Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

image
O Ś W I A D C Z E N I E
W sprawie 30 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

13 grudnia 2011 roku przypada 30 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce, który dla większości Polaków stanowi ponury symbol terroru stosowanego przez reżim komunistyczny wobec Narodu Polskiego, dążącego do odzyskania wolności i niepodległości. Dzień ten przywołuje wiele bolesnych wspomnień i budzi liczne refleksje, przede wszystkim na temat braku rozliczenia winnych tej zbrodni. Pomimo wielu prób podejmowanych przez wymiar sprawiedliwości zmierzających do ukarania sprawców stanu wojennego i masakry robotników na Wybrzeżu w 1970 roku, do dnia dzisiejszego nie doczekaliśmy się sprawiedliwego wyroku. Nie można się przy tym oprzeć wrażeniu, że sytuacji takiej sprzyja „niekorzystny klimat polityczny”, ponieważ większość przedstawicieli establishmentu nie jest zainteresowana w ujawnieniu prawdy o tamtych zbrodniach, a wpływowe i opiniotwórcze media czynią wiele wysiłków, aby dokonać rehabilitacji komunistycznych renegatów. Postępowanie takie jest policzkiem wymierzonym całemu Narodowi Polskiemu i w żaden sposób nie usprawiedliwiają go jakiekolwiek racje wynikające z bieżącej polityki, moralności, czy względów natury formalnej.
Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że przed sądem stanęli nie starzy i zmęczeni życiem ludzie, ale komunistyczni zbrodniarze winni zniewolenia Polski i Polaków w imię interesów Związku Sowieckiego. Na ławie oskarżonych zasiedli najważniejsi i najbardziej wpływowi przedstawiciele ówczesnych władz PRL-u, których główną troską było to, jak utrzymać się przy władzy i jak najlepiej wypełnić polecenia Kremla, a cała ich kariera nacechowana była brutalną walką z każdym przejawem niezadowolenia ze stanu naszego poddaństwa wobec obcego mocarstwa. Jaruzelski i jego wojskowa junta spod znaku WRON-u oskarżeni są o „kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym”, ponoszą także całkowitą odpowiedzialność za popełnione w tamtym czasie morderstwa i za stosowaną przemoc wobec bezbronnych ludzi. Odpowiedzialni są za pogrążenie Polski w kryzysie gospodarczym, zubożenie społeczeństwa i zmuszenie setek tysięcy ludzi do emigracji. Winni są prześladowania Kościoła, bezwzględnego zwalczania opozycji politycznej oraz likwidacji wszelkich demokratycznych przemian. Jaruzelski jest także osobiście odpowiedzialny za wiele przestępstw, ponieważ był w czasach PRL-u głównym filarem systemu komunistycznego, a od 1981 roku faktycznym dyktatorem stojącym na czele wojskowego reżimu. Był w tamtym okresie I sekretarzem KC PZPR, premierem rządu PRL, szefem MON i Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, skupiał w swoim ręku potężną i praktycznie absolutną władzę. Przez cały okres swojej kariery wojskowej i politycznej wysługiwał się Związkowi Sowieckiemu, będąc między innymi agentem sowieckiego wywiadu. Brał też czynny i bezpośredni udział w zwalczaniu podziemia niepodległościowego po zakończeniu II wojny światowej oraz w tłumieniu protestów robotniczych.
Dlatego Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności uważa, że odpowiednim miejscem dla towarzysza Jaruzelskiego jest ława sądowa, a nie polityczne salony. Uznajemy także za całkowicie zasadne działania zmierzające do rozliczenia ponurej przeszłości „czerwonego generała”. Jednocześnie sprzeciwiamy się wykorzystywaniu autorytetu urzędów publicznych i majestatu Rzeczypospolitej do jakiegokolwiek gloryfikowania i honorowania osobników, których dotychczasowa haniebna postawa moralna i polityczna budzi uzasadnione zastrzeżenia.
Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności domaga się w imię poczucia sprawiedliwości bezzwłocznego osądzenia wszystkich komunistycznych zbrodniarzy i ukarania ich za kolaborację ze Związkiem Sowieckim, w którego interesie dopuścili się haniebnych czynów. Domagamy się przede wszystkim pozbawienia Wojciecha Jaruzelskiego i pozostałych czerwonych renegatów, wszelkich praw publicznych, przywilejów, tytułów kombatanckich i honorowych, a także stopni wojskowych i odznaczeń państwowych. Domagamy się również pozbawienia wyżej wymienionych osobników pobieranych przez nich emerytur prominenckich i konfiskaty majątku będącego w ich posiadaniu oraz przeznaczenia uzyskanych stąd środków na zadośćuczynienie dla ofiar reżimu komunistycznego. Naszym zdaniem dopuścili się oni najcięższej zbrodni spiskując przeciwko narodowi i oddając się na usługi obcego mocarstwa, w którego imieniu zniewalali Polskę i Polaków. Dlatego dopuszczając się zdrady, nie powinni żyć na koszt społeczeństwa, któremu odmawiali prawa do wolności. Uważamy ponadto, że wskazane przez nas działania stworzą możliwość ostatecznego rozliczenia się z ponurą przeszłością i pociągnięcia do odpowiedzialności pozostałych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa i służb specjalnych PRL-u, winnych przestępstw wobec Narodu i Państwa Polskiego.

Gdańsk, dn. 12 grudnia 2011 roku.

Przewodniczący
Ligi Obrony Suwerenności
Wojciech Podjacki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

http://www.rp.pl/artykul/777031.html?print=tak&p=0

dla niewtajemniczonych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jezeli izrael zbombarduje iran to szybko sie zakonczy ten koflikt,
gorzej jezeli to iran zaatakuje pierwszy;

ue zachowa neutralnosc, no tak dalej mozna udawac, ze nic sie nie dzieje, mimo, ze wojna bedzie sie toczyla u samych granic ue;

turcja jest obecnie blizsza zwrotu islamskiego niz kiedykolwiek wczesniej - ciekawe czy armina znowu stanie na wysokosci zadania;
poza tym do europy to za barzo sama teraz nie chce,
a tak jak mowisz - bez zadnych kompleksow buduje swoja pozycje - nie ogladajac sie na nikgo (np. plany budowy kanalu stambulskiego - jak smiesznie przy tym brzmi nasza niemoznosc budowy przekopu w skowronkach)

do tej ukladanki dochodzi bardzo ciekawy region gruzji-azerbejdzanu,
szkoda, ze ue tak pozno zrozumiala znaczenie niepodleglej gruzji dla calej europy (tu mam wielki szacunek dla prezydenta kaczynskiego)

...

wizja swiata sama w sobie jest bezwartosciowa, nie mam zapedow ku futurologii, nie bede pisal ksiazek,

interesuja mnei praktyczne konsekwencje...

jak narazie mam poczucie, ze polska nie wykorzystuje swojego potencjalu i ocena bedzie jednoznaczna po latach - dekada straconych szans
(transfery z ue to jedno,
ale jakos z akaceptacja przechodzisz nad stwierdzeniem, ze niedlugo bedzie nas 35 mln - dlaczego zatem nei zaczac prowadzic aktywnej i skutecznej polityki spolecznej/ kwestia imigrantow... na pewno zaczna naplywac, nie wiem kogo chcemy tu miec, ale wg mnie skandalem jest polityka nasza wobec polonii na wschodzie... tj. warunki jakie sie stawia repatriantom, mamy ok 3 mln ludzi o korzeniach polskich, kultywujacych polskie tradycje, a stawiamy im bariery w powrocie... a rownoczesnie cieszymy sie, ze na zachod wyjechalo 2 mln i spadlo bezrobocie dzieki temu//
nie rozumiem dlaczego mamy podazac za europejska utopia drogich zrodel energii odnawialnej, limitow co2 - zamaist rozwijac swoje tanie technologie weglowodorowe,
(ciekawe co powiecie na rezolucje ue zabraniajaca wydobywania gazu lupkowego - czy tez bedzie to rzecz sluszna bo europejska?)
mozna mnozyc
polska ma wszelkie predyspozycje zeby stac sie liderem regionu,
do tego mamy ponad 500 km wybrzeza, czego kompletnie nie potrafimy wykorzystac... tak samo zreszta jak rzek)

ale pomijajac wszystko, jezeli pesymistyczna wizja swiata sie sprawdzi, to nie bede sie zastanawiac, spakuje sie w 20 minut (tyle mniej wiecej czasu dawalo nkwd zsylanym na syberie) i stad wyjade

Ja powtórzę to co powiedziałem wcześniej - książka Cenckiewicza i Gontarczyka metodologicznie jest nie do podwarzenia. To że teraz media nagle grzmią o akcji SB "Ambasador" to oni już te fałszowanie dawno opisali a przed nimi niejaki Majchrzak chyba.

Czasem mam wrażenie że tej książki nikt z dziennikarzy ani gadających głów nie przeczytał. Poważnie.

Ssd
Twoja wizja przyszłości bardzo kojarzy mi się ze sposobem argumentowania prof A. Piskozuba. Pamiętam że kilka lat przed WTC on na wykładach przewidział konflikt cywilizacji zachodniej z islamską. Myślę że spodobałby Ci się jego książki o geopolityce polski i świata. Studenci go bardzo szanowali.

Moim zdaniem to że Izrael zbombarduje Iran jest niemal pewne. Myślę że w przyszłym roku. UE pewnie zachowa neutralność jak zwykle.

Jestem przeciwnikiem Turcji w UE. sama Turcja zresztą też niekoniecznie UE tak potrzebuje i pragnie. Oni wydeptują własną ścieżkę laicyzacji państwa islamskiego i urastają do hegemona na bliskim wschodzie.

Subiektywnie państwa islamu dla mnie to skansen, który nigdy nie wyszedł ze średniowiecza. Model Turcji z jej sufizmem i kształtem jaki nadał jej wojskowy przewrót Ataturka jest wielką niewiadomą. Ale to nie jest państwo UE.

z uniwerkami masz 100% racji,
lustracja moglaby byc rownoznaczna z eutanazja polskiej nauki

ale moze narodziloby sie cos ciekawszego dzieki temu

...

z drugiej strony historycy tacy jak cenckiewicz, gontarczyk widzisz z jakim przyjeciem spotykaj sie przez mainstream,

tymczasem o prlu pisze wiele mlodych doskonalych pior, oprocz tych dwojga, wymienic jeszcze mozna dudka, zarembe, kaminskiego, matyje

w ogole polecam serie "w krainie prl" wydawnictwa trio

a tak luźno nawiązując do początkowego postu ;)

http://www.youtube.com/watch?v=_cGSzPI3YTY

Bardzo ciekawy wywiad. Podobało mi się zwłaszcza o starych profesorach. Uniwerki dziś są dość specyficzna hybrydą. Z jednej strony władze dzierżą ludzie z lat 70 z drugiej napierają młodzi i niewyobrażalna komercjalizacja uczelni, niejasne konkursy i dziwności z przyznawaniem grantów. Feudalna tradycja + wolny rynek ;)

Gdyby lustracja przejechała całe środowisko akademickie nie ostał by sie tam kamień na kamieniu. Ale to już jest kosmicznie zagmatwana sprawa.

KK - teraz dwa pytania do Ciebie

1) jak UE powinna się zachować, gdy wybuchnie wojna irańsko-izraelska?

2) UE, a Turcja albo raczej Turcja, a UE - jaka przyszłość?

wizja świata?

nawet toffler stwierdził po 89 roku, że prognozowanie dluzsze niz 5 letnie jest zupelnie bezsensowne...

przełom technologiczny na pewno sie dokona - pytanie jak szybko, wg mnie kolejne 50 lat to bedzie jeszcze czas ropy, gazu, wegla...
(bo przelom technologiczny to nei tylko technologia, ale jeszcze jej upowszechnienie; gdzie sie dokona - moze azja: chiny, japonia/ ale nieskreslam indii - narazie sa odtworcze, ale skupuja na potege patenty... np fotosynteze)

wizja swiata... europa traci dalej na znaczeniu,
spoleczenstwo sie starzeje, pojawia sie coraz wiecej imigrantow, tradycje europejskie - w tym kultura praw czlowieka ulegaja modyfikacji, z bezpiecznego i milego miejsca do zycia europa staje sie co raz mneij przyjemnym miejscem, wzrasta przestepczosc(przedmiescia paryza, czy miast niemieckich to przyczulki nadchodzacych zmian);
gospodarcza zapasc europy i dalsze popadanie w dlugi,
dlug europy bierze sie z rozbudowanego socjalu... wg mnie chore jest to, ze zadluzamy sie zeby utrzymac obecny poziom zycia, ktos kiedys ten dlug bedzie musial splacic,
pierwszy szok jaki nastapi - koniec dostepu do tanich dobr: przede wszystkim taniej elektroniki (smartfon wyprodukowany w chinach jest tanszy w europie niz w chinach - ten trend sie odwroci, gdy inne ruynki stana sie bardziej chlonne); koniec z kilkoma urlopami w roku,
kolejny szok - koniec taniej zywnosci, gdy rozleci sie eksperyment centralnego planowania, ktory uprawia ue w tym obszarze,
nastepstwem tego beda populistyczne rzady (prawicowelub lewicowe) i co gorsza kolejne eksperymenty (jak np zapateryzm - i tragiczny program inwestowania w energie odnawialna)
dalej obciecie socjalu...
efekt: diametralne zuobzenie kilku spoleczenstw, w niektorych krajach moze wariant argentynski
co dalej - to ciekawe, wg mnie wcale rosja nie jest naszym najwieszkym zagrozeniem, a islamizacja europy (to tez jest olbrzymi problem rosji - tak a propos wojny czeczenskiej i nie tylko...)

usa poradza sobie, aczkolwiek beda musialy sie posunac,
zamiast roli swiatowego policjanta, zaczna troszczyc sie o ochrone swojego posiadania;
tylko, zeby usa sobie poradzilo, musi odchorowac obame (prezydent prawnik - przeklinaja go wszyscy przedsiebiorcy/ zapatrzony w europe, swojego czasu w zapatero ...); tea party moze byc bardzo ozywczym ruchem... kto wg Cieebie KK bedzie kolejnym prezydentem usa?

indie
na plus - maja duzo zdrowsza strukture demograficzna niz chiny,
na minus - kastowosc tego spoleczenstwa,
na plus - postawienie na technologie
indie i ich rozwoj dla mnie to wielka zagadka...

brazylia
ma wszystko - od surowcow, przez zdrowa strukture demograficzna, potencjal wzrostu, po perspektywe niezakloconego wzrostu
minus jest taki, ze w amaeryce poludnuiowej rowniez sa silne antagonizmy miedzypanstwe (silniejsze zdecydowanie niz w obecnej europie, brazylia do tego jest bytem odrebnym - jezeyk, historia: ustroj i droga do demorkacji), wiec jej sukces warunkowany bedzie glebokoscia i mozliwoscia integracji ameryki poludniowej (bedzie to integracja ekonomiczna - li i wylacznie wspolny rynek, projekt integracji poprzez prawo na wstepie zostal odrzucony)

rosja
zamiast rosja mozna mowic moskwa, pytanie brzmi czym moskwa bedzie dysponowala... 1) czy rosja utrzyma integralnosc terytorialna (kwestia poszczególnych republik oraz rysujacego sie konfliktu z chinamii o syberie), nie wierze natomiast w ekspansje miltarna - zbyt kosztowna, zbbyt ryzykowna (bialorus, ukraina, gruzja - to jest kwestia blizszej zagranicy), 2) jak sie odnajdzie w nowym wyscigu zbrojen, ktory rozpoczela z chinami i usa, 3) na ile uda sie rosji uzalenienie enrgetyczne europy i chin od swoich zasobow;
czyli w zasadzie rosja bedzie takim samym graczem jak byla przez ostatnie 200 lat, z ta roznica ze zamiast ekspansji miltarnej, bedzie dazyla do pozycji glownego dostawcy surowcow, ewentualny konflikt jaki sie rysuje to o kontrole nad przejsciem polnocnym

chiny-japonia-azja
a) same chiny
na minus: polityka jednego dziecka, nie wiem jak sobie poradza ze starzejacym sie spoleczenstwem (moze beda zabijac starcow?);
na minus: brak spositosci panstwa - kraj utrzymywany w granicach przez armie - bardzo mozliwy rozpad
na plus: odpowiedzialna i rozumna polityka,
na plus: dostep do surowcow (rzadkie metale, gaz lupkowy),
na plus: zgromadzenie ogromnych ilosci dewiz
na plus: ekspansywnosc ekonomiczna: wygraly konkurencje z europa o afryke (np sprawa sudanu poludniowego;) europa przegrala w przedbiegach) - jedynie francja cos probuje, stad wojna w libii; gdy nato/koalicja wycofa sie z afganistanu - rowniez wejda tam chinczycy
b) chiny w konstelacji z japonia i reszta azji (bez indii)
jjezeli projekt unii azjatyckiej wypali... tj. wzorowanej na wspolnym rynku (tak jak ue gdy powstawala), bedzie to najdynamiczniejszy obszar swiata w kolejnych dziesiatkach lat... warunek zeby tak bylo 1) chiny musza zachowac integralnosc terytorialna, 2) japonia musi zgodzic sie na dominacje chin - czyli przezwyciezyc wielowiekowy antagonizm// zreszta jest to droga prowadzaca do zjednoczenia korej

afryka:
nie w tym stuleciu,
moze wiek XX bedzie wiekiem afryki

najbardziej prawdopodobny scenariusz: bajzel na calym swiecie,
njprzyjemniejsze miejsca do zycia: usa, kanada, australia, nowa zelandia

z innej beczki

specjalnie dla HALA i KK zeby mogli sie powyzywać

http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2010/05/18/rewelacyjny-wywiad-z-sp-prof-pawlem-wieczorkiewiczem-dlaczego-rzeczpospolita-czekala-2-lata-z-publikacja/

z mojej strony: bez komentarza

gdzie Twoim zdaniem dokona się przełom technologiczny i jaka jest Twoja wizja świata? ( słowo honoru że nie będę sie czepiał;))

ssd
a jaki okres historyczny Cie najbardziej interesuje?

z tym sie w pelni zgadzam, ze jest to mozliwe,
tylko, ze to nie w europie dokona sie ten przelom

ale wymieniles modnych obecnie historyków, nie przetlumaczonych w pelni na jezyk polski

wiec dysponujesz wiedza zdecydowanie wieksza niz statystyczny amator historii, wiec wniosek sie nasuwa jeden...

KK - ja nie

*BRIC, kurde literówki mroczne (!) ;)

ssd
ale tak na marginesie powiem Ci że wydaje mi się że oprócz tej mainstreamowej wersji jest jeszcze trick który może zaskoczyć wszystkich - kolejny skok technologiczny.

Zimna Fuzja przekuta na wykorzystanie komercyjne. Zobacz już teraz co UE, Japonia, Rosja, Stany Zjednoczone, Chiny, Korea Płd. i Indie kombinują z projektem ITER. To może kompletnie zmienić kwestie surowców i w ogóle potrzeb energetycznych świata.

A drugi patent to bozon Higgsa czyli tzw. cząstka boga. Wiesz CERN i ten wielki zderzacz hadronów w Genewie może wywrócić całą fizykę do góry nogami. Wszystko przed nami. Myśle ze to kwestia 30 lat i zacznie się zupełnie nowy łomot dla ludzkości i całe to snucie o BRICK stanie się nie adekwatne. Zobaczymy.

ehhe..a Ty?;)

p.s. ja do Rybińskiego się nie czepiałem bo w sumie aż tak dobrze go nie znam

KK

takie pytanie prywatne - zawodowo zajmujesz sie histoirią?

http://www.fakt.pl/Rybinski-Euroidioci-pograza-UE,artykuly,140429,1.html

tu Ryybinski mowi do Was: KK i Hal,
zapamietajcie co mówi... bo albo bedziecie mieli sposobność go wyśmiać za 2-3 lata albo posypać głowe popiołem

...

Hal oczywiscie wie swoje
i wie, ze rybisnki sie juz nie raz mylil... jak chcesz w to brnac hal to dawaj zrodlo i linka (twoim sposobem:P)

Inne tematy z forum

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Grajdołki (28 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...