Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Przykro mi AsiaDK, nie pomoge, u nas bioderka byly ok...

jestem po badaniu usg bioderek - na dzień dobry ochrzan od lekarza jak trzymam dziecko i pytanie czy jak wy trzymacie wasze szkraby, ja czesto ostanio trzymam pionowo lub pod ukos plecami do mojego brzucha bo Nastka lubi wszystko oglądać i jest wszystkiego ciekawa i dowiedziałam sie ze tak nie można - tylko na płasko .... a druga sprawa mała ma niedojrzałość bioder i niepełną ruchomość, musimy ćwiczyc i pieluszkować sie, czy wasze szkraby na badniu miały juz dojrzałe bioderka?

Martka zazdroszczę, a o której twoja mała budzi się rano, bo moja ok. 4.30 i czekam na moment, że będzie spała do 6-7. :)

dziewczyny ile powinno przybierać tyg na wadze 3 miesięczne dziecko?? Kuba przybrał przez 20 dni tylko 350g i wydaje mi się że to za mało wiem ze niemowlak powinien 200-300 tyg ale te większe to juz chyba mniej co??

dziewczyny wyczytałam dzisiaj że mleko można mrozić do 6 miesięcy, ale pod spodem informacja że najlepiej mleka spożyć w przeciągu 2 tyg, bo zmienia się jego skład

Zuzia w przedszkolu, Ola w żłobku, mąż w delegacji 3 mies, ale co dwa tyg przyjeżdża na 4 dni...
w ciągu dnia mam luz, ale wieczorami czasami mi psycha siada :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asiaczek jak Ty dajesz rade przy 3 maluchow, ja nie ogarniam czasem 2. Masakra jakas.

ja dziewczynkom dawałam prostszym sposobem piętkę albo skórkę od chleba do pociumkania :) tak mi pediatra kazała :) i nie bawiłam się w żadne odmierzanie gramów kaszy :P

inaczej jest na piersi, inaczej na mm, z tego co pamiętam, to w tym przypadku szybciej zaczyna się u dzieci cyckowych

A jak wygląda próba glutenowa i kiedy jest? Czytałam gdzieś, że od 4 miesiąca dawać pół lyzeczki kaszy mannej, tak sie robi naprawdę?

Ja planuje rozszerzyć dietę pod koniec 4 miesiąca. Chociaż ostatnio nasluchalam się że mój mąż pił sok z marchewki już od 2 miesiąca i powinnam małej dawać do picia coś więcej niż mleko. Czasem podaję jej herbatkę ale średnio jej smakuje

Ma skończone 2 miesiące. 3 miesiące będzie miała 19 lipca.

Mamaalanka dwa skończone, trzeci leci :) rozszerzanie diety PO 4 miesiącu, więc jak czwarty się skończy i zacznie piąty :)

moje dziewczyny też piją głównie wodę, ale czasami sobie wymyślą jakiś soczek czy coś ;) napojów nie kupuję, bo to sama chemia, jak już coś chcą to wybieram sok :)

Jejku, ja małej w nocy nie karmię odkąd skończyła 2 miesiące ;)

Ja mimo ze karmilam piersią to zaczęlam rozszerzac diete Zuzi gdzies w polowie piatego miesiaca. I ciesze sie ze zaczelam wczesniej niz po 6 miesiacu. Slabo jej szlo to jedzenie, wprowadzanie nowych produktow trwalo bardzo dlugo i przez pierwsze miesiace wygladalo to beznadziejnie. Gdybym zaczela po 6 miesiacu to napewno w wilelu potrawach mialabym opoznienie, Zuzia do glodomorow nie nalezala niestety ;-)

Ja zaczelam od warzywek, a nie owocow. Owowce sa mniej wartosciowe, pozatym smaczniejsze wiec dzieciak moze z czasem pogardzic warzywami.
Kasze tez wprowadzilam pozniej ok 7 miesiaca te gotowce, a jak mala byla juz po probie glutenowej to przezucilysmy sie calkowicie na kasze manna zwykla ze sklepu z owocami.

Dzieki temu ze wszystko jadla lyzeczka to bardzo szybko nauczyla sie pic wode z kubeczkow zwyklych.

Co do picia to nie chce nikogo przekonywac na sile :-) ale zuzia ma prawie 2 lata i codziennie od zawsze pije tylko wode, zadnych herbatek, a sok ze siwzych pomaranczy sporadycznie. W nocy nie karmilam jej od 7 miesiaca, mimo ze sie budzila to uznawalam ze glodna nie jest i nie dawalam jej piersi.
Dzieki temu mamy zdrowe zabki potwierdzone kontrola u dentysty. Moim zdaniem woda dla dzieciaczkow jest najlepsza i wystarczająca :-)

Ja póki co zaczynam od mieszania mojego pokarmu z mm. Z obiadkami jeszcze się wstrzymujemy, ale młoda nie może być do 6 miesiąca tylko na mleczku, bo ja od 1 września wracam do pracy, więc muszę ją powoli odzwyczaić częściowo od piersi ;(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny czy moja mala ma jeszcze 2 mce czy juz 3? Jak to sie liczy?

tesula, ale po co wyrzucać skoro może być otwarte te 48 godz? :)

Ja przy starszej zaczęłam wprowadzać nowe jedzonko jak skończyła 5 m-cy od obiadków, najpierw marchewka, potem marchewka z ziemniaczkiem itd... ale ja nie trzymałam słoiczka aż 3 dni - dostawała 2 - 3 łyżeczki pierwszego dnia, następnego trochę więcej, a reszta do śmieci szła

Ja się do kaszek nie spieszyłam bo to słodkie i tuczące, zwłaszcza te kupne gotowce, więc zaczęła je jeść dopiero jak w 8 m-cu przestała całkiem pić mleko
Kleików nigdy nie używałam i nie podawałam jej.
No i kaszki od początku tylko i wyłącznie łyżeczką, dzięki temu nie mam teraz problemów z odzwyczajaniem od butli ze smokiem i tym samym nie mamy próchnicy butelkowej...

A tak w ogóle to strasznie Wam spieszno to rozszerzania tej diety. Ja tam zamierzam 6 miechów tylko na moim mleku lecieć - przynajmniej tanio i szybko, kaszki, słoiczki i MM drogie, gotować się nie chce, a tak ma się to z głowy...

A na chrzciny u nas tylko kasa była, wpłacona została jej na konto, kiedyś kupi se co będzie chciała...

Ja wprowadzałam nowe pokarmy podobnie jak Asiaczek. Kacper był karmiony piersią i jak miał 4,5m-ca to zaczęłam mu dawać kleik ryżowy na wodzie albo kaszkę ryżową na wodzie (nie pamiętam) bo mojego mleka było mu mało :P a potem poszły warzywka i owocki. Mikołaj był karmiony mieszanie więc u niego szybciej weszły obiadki itd. W obu przypadkach nie było żadnych sensacji więc po jakimś miesiącu już patrzyłam tylko żeby słoiczki były odp. do wieku ;))

My na chrzciny od moich rodziców dostaliśmy wózek(oczywiście troszkę szybciej:)a poza tym to kasa i ubranka bo mate,Bujaczek itd już mieliśmy i jak goście pytali co kupić to w sumie nie wiedzieliśmy sami wiec dali nam pieniądze.A ja Zuzi skarbonkę kupiłam chwile przed narodzinami i jak się Mała urodziła to troszkę pieniążków dostałą zamiast pampersów itd i wszystko do skarbonki wrzuciłam,becikowe też no i kasę z chrzcin,wiec Małą ma więcej pieniędzy w skarbonce niż ja na koncie :)

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...