Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

image
O Ś W I A D C Z E N I E
W sprawie 30 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

13 grudnia 2011 roku przypada 30 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce, który dla większości Polaków stanowi ponury symbol terroru stosowanego przez reżim komunistyczny wobec Narodu Polskiego, dążącego do odzyskania wolności i niepodległości. Dzień ten przywołuje wiele bolesnych wspomnień i budzi liczne refleksje, przede wszystkim na temat braku rozliczenia winnych tej zbrodni. Pomimo wielu prób podejmowanych przez wymiar sprawiedliwości zmierzających do ukarania sprawców stanu wojennego i masakry robotników na Wybrzeżu w 1970 roku, do dnia dzisiejszego nie doczekaliśmy się sprawiedliwego wyroku. Nie można się przy tym oprzeć wrażeniu, że sytuacji takiej sprzyja „niekorzystny klimat polityczny”, ponieważ większość przedstawicieli establishmentu nie jest zainteresowana w ujawnieniu prawdy o tamtych zbrodniach, a wpływowe i opiniotwórcze media czynią wiele wysiłków, aby dokonać rehabilitacji komunistycznych renegatów. Postępowanie takie jest policzkiem wymierzonym całemu Narodowi Polskiemu i w żaden sposób nie usprawiedliwiają go jakiekolwiek racje wynikające z bieżącej polityki, moralności, czy względów natury formalnej.
Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że przed sądem stanęli nie starzy i zmęczeni życiem ludzie, ale komunistyczni zbrodniarze winni zniewolenia Polski i Polaków w imię interesów Związku Sowieckiego. Na ławie oskarżonych zasiedli najważniejsi i najbardziej wpływowi przedstawiciele ówczesnych władz PRL-u, których główną troską było to, jak utrzymać się przy władzy i jak najlepiej wypełnić polecenia Kremla, a cała ich kariera nacechowana była brutalną walką z każdym przejawem niezadowolenia ze stanu naszego poddaństwa wobec obcego mocarstwa. Jaruzelski i jego wojskowa junta spod znaku WRON-u oskarżeni są o „kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym”, ponoszą także całkowitą odpowiedzialność za popełnione w tamtym czasie morderstwa i za stosowaną przemoc wobec bezbronnych ludzi. Odpowiedzialni są za pogrążenie Polski w kryzysie gospodarczym, zubożenie społeczeństwa i zmuszenie setek tysięcy ludzi do emigracji. Winni są prześladowania Kościoła, bezwzględnego zwalczania opozycji politycznej oraz likwidacji wszelkich demokratycznych przemian. Jaruzelski jest także osobiście odpowiedzialny za wiele przestępstw, ponieważ był w czasach PRL-u głównym filarem systemu komunistycznego, a od 1981 roku faktycznym dyktatorem stojącym na czele wojskowego reżimu. Był w tamtym okresie I sekretarzem KC PZPR, premierem rządu PRL, szefem MON i Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, skupiał w swoim ręku potężną i praktycznie absolutną władzę. Przez cały okres swojej kariery wojskowej i politycznej wysługiwał się Związkowi Sowieckiemu, będąc między innymi agentem sowieckiego wywiadu. Brał też czynny i bezpośredni udział w zwalczaniu podziemia niepodległościowego po zakończeniu II wojny światowej oraz w tłumieniu protestów robotniczych.
Dlatego Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności uważa, że odpowiednim miejscem dla towarzysza Jaruzelskiego jest ława sądowa, a nie polityczne salony. Uznajemy także za całkowicie zasadne działania zmierzające do rozliczenia ponurej przeszłości „czerwonego generała”. Jednocześnie sprzeciwiamy się wykorzystywaniu autorytetu urzędów publicznych i majestatu Rzeczypospolitej do jakiegokolwiek gloryfikowania i honorowania osobników, których dotychczasowa haniebna postawa moralna i polityczna budzi uzasadnione zastrzeżenia.
Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności domaga się w imię poczucia sprawiedliwości bezzwłocznego osądzenia wszystkich komunistycznych zbrodniarzy i ukarania ich za kolaborację ze Związkiem Sowieckim, w którego interesie dopuścili się haniebnych czynów. Domagamy się przede wszystkim pozbawienia Wojciecha Jaruzelskiego i pozostałych czerwonych renegatów, wszelkich praw publicznych, przywilejów, tytułów kombatanckich i honorowych, a także stopni wojskowych i odznaczeń państwowych. Domagamy się również pozbawienia wyżej wymienionych osobników pobieranych przez nich emerytur prominenckich i konfiskaty majątku będącego w ich posiadaniu oraz przeznaczenia uzyskanych stąd środków na zadośćuczynienie dla ofiar reżimu komunistycznego. Naszym zdaniem dopuścili się oni najcięższej zbrodni spiskując przeciwko narodowi i oddając się na usługi obcego mocarstwa, w którego imieniu zniewalali Polskę i Polaków. Dlatego dopuszczając się zdrady, nie powinni żyć na koszt społeczeństwa, któremu odmawiali prawa do wolności. Uważamy ponadto, że wskazane przez nas działania stworzą możliwość ostatecznego rozliczenia się z ponurą przeszłością i pociągnięcia do odpowiedzialności pozostałych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa i służb specjalnych PRL-u, winnych przestępstw wobec Narodu i Państwa Polskiego.

Gdańsk, dn. 12 grudnia 2011 roku.

Przewodniczący
Ligi Obrony Suwerenności
Wojciech Podjacki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

KK

mylisz porządki

problemem nie jest integracja, a jej gloebokosc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Manson - zdarza mi się często wyjeżdżać służbowo w trasę i przejeżdżam przez wsie i wioseczki. Wiele się zmieniło na przestrzeni ostatnich 6 lat i to na dobre. Odnowione domy i gospodarstwa, nowe drogi, nowe maszyny rolnicze (w sobotę byłem pod Olsztynem, widziałem na podwórzu gospodarstwa nowy ciągnik John Deer`a) - już rolnicy nie protestują, ziarna na tory nie wysypują, dróg nie blokują... Nie wiem Mansonie na jakieś wsi mieszkasz ale być może tam jeszcze Unia nie dotarła:)

Mówisz K&K, że rolnictwo się rozruszało???
Zapraszam do mnie na wieś. Pokażę Ci to rolnictwo.

i jeszcze jedno: przestańcie zarzucać nas inwektywami typu, eurokomuchy, bolszewicy, lemingi itd. Ani ja ani Hal nie okraszamy was żadnymi negatywnymi epitetami. Nawet nie chce mi się wymieniać takowych potencjalnych. Bo po co taki język?

a mówiłem chłopaki żebyście Hala nie drażnili;)

jakkolwiek jestem zwolennikiem jakiegoś kompromisu to wiecie - On ma racje. Polska w latach 2007 - 20012 dostała prawie 60 mld a plan na lata 2014- 20 to 70 mld euro. Kupa kasy.

Oczywiście trochę biurokracji z tym jest i kilku partyjniaków różnym pociotkom dało zarobić ale to już jest sprawa polepszenia naszych krajowych standardów.

Weźcie też pod uwagę że eurosceptycy już raz się pomylili - jak nam wróżyli przed wejściem do UE że że Niemcy ziemie wykupią a gospodarka padnie w ciągu 1 roku.

Weszliśmy do UE - napłynął kapitał zagraniczny, gospodarka się rozruszała a rolnictwo wreszcie zaczęło jakoś żyć dzięki dotacjom, choć prawda że mogliby dostawać więcej.

Ile zyskaliśmy na integracji a co straciliśmy? Szanuje Wasz sceptycyzm ale generalnie dotychczasowa empiria stoi za integrystami.

o pomysłach na bizenes?

chyba nie o tym mowimy

zreszta to ty podobno jestes guru finansjery,
guru przedsiebiorczosci
i guru nad guru

ciekawe jaki sam biznes prowadzisz

wiemy juz, ze oparty poniekąd na funduszach unijnych...

Widzę, że się towarzystwo pochowało - może jak przyjdzie KK, to będziecie rozmowniejsi o_O
Ale próżny Wasz trud! Wrócimy do rozmowy o wydatkowaniu kasy, inwestycjach i Waszych pomysłach na biznes:)

aha...ten link, który zamieściłeś - z treści aż bije frustrą pt. "oni dostali, a ja nie - oni mają słabe projekty, a mój taki świetny, a go olali" :)) Rozumiem gościa, starał się, namęczył...a tu pupa. Sam również starałem się o parę dotacji i urzędasy z PARP`u mnie uwalili - choć uważam, że nie mieli racji ^^

@sadyl - widzę, że nie rozumiesz. Postaram Ci się wyjaśnić.

Pieniądze z dotacji unijnych były (i są) przeznaczone na aktywizację gospodarki na wszelkie sposoby. Każda dziedzina gospodarki w Polsce korzystała i korzysta z dotacji.
Dokładnie tak jak piszesz - głupotą nie brać, gdy dają. Ja również znam mnóstwo osób/firm, które dzięki dotacjom zakupiło nowe maszyny produkcyjne, wybudowało nowe linie produkcyjne, rozwinęło się na tyle mocno, że mogą eksportować. Wyśmiewasz szkolenia...cóż, zdarzają się indolentne nauczycielki, które nie rozumieją czemu ktoś im dał zarobić 150zł za godzinę - ale zapewne z dużą przyjemnością wydawała te pieniądze kupując usługi/towaru (rozumiesz sens?).

Nie, nie obrzydły mi reklamy - bo agencje reklamowe zarabiały krocie na realizacji poszczególnych spotów. Zjedli tę kasę? Nie, wydali w Polsce.

Nie wiem czym się zajmujesz i gdzie pracujesz ani jako kto - natomiast mam 100% pewność, że Twój zakład pracy egzystuje również dlatego, że są klienci którzy kupując Wasze towary i usługi - zastanawiałeś się skąd mają na to pieniądze?

Tylko idiota nie rozumie dlaczego wydatkowało się te pieniądze.

Hm...zwyczajnie się boisz i tyle.

Przecież dane o których piszę ogólnie dostępne - min.Bieńkowska potrafiła tak dobrze wydatkować środki unijne. Kontrakt MW był szeroko opisywany w prasie, zresztą osobiście znam ludzi z MW, więc szczerze im gratuluję takiego wielkiego kontraktu. PGE Arena dołuje z komercjalizacją - vide ostatnie artykuły w prasie, Ergo Arena się bardzo stara - ilość imprez w 2011 roku dobrze rokuje...

Krytykujesz rząd, że pieniądze są wydawane bez sensu, że nietrafione inwestycje, że ludzie sami lepiej by je wydali, gdyby je im dać...to proszę bardzo, zaprezentuj swoje pomysły na biznes.
Nie masz wiedzy - i w tym problem. Powtarzasz, co napisze Rybiński lub ktokolwiek inny i nie masz własnego zdania.
Ja wiem jak robić interesy i stąd moje głębokie przekonanie, że idziemy w odpowiednim kierunku.

@Hal:
"Nikt nie funduje kożuszków i bucików Yorkom w Europie z Twoich podatków"

No patrz - a myslałem, że niezmierzona jest unijna kreatywnośc a na to nie wpadli :)
Pierwszy z brzegu naprzykład z Netu:
http://antyweb.pl/na-co-ida-pieniadze-z-8-1-parp-czyli-kto-ile-dostal/
Z własnego doświadczania: sam znam kilka osób, które dostały unijne dofinansowanie na różne bzdurne projekty, z których nic nie wynikło.
Ale ktoś dawał kasę - to ją wzięli. Głupotą nie brac, gdy dają.
Kilka dni temu rozmawiałem z klientką-nauczycielką. Opowiadała o szkoleniach z unijnych dotacji, nikomu nie potrzebnych, za to dających zarobić prowadzącym 150 zł/h
Stawka "niska", bo to tylko nauczyciele.
No i rozejrzyj się wokół siebie: ile widzisz reklam i plakatów z dopiskiem "finansowane z funduszu jakiegośtam"?
Nie obrzydł Ci np. Prokop z Wellmanową?
Nie obrzydły Ci reklamy ryb czy wołowiny?
Tylko idiota robiłby tego typu kampanie z własnych pieniędzy. Ale z cudzych - dlaczego nie?

tak w ogole, to kim Ty w ogole Halewicz jestes?

raz przedstawiasz sie jako przedsiebiorca,

jako bywalec salonów,

innym razem jako obieżyświat,

alfa i omega,

ostatnio ez bojownik o wolna i niepodległa Polske w czasie PRL

a wydajesz sie przykuty do komputera...

ty masz czas na cokolwiek innego?

jeszcze raz hal
zebys zrozumial

nie jestes zadnym partnerem do rozmowy,
nie chhodzi mi nawet o twoje zadufnie, zapatrzenie sie w sobie,
nie chcodzi mi nawet o hipokryzje (strategie rzadu uznajesz za swoja - to wyloz ja punkt po punkcie, jak dla mnie strategia rzadu jest li i wylacznie przetrwanie, na zasadzie moze sie uda)

nie jestes partnerem do rozmowy bo nie sluchasz,
po drugie stawiasz zaadania, ktorych sam nie spelniasz

chcesz zebym dokumentowal dane - jakos w zadnym poscie swoich danych niedokumentujesz, przejrzyj wszystkei posty w tym watku i wszytskie swoje udokumentuj
wiecej - jak dokumentuje - to ci sie niepodoba wklejanie linkow

poza tym jakies zadania mi wyznaczasz, napisz to, napsiz tamto...
chcesz rozmawiac kontruktywnie i blyskotliwie to napisz tak

roczne srodki panstwa wynosza tyle i tyle mld,
panstwo ma takie i takie wydatki inwestycyjne
akceptuje to w pelni lub zmienilbym to i to
i pytanie - jak innaczej je rozlozyc

rzucasz jakas smieszna kwote - 1 mld euro,
starzy to raptem na jedna niezaduza inwestycje

i ze niby co panstwo polskie w tej kwocie mam uzdrowic?
(sama roczna obsluga dlugu wynosi 40 mld zł)

jak potrafisz to pisz...

No i?? Czekam i zęby ostrzę:)

Ale źródła których danych? Doprecyzuj proszę, to podam.

I strategię czego mam przedstawiać, skoro obecną strategię rządu akceptuję i popieram i uznaję za własną?

Ależ przeczytam z uwagą, jak napiszesz, co byś zrobił mają do wydania 1.000.000.000 euro:) Jesteś takim przecież specem od naprawiania UE i Polski, że z pewnością popiszesz się jakimś błyskotliwym planem managerskim^_^
Pytaniem jest, czy potrafisz - bo chyba wiesz, że jak napiszesz bzdurę albo skopiujesz skądś tekst, to Cię zjem w całości i wyśmieję.

wiesz hal,

chcesz byc powazny to sam odpowedz na swoje pytania...

1) podaj zrodla wszystkich swoich danych
2) sam przedstaw dokladnia strategie rozwoju oparta o liczbe i wyliczenia

...

nie potrafisz rozmawiac z innymi,
zamiast rozmowy atakujesz,
jak cos ci niepasuje to atakujesz: podaj zrodla
wyznaczasz zadania - napisz to, tamt

pozniej i tak tego nie czytasz tylko swoje madrosci

chcesz byc gosciu powazny odpowiedz na dwa powyzsze pytania,
SWOJE PYTANIA

Premier Tusk wyraźnie powiedział, że nie jesteśmy zainteresowani budową szybkiej kolei. Nie manipuluj.

Czy znasz pojęcie komercjalizacji obiektów? Zapewne znasz. Otóż są wyspecjalizowane firmy, które profesjonalnie komercjalizują takie obiekty - u nas jeszcze raczkuje i domorośli managerowie próbują na własną rękę komercjalizować takie obiekty (vide Ergo Arena PGE Arena - choć ta pierwsza zaczyna sobie radzić).

Rentowność inwestycji może być długofalowa. To zależy od zarządzania takim obiektem. Podajesz przykład: "w austrii i portugalii stadiony po imprezach przynosza same straty, sa jak zgnile jaja, ktorych nikt nie chve i pewnie pojda na zyletki (co zrobili chinczycy z czescia swoich poolimpijskich obiektow)" - to ja poproszę o źródło tychże rewelacyjnych danych ale nie odniesieniu do jednostkowego przypadku ale skali zjawiska.

UE wpompowała w Polskę wystarczająco dużo kasy, aby rozkręcić gospodarkę i to zadziałało. Teraz czekamy na kolejny budżet. Jako nieliczni w Europie wydaliśmy już prawie 90% kasy przeznaczonej na rozwój gospodarki.
Ja piszę o konkretach, Ty serwujesz okrągłe zdania i politykujesz. Ja piszę o żywym biznesie, Ty o...no właśnie o czym?

Masz do wydania 1.000.000.000 euro - w co zainwestujesz? Konkrety proszę. Zobaczymy jaki z Ciebie manager.

a jak nieskumales o super-szybkich kolejach (bo o tych mowie)
to cinapisze, ze na swiecie zyski przynosi tylko jedna linia super-szybkiej kolei, do calej reszty doplacaja panstwa

przyklad podalem bo z tego co wiem jednym z planów rzadu peło jest zapowiedz budowy super szybkich kolei (na szczescie nowak powiedzial, ze nie wczesniej niz w 2030 - wowczas i pelo i ue juz nie bedzie) z blogoslawientwem ue, niemiec i francji

o ja Halewicz

cokolwiek bym nienapisal bedziesz przeciw - spoko - taka twoja natura

wszystko fajnie, ze sie kreci,
robisz tylko jeden blad - zakladasz. ze ludzie kupia wszystko co sie wyprodukuje i obojetnie co powstanie bedzie to sluszne, bo sie kreci a kit z tym, ze pewne rzeczy sa nieoplacalne... dlatego upadla gospodarka centralnie sterowana, a jej elementy mamy rowniez obecnie

juz widze jak zachwalasz budowe stadionow w polsce,
ile firm ma zajecie, ilu podwykonawcow,
a i prestiz miast rosnie,
a jak nmormali kibice je zapelnia to i dochody wzrosna

kit z tym, ze w austrii i portugalii stadiony po imprezach przynosza same straty, sa jak zgnile jaja, ktorych nikt nie chve i pewnie pojda na zyletki (co zrobili chinczycy z czescia swoich poolimpijskich obiektow)...

czesc inwestycji jest podobnym absurdem,
bo dobra inwestycja to inwestycja rentowna, ktora sam sie utrzyma i co wiecej wypracuje zysk,
inwestycje deficytowe to dzialka panstwowa, godzi sie na doplacania z uwagi na inne cele (nie powinny to byc aquaparki, stadiony/ nie powinien to tez byc socjalizm dla bogatych w postaci szybkich kolei skoro alternatywa jest rynek lotniczy, gdzie poradza sobie prywatni przewoznicy)

Inne tematy z forum

Grajdołki (26 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....