Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Witam,

Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ????

Jak sobie radzicie w stanach lękowych,nerwicowych????
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Stany lękowe i depresje biorą się raczej z nieuświadomionych problemów, niezrozumianych uczuć i emocji. Jak jest źle to na już polecam użyć metody 4x5 czyli 5 sekund wciągasz powietrze, 5 sekund je przytrzymujesz, 5 sekund je wypuszczasz i 5 sekund czekasz przed nabraniem znowu powietrza i tak kilka razy. Mimo wszystko są to poważne stany i problemy, które należy skonsultować ze specjalistą. Problemy, depresje, nerwice mają swoje podłoże w umyśle, w przeszłości, w nabytych reakcjach na pewne emocje, żeby to zrozumieć potrzebna jest terapia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ???

Witam mam podobnie do Pani. Mam 29 lat i depresja powróciła po raz 4. Nie wiem co sie ze mną dzieje leczyłam się w poradni chodziłam do psychologa i do psychoterapeuty przepisano mi leki które pomagały funkcjonowałam po nich normalnie bylam pełna życia a dziś czuje się i wyglądam okropnie. Jeśli chodzi o jedzenie to zmuszam się żeby cokolwiek zjeść bo zaraz mnie mdli. Zapisalam się do psychiatry mam wizytę 8 lutego mam nadzieję że wytrzymam muszę bo mam rodzinę mam męża i 2 dzieci dla których muszę walczyć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi psycholog powiedział że bez leków sobie nie poradzę

A jakie leki bierzesz?

Hej
Ja zmagam się z nerwica już 7 lat, u mnie objawiła się po używkach alkohol, trawka
Początki to ataki paniki po kilka godzin dziennie, myśli że umrę itd .
Leki jakie biorę to venlectine i pregabalina, jestem po 1 psychoterapii dużo mi dala, czekam na kolejną
Pozdrowienia dla wszystkich
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U mnie zaczęło się to od sporadycznych ataków paniki, jakieś 9/10 lat temu na tle sercowym (mam wadę serca). Łykałam hydroxyzynę i myślałam, że samo przejdzie. Nie przeszło, aczkolwiek długo długo miałam spokój. Walnęło w sierpniu 2019 r. tak, że do dzisiaj nie mogę się pozbierać. Ataki paniki przeszły w nerwicę lękową a ta w lęk uogólniony. Są dni, kiedy jest dobrze ale są też takie gdzie nie jem, nie śpię, nie funkcjonuję. Siedzę jak zaszczute zwierzę, trzęsę się i nie mogę myśleć. Jestem po roku terapii behawioralno-poznawczej i 2 latach na pramolanie. Ostatnio zmieniono mi leczenie sertalina, xanax, pramolan. Gdy nie mogę spać 1 tabl. nasenu. Wybieram się znów na terapię. Nie miałam łatwego życia ale nie wiem skąd te lęki się biorą, nie rozumiem ich, nie potrafię ich sama przepracować. Ciągle się boję. Mam 36 lat...Kiedyś byłam roześmianą, odważną dziewczyną. Teraz jestem wrakiem kobiety. Boję się, że przez moje lęki zostawi mnie mąż, który jest dla mnie całym światem.

Gdyby ktoś chciał pogadać niech pisze śmiało: ol_ka.k@o2.pl
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry wieczór, właśnie teraz dostrzegłem ten portal o depresji... Czy samemu się z tego nie wyjdzie?... Hm... oczywiście...są różne sytuacje ale....w większości możemy sami sobie pomóc, ponieważ nie licząc osób naprawdę chorych to depresja najczęściej wynika z .. różnych problemów, wystarczy usunąć problem i żadne leki nie są potrzebne! Problem tkwi...w problemie! Co mi po wizycie u lekarza, a gdy wrócę do domu problem jest nadal! Oczywiście...każda sytuacja jest inna, dlatego powtarzam...że w większości możemy sami sobie pomóc, nie zawsze. Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

trafilam do innego psychiatry, i dal mi na m-c inne leki, potem na pol roku inne chce dac, i wyjde z tego, a alpro wiadomo doraznie na chwile, nie na dluzej niz 2 tyg mozna brac, zobaczymy,
siedze na l4, duzo ogladdam filmow, gram w pare gierek na kompie, xbox nie mam ochoty, wiadomo domowe sprawki tez zabieraja czas, a topies...i cbd biore. i czas leci....

A dlaczego na ciebie nakrzyczał ja też się leczę i też biorę alprox ale są dni że czuję się kiepsko a jak ty sobie radzisz

Samemu się z tego stanu nie wyjdzie. Bywa, że depresja mija sama, ale nieleczona wraca. Dlatego to nie jest tak, że porady typu weź się w garść pomogą. Oczywiście warto byc z ludźmi i się nawet do tego zmuszać, tak samo jak do aktywnosci, ale podstawą jest zawsze farmakoterapia i pomoc psychologiczna.

Ja dwa lata leczyłam się psychiatrycznie na nerwicę lękowa. Od roku nie biorę leków ale moja sytuacja rodzinna jest tak napięta że wszystko wraca

Ja 10 lat

Poproszę priv kariolka55@gmail.com

Ja zmagam się z nerwicą. Nieuzasdniony lęk, niepokój, nerwica myśli, nerwica natręctw. Tydzień temu poszłam do psychiatry po leki, bo już nie mogłam wytrzymać. Chodzę tez na psychoterapię. Narazie jest lekko lepiej, ale ponoć leki zaczynaja działać w pełni po 2-4 tygodnia. Polecam Ci to, innej drogi raczej nie ma. Nie ma co się bac psychiatry, to lekarz jak każdy inny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze dobrane leki to 70% sukcesu, reszta to psychoterapia. Jak psychiatra raz a dobrze pokieruje Twoim leczeniem, to później po leki nawet nie trzeba iść do psychiatry bo można to załatwić zdalnie np. https://lekarzonline.eu/

polecam zadzwonić na teleporadę w takich sprawach a nie pytać się na forum...

Cześć,mam hp i te same lęki co ty .Mozemy pogadac na priv?

Cześć,mam hp i te same lęki co ty .Mozemy pogadac na priv?

to poszukaj poradni zdrowia psychicznego z nfz i sie umow do psuchologa, i on pokieruje na terapie nie wiem skad jestes...

Można więcej się dowiedzieć chciałabym spróbować psychoterapii absolutnie leków

Inne tematy z forum

Niskie libido u mojego mężczyzny (31 odpowiedzi)

Powinnam raczej napisać zerowe libido. Mój mąż w ogóle nie chce ze mną uprawiać seksu. Właściwie...

Kosmetyki na lato (30 odpowiedzi)

Jakie stosujecie kosmetyki na lato? Zależy mi przede wszystkim na dobrych kremach nawilżajcych,...

Hiszpańska mucha (18 odpowiedzi)

Hej dziewczyny. Czy któraś z Was próbowała możę hiszpańskiej muchy? Mianowicie zastanawiam sie...