Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Witam,

Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ????

Jak sobie radzicie w stanach lękowych,nerwicowych????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Anonim odezwij się na norbert.domagalski135@interia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odezwij się do mnie

Nie wierzę w to co czytam

10 listopada planowane jest uruchomienie kolejnego cyklu grup wsparcia Oswajamy lęk. Te grupy stanowią dla Was alternatywę dla drogiej, prywatnej terapii indywidualnej (na którą ciężko sobie pozwolić) lub czekania w długich kolejkach na terapię lub grupy w ramach NFZ.

Doświadczanie zaburzeń lękowych może przypominać zagubienie w ciemnym labiryncie. Nie ważne, w którą stronę biegniemy - nie możemy znaleźć drogi do wyjścia.
Co jeżeli ktoś mógłby Wam wskazać drogę i przywrócić nadzieję na lepsze jutro?

To właśnie pragniemy uczynić za pomocą grup wsparcia online prowadzonych przez psychologów, którzy na każdym spotkaniu będą dostarczać uczestnikom narzędzi do realnej zmiany i radzenia sobie z lękiem. Podczas cyklu 12 spotkań będziemy zmieniać ich relację z lękiem. Uczestnicy podczas grup będą mogli wymieniać się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, ucząc się od siebie wzajemnie jak radzić sobie z poczuciem bezradności i wspierać się wzajemnie w przezwyciężaniu trudności. Natomiast psychologowie prowadzący grupę proponować będą uczestnikom różne zagadnienia do omówienia, tym samym tworząc okazję do przyglądania się towarzyszącym im emocjom, co pogłębia wgląd Uczestników i zrozumienie własnego funkcjonowania. Praca odbywać się będzie w kameralnych i zamkniętych grupach (do 10 uczestników). Koszt udziału w 12 spotkaniach grupy to 840 zł, natomiast płatność można rozbić na 2 raty - 420 zł przed rozpoczęciem spotkań grup i 420 zł przed 5 spotkaniem grupy.

Praca opierać się będzie o techniki terapii ACT, które pomogą uczestnikom:
zrozumieć to, co się z nimi dzieje, dzięki psychoedukacji
zwiększyć komfort codziennego funkcjonowania
prowadzić życie w zgodzie z wartościami - pomimo lęku.

Grupy będą odbywały się za pomocą platformy clickmeeting (podobna do zoom) raz w tygodniu w środy 18:00-20:00

Prowadzone będą przez:

Kamilę Kamińską - absolwentkę psychologii klinicznej i osobowości na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz psychoonkologii na Uniwersytecie SWPS. Obecnie pracującej jako psycholog - interwent kryzysowy, wspierając osoby doświadczające kryzysów i trudności emocjonalnych. Współpracuje z Fundacją Nagle Sami, wspierającą osoby doświadczające żałoby i straty, a także ze Stowarzyszeniem ANIMO Odważ się żyć! skierowanym do osób, które zmagają się z zaburzeniami lękowymi. Pracuje również z kobietami w zakresie wsparcia i profilaktyki depresji poporodowej.

Olgę Krzyżanowska-Bodzoń - ukończyła jednolite studia magisterskie z psychologii klinicznej, I stopień terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach w CTSR w Warszawie, szkolenia z Terapii Akceptacji i zaangażowania, ze szczególnym uwzględnieniem leczenia zaburzeń lękowych wg. ACT, szkolenia z terapii uzależnień wraz ze stażem klinicznym, a także szkolenia z interwencji kryzysowej. Od ponad roku związana jest ze Stowarzyszeniem Animo - odważ się żyć!, w którym pracuje z osobami cierpiącymi na zaburzenia lękowe. Jej pasją jest szczególnie "trzecia fala" terapii behawioralnych, szkoli się i superwizuje w ACT, ceni także mindfulness jako podejście wspomagające leczenie zaburzeń lękowych i depresji.

Decydując się na udział w grupie deklarowany jest udział w całym cyklu spotkań. Po rozpoczęciu funkcjonowania grupy nie można do niej dołączyć w międzyczasie - ma to na celu zapewnić bezpieczną i stabilną atmosferę dla wszystkich osób uczestniczących w procesie. Koszt udziału w 12 spotkaniach grupy to 600 zł, natomiast płatność można rozbić na 2 raty - 300 zł przed rozpoczęciem spotkań grup i 300 zł przed 5 spotkaniem grupy. Grupy co prawda nie zastąpią psychoterapii indywidualnej, ale są przystępną alternatywą do radzenia sobie z zaburzeniami lękowymi.

W celu zapisu na grupy prosimy o wypełnienie formularza: https://forms.gle/wmhgTnxzUeaaY7KW7

Po otrzymaniu odpowiedzi skontaktujemy się z osobami chętnymi w celu umówienia konsultacji z jedną z Psycholożek prowadzącą grupy w celu lepszego poznania Waszych potrzeb: tego z czym się zmagacie i kwalifikacji do udziału w grupie. Koszt konsultacji to 30 zł - natomiast po zakwalifikowaniu do udziału w grupie koszt konsultacji zostanie odjęty od całkowitego kosztu udziału w grupach.

Wypełnienie formularza i udział w konsultacji z psychologiem nie zobowiązuje do udziału w grupie, dlatego zachęcamy do skorzystania z tej szansy na pomoc.

W razie pytań zachęcam do kontaktu drogą mailową: info.grupywsparcia@gmail.com lub telefoniczną: 793907666.

Witam ja na nerwicę choruje już dwa lata u mnie najgorszy strach jest że mam coś z sercem EKG dobre ale mam odczucia że zaraz umrę odejdę za szybko nie wiem jak sobie radzić czytam różne forum jak wyjść z tego ale czasami ciężko jest

Re: Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Ja bardzo proszę o więcej szczegółów, jakie były objawy somatyczne

Witam Cię .Mnie. bardzo pomogły filmiki na you tube gdzie pewien psycholog w sposób bardzo przejrzysty i łatwy wyjaśnia jakie są objawy ataku lęku . Wbrew pozorom bardzo mnie to uspokoiło bo skoro u mnie to samo występuje więc jak gdyby ucieszyłam się że to tylko nerwica lękowa bo już szukałam u siebie różnych chorób łącznie z tym że mogę mieć na przykład guza na nadnerczach .Przyniosło mi to olbrzymią ulgę słuchając dalej różnych psychologów w którymś momencie usłyszałam że nerwica lękowa to jest choroba z grupy chorób psychicznych która najłatwiej da się leczyć to również mnie bardzo uspokoiło. Więc skoro już wiedziałam że to nie jest nic innego tylko nerwica lękowa więc postanowiłam się tylko na tym skupić No więc było szukanie i czytanie w internecie wszystkiego co tylko wpadło mi w ręce zapisywanie w zeszycie swoich myśli automatycznych zmienianie tych złych myśli na dobre myśli zaczęłam medytować choć do tej pory uważałam że medytacja to jest tylko jakiś Dużą ulgę przyniosło mi też zaakceptowanie swojej choroby ,nie uciekanie od lęków i próby uspokojenia się na siłę,bo to daje odwrotny skutek.W którymś momencie kiedy złapał mnie olbrzymi lęk powiedziałam do siebie tak przyznaję mam lęki taką mam chorobę nie będę przed tym uciekała jak gdyby pozwoliłam temu lękowi rozrastać się w swoim ciele bo wiedziałam że i tak w którymś momencie przecież on się skończy patrzyłam co ten lęk robi w moim organizmie o dziwo ten lęk bardzo szybko się skończył. Oczywiście że czasem mam takie stany niepokoju w swoim organizmie ale ciągle medytuję i szukam ciągle nowych medytacji jest ich naprawdę bardzo dużo i są one naprawdę bardzo skuteczne poza tym po prostu staram się nie denerwować każdego dnia coś fajnego dla siebie zrobić odpocząć zrelaksować się to wszystko razem przynosi naprawdę rezultaty Nie biorę leków już ósmy miesiąc i normalnie chodzę do pracy żyję i cieszę się sama sobą .To jest praca nad samym sobą gdzie trzeba rozliczyć się z całą przeszłością, zaakceptować,wybaczyć sobie i innym ,od tego zaczynałam .Powodzenia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam podobnie przechodzę to teraz jak poradzić z tym sobie?

Terapia

Bóg jest i kocha nas wszystkich !c

Kaczor , odezwij się na piotrjezioranski13@interia.pl

Nie rozumiem takiego powiedzenia że przegrałem czy przegrałam swoje życie jak to rób coś dla siebie czytaj dokształca i się teraz wszystko jest w internecie są różne programy psychologiczne programy jak walczyć z nerwica jak przeanalizować swoje problemy jak je zaakceptować dlaczego mówisz że przegrałaś swoje życie no to wiesz to życie trwa nadal i nie można mówić że się go przegrała szukaj jakiejś pomocy w pierwszym momencie idź do lekarza weź leki a kiedy się uspokoisz czytaj medytuj ja tak właśnie uporałem się z nerwicą lękową mogą powiedzieć że uporałam się bo od marca nie biorę żadnego leku funkcjonuję jestem uśmiechnięta zadowolona pełna życia cóż więcej chcieć siedzenie na kanapie i mówienia że ja już swoje życie przegrałam rób coś

Dlaczego uważasz że nie ma sensu leczyć się samodzielnie na pewno praca nad sobą medytacje przeanalizowanie wszystkich swoich problemów zaakceptowanie wzmocnienie swojej wartości to wszystko pomaga medytacja wycisza medytacja pomaga zrozumieć problemy pomaga zaakceptować samego siebie. Ja tak właśnie w ten sposób wyleczyłam się z ataków lękowych od marca nie biorę żadnych leków leki niestety tylko wyciszają ataki lęków ale ich nie likwidują w tej chwili nie biorę żadnego leku czuję się świetnie więc jednak można samemu sobie poradzić jest to tylko praca nad sobą długa praca nad sobą cierpliwość czytanie zrozumienie przede wszystkim samych siebie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Życie z nerwica lękowa zabija ,ale można z tego wyjść i wcale nie trzeba być jak to ktoś napisał cholernie silnym uważam że wystarczy być cierpliwym i poświęcić wiele czasu sobie czytać i medytować ja tak właśnie wyszłam z nerwicy lękowej od marca nie biorę żadnych leków i jeszcze do dziś nie mogę uwierzyć że skończyły się ataki ale tak jak napisałam poświęciłam dużo czasu sama sobie wzmocniła mam swoją wartość przeanalizowałam różne sytuacje życiowe to co mogło do tej nerwicy lękowej doprowadzić jeżeli kogoś interesuje moja walka z nerwicą mogę się jeszcze odezwać pozdrawiam wszystkich
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam pana bardzo serdecznie może najpierw warto uporać się ze sobą ,wbrew opinii że jest to choroba nieuleczalna ja uważam że można z tej choroby się wyleczyć jestem przykładem na to że jednak można ,ale doszłam do tego po długich zmaganiach ,jest to praca nad samym sobą zaakceptowanie swojego stanu przyjrzenie się z bliska otwarcie swoim swoim problemom i zastanowienie się z kąd one się wzięły. . Jeżeli sobie to uświadomimy to zaakceptować musimy z tym pogodzić bo to czego nie możemy w swoim życiu zmienić szkoda na to marnować energii trzeba to zaakceptować i przejść nad tym do porządku dziennego mnie osobiście bardzo pomogła medytacja Klaudii Pigot są to różne medytacje nie wiedziałam od czego zacząć więc słuchałam wszystkiego tego co wpadło mi w ręce i tak powoli zaczęłam nowe życie gdzie poczułam wartość siebie samej poczułam że mogę zmienić swoje życie poprzez inne myślenie myślenie o sobie w inny sposób że jestem człowiekiem wartościowym że zasługuje na pewne rzeczy że mogę wszystko i potrafią wszystko wzmocniła się ta moja wartość a zawsze byłam osobą nie śmiałam i zawsze wolałam wszystkim schodzić z drogi nagle okazało się że nerwica zaczęła mijać ja od marca nie biorę żadnych leków a jeszcze w marcu myślałam że wyląduję w szpitalu to co przeżyłam to nawet opowiedzieć się nie da taki miałam straszny atak gdzie całe 2 dni nie mogłam wstać z łóżka myślałam że już przyszedł ostatni moment na mnie łącznie z tym że spakowałam torbę bo naprawdę chciałam już pójść do jakiegokolwiek szpitala żeby ktokolwiek mi pomógł Podjęłam jeszcze jedną próbę walki zaczęłam czytać zaczęłam słuchać medytacji efekt jest taki że od marca nie biorę żadnego leku ,funkcjonuję pracuję nie mam leków ,wzrosła moja wartość cóż mogę więcej dodać jeżeli pana to interesuje mogę więcej napisać o moich doświadczeniach
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja swojej zonie szukalem i wysylalem informacje o tym co sie dzieje, jakie mysli przychodza, czego potrzebuje, czego brakuje osobie z zaburzeniami. Osobiscie takze jej mowilem. Przez czas kwarantanny nie bylo mozliwosci zeby sie z nia porozumiec. Probowalem poltora tygodnia. Dzisiaj sie dowiedzialem ze do konca pazdziernika ona z dziecmi chce byc juz u swojej mamy. Dodatkowo stwierdzila, ze nie chce ze mna byc juz od dawna. Nie mam pojecia co robic.

A jakie leki pani brała ziołowe

Mam podobnie, bóle głowy,strach, lęk. Możemy popisać. Pisanie, rozmowy zawsze pomagają. Chociaż trochę.

Może pani pisać do mnie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak pani się to udało

Inne tematy z forum

problem z dzieckiem sąsiadów (463 odpowiedzi)

Witam,2,5 letnie dziecko sąsiadów bardzo często biega po mieszkaniu krzyczy w późnych godzinach...

Samodzielna nauka języka angielskiego - rady :) (153 odpowiedzi)

Hej :) Postanowiłam zacząć uczyć się języka angielskiego. Niestety finanse nie pozwalają na...

Dobry Ginekolog w Gdyni (162 odpowiedzi)

Witam, szukam dobrego ginekologa w Gdyni, najelpiej kobiety, wizyta prywatna. Byłam u ginekologa...