Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ormianie też są rozpracowani miesiąc po miesiącu. Było dużo urzędowych tureckich telegramów z drastycznymi rozkazami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Coś takiego: "1916. Rząd turecki nakazał, by zagraniczni oficerowie nie fotografowali zwłok Ormian." Wiem, że często byli to Niemcy.

Uważałbym z tak dokładnym przenoszeniem modelu z innego kraju do Polski, i to skrajnego. Z Norwegią mamy niewiele wspólnego, oni są w innej fazie swojej historii.

W Norwegii było, pamiętam, coś takiego jak "lodowy front". Takie bardzo niechętne nastawienie po wojnie do wszelkich kolaborantów z nazistami.

O Indonezji po 16 latach powstał film "Rok niebezpiecznego życia". Pokazuje on, jaka była sytuacja polityczna przed masakrami, kończy się, gdy one się zaczynają.

Turcy osądzili samych siebie. To jednak wyższy poziom. Oczyścili się trochę.
Jest dużo zdjęć ofiar tych masakr, zrobionych przez kogo? Zagranicznych dziennikarzy?

Można sobie wszystko poutajniać stuprocentowo, ale historia nie zanika, to co się fizycznie wydarzyło, istnieje już na zawsze.

To była druga faza, dobijanie na pustyniach. Wielu jednak dotarło do bardziej bezpiecznych miast Syrii.

Zły gubernator, właściwie chyba zastępca, Salih Zeki Bej. Skazany na śmierć przez swoich, Turków, gdy po wojnie zmieniły się rządy. Uciekł za granicę, gdzie zmarł w 1940 roku. Piszą też inaczej, że zorganizował bandy, które zabijały Ormian na pustyni, czyli tak jak wszędzie.
Dobry gubernator, a raczej burmistrz. Skazany na śmierć przez Francuzów. Ormianie wstawili się za nim i skazano go na zesłanie na prowincję.

Inaczej dochodzi do buntu.

Nawet w gułagu puszczali filmy na wielkim ekranie.

Teraz kupowałbym książki przez Internet, po kilka z danego antykwariatu. Byłaby to dość tania i szybka akcja.

Film fabularny w tym roku obejrzałem być może tylko jeden, kilka dni temu. Byłem zachwycony.

Mam zapasik, około 15 fajnych książek, ale nie wolno mi ich nawet tknąć.

Wygasły moje zainteresowania internetowe. Chciałbym czytać stare książki, klasykę, ale tego mi nie wolno.

Teraz jestem stale tak przyciśnięty, że mózg chce się wydostać, tak każą mu niewielkie impulsy bólowe.

Ktoś myśli za mnie, więc już zbytnio nie kombinuję. Ale czy to w ogóle przyjaciel?

Tak przeczuwałem, że wielka akcja Ż źle się dla nich skończy. Byli mocno pewni siebie, a przy tym amatorscy. Sam fakt, że rzucili tak wielkie siły przeciw jednej osobie.

Powinienem mieć już jakiegoś pomocnika, 25 lat.

Robię się za stary i przy tym traktuję to już mało poważnie.

Inne tematy z forum

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...