Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

image
O Ś W I A D C Z E N I E
W sprawie 30 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

13 grudnia 2011 roku przypada 30 rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce, który dla większości Polaków stanowi ponury symbol terroru stosowanego przez reżim komunistyczny wobec Narodu Polskiego, dążącego do odzyskania wolności i niepodległości. Dzień ten przywołuje wiele bolesnych wspomnień i budzi liczne refleksje, przede wszystkim na temat braku rozliczenia winnych tej zbrodni. Pomimo wielu prób podejmowanych przez wymiar sprawiedliwości zmierzających do ukarania sprawców stanu wojennego i masakry robotników na Wybrzeżu w 1970 roku, do dnia dzisiejszego nie doczekaliśmy się sprawiedliwego wyroku. Nie można się przy tym oprzeć wrażeniu, że sytuacji takiej sprzyja „niekorzystny klimat polityczny”, ponieważ większość przedstawicieli establishmentu nie jest zainteresowana w ujawnieniu prawdy o tamtych zbrodniach, a wpływowe i opiniotwórcze media czynią wiele wysiłków, aby dokonać rehabilitacji komunistycznych renegatów. Postępowanie takie jest policzkiem wymierzonym całemu Narodowi Polskiemu i w żaden sposób nie usprawiedliwiają go jakiekolwiek racje wynikające z bieżącej polityki, moralności, czy względów natury formalnej.
Trzeba wreszcie przyjąć do wiadomości, że przed sądem stanęli nie starzy i zmęczeni życiem ludzie, ale komunistyczni zbrodniarze winni zniewolenia Polski i Polaków w imię interesów Związku Sowieckiego. Na ławie oskarżonych zasiedli najważniejsi i najbardziej wpływowi przedstawiciele ówczesnych władz PRL-u, których główną troską było to, jak utrzymać się przy władzy i jak najlepiej wypełnić polecenia Kremla, a cała ich kariera nacechowana była brutalną walką z każdym przejawem niezadowolenia ze stanu naszego poddaństwa wobec obcego mocarstwa. Jaruzelski i jego wojskowa junta spod znaku WRON-u oskarżeni są o „kierowanie związkiem przestępczym o charakterze zbrojnym”, ponoszą także całkowitą odpowiedzialność za popełnione w tamtym czasie morderstwa i za stosowaną przemoc wobec bezbronnych ludzi. Odpowiedzialni są za pogrążenie Polski w kryzysie gospodarczym, zubożenie społeczeństwa i zmuszenie setek tysięcy ludzi do emigracji. Winni są prześladowania Kościoła, bezwzględnego zwalczania opozycji politycznej oraz likwidacji wszelkich demokratycznych przemian. Jaruzelski jest także osobiście odpowiedzialny za wiele przestępstw, ponieważ był w czasach PRL-u głównym filarem systemu komunistycznego, a od 1981 roku faktycznym dyktatorem stojącym na czele wojskowego reżimu. Był w tamtym okresie I sekretarzem KC PZPR, premierem rządu PRL, szefem MON i Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego, skupiał w swoim ręku potężną i praktycznie absolutną władzę. Przez cały okres swojej kariery wojskowej i politycznej wysługiwał się Związkowi Sowieckiemu, będąc między innymi agentem sowieckiego wywiadu. Brał też czynny i bezpośredni udział w zwalczaniu podziemia niepodległościowego po zakończeniu II wojny światowej oraz w tłumieniu protestów robotniczych.
Dlatego Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności uważa, że odpowiednim miejscem dla towarzysza Jaruzelskiego jest ława sądowa, a nie polityczne salony. Uznajemy także za całkowicie zasadne działania zmierzające do rozliczenia ponurej przeszłości „czerwonego generała”. Jednocześnie sprzeciwiamy się wykorzystywaniu autorytetu urzędów publicznych i majestatu Rzeczypospolitej do jakiegokolwiek gloryfikowania i honorowania osobników, których dotychczasowa haniebna postawa moralna i polityczna budzi uzasadnione zastrzeżenia.
Rada Polityczna Ligi Obrony Suwerenności domaga się w imię poczucia sprawiedliwości bezzwłocznego osądzenia wszystkich komunistycznych zbrodniarzy i ukarania ich za kolaborację ze Związkiem Sowieckim, w którego interesie dopuścili się haniebnych czynów. Domagamy się przede wszystkim pozbawienia Wojciecha Jaruzelskiego i pozostałych czerwonych renegatów, wszelkich praw publicznych, przywilejów, tytułów kombatanckich i honorowych, a także stopni wojskowych i odznaczeń państwowych. Domagamy się również pozbawienia wyżej wymienionych osobników pobieranych przez nich emerytur prominenckich i konfiskaty majątku będącego w ich posiadaniu oraz przeznaczenia uzyskanych stąd środków na zadośćuczynienie dla ofiar reżimu komunistycznego. Naszym zdaniem dopuścili się oni najcięższej zbrodni spiskując przeciwko narodowi i oddając się na usługi obcego mocarstwa, w którego imieniu zniewalali Polskę i Polaków. Dlatego dopuszczając się zdrady, nie powinni żyć na koszt społeczeństwa, któremu odmawiali prawa do wolności. Uważamy ponadto, że wskazane przez nas działania stworzą możliwość ostatecznego rozliczenia się z ponurą przeszłością i pociągnięcia do odpowiedzialności pozostałych funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa i służb specjalnych PRL-u, winnych przestępstw wobec Narodu i Państwa Polskiego.

Gdańsk, dn. 12 grudnia 2011 roku.

Przewodniczący
Ligi Obrony Suwerenności
Wojciech Podjacki
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Manifestacje przeciw stanowi wojennemu i oświadczenie LOS.

onr/los/nop - skrajniaki?

z tego co wiem, na czele tych organizacji a przynajmniej w zarzadzie stoja ludzie po studiach historycznych, moze z doktoratami

fakt, ze momentami wizja historii jest mocno przeciagana przez nich,
ale jednego jestem pewien - maja bardzo wiele do powiedzenia,

i nie jest to tak jak chcialby halewicz - wolska, polska dla polakow (bardzo fajne haslo swoja droga i dajace sie uzasadnic konstytucja) i mordobicie

problemem tych organizacji jest to co tkwi wewnatrz nich: beda to najczesciej ogony, ktore za soba ciagna, czesto lgna do nich niezbyt rozgarnieci, lysi... do tego dochodzi wlasnie subkulturyzacja, ale wcale nie uwazam tych organizacji za super skrajne

chocby samo oswiadczenie widniejace w naglowku postu
- ocencie sami, maja tam duzo do powiedzenia;
rowniez w pelni popieram inicjatywe marszu... forma demokratycznej partycypacji jak kazda inna

zeby nie bylo do pelnej sympatii dla tych organizacji jestem daleki, tez nie zaglosowalbym raczej na zadnego ich kandydata,
ale na pewno nie bede wyzywal ich od faszystow i wykluczal poza nawias demokratyczny (wykluczenie dokonuje wlasnie mainstream ale to inna bajka, np. kwestia dotacji rzadowych - jak sie rozkladaja miedzy organizacje lewicowe/lewackie a prawicowe/nacjonalistyczne

...

KK

czym tak wlasciwie sie interesujesz najbardziej?

szkola postmodernistyczna?
co polecasz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No proszę jak fajnie potrafisz mówić;)

- język wykluczenia w sensie "bieg lemingów" itd, ale luz;) nie lubię tego równie mocno jak określenia typu "wściekłe mohery"

za skrajniaków uważam własnie tych co wymieniłeś onr/ los/ wszechpolaki i paru innych w tą nutę. Nad radiem Maryja nie chce mi się znęcać bo to zwykle starsi ludzie - np.mógł Komorowski wyjść do nich i powiedzieć "hej ludzie wszyscy jesteśmy polakami, wspólnie pomyślimy co z tym krzyżem zrobić, nie walczmy". Ale nie - pojechano z nimi na maxa.

-uważam że historie trzeba znać bo historia magistra vita est ale co do polityki historycznej nie jestem już tak pewien, choć w kilku kwestiach trzeba być ostrożnym.

-Toybeego szanuje bo podjął się gigantycznego wysiłku ale w wielu kwestiach się z nim nie zgadzam. On jeszcze bardzo stąpał w nowoczesności, ja raczej wole szkołę postmodernizmu, choć tam też jest sporo wypaczeń.

Konkludując - zgadzam się z tym co napisałeś wyżej i brzmi to ciekawie;) Nie wiem czemu z Sadylem tak się wkurzaliście;) Za dowcipy z Lemem nie bądźcie źli;) Odrzućmy wzajemne oskarżanie się i znajdźmy wspólny język, kompromis, konstruktywną rozmowę;)

"wykluczenia która cechuje skrajne środowiska w naszym kraju"

-> o jakich skrajnych środowiskach i wykluczonych mówisz?

wg mnie jedynymi wykluczonymi w naszym kraju są starsi ludzie, żyjący na wsi: obojętnie, czy to wieś mazurska, lubelska, wielkopolska, czy podhala... ale oni są w stanie wegetatywnym i nawet nie mają siły zabierać głosu w polityce - czasami ich widać w mediach jak jaworowicz zaciągnie gdzieś kamerę (warunki mieszkaniowe: brak ogrzewania, brak bieżącej wody, grzyb, pleśń, praca na polu jak w XIX wieku żeby przeżyć)

do tego dochodzą rzesze ludzi w ogólne nieporadnych życiowo

wśród skrajnych środowisk prawicowych nie ma WYKLUCZENIA
masz oszołomw i fanatyków, którzy zyją jeszcze antysemityzmem - np. twórczość muzyczna Bubla;
masz wreszcie młodych ludzi skupionych w takich organizacjach jak nop/onr/los/mlodziez wszechpolska, moze wsrod kibicow -tam rowniez nie ma wykluczenia, jedynym problemem tych organizacji jest SUBKULTURYZACJA, poza tym są silnie ideowe

a jezeli chcesz tlumaczyc zjawisko subkultur problemem wykluczenia spolecznego, to juz Ci napisałem kiedys, że brzmisz tak samo powaznie jak profesorowie starej daty wypowiadajacy sie o probemach młodzieży (ostatnio czytalem taki belko o braku autorytetów, silnych wzorców, o spadku czytelnictwa itp bzdury)

wiec nazwij kogo nazywasz srodowiskiem skrajnym, to z checia sie do tego odniose zgodnie z posiadana przeze mnei wiedza

...

o patriotyzmie i konserwatyzmie duzo mozna pisac,
jednego za to jestem pewien - natura nie zna próżni

jezeli wyrugujemy tradycyjne wartosci (w przypadku Polski np. katolicyzm, model rodzinny) i zrezygnujemy z polityki historycznej (co hal postuluje) to osiągniemy stan zero tylko na chwilę, próżnię wypełnią innej bardziej agresywne i zywotne wzorce (tu odwoluje sie do nieszanowanego przez Ciebie Toynbee'go i żywotnosci cywilizacji; na miejscu bylby tez huntington ale jest zwyczajnie slaby i wyswiechtany)

wiec patriotyzm i konserwatyzm jest zwyczajnie użyteczny

ssd
no nareszcie mówisz z sensem;)

Oczywiście patriotyzm i konserwatyzm jak najbardziej są potrzebne a często bywają kurkiem bezpieczeństwa dla neoliberałów;) Może tylko niepotrzebnie używaliście takich słów kluczy specyficznej mowy wykluczenia która cechuje skrajne środowiska w naszym kraju - mogło mnie to wprowadzić w błąd. Jeżeli tak to mea culpa;)

Nie wiem jak Sadyl ale bodajże chyba w wątku o kibicach on pochwalał "Mein Kampf" co mnie mnie mocno do niego uprzedziło. Ale nie jestem pewien czy to on. Tak czy siak - konserwatystów patriotów, którzy mówią językiem spokojnej argumentacji bardzo szanuje;)

Do Hala niepotrzebnie się nie uprzedzajcie bo to mega bystra osoba ze sporym doświadczeniem życiowym. Wiem coś o tym bo nasza znajomość zaczęła się od wielkiej kłótni na HP;) Wierzcie mi był godnym adwersarzem;)

polecam szczerze

http://www.youtube.com/watch?v=NHutXUqnx-s

KK

a Ty dalej niekapujesz, ze MY (mowie za siebie) nie mamy nic wspolnego z pochodniami (rozumiem, że masz na mysli ruch smoleński), marszach (rozumiem, że masz na myśli ostatni miarsz Losu, a moze tez marsz niepodleglosci z 11.11. zorganizowany przez onr/nop/młodzież wszechpolska itp. srodowiska - swoja droga na youtube masz filmik jak naprawde wygladal pochod 30 tys. osob - czyli to czego tvn24 nie pokazalo), ani nienawiscią (to akurat jest uniwersalna cecha wielusrodowisk, najwiecej nienawisci w naszej grupie dyskusyjnen ma w sobie halewicz - zachowuje sie jak zgwalcony przez pis)

dalej popelniasz fundamentalny blad ignorancji nierozrozniajac srodowisk,
bo prawica to nie jest jedno marginalne srodowisko, to jest latka ktora nadaje sie wielu srodowiską... ale mniejsza o to

w kazdym razie sprobuj skapowac z kim wlasciwie rozmawiasz
moze sie myle - ale sadyla oceniam na konserwatywnego liberala/ moze libertarianina (najblizej mu do kongresu nowej prawicy) - zgaduje

jak juz skapujesz, ze totalie sie mylisz i sprobujesz sie wniesc ponad ignorancje, wowczas zastanow sie o czym w ogole rozmawiamy,
na pewno nei o nacjonalizmie w XIX-XX wiecznym znaczeniu,
raczej o nowoczesnym patriotyzmie i poszanowaniu zasad demokracji (nad stwierdzeniem, ze w ue jest deficyt demokracji przeszedles mowiac - bledna teza - w powyzszych watkach masz 3 przyklady, wsluchaj sie w obecna dyskusje brytyjska zyskasz ich na kopy)

nie podoba ci sie obecny stan ue (tylko jakos go zupelnie niedefiniujesz), proponujesz wieksza integracje czyli podazasz w glownym nurcie (jak te sniete ryby)
gdzie refleksja? historyczna, ktora tak lubisz... zasapiles jak "dziejowa koniecznosci" (brrr... nedza historyzmu)
ue dzialala w modelu wspolnot...
gdy wprowadzano euro byli ekonomisci, ktorzy mowili, ze w przeciagu 10 lat pojawi sie silny kryzys, byli ekonomisci, ktorzy mowili, ze ue powinna zachowac waluty bo konkurencja walut jest wartoscia samoistna - wtedy glownyy nurt nazywal ich oszolomami,
zadna lekcja z tego nieplynie?

ja ci zaprezentowalem game pogladow eurosceptycznych, jak sadze silnie umotywowanych (4 punkty powyzej - anatomia rozkladu),
i powiem ci szczerze, ze gdybym mial okreslac sie swiatopogladowo, powiedzialbym, ze najblizej mi do brytyjskiej mysli liberalno-konserwatywnej

ps
znam ciekawsze i bardziej przyjemne miejsca do zycia niz syberia, choc jest to kraina piekna (oczywiscie jezeli akurat nie rozmawiasz z zeslancami)

ssd
Słyszałem że na Syberii potrzebują rak do pracy;)))

Wy się chłopaki tak nie zaperzajcie że się z Halem trochę podśmiewujemy z tych waszych pochodni i sztandarów. Wyluzujcie;)

Jasne że nie wszystko mi się podoba w UE. Wszyscy tu się zgadzamy że obecnie w UE jest niefajnie i że potrzebne są reformy. Tyle że różnimy się co do ich kierunku. Wy uważacie że potrzebny jest krok w tył, My że krok do przodu. Nie rozwiążemy tego tu i teraz - czas pokaże kto miał słuszność;)

Mnie męczy tylko jedno pytanie - czy Wy nie pomyśleliście że ktoś robi was w żabę cała tą gadką o pochodniach, marszach i nienawiści? Że niektórzy politycy chcą po prostu wykorzystać Wasza dobrą wole żeby dochłapać się do żłoba?

i wiesz co Halewicz,
szykuje się wielki bajzel,

nie wiem jak Ty, ja bez żalu opuszcze Europe. gdy zajdzie taka konieczność

jedyne co mądrego powiedział prawie najlepszy minister finansów w europie, to to że za wczasu trzeba sie wystarac o zieloną karte (lub inny ekwiwalent)

no tak,
zawsze tak mozesz powiedziec, jezeli juz nie masz nic do powiedzenia,

tak to juz jest, ze jak ci wygodnie to chrzanicie o ideach, dziejowej koniecznosci, geniuszach polityczych, a kiedy indziej odwolujesz sie do sfery praktycznej

praktycznie wszystko wyglada tak, ze za 50 lat historycy beda pisali o Polsce obecnie: dekada straconych szans, uczestnictwo w absurdalnym projekcie, rezygnacja z wlasnych ambicji panstwowych, czas marazmu, ekonomicznie dramat - zadluzenie kraju jak za gierka, ujemny bilans demograficzny, kompletny bezwlad panstwa

kazda epoka ma swoich piewców
i kazdy ustroj pozytecznych idiotów

Skoro nie wiesz, to może wyjaśnię - "dyskusja akademicka", to dyskusja oderwana od rzeczywistości...i daleka od akademii.
KK wchodzi z Wami z słowną grę, bo to całkiem zabawne (dla mnie) czytać te banialuki, które serwujecie jeden przez drugiego:) W iście "akademickim" stylu.

eh hal, naprawde juz nic madrzjeszego powiedziec nie mogles?

sam sie na paneliste nie nadajesz,

poza tym tu nie akademia, nawet nie lykenon
tu forum internetowe

i jak chcesz cos wniesc merytorycznego do dyskusji to odpowiedz na pytanie, ktore skierowalem do KK

jak dalej chcesz sie klepac z KK po plecach to ok,
gdyby wszyscy tak robili to ludzkosc daleko by nie zaszla,

@ssd,dds,sadyl, dsds, etc.. - czy Panowie znacie pojęcie "akademicka dyskusja"?

http://www.youtube.com/watch?v=WObI5m5CXVQ&feature=youtu.be

@ sadyl

KK jest na pewno osobą dużo bardziej oczytaną od Halewicza,

mam tez nadzieję, że madrą,

problem polega na tym, że ciągle mi nie odpowiedziała na jedno pytanie

Czy wszystko się jej podoba w Unii, a jęzli coś się jej niepodoba, to co takiego?

-> jezeli wszystko się KK podoba w UE, to albo UE jest najdoskonalszym z mozliwym tworów (mistrz Panglos z Woltera) albo KK jest osobą pozbawion umięjętności krytycznego myślenia... wówczas wycofam swoją opinie

@ KK i Hal

idzcie się zbadać na głowę,
Hal nie wiem w czym się kąpałeś, ale najwidoczniej Ci to zaszkodziło

KK

jezeli chodzi o Lema - genialny twórca

ale tak jak Ci napisałem argumenty z autorytetu są guano warte,

ludzie po nie sięgają jak nie mają nic do powiedzenia sami

i jeszcze raz Ci powtarzam, że w prawdziwej nauce argument z autorytetu znaczy niewiele...

tak jest bo X tak powiedział...,

(wolne żarty)

...

jeżeli chodzi o zacytowany fragment Lema,
bardziej się odnosił do polskiej mentalności, niż do UE

z pasusami o prawie karnym w pelni sie zgadzam, pis psul prawo karne, niestety po w populizmie penalnym niczym mu nieustepuje, zreszta wczesniej sld rowniez na tym probowalo zbijac kapital - to jest cecha wiekszosci polskich rzadow

a postawiony przez Lema dylemat: jak to jest, że chcemy brac, a nie chcemy nic dawac jest dylematem pozornym...

brzmi tak samo groteskowo (wprzypadku Lema) jak narzekanie Niemiec, że oni tylko dają a inni te (w przypadku Niemiec brzmi to cynicznie)

Polska do UE wnosi swoj 38 mln rynek zbytu (czyli mniej wiecej tylke, co pozostale kraje mlodszej Europy razem wziete),

do tego trnasfer srodkow zUE do Polski jest swojego rodzaju dziejowa sprawiedliwoscia (Niemcy jakos nigdy nie splacili rachunkow za Warszawe, w planie Marshalla tez nie uczestniczylimy) wiec nie powinnismy miec zadnych wyrzutow sumienia przyjmujac srodki z UE

///

ciekaw jestem czy euroentuzjasci znaja doktryne (oficjalna unijna)

united in diversity

-> zjednoczeni w roznorodnosci

oznacza to mneij wiecej tyle, ze UE powinna szanowac Polskie odrebnosci i zamiast ujednolicania je wspierac

dlatego nie ma sprzecznosci miedzy naszym czlonkowstwem w UE, czepaniem korzyści ze wspolnego rynku i transerow z UE (puki jestesmy platnikiem netto), a jednoczesnie dbaniem o Polski interes

ludzie.. skąd u was tyle socjalizmu? homo sovieticus ciągle żywy? wyuczona bezradność?
w konkurencji miedzypanstwami nie ma nic zlego,
w konkurencji walutowej i podatkowej miedzy panstwami...
to moze tworzyc wartosc dodana unii (moze po marksistowsku zrozumiec)

tylko, ze trzeba sie otworzyc na nowe spojrzenie
1) jestesmy w ue, czerpiemy z niej korzyści, dbamy żeby ten projekt cywilizacyjny przetrwal - ale jednoczesnie nie ulegamy utiopia i szalenstwu wladzy
2) jestesmy odpowiedzialni przede wszystkim za siebie i dbamy o dobro i rozwoj Polski... rozwoj Polski zreszta powinien byc w interesie ue... ue bedzie silna tak jak silne beda jej czesci skladowe (niestety - temat na osobna dyskusje - na rozwoj Polski nalozone sa hamulce m.in. ze strony niemiec, francji)

wiec jeszcze raz
Integracja - tak, wypaczenie - nie

Jasno o 14:19 i 16:25, a co robiłeś o 15:24? CO?? NO PYTAM SIĘ?? o_O

@K&K:
"siła (..) aprobaty i potępienia w rozważaniach Sadyla zderzyły się za sobą"

Czy ty umiesz czytać, ze zrozumieniem?
Gdzie (poprosze cytat) napisałem aprobatę bądź potępienie czy to Lema czy Ziemkiewicza?
Swoje stanowisko przedstawiłem jasno w wypowiedziach z 14:19 i 16:25.

@sdss itp..
Zacytuję Twoją wypowiedź sprzed kilku dni:
"Halewicz to przypadek kliniczny, on jest gluchy i slepy na zdanie innych, (..) natomiast KK to mądra osoba"

Podtrzymujesz swoją opinię?

Mają wizję wieszcze, mają... Widzą te stosy płonące, łopoczące sztandary w bieli, czerwieni i czerni, z Wawelu Smok ogniem zionie co spali niewiernych niepolaków...A potem Ganze Welt! Ganze Welt!!

Niektórzy mówią że już zionie siłą 3 tysięcy pochodni..

Już stary mędrzec Giertych (senior) stwierdził, ze dinozaury żyły w Polsce, bo legenda o Kraku wyraźnie na to wskazuje...I Smok Wawelski znowu ogniem zionąć będzie...

Inne tematy z forum

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (719 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...