Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te materiały pokazują, ile taka duża kilkumilionowa grupa powinna normalnie dostać od świata, ile zainteresowania. Na pewno nie zero. Tacy eksterminowani stają się wręcz pupilkami całego świata.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zadanie dla organizacji praw człowieka, które nie powinny popisywać się cynizmem.

Każda sytuacja jest trochę inna. Po ujawnieniu te nazwiska, te sytuacje stają się bardzo głośne, bardzo znane na całym świecie. To takie ekstremalne przeżycia, atrakcyjne książkowo, filmowo.

W Turcji było nawet wielu zagraniczniaków na miejscu, dyplomatów, reporterów, ale rząd się nie przejmował ich obecnością, ograniczał im jedynie trochę ruchy.

W każdym razie ona tam jest jak zwykle - struktura decyzyjna. Nic nie dzieje się samo z siebie.

Zrobiłem przegląd tych tematów, jednak miałem słaby dostęp do pełnych książek. Poza tym nie wolno mi się było wczytywać.
To zadanie dla autora, dziennikarza, naukowca.

Polakom jedynie kojarzy się to z zesłaniem w Kazachstanie, ale nie wiem, czy miejscowym, czy też X coś wyczytał.

Oraz te drobniejsze zagadnienia, które stały się źródłem Pomysłów: dzieci nazistów, jeńcy-robotnicy przymusowi, Palestyńczycy, rezerwaty, Liz i jej przyjaciele, H wśród ruin. Same sprawy zagraniczne.

Rwanda i Bośnia są zwłaszcza godne uwagi, bo to ten okres, kiedy w Polsce zaczynała się akcja. Widać pewne elementy z tych miejsc. Choć sytuacja nie potoczyła się tak, jak tam. To właśnie bardziej Indonezja, bez oporu, a z maksymalnym utajnieniem. Plus element ormiański. To kilka najbardziej klasycznych i dobrze opisanych ludobójstw. W tym kręgu ciągle się obracam. Więc te cztery warto przestudiować. Plus na pewno Holocaust. Być może Hołodomor.

Dochodzę teraz do wniosku, że ofiary są w przegranej sytuacji, jak by się po fakcie nie starały, by być górą.

Warto czytać całe książki o różnych ludobójstwach. Im więcej szczegółów, tym lepiej. Są niestety drastyczne, ale przynajmniej widać, jak przebiega to "normalnie". Pewne schematy powtarzają się w różnych miejscach. Przede wszystkim sytuacje są opisane, nie są utajnione, mnie to zawsze pomaga. Co by było, gdyby sytuacja była jawna.

Wielki T wydaje mi się teraz ostoją stabilności w tym trudnym okresie ostatnim. Ale już go nie ma praktycznie.

Chciałbym już zostawić jego temat, ale jest tam u niego ciągle silna kotłowanina.

To forum, gdzie podążył za mną i bardzo się wciągnął. Niczego takiego nie planowałem. Tam jest kimś innym.

Dzieje się z nim jednak coś złego. Bardzo silne emocje. W wypowiedziach w Internecie jest spokojny. Ale ma te swoje dwie twarze.

Nie powiedziałbym, że H jest spoza pruskiego układu. Urodził się jeszcze w tamtym stuleciu. I solidnie jest osadzony. Jest taki jak wszyscy.

To mniej więcej tak, jak zamieszkać z lwem w jego klatce.

W jakimś tam niewielkim procencie jest fizyczną osobą.

Przy okazji stworzył sobie idealne warunki dla swojego schematu, dlatego może przeprowadzać go tak niezwykle długo, bo nikt go nie hamuje, co normalnie nastąpiłoby dość szybko, może od razu.

Dlatego moim zdaniem jest gorzej niż gdziekolwiek, o wiele mniej normalnie, jest tak silna blokada informacyjna, nie działa żadna instytucja. Chodzi o skórę H.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...