Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 18

Moja ma już 3 smoczki i do tej pory może 3 razy trzymała dłużej niż. 5 minut. Zwykle traktuje to jak zabawę . Ja wkładam jej smoka, a ona kilka razy cmoknie, wypluje i czeka aż znów włoże. Też jest na etapie wkładania do buzi rączki. To ciekawe jak nasze dzieciaki w tym samym czasie przechodzą to samo... teraz zaczęło się cmokanie palców, a wcześniej nadmierne ślinienie które trwa do tej pory.

Dziewczyny to zmeincie smoka. Moja dopiero trzeciego zaakceptowala

Wasze maluchy też chcą ciągle do cyca w takie upały? Dzisiaj nie dało się wyjść nawet na 30 minutowy spacer. Ledwo wyszlysmy z domu od razu zaczęła się prężyć w wózku i szukać piersi. Butelka z herbatką jej nie interesowała. Przez cały dzień robiła drzemki jedynie w czasie jedzenia. Nie udała się żadna próba odłożenia.... właśnie teraz znów przysnęła na moich kolanach. Jak zwykle czujna

Nie myślałam że ten etap przyjdzie tak szybko, przecież Antoś nie ma jeszcze 2 mięsiecy. Jak przychodzi mu faza na ssanie ręki, to krzywi się na pierś. Próbowałam dac smoczek, krzywi się i wypycha go językiem. Właśnie zasnął ciamiajac rękę, jak się przebudza, to kobtynuuje ciamkanie i usypia. Jedno dobre, że nie muszę go nosić już tyle, ciężki jest.

z palcem to jest o wiele gorzej odzwyczaić maluszka niż smoczna. smoka wyrzucasz a palec?? kuzynki synek ma 6 lat i jeszcze czasami sie zapomina i ssie czego oni juz nie robili zaklejali,smarowali ,sypali przyprawy, pieprz itp oczywiście jak był mniejszy i nic nie poskutkowało!!! Niestety ale ten palce co go ssie jest już delikatnie zdeformowany:/
mój mały też nie chce smoka, od kilku dni piąstki i paluszki sobie wkłąda do buźki ale jak widze że ma kciuka nawet go nie ssąc to mu wyciągam żeby nie nauczył się bo później będzie problem.

Moja smoka w ogóle nie chce brać, lubi ssać swoje łapki, a czasami paluszki. W sumie to bierze do buzi wszystko co popadnie. Też próbowałam wmusić jej smoka, ale ona go nie chce, więc dałam spokój. Wszędzie piszą, że to jest taki etap w życiu dziecka.

Dzisiaj byłyśmy na szczepieniu i Emi ma 65cm i 6500g :), tak równiutko.

rayfall mam ten sam problem, najpierw mała ssała całą piąstkę, aż w końcu odkryłą kciuka- zakładałam jej łapki, ale i tak nic nie dało, mimo iż ssie smoka - czesto go wypluwa i wkłąda kciuka - rayfall czytałam sporo w internecie i sa podzielone zdania, mam ksiazke, kazde dziecko moze nuczyc sie spac i tam tez zostało napisane ze ssanie kciuka jest ok, bo np. jak obudzi sie w nocy to moze włozyc sobie kciuka i sie samo uspokoic, w internecie znalazłam jednak wiecej rad zę lepiej smoczek, poniewaz łatwiej od niego odzwyczaic niz od kciuka i jeszcze jedna informacja jaką znalazłam - ze to przechodzi jak niemowlak ma ok 6 msc bo jest juz na tyle ciekawy swiata i zaobsorbowany tym co sie wkoło niego dzieje ze zapomina o kciuku - i mam taka nadzieje ze tak bedzie, a

coś dla szkrabów które nie lubią leżeć na brzuszku:
http://www.youtube.com/watch?v=pUQ7tPF5Dns

my podszas pierwszej wizyty /mała miała wówczas ok miesiąca/ pediatra powiedziala ze ma jeszcze ułozenie płodowe ale do konca 3 miesiaca tak moze byc ...

a wczoraj wylądowalismy u lekarza, Nastaka dostała wysypki - jak to lekarz okreslił klasyczna pokrzywka, okazało się że najprawdopodobniej jest uczulona na truskawki - az szkoda ze nie bede mogła juz jesc, dostała kropelki i wapno, w razie problemó z oddechaniem mamy jechac odrazu do szpitala, nie wiedziałam, że to mogło byc tak powazne

Dziewczyny, mam problem. Antoś nie ciamka ręki tak o, tylko robi to dokładnie jakby pierś, zaczyna czasem też kciuk ssac. Czy mu na to pozwalać? Smoczka nie dawalam mu jeszcze. Lepiej dac smoczek? W ksiazce jezyk niemowląt jest napisane, żeby pozwolić ssac palce. Nie wiem co mam robić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny czy jest jakas opcja napicia sie alkoholu przy karmieniu piersia? Ze np 2dni nie podawac tego mleka dziecku

Mara Jade, mi sie wydaje ze w dzisiejszych czasach troszkę przesadzaja z tym dmuchaniem na nasze dzieciaczki. Tak jak mowisz, co chwile sie slyszy o zlym napieciu miesniowym itp...a wydaje mi sie ze wiekszosc niemowlakow ma napoczatku takie problemy i organizm rozwijajac sie sam potrafi wyjsc na prostą. Troszke za bardzo strasza nas tymi rehabilitacjami. Nie zrozumcie mnie źle, gdyby mi lekarz powiedzial ze cos jest nie tak to tez bym pewnie latala po specjalistach ale z drugiej strony mam rodzeństwo rozsiane w dwoch roznych krajach i jakos u nich dzieci nie maja diagnozowanych takich przypadlosci z taka czestotliwoscią... to znaczy ze u nich rodza sie dzieci zdrowe a u nas w pl chore ... raczej nie.

Zuzia też wyginala sie w literke C, glowe bardzo dlugo trzymala w jedna strone jak spala itp, nie chodzila na rehabilitacje i jest zdrowa dziewczynką. Tymek ma tak samo...narazie go obserwuję, zobaczymy jak będzie...

Hej dziewczyny. Po długiej nieobecności melduję się z Dawidkiem. Wczoraj był ważony u pediatry i już ma 6 kg...a ja powoli tracę siły na jego noszenie :-). No i tez muszę synka pochwalic bo wczoraj w nocy jak go położyłam o 21:30 to dopiero o 5 sie obudził na karmienie a później o 10 :-)

Mara Jade, tak, mieliśmy ucho do kontroli no i niestety się potwierdziło na kolejnym badaniu.

Ona nie robi mostka jak ją odkładam, tylko jak mocno płacze albo czasami przy przebieraniu lub zmianie pieluszki, gdy jej się to akurat nie podoba.
Byłyśmy u neurologa i nie stwierdziła wzmożonego napięcia.

Zastanawiam się czy kiedyś po prostu tego nie badali czy teraz dzieci mają takie problemy, bo co drugi znajomy maluszek ma skierowanie na rehabilitację.

Dimis czy ten niedosłuch wyszedł twojemu synkowi już w czasie tego badania szpitalnego? Emi na tym uszku, w którego stronę się odchyla ma naczyniaczka, ciekawe czy może mieć to jakiś związek. Chociaż neurolog powiedziała mi, że to ułożenie zostało jej z życia płodowego.

Dziecko nie powinny robić mostka kiedy je odkłądasz, plecki powinny przylegać do podłoża. Bratowej córa się własnie tak wygina przez zbyt duże napięcie mięśniowe.
A u naszego młodego też asymetria i czeka nas rehabilitacja, ale u nas niestety ze względu na słuch... młody niedosłyszy na jedno ucho i przez to skraca mu się jedna strona... Ale narazie ćwiczymy i zobaczymy jak postępy :)

Asia, ta asymetria polega na tym, że Emilka wygina się jakby w literę "C" - główka i nóżki w lewą stronę, a brzuszek w prawą. Teraz jest to już ledwo zauważalne, ale tuż po urodzeniu było bardzo wyraźne.

To zapieranie, to tak jak mocno prostuje nóżki i napina całe ciało wyginając się w łuk.

mara jade a jak to sie objawia ta asymietria. moja mała na przewijaku, w wózku czy na macie zawsze wygina sie tylko w jedna stroną w lewo (nózaki opiera o sciane lub wózek) i co to zanaczy ze sie zapiera?

No w najblizszych dniach to dopiero ma być patelnia...

Ale upał, nie znoszę takich temperatur. Zresztą widzę, że Antoś też.

:) Moja cały czas ma albo łapki swoje w buzi albo zabawki, moje palce też sobie do buzi ciągnie. Najgorsze, że jak nie może czegoś włożyć do buzi to strasznie się denerwuje i krzyczy :P

Kurcze ostatnio czytałam, że dzieci normalnie w 4, 5 miesiącu robią mostek, a na brzuchu kołyskę, i że to przygotowanie do siadania. Natomiast dzisiaj lekarka stwierdziła, że takie wyginanie się w mostek jest nieprawidłowe. Moja mama mówi, że ja w tym okresie też się tak zachowywałam i nikt jej na rehabilitację nie wysyłał (no, ale było to prawie 30 lat temu).

Inne tematy z forum

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...