Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Często mam wrażenie, że chcę kogoś przechytrzyć, przełamać jakąś barierę, ale jestem ściśle pilnowany. Właśnie bym nie robił zbyt wiele, nie zaprowadzał porządku, organizacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To tzw. wielowektorowość.

Rzeczywiście w latach 80. było już dużo zachodnich produkcji w telewizji.

Powstaje podejrzenie, że komunistyczna Polska jak Rumunia czy Jugosławia celowo została rozwalona. Wtedy komuniści byliby taką elitą jak elity przedwojenne, do kasacji z dwóch stron.

Oczywiście wybudowanie bloku jest obecnie zadaniem przekraczającym siły polskiego budowlańca.

Po 30 latach zostały szczątki polskiej lewicy. Szczątki mniejszości niemieckiej. Tworzy się nową lewicę, prozachodnią. Propaganda antykomunistyczna nie jest już tak ostra jak w latach 90.

Są nawet o wiele gorsi od tej Elizabeth. W pewien sposób jednak podobnie jak ona nieświadomi tego, co czynią.

Do przyznania się do tego typu gigantycznej akcji na wschodzie nie są skorzy. W każdym razie nikt z Norwegii nie wkroczył i nie zaapelował o przerwanie takich działań.
Nie są na tak wysokim poziomie, jak by się zdawało.

Tacy Norwegowie wiedzą, że trudno będzie ich wykryć czy dosięgnąć osobom zaatakowanym w odległych krajach.
Lubią sądzić, że są nowocześni, stoją wysoko moralnie, pomagają Trzeciemu Światu. Jednak u siebie nie bardzo poradzili sobie z tym problemem Lebensbornu. Potem po wielu latach ludzie ci chcieli wysokich odszkodowań od państwa. Urodzeni powiedzmy w 42, mieli wtedy z 55 lat. Ale jednak postanowiono rozwiązać tę zaszłość i faktycznie chyba dostali te odszkodowania.

Zapewne szukano różnych nowatorskich pomysłów, by jak najmocniej dokopać komunistom w bloku wschodnim. I różnym czerwonym, jak te vipy. Sięgnięto po pomysły drastyczne, wyniszczające.

W takim razie wyszło to z Norwegii, tak mówi mi przeczucie.
O Norwegach takie mam zdanie: młody naród, niepodległy od 1905 zaledwie. Te młode zamożne kraje, wydaje im się, że wiele mogą, bo mają kasę. Są jednak niedoświadczeni. Norwegowie imigrantów sprowadzają na ziemię, do prostych prac. Lubią czuć wyższość. Ale są dość prowincjonalni. Jednak jako młody kraj mają w sobie pewną świeżość i faktycznie nowatorskie pomysły. Mocarstwem jednak nigdy nie będą i nikogo nie podbiją.

Czyli nasz lewicowy ruch oporu nie działał w taki sposób. Było to dla mnie normalką, że niektórzy mają bardzo niemieckie nazwiska. Uważało się, że to objaw normalności, tolerancji.

Myślałem kilka godzin i rozwikłałem to.
Przypomniałem sobie, że mniejszość niemiecka miała normalnie etaty pod koniec PRL. To więc nieprawda o ich ciężkiej dyskryminacji w tamtych czasach.

Zagadka na razie, choć to ważne.

W 1936 Partia Pracy zdobyła 42,5% głosów w Norwegii, czyli była tam autentyczna silna lewica od zawsze. Nie w każdym kraju zachodnim lewica jest tak prawdziwa.

Wiem, że w Norwegii silna była lewica. Dlaczego miałaby atakować inną lewicę w innym kraju?

Takie swoje doradztwo wszyscy ukrywają przez 50 lat, ale spróbuję to rozgryźć, jutro.

Dlaczego jednak pomysł norweski miałby przeważyć i zdecydować o losie tylu milionów osób w Polsce? Pomysł taki dosyć niszowy.

A kto wymyślił to na Zachodzie? Teraz myślę, że lokalne ruchy oporu. Norwegia, Holandia - kręcą mnóstwo filmów o tych swoich bohaterach. Naprawdę postrzegali okupację jako brutalną.
Zwłaszcza Norwegia.
Wiem, że różne kraje zachodnie doradzały Solidarności w latach 80. np. co do taktyki demonstracji.

Kolejny dołujący temat, którym nie chce mi się już zajmować.
Mam ogólne wrażenie, że ktoś kiepsko zarządzał problemami w Polsce, kierując się niskimi instynktami.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...