Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

Mara Jade u nas z kupkami dokładnie to samo 4 dni nie było a od 3 dni są takie jak opisujesz też się zastanawiam czy to normalne.

Szymek też prawie cały dzień przy cycu i bardzo mało śpi zasypia najczesciej przy cycu lub w wózku czasami leżąc w lozeczku jak się karuzelka zmeczy.

Tesula, a moze to ten laktator podwojny takie cuda zdzialal z mlekiem :)

A wracając do diety, to czytałam ostatnio, że banany spozywane przez matkę, mogą powodować zaparcia u dziecka.

Tesula, tak zawsze mi się robi potwornie zimno po karmieniu, a małej za to robią się cieplutkie łapki. Śmieję się, że energię życiową ze mnie wysysa. ;)
Dziewczyny nie zmieniłam nic w diecie, a Emi od tygodnia ma inną kupkę. Wcześniej miała żółtą z takimi farfoclami białymi, które wyglądały jak pestki albo nasionka, o kwaśnym zapachu. Teraz ma pomarańczową lub ciemnożółtą taką maź, spora jej część wsiąka w pieluszkę i trochę brzydko pachnie. Robi jedną dziennie, a przez dwa dni wcale nie robiła, jak już zrobi to taką, że nie mieści się w pieluszce. Czy to normalne?

Tesula podaj swój przepis na taką rzekę ;-)
U mnie dziś jakoś mało.. Boję się zaraz ze mi się skończy..

jak pobudzacie laktację??

Rona, moja też nie śpi w wózku na spacerze, dlatego chodzimy w chuście...
w ogóle nie lubi swojej kołyski ani wózka i leżenia na płasko, w foteliku samochodowym czy leżaczku bujaczku zasypia sama bez problemu

Na brzuchu nie chce leżeć...

pobiłam rekord, dziś rano ściągnęłam z cycków 300 ml na raz... mam w lodówce 4 flaszki zapasu, w zamrażarce 3 porcje (nie miałam więcej pojemniczków do mrożenia) i znów muszę ściągnąć, bo cyce mnie bolą
jak ktoś mi jeszcze powie, że nie da się rozbujać laktacji samym laktatorem to go wyśmieję...

Czy też tak macie, że jak piersi są pełne to jest Wam gorąco, a po opróżnieniu zamarzacie???

ale zazdroszczę mamusiom co ich dzieci same zasypiaja:((

Kubuś zasypia przy cycu w wózku w samochodzie i ew u męża na rękach.
Nie chce smoka co by nam ułatwiło życie:)))

Zawsze mi sie podobaly takie niemowlaki w gondolach co im tylko łepek wystawał przy rajcowaniu na brzuszku w wozku :)

Rona a może jest jej np. za ciepło? Mój Kubuś też tak miał na początku, że jak oczy otworzył i nie miał cycka w buzi to był ryk na całego :P :( ale mu przeszło :) Poczytaj o skokach rozwojowych - wtedy dzieciaczki są niespokojne.
Moi też lubili spać na brzuszku - Kuba właśnie tak sobie śpi w łóżeczku :) A średniemu (2lata) to zostało - jak chce juz na dobre zasnąć to odwraca się pupą do góry i śpi :))) i w wózku jako maly niemowlak też jeździł na brzuszku :))

Moja Mała w dzień śpi tylko przy cycu i w samochodzie jak gdzieś jedziemy.od paru dni nawet na spacerze nie śpi.No i właśnie na brzuchu wczoraj spałą dwa razy po godzinie,zaraz mam zamiar odłożyć ja do łóżeczka,do zasnęła na mojej piersi.najgorsze jest to,ze jak nie śpi i nie je to płacze.możne Ona jest chora lub coś ja boli?5-10 minut jest spokojna a potem jest płacz:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas zasypianie różnie wygląda, czasem sam w kolysce, czesto na rekach, w foteliku samochodowym sie zdarza a najczesciej przy karmieniu i niestety, tak jak przy corce taka forma jest najlepsza dla mojego ulewajacego babla. Gdy zostawiam go zeby zasnal sam wierzgajacego tymi raczkami i nozkami to moglabym go tylko w kolko przebierac...
Dlatego stwierdzenia ze trzeba dziecko nauczyc zasypiac samodzielnie w naszym przypadku sie nie sprawdzi niestety :(

Tymek na brzuszku tez spi najlepiej, klade go tak w dzien najczesciej jak sie da a od paru dni zaczelam tez w nocy.
Przy Zuzi ortopeda od bioderek powiedzial nam ze spanie na brzuszku to najlepsza pozycja dla maluszka, pozatym dzieci przytulone do materaca czuja sie bezpiecznie i moga latwo sie przemiescic odpychajac nozkami nie budzac sie przy tym, nie sa ograniczone ruchowo jak na plecach.
Ale rozumiem ze nie wszystkie dzieciaczki lubia taka pozycje.

AsiaDK moja siostra też ma taką sytuację jak Ty i nic nie mówiła żeby miała jakiekolwiek problemy przy szczepieniu malucha :) więc pewnie tak jak Martka pisze gdzieś coś się nie "zgrało" i trzeba to wyjaśnić.

Moje dzieciaki jako niemowlaki na dzienne drzemki zasypiały tam gdzie akurat były, tzn. w łóżeczku, na kanapie, na macie, na leżaczku, w wózku, przy cycku :P itd. i to jest o tyle wygodne, że potem jak sie gdzieś jest to maluch ma większą szansę zasnąć :)

AsiaDK masz zapewnione ubezpieczenie zdrowotne. A to był Two pierwszy zasiłek? Jeśli tak, to skontaktuj się z ZUS, bo najpewniej nie otworzyli Ci okienka z kodem zasiłku macierzyńskiego. Pracodawca Cię wyrejestrował, a ZUS nie zarejestrował ponownie, albo po prostu dokumenty sie nie przetworzyły. Wszystko wyjaśnisz telefonicznie. A pod jaki inspektorat podlegasz?

mam pytanie-dostaje zasiłek macierzyński, natomiast mój stosunek pracy ustał z dniem porodu, teraz okazało się, jak byłam na szczepieniu to oakzało się ze nie ma mnie w "Ewusiu", zadzonie jutro do zusu,a le wydawało mi sie ze przechodząc na macierzyński, zapewnione mam ubezpieczenie zdrowotne

AsiaDK, u mnie to samo..
Młody wieczorem (wlasnie teraz) usypia sam w łóżeczku, a dzis probowałam go uśpić na drugą drzemkę to spazmów dostawał, jak tylko schylałam się z nim w stronę łóżeczka..
I chyba odkryłam o co chodzi..
od początku mamy wieczorny rytuał.
jeden cycek, kąpiel, smarowanie balsamikiem, drugi cycek przy kołysankach i kierunek łóżeczko. Czasem raz, dwa razy zamarudzi, wtedy go podnoszę, przytulę i odkładam. Ale wieczorami WOGÓLE nie płacze w łóżku. Sam usypia, powymachuje łapkami swojemu misiowi (smieje sie, że opowiada mu jak minął dzień)
Wniosek?
łóżeczko jest do spania wieczorno-nocnego.
Dziś usnął na II drzemkę na kanapie w sypialni. Więc chyba przestanę wojować. Nie chcę żeby źle kojarzył swoje łóżeczko (nie chce zeby w nim płakał). Niech śpi w dzień w wózku, na kanapie.. a noce u siebie.
Spróbuj, może u Ciebie też tak jest.

Co do jedzenia.. ja marzę o truskawkach.. ale nie wiem czy nie bedzie akcji.. Po rabarbarze była..

ja się melduję to jutro sobie nowości warzywno owocowe pokuppuję :)

Inne tematy z forum

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Dzieci w spektrum autyzmu i szkoła (5 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy są tu mamy uczniów szkół podstawowych (od klasy 0), którzy są w spektrum...