Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kiedyś było więcej lewicy na Zachodzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tzn. Darfur, Rohingja - tam jest po staremu.

Najwyraźniej kiedyś wszystko było inaczej, ale teraz jest jeszcze inaczej. Trzeba rozpracować ten nowy schemat, skoro stare reakcje nie działają.

To tajne materiały, ale przecież świat znał podstawowe i szczegółowe fakty prawie od początku.
Nie było problemu z tym, że to komuniści, tzn. Zachód zajmował się tą sprawą.

Wojskowi pewnie bali się jakichś konsekwencji prawnych, międzynarodowych trybunałów, a odtajnienie po 50 latach jest nawet w normie.

Gdzieś na prowincji w Indonezji w lokalnych archiwach wywiadu odkryto niedawno, pewnie nieprzypadkowo, 3000 stron wojskowych dokumentów. Te potwierdziły, że wojsko prowadziło zorganizowaną akcję w całym kraju. Przy tym jest jakiś problem, że komuniści to grupa polityczna i nie pasują do klasycznej definicji ludobójstwa z konwencji ONZ z 48.

Zauważyłem, że zawsze trochę wyprzedzam bieg wydarzeń, tak o 5 lat.

Ogólnie to skomplikowane zagadnienie, to projekty rządowe. Aspektów jest sto. Nauka na temat ludobójstw rozwija się bardzo dynamicznie.

Jest wiele filmów o Bośni, mnóstwo książek ocalałych z Rwandy (czytałem jedną), trudno nawet zapanować nad tą obfitością różnych informacji.

Plus mnóstwo takich różnych drobnych materiałów po drodze, co się akurat trafiło. Chyba zawsze wiedziałem, że to jakiś ważny trop.

Oglądałem też jakiś dłuższy film dokumentalny o Rwandzie, dłuższy o Indonezji, kilkuczęściowy o upadku Jugosławii. To takie średnie źródło.

Oglądałem filmy: Przyrzeczenie, Hotel Rwanda, Czasami w kwietniu, Podać rękę diabłu.
Lepiej zobaczyć niż przeczytać, ale prawdziwą wiedzę nabywa się z raportów i chronologii czy choćby z Wikipedii.

Ormianie to taki prawzorzec, na pewno był to wzorzec dla Holocaustu, pośrednikiem byli ci niemieccy wojskowi, a potem... Częściej trafiam na Ormian niż na Holocaust.

Jakiś Turek na pustyni stworzył sobie harem z młodych Ormianek z dobrych rodzin. Przemoc seksualna to norma, była nawet w Indonezji. Przy tym kończy się zabójstwem.

Osoby z eksterminowanej grupy są niestety postrzegane już tylko jako materiał do zlikwidowania.

Ofiary często są wykształcone czy zamożne, ale to niczego nie zmienia, każdy jest traktowany jednakowo.

Rozsyłano telegramy, że celem jest likwidacja, że nikt nie może zostać żywy.

Głód też zabijał, głodowe marsze praktycznie bez żywności i picia.

W Turcji wydawano instrukcje, by masakry odbywały się w miejscach, gdzie nie ma cudzoziemców. Albo też ogłaszano, że sprawcy pozostaną bezkarni.
Zakazywano Ormianom informować cudzoziemców.

Jeden rabin protestował przeciw masakrom Ormian.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...