Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 20

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 20

aurinio - z objawów to wygląda na to choróbsko, które przechodziła ostatnio moja Julka i nasz pediatra mówił, że po 20 dzieciaków dziennie z tym do niego trafia - to jakaś anginopodobna choroba jest
właśnie Julce nic nie było tylko mega czerwone gardło i wysoka utrzymująca się gorączka (bardzo zaraźliwe paskudztwo - cały żłobek się pochorował) nie obyło się bez antybiotyku

A co do zbijania gorączki to ja polecam system czopek z paracetamolu, a nurofen w syropie doustnie wtedy można co 3 godziny podawać w takim zestawie a doustne są po 3 m-cu

zdrówka dla chorowitków!

Może któras się wybierze :
http://www.mamanigdyniejestsama.pl/informacje-o-spotkaniu

No i nas nie ominęło choróbsko ;( Dziewczyny poradzcie co mam zrobić, bo już sama nie wiem. Mała od piatku gorączkuje. Zaczęło się od 37,5 a na wieczór było już 38,5. Dałam jej nurofen w czopku i spadło do 37, w nocy znowu musiałam podać czopek. Wczoraj byłam z nią u pediatry i niby osłuchowo jest czyściutko, żadnego kaszlu, kataru nic tylko gorączka i mocno czerwone gardło. Nie dostałyśmy nic poza wit.C i fenistilem + doraźnie nurofen przeciwgorączkowo. No właśnie, ale ta gorączka jest cały czas (38,5) spada na kilka godzin po czopku,ale wraca. Mała już zaczyna płakać przy wkładaniu czopków i 2 razy zdarzyło jej się zrobić śluz z kupką po tych czopach. Kurcze martwię się trochę

Aska u mnie tez był taki moment że się prężył, wyginał, odpychał. Nie leci Ci mniej z tej piersi przy której tak się zachowuje?
U mnie leciało mniej, więcej przystawiałam i jest już dłuższy czas dobrze :)

Mleka mam aż za dużo i nie mogę dostosowac ilości do Jego zapotrzebowania :/

Zuzia ma obwód główki 43 a klatki 45

Szymek ma główkę 43cm.
U nas do tej pory też nie było problemu z zasypianiem była kąpiel potem 30-40 min cyc i przy cycu zasypial.
A teraz strasznie szarpie się przy cycu prezy wygina, pociągnie 5 min i siada rozgląda się, gada. I po ok 1,5 godz 2 cyc 15-20 min i zasypia. Fakt że w czasie jego kąpieli mój mąż wraca i może to dlatego tak szaleje.

mamoalanka - jak na MM to po ukończeniu 5 m-ca można ale mój pediatra mówił, że lepiej później niż wcześniej
ja się nie spieszę, bo młoda strasznie reaguje na każdą nowość więc my jesteśmy nadal na etapie marchewki i jabłuszka - po tej pierwszej ją zapiera, a po jabłku ją wysypalo :/

Virae mój ma 44 główkę i 44 klatkę piersiową a też wygląda normalnie :-)

U nas nie ma problemu z zaśnięciem - w ciągu dnia odkładam małą do łóżeczka i zasypia w 10 minut, rzadko protestuje, ale muszę ją "unieruchomić" poduszkami po bokach, bo inaczej będzie się obracać na brzuch, a potem denerwować, bo z powrotem nie potrafi. Gdy zaśnie zabieram poduszki. A wieczorem po kąpieli dostaje butlę i już przy tej butli zasypia. Odkładam ją już śpiącą.

Dziewczyny, jaki obwód główki mają Wasze dzieciaczki?? My mieliśmy szczepienie w środę o okazało się, że Marta ma 45 cm... Wygląda normalnie, nie wydaje się, że głowa jest wielka, ale Marta nie mieści się w siatce centylowej! Jest ponad 97 centylem o ile dobrze widzę. Ma 5,5 miesiąca i jest z nią wszystko ok. Mogłam zapytać lekarza, ale wymiar główki zobaczyłam w książeczce dopiero po powrocie do domu. Mierzyła pielęgniarka, a lekarka nawet nie spojrzała jaki jest wynik. Martwię się :(

A jak to jest z glutenem. Gdzie swyczytalam ze dziecko na mm ma miec gluten wprowadzany po 6 mcu a pediatra mi powiedziala ze juz mam wprowadzac od 4 mca

Aska84 u nas po kąpieli jest cycusiowanie które trwa od 30-40 minut a potem buziak i do łóżeczka. Zwykle w 15-20 minut max zasypia.
Za to w dzień mi się strasznie awanturuje, mniej niż kiedyś, bo wkładam go do łóżeczka i nei walczę z nim, ale wykrzuje mi się żałośnie, jakbym Go krzywdziła conajmniej :P
Dziś od 6.30 do 15.40 miał spane 45 minut. Jego dzienna norma to 3h minimum.. a taką awanture zrobił że hej!

Ale co tam! raduje się bo mamy nowy wózek :D

My byliśmy we wtorek na szczepieniu Szymek waży 6850.
Wprowadzamy gluten i powoli sloiczki. Była już marchewka, marchewka z ziemniaczkiem, brokul, jabluszko i dziś zupka jarzynowa Szymek wszystko zjada z apetytem, jak narazie tylko po brokule miał potworny bol brzuszka.
A odnośnie gluten hipp ma pierwsze ciasteczko i jedno ciasteczko ma 2 g glutenu po 5 miesiącu można podać zalane mlekiem w formie kaszki nam polecala pediatra. Ja wolę gotować kaszke manna ale jak by nie było czasu to mam ciasteczko.

Dziewczyny jak u Was wygląda wieczorne usypianie? Od kąpieli ile czasu mija do zasniecia, my nigdy nie mieliśmy problemu a ostatnio zanim zasnie to masakra.

my byliśmy u lekarza znów i na szczęście jest lepiej :) strasznie rzęzi przy oddechu, słychać z daleka, ale osłuchowo jest poprawa, uff :)

U nas niestety też się choróbsko przypałętało :( Mały od wczoraj kicha i charczy - niby tylko wirusówka -ale w niedziele w końcu mamy mieć chrzciny - mam nadzieję że nie będzie gorzej. Ale nie dostalismy nic poza wapnem, wit c, i paracetamolem...

Ja jeszcze nie zaczęłam wprowadzać glutenu-ale zacziemy jak mały wyzdrowieje.

Zdrówka dla wszystkich chorujących maluszków!
Gratulacje ząbka dla kolejnej dzidzi :)

My mieliśmy mieć dziś szczepienie ale przełożone na czwartek bo nie ma naszej dr :P

Kubuś od poniedziałku wcina nowe smaki i bardzo mu się to podoba, dziś drugi dzień marchewki z ziemniaczkiem.
Chrupki i skórka/piętka z chlebka są 'uspokajaczem' na spacerze :)

No niestety spora część lekarzy rodzinnych i pediatrów idzie po najmniejszej linii oporu.

Życzę zdrówka dla maluszka :)

też mamy takich lekarzy i idę do nich jak muszę, jak już naprawdę nie ma nikogo innego i jak słyszę zapalenie oskrzeli i antybiotyk na dzień dobry, to czekam do następnego dnia na naszą lekarkę ;)

No właśnie z antybiotykami ja też teraz bardzo uważam, bo jak byłam mała to miałam takiego pediatrę, który na wszystko przepisywał antybiotyk. Wtedy ludzie nie mieli takiej świadomości, więc mama za każdym razem mi go podawała, a trochę przewrażliwiona była i biegała do lekarza z każdym katarem. Po tych kuracjach miałam tak wyjałowiony organizm, że dopadł mnie bronchit przewlekły, z którym walczyłam praktycznie całą 3 klasę, a potem pół podstawówki spędziłam w sanatoriach, więc nikomu nie polecam.

Tesula zapalenie oskrzeli może być też wirusowe, a zapytałam, bo Asiaczek napisała, że starszą córkę wyleczyła lekiem antywirusowym.

My różnie, czasami ze słoiczka a czasami gotowane. Wolę gotować, ale nie zawsze mam z czego. Teraz miałam dostawę świeżych warzyw ze znanego źródła, to zrobiłam trochę jedzonka na zapas. Emilce bardziej smakuje ugotowane w domu, a ze słoiczków Hipp. Z Bobovity będę chyba na dłuższą metę kupować tylko deserki, bo skład obiadków mnie nie przekonuje, np. wszystkie zupki dosładzają sokiem z winogron nie wiem po co.

Tomek w sumie jeszcze na samym cycku, sporadycznie dostaje kilka łyków kaszki czy skórkę chleba albo chrupka do polizania. Teraz czekam aż wyzdrowieje całkiem i będziemy gotować wg zasad BLW

Inne tematy z forum

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...