.
Dlatego Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności uważa, że odpowiednim miejscem dla towarzysza Jaruzelskiego jest ława sądowa, a nie polityczne salony. Uznajemy także za całkowicie zasadne działania zmierzające do rozliczenia ponurej przeszłości „czerwonego generała”. Jednocześnie sprzeciwiamy się wykorzystywaniu autorytetu urzędów publicznych i majestatu Rzeczypospolitej do jakiegokolwiek gloryfikowania i honorowania osobników, których dotychczasowa haniebna postawa moralna i polityczna budzi uzasadnione zastrzeżenia.
Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności domaga się w imię poczucia sprawiedliwości bezzwłocznego osądzenia wszystkich komunistycznych zbrodniarzy i ukarania ich za kolaborację ze Związkiem Sowieckim, w którego interesie dopuścili się haniebnych czynów. Domagamy się przede wszystkim pozbawienia Wojciecha Jaruzelskiego i pozostałych czerwonych renegatów, wszelkich praw publicznych, przywilejów, tytułów kombatanckich i honorowych, a także stopni wojskowych i odznaczeń państwowych. Domagamy się również pozbawienia wyżej wymienionych osobników pobieranych przez nich emerytur prominenckich i konfiskaty majątku będącego w ich posiadaniu oraz przeznaczenia uzyskanych stąd środków na zadośćuczynienie dla ofiar reżimu komunistycznego. Naszym zdaniem dopuścili się oni najcięższej zbrodni spiskując przeciwko narodowi i oddając się na usługi obcego mocarstwa, w którego imieniu zniewalali Polskę i Polaków. Dlatego dopuszczając się zdrady, nie powinni żyć na koszt społeczeństwa, któremu odmawiali prawa do wolności. Uważamy ponadto, że wskazane przez nas działania stworzą możliwość ostatecznego rozliczenia się z ponurą przeszłością i pociągnięcia do odpowiedzialności pozostałych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa i służb specjalnych PRL-u, winnych przestępstw wobec Narodu i Państwa Polskiego.

Gdańsk, dn. 12 grudnia 2011 roku.

Przewodniczący
Ligi Obrony Suwerenności
Wojciech Podjacki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

Ja też nie wiem, czy w Smoleńsku był zamach, czy nie.
Ale nie wiem tego dlatego, że przez półtora roku polska władza nie potrafiła objaśnić społeczeństwa w najprostszych sprawach dotyczących tego zdarzenia.
Nie wiem, dlaczego do dzisiaj Rosjanie nie oddali broni BOR-owców.
Nie wiem, dlaczego ofiary nie zostały poddane autopsji w Polsce.
Wiem, że Amerykanie w takiej sytuacji wleźliby do Rosji i zrobili swoje.
I to, powiem szczerze, napełnia mnie obawą, dlaczego nasz rząd zachowuje się przedziwnie beztrosko.
Można sobie Kaczora lubić, albo nie lubić. Ale skoro zginął Prezydent RP trzeba zrobić wszystko + trochę więcej dla wyjaśnienia sprawy i obrony polskiej racji stanu. Bo inaczej to urąga się narodowi, który dał rządzącym legitymację do sprawowania władzy.
I na cholerę było bronić Arabskiego, jak nawet NIK doszedł do wniosku, że zaniedbania są po stronie Kancelarii Premiera?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@sssd

1/ w którym momencie/punkcie wylegitymowałem się ignorancją?
2/ czemu uważasz, że źle ustawiłem proporcje między mediami?
3/ czemu uważasz, że bezstronność mediów to wolne żarty?

Wcale nie szukam mostu porozumienia:) Lepiej na moją wyspę nie wchodź, bo dzieci wystraszysz ;)

Ja nie szczekam, ja mówię - to tak na marginesie. Mam wielki szacunek do pp. Tuska i Komorowskiego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ Halewicz

1) jestes ignorant
2) sądzę, że źle ustawiłeś proporcje między mediami
3) niezależność i bezstronosc mediów mainstreamowych - wolne żarty,

miedzy nami mostów porozumienia chyba nie uda sie odnalezc

...

co do oceny Prezdenta i Premiera,
gdyby znalezli się na cenzurowanym jak Kaczynscy, to uwierz mi, że byłbys pierwszym, który by szczekał w głównym nurcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@sds - to jesteś jak ten Demurgion, kreujesz i z wyżyn spoglądasz! ^^

Błędem to, błędem tamto i owamto - a co proponujesz w zamian? Jakieś pomysły? o_O

Smoleńsk zamachem - hipoteza śledcza? Równoważną do hipotezy o smoleńskim zamachu może być hipoteza, że papież Benedykt XVI jest kosmitą. Absurd goni absurd...

Twoje wypowiedzi byłyby satysfakcjonujące, gdybyś choć raz zaproponował, o co niezmiennie proszę, rozwiązania alternatywne stojące w opozycji do obecnie przyjętych przez rząd RP.

Lollku –
Jestem miły, kulturalny i ciekawy, nie pretenduje do jakieś wyimaginowanej elity wiec proszę nie transponuj na mnie swoich kompleksów;)

Wszystko co powiedziałeś już słyszałem, ale ja pytam jak Ty widzisz wyjście z obecnego kryzysu- jaki stopień konsolidacji Europy? Czy jesteś za likwidacją Euro, czy może za wprowadzeniem nowego euro ( jak powiada cytowany gęsto Rybiński), czy powrotem do walut narodowych?

kij w mrowisko?
tylko probowalem Ci wskazac, ze mowiac "wy" robisz juz blad kardynalny, ktory wynika z ignorancji albo niewiedzy

....

nie reprezentuje żadnego środowiska,
przynajmniej z żadnym się nie utożsamiam,

za to nie boję się poznawać różnych środowisk,
równie często goszcze na stronach rzepy, co gazety wyborczej, czy krytyki politycznej i frondy

i staram się oceniać i ważyć racje, jak narazie nie porafie znalezc w sobie entuzjamu dla projektu: integracja; euro bylo bledem - teraz to widac jasno; kolejnym bledem bedzie unia fiskalna (radze przesledzic losy irlandii od wejscia do ue - i powiedziec, gdzie zrobili blad), bledem tez jest wkraczanie ue w obszary prawne, ktorych niepowinna tykac (co dobrze widac na przykladzie uk - 800 letnie tradycje demokratyczne, swoisty system prawny, a i tak eurokraciwiedza lepie)

...

czy smoleńsk był zamachem?

to jedna z hipotez śledczych, na równi z innymi;
hipoteza to zdanie, które należy udowodnić lub sfalsyfikować;

nie mam wiedzy zeby rozsztrygać (i pewnie nigdy cala prawda - jakakolwiek bedzie nie zostanie ujawniona)

osobiście: nie sądzę
natomiast, gdy ktoś mówi, że był to zamach, to zanim powiem, że jest wariatem posłucham dlaczego tak mówi

satysfakcjonuje Cie taka odpowiedz?

@KK - a pisałem Ci, że wywołasz sssd z lasu ;))

Choć pisałeś do KK, to jednak ja również pozwolę sobie zabrać głos.

Media nie są mainstream`owe - poza normalnymi komercyjnymi stacjami telewizyjnymi i radiowymi oraz wolną prasą istnieją jednostkowe media skrajne, ekstremistyczne---> Radio Maryja, Gazeta Polska, Nasz Dziennik, TV Trwam i parę pomniejszych portali. Można przyjąć, że 90% mediów podobnie widzi świat i rzeczywistość, natomiast 10% to (jednostkowe media) to wizja świata z krzywego zwierciadła...ale mamy wolność słowa, więc mogą sobie pisać, co im przysłowiowa ślina na język przyniesie.

Jednostkowe media (wymienione powyżej) serwują dokładnie papkę o której piszesz - często słucham Radia Maryja, więc mam punkt odniesienia. Tam dopiero odchodzi propaganda i manipulacja:) Osławiony już "przegląd prasy polskiej", gdzie lektor grobowym tonem, naprzemiennie ironicznym komentuje wydarzenia w Polsce i na świecie. Kto go słuchał choć raz, to wie o czym piszę^^

Dla mnie WY, to grupa ludzi stosująca permanentne krytykanctwo wobec rządu miłościwej RP - nie ważne co by zrobił Premier Tusk, czy Prezydent Komorowski...zawsze jest źle/niedobrze/zdrajca/putin/rusek/volksdeutsch/etc...co zwyczajnie już rozśmiesza, nie oburza.
Tudzież próby ekonomicznych dysput o niczym. Jeśli nie spotkałem przedstawiciela tychże WY, który potrafiłby zaproponować alternatywne rozwiązania ekonomiczne wobec kryzysu gospodarczego. Z reguły WY cytujecie niejakiego Rybińskiego lub wklejacie linki do tekstów na fronda.pl, niezalezna.pl, gazetawolska.pl, itd... Żadnej samodzielnej myśli.

Do jednego worka wrzucam "wyborcow pisu, srodowisko radia maryja, ruch smolenski, natankowcow, organizacje takie jak nopl, onr, los, prawicowa inteligencje, ludzi skupionych wokol takich portali jak fronda, czy racjonalista, pewnie czytelnikow gazety polskiej, rzepy i uwarzam, ze i pewnie 1000 innych blizej nie nazwanych srodowisk" - i opisuję go OSZOŁOMY. Nie, nie zamierzam wrzucić go do głębokiego jeziora:))))

Te setki różnych środowisk, o których piszesz, to typowe dla prawicy odłamy od odłamów, frakcje i podfrakcje, kanapowe partie, itp. - w zasadzie worek jak wyżej:)

ups..kij w mrowisko

A ssd jakie środowisko reprezentujesz?;)
Czy według Ciebie Smoleńsk był zamachem?;)

@ KK

co do źródeł kryzysu - gdzies napisales w czym je widzisz, niestety uwazam ze zle zdiagnozowales, tj. podales zrodla kryzysu amaerykanskiego z 2007 roku, a nie europejskiego

hm... chcesz cos rozwazyc i samemu przemyslec, to prosze...

masz przyjaciela, przyjaciel popadl w dlugi, nie moze sie z nich wyplatac, co robisz? pozwalasz mu sie zadluzac jeszcze bardziej - tj.. pozyczasz mu pieniadze, zeby splacil innych twoich przyjaciol, albo widzac beznadziejnosc sytuacji pozwalasz mu po ludzku "zbanktutowac" i zaczac wszytsko od nowa?

to a propo glebszej integracji i chyba lapiesz, kto jest tym przyjacielem; tymi innymi przyjaciolmi sa niemieckie i francuskie banki

...

w historii sprawdzaja sie rzeczy najprostsze, model wspolnot wraz z dorobkiem schengen byl konstrukcja bardzo prosta, ktora sprawdzala sie przez kilka dekad i pozwalala na wzrost gospodarczy - uzalezniony od mozliwosci kazdego z panstw

(nie widzisz dziejowej niesprawiedliwosci w tym, ze polska ma sie rozwijac tempem niemiec albo francji - gospodarek zaawansowanych, podczas gdy mamy tyle do nadrobienia i potencjalnie (potencjal!) moglibysmy rozwijac sie szybciej... a niestety wszytski projektu unii fiskalnej - stawek podatkowych - casus irlandii, wspolnej polityki pienuieznej - euro jest walutom kilkunastu krajow, a stopy procentowe sa tylko jedne - korzystne dla... ;))

niestety KK - wychwalasz pod niebiosa ue, ni slowa krytyczne nie slysze... niestety, nic nie wnosisz do dyskusji, broniac skostnialej struktury i gloszac hasla wiekszej integracji...

integracja nie dziala? recepta: wiecej integracji!

i jeszcze jedno ue jest projektem dokonywanym wbrew woli spoleczenstw, wiec im wieksze bedzie to napiecie - miedzy dzialaniami politykow i eurokratow, a wola spoleczenstw, tym koniec unni bedzie bardziej spektakularny

przyklad1: referenda ws konstytucji ue we francji i holandii, a traktat z lizbony
przykład2: "poszanowanie" demokratycznej woli irlandczykow odnosnie przyjecia traktatu z lizbony
przyklad3: poszanowanie woli wielkiej brytanii - i proba obejscia zasady jednomyslnosci

ja wiem, ze KK i Halewicz chcecei sie zaliczac do tej elity, co wie lepiej niz głupia tłuszcza... i że dla ciemnych mas i ludu lepsza bedzie integracja, bo wy wiecie lepiej... niestety to doprowadzi do spaktakularnego konca

4 czynniki sie w sobie zbiegna:
1) brak demokratycznej legitymacji ue
2) partykluarne interesy francji i niemiec, zwlaszcza nie niemiec
3) dazenia eurokratow do emancypacji ue (urzednicy, komisarze i itp. sa wangarda glebszej integracji; szukaja szansyy na wyswobodzenie sie spod wplywow glownych panstw)
4) kryzys ekonomiczny, z ktorym ue sobie nie poradzi, upadek euro, moze kilka skandali - wyjdzie np. na jaw jak tworzeone jest prawo europejskie i jakie grupy interesu maja na nie wplyw -> 4 bedzie katalizatorem

w 4 punktach zawarta jest anatomia rozpadu ue,
a ludzie o plytkich horyzontach, zawiedzeni euroentuzjasci, nie umiejacy trafnie ocenic rzecziwistoci... o wszytsko oskarza eurosceptykow

jacy "Wy"??

KK popełniasz wielki grzech ignorancji - mówisz wy, co sugeruje, że istnieje jakieś jedno środowisko

prawda jest taka, że mamy mainstreamowe media (2-3 stacje telewizyjne, 2-3 gazety, 2-3 tygodniki, 1 stacjae radiową), które głoszą dość spójny obraz rzeczywistości... ale po pierwsze nikt im nie dal monopolu na prade, po drugie - gdybys analizowala spoleczenstwo w calosci, to najpierw musisz odsiac tych nie interesujacych sie za bardzo polityka i sprawami publicznymi albo ograniczajacych swoja wiedze tylko do jednego serwisu informacyjnego (niestety jest to wiekszosc spoleczenstwa)

w mniejszosci masz ludzi poszukujacych czegos wiecej niz w dzien w dzien podawana papka medialna, wsrod tych ludzi masz oszolomow i wariatow, ale masz tez ludzi krytycznie oceniajacych rzeczywistosc

i wsrod tych krytycznie oceniajacych rzeczywistosc, masz wiele odlamow, od skrajnego lewactwa, przez anarchizm po skrajna prawice (co nie znaczy ze rowniez tam nie masz oszolomow i wariatow)

rozumiem, ze mowiac "wy" odnosisz sie do... no własnie? do kogo?

bo jak zgaduje do jednego worka wrzucasz: wyborcow pisu, srodowisko radia maryja, ruch smolenski, natankowcow?, organizacje takie jak nopl, onr, los, prawicowa inteligencje, ludzi skupionych wokol takich portali jak fronda, czy racjonalista, pewnie czytelnikow gazety polskiej, rzepy i uwarzam, ze i pewnie 1000 innych blizej nie nazwanych srodowisk?

wiec pozwol, ze Cie oswiece - poza mainstreamem sa jeszcze setki roznych srodowisk i byc moze niektorzy wierza, ze smolenskbyl zamachem... chociaz to nie jest za pewne doktryna zadnego srodowiska, a raczej osobistym przekonaniem poszczegolnych ludzi

wiec pytaj indywidualnie i nie stawiaj w pytaniach zadnej tezy!!

Nie prowokuj ich do poruszania tego tematu!!!! :))))

no w sumie szkoda że są tacy nieprzejednani :(

Ej Wy naprawdę uważacie że w Smoleńsku był zamach?

KK, cokolwiek byś tym ludziom próbował wyjaśnić, nawet zajmując wypośrodkowane stanowisko i nie opowiadając się politycznie za żadną opcją światopoglądową, a nadto kierując się czystą logiką ekonomiczną i socjologiczną...to i tak do nich nie dotrzesz - oni wiedzą jedno: "w Smoleńsku był zamach", a "Tusk to zdrajca":)

Ludzie kochane ;)
Jaką alternatywą jest UE w wersji "krok wstecz" skoro źródłem kryzysu jest własnie brak reform tego systemu? Przecież gdyby wprowadzić to w życie oznaczałoby to skazanie Europy na dalszą zapaść ekonomiczną a w konsekwencji rozpad całej UE

O ile pamięć mnie nie myli, to PIS sama się odsunęła od rządzenia w Polsce, po dwóch latach nieudanych rządów z egzotycznymi koalicjantami - nie była w stanie samodzielnie rządzić, a nikt nie miał ochoty wchodzić z tymi ludźmi w jakiekolwiek mariaże. Efektem tego były przedterminowe wybory i sromotna przegrana partii Kaczyńskich.

PO nie opowiadało herezji - to co się wtedy działo, to było preludium do dyktatury Kaczyńskich. Ale wiedzieli, że ani wojska ani policji na ulicę nie wyprowadzą, a Polacy nie mają ochoty żyć w państwie policyjnym i ...skończyło się rządzenie PIS`u.

Konkluzja jest taka, że PIS jest biegunowo odległe od prawa i sprawiedliwości. To partia dyktatorska, zorientowana na władzę absolutną pod przywództwem bardzo niebezpiecznego mentalnie człowieka.

Do dzisiaj nikt z PIS nie zaproponował żadnych realnych kontrpropozycji do obecnie przyjętej polityki rządu - jedynie pojawia się permanentny krytycyzm, włącznie z wyśmiewaniem Polski na arenie parlamentu EU (vide wystąpienia Ziobry i innych).

@ KK

z wami (tj. z Tobą i H.) jest jeden problem,
bardzo chętnie bym z Tobą podyskutował (z H. niekoniecznie)
i to bardzo merytorycznie,

tylko ze nie ma rozmowy w sytuacji takiej - gdy rzucacie hasła: chcemy konkretów, rozwiązań etc (mimo, że takie padają z mojej strony, tylko jkos sie w nie wczytac nie umeicie)

a jednoczesnie sami tez nie macie nic do powiedzenia konstruktywnego
poza twierdzeniem, ze zyjemy w najlepszym zmozliwych swiatow i trzeba zachowac status quo,
wierzyc w omnipotencje i geniusz eyropejczykow

#@ KK

przeczytaj w drugim watku LOSU dwie najdluzsze wypowiedzi
tam masz elemnty programu pozytwnego

@ KK

recepta jest bardzo prosta i napisałem ją wyzej - kroj wstecz w integracji, powrot do modelu wspolnot

to nie jest konkret?

dla kogos kto zna ewolucje ue od traktatow wspolnotowych przez schengen maastricht amnsterdam nicee pol lizbona i sledzi propozycje nowych zmian, to jest mega konkret

A jak byl demokratycznie wybrany rzad PiS-LPR-Samoobrona to jak po szczekalo kazdego dnia opowiadalo herezje i w ogole? Nie pamietasz Halewicz? Za duzo maselka?
Jak Tusk mogl straszyc Polakow, zeby wyciagali jak najszybciej oszzcednosci z bankow bo sa zagrozone za rzadow Kaczynskiego? Skoro nie byly??
Chodzilo o jak najszybsze odsuniecie Kaczynskich od wladzy zeby uchronic wielu swoich kolesie ktorzy mieli czesto parwdzwie zarzuty korupcji i grozilo im wieloletnie wiezenie i czekala ich sprawiedliwosc.
A PO nie chciala ani PRAWA ani SPRAWDIELIWOSCi tylko gnoj i smrod ktory mamy obecnie...

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (721 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Kawa czy Herbata - rano (196 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...