Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Witam,

Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ????

Jak sobie radzicie w stanach lękowych,nerwicowych????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Mam w rodzinie osobę z depresją i nieestety nie jest to takie łatwe jeśli chodzi o leczenie, ja w ogóle nie myślałam, że kiedyś poznam kogoś z tak strasznym stanem umysłu, więc tym trudniej, ze to rodzina. Od nas ta osoba chodzi na terapię, rozmawia też raz w miesiacy na video z bardzo dobrym psychologiem , przez tą stronę https://telemedi.com/pl/lp/pilne-konsultacje-medyczne/ się umawia, ale czy finalnie sobie poradzi to nie wiem.
Wspieramy jak możemy, ale to to jest ogromne wyzwanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Depresjl nie leczy się tylko usuwa. Właściwie usuwa się przyczynę a jest zawsze ta sama. Mogę powiedzieć Ci co zrobić.
Tel 691 168 658.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oglądanie filmów jest jak najbardziej spoko, ale strona powyżej nie działa. Zapraszam jednak na https://onlifilm.pl/ tam są filmy za darmo legalne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To co piszesz to jest właśnie sens pracy terapeuty z Pacjentem. Są terapeuci, którzy umieją sprawić, że właśnie Pacjent jest w stanie przełamać lęk przed wyjściem do sklepu, kina, kościoła czy jedzeniem. Sama pracując ze swoimi Pacjentami niejednokrotnie towarzyszę im podczas jedzenia obiadu, wyjścia do sklepu czy jazdy autobusem. Żyjemy w czasach, gdzie internet mamy dostępny wszędzie i o każdej porze dnia i nocy i nic nie stoi na przeszkodzie, aby Pacjent założył słuchawki, włączył telefon a przez chat rozmawiał ze mną. Owszem rozumiem, że Pacjenci niejednokrotnie są zawiedzeni terapią, gdyż po kilkunastu wizytach jedyne co są w stanie usłyszeć to to, że ma on niskie poczucie własnej wartości. Nikt nie uczy go jak z tym pracować, jak pomagać sobie w napadach Paniki. Dlatego są terapeuci, którzy mają klientów, a są którzy dodatkowo orientują się w farmakoterapii, leczeniu i technikach relaksacji i to oni mają Pacjentów.

Pozdrawiam ciepło
psycho-farmaceuta
mgr farm. Karolina Wójciak
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

https://uns.pl/pl/product/na-stres-deprevit-90-vege-kaps-

można skorzystać też z rozbudowanych preparatów

Do psycho-farmaceutka
To, ze te wszystkie stany siedza w naszej glowie nerwicowcy wiedza doskonale.
Jakie efekty tak naprawde mozna wyniesc z terapi, ktora na ogół trwa do 50 minut i kosztuje 100 zl? Siedzac na fotelu i maglujac temat.
Moim zdaniem zeby takie terapie mialy sens, terapeuta powinien dzialac w terenie z pacjentem, ale przecież nie ma na to szans, bo najważniejsze jest zeby przyjac dziennie jak największą ilość pacjentów zeby pieniądz sie zgadzal.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do ~Jakmiźle
Sorry, ale meczysz sie na wlasne życzenie od tylu lat.
Gnaj do psychiatry dostaniesz jakies lekkie antydepresanty cos doraznie i staniesz na nogi. Zamiast latac po laryngologach zrob sobie termin do psychiatry. Zeby nie bylo nie jestem zlosliwa, sama cierpie na zaburzenia emocji(nerwice) Ale jak czytam takie rzeczy to nie potrafie zrozumieć jak ktos na wlasne życzenie wegetuje tyle lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że nerwica to zbyt delikatna sprawa, żeby leczyć ją filmikami na youtube. Jedynie psycholog wg mnie może to ogarnąć.

Re: Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Chcesz porozmawiać możesz napisać chętnie wysłucham angelika_sobieraj@poczta.fm

Też mam nerwicę i stany depresyjne od ok.30 lat,nigdy nie leczyłam się farmakologicznie,trochę czytałam o tych chorobach i jakoś daję radę,czasem jest bardzo źle...Teraz doszły szumy uszne i wrażenie ze słabo słyszę na jedno ucho, właśnie wróciłam od laryngologa,ze słuchem wszystko Ok,tez zasugerował ,żeby udać się do psychologa.
Ktoś,kto nigdy nie odczuwał tego rodzaju lęku o wszystko,nigdy nie zrozumie,co to za koszmar. Chętnie popisałabym z Tobą.Odpowiedz,jeśli masz ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawsze najlepiej udać się do psycholga psychiatry. To poważna sprawa i bardzo utrudnia funkcjonowanie. Nie warto tego zostawiać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

moi drodzy: depresja, nerwica czy jakiekolwiek ataki paniki to przede wszystkim Nasza głowa. Oczywiście w niektórych przypadkach konieczna jest farmakoterapia, która wyrównuje ilość odpowiednich hormonów, natomiast bez psychoterapii, pracy nad sobą czy wzmocnienia poczucia własnej wartości nie ma szans sobie pomóc.

Problemem w leczeniu farmakologicznym jest dość długi czas oczekiwania na efekty terapeutyczne a te często szybko nie przychodzą. Pracując z moimi Pacjentami przede wszystkim zauważam, że najtrudniejszym elementem są pierwsze miesiące leczenia i tu pomoc psychologa, rodziny czy przyjaciół jest niezbędna. daję sobie sprawę, że nie każdego stać na cotygodniowe wizyty u psychologa natomiast serdecznie polecam wspomniane konta na YouTube aby właśnie móc jakoś przetrwać ten czas. Przede wszystkim Pacjent musi zrozumieć skąd biorą się jego zaburzenia: w głównej mierze są związane z niską samooceną czy brakiem poczucia bezpieczeństwa. Choroby te są o tyle ciężkie, że manifestują się nie tylko pogorszonym staniem psychicznym, ale często Pacjenci somatyzują i po prostu cierpią. Warto jest zaakceptować ten stan i być dla siebie wyrozumiałym. Po prostu kochać siebie, nawet za to że jest ciężko. Jako osoba doświadczona, która pomaga swoim Pacjentom wiem, że walka jest ciężka ale jak każdą chorobę tak i depresję można a nawet należy leczyć. Bo jest to choroba jak każda inna: nadciśnienie, cukrzyca, astma!

Wspieram Was serdecznie i trzymam kciuki!

Psycho-farmaceutka mgr farm. Karolina Wójciak

Leczenie depresji i nerwic Rzeszów

moi drodzy: depresja, nerwica czy jakiekolwiek ataki paniki to przede wszystkim Nasza głowa. Oczywiście w niektórych przypadkach konieczna jest farmakoterapia, która wyrównuje ilość odpowiednich hormonów, natomiast bez psychoterapii, pracy nad sobą czy wzmocnienia poczucia własnej wartości nie ma szans sobie pomóc.

Problemem w leczeniu farmakologicznym jest dość długi czas oczekiwania na efekty terapeutyczne a te często szybko nie przychodzą. Pracując z moimi Pacjentami przede wszystkim zauważam, że najtrudniejszym elementem są pierwsze miesiące leczenia i tu pomoc psychologa, rodziny czy przyjaciół jest niezbędna. daję sobie sprawę, że nie każdego stać na cotygodniowe wizyty u psychologa natomiast serdecznie polecam wspomniane konta na YouTube aby właśnie móc jakoś przetrwać ten czas. Przede wszystkim Pacjent musi zrozumieć skąd biorą się jego zaburzenia: w głównej mierze są związane z niską samooceną czy brakiem poczucia bezpieczeństwa. Choroby te są o tyle ciężkie, że manifestują się nie tylko pogorszonym staniem psychicznym, ale często Pacjenci somatyzują i po prostu cierpią. Warto jest zaakceptować ten stan i być dla siebie wyrozumiałym. Po prostu kochać siebie, nawet za to że jest ciężko. Jako osoba doświadczona, która pomaga swoim Pacjentom wiem, że walka jest ciężka ale jak każdą chorobę tak i depresję można a nawet należy leczyć. Bo jest to choroba jak każda inna: nadciśnienie, cukrzyca, astma!

Wspieram Was serdecznie i trzymam kciuki!

Psycho-farmaceutka mgr farm. Karolina Wójciak

Witam czy mogę kontakt prywatny prosić. Walczę z nerwica od maja 2021 roku. Nie mam już ataków paniki biorę leki chodzę na terapię. Ale chciałabym porozmawiać z kimś kto to przeżył i teraz żyję normalnie pozdrawiam Aneta

Napisz do mnie na enigmaty@wp.pl

Re: Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Bardzo przydatne informacje. Dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witaj. Chciałabym wiedzieć jak poradziłaś sobie z nerwica, ja zmagam się z nią juz 2 lata.. moje życie nie jest już takie jak było przed atakami chcialabym zeby wszystko było jak dawniej.. bez nerwicy ataków.. dusznosci..

Ja mam tak samo.. w ataku paniki serce wali mi jak szalone.. czasem czuje ze zaraz stanie.. do tego te dusznosci i uczucie ze się uduszę.. masakra.. od 2 lat nie funkcjonuje juz normalnie... nerwica mnie wyniszcza..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam jak pani sobie z tym radzi ?

Może warto spróbować czegoś takiego jak https://filmyiseriale24.pl/ - naprawdę oglądanie dobrych seriali i filmów może poprawić humor i sprawić, że poczujemy się lepiej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Samodzielna nauka języka angielskiego - rady :) (153 odpowiedzi)

Hej :) Postanowiłam zacząć uczyć się języka angielskiego. Niestety finanse nie pozwalają na...

jaki krem na noc +30 ?? (209 odpowiedzi)

Witam! Od dłuższego czasu szukam kremu dla siebie. Mam cerę mieszaną. Jeżeli już myślę, ze w...