Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodzi o to, czy mniejszość prowokuje, organizuje się, dąży do autonomii swojego regionu, dąży do władzy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Rwandzie przed faktem nacierający partyzanci zestrzelili samolot rządowy z prezydentem Rwandy Hutu, który był silną osobowością, z prezydentem Burundi Hutu, z szefem armii Rwandy i innymi oficjelami. Myślę, że partyzanci, choć są inne teorie, a oni zaprzeczają temu mimo wspomnień wielu świadków. Pytanie, co by się stało, gdyby nie doszło do tego zdarzenia.

Raczej liczy się jakakolwiek pomoc w tak trudnej sytuacji. Ormianie do dziś pamiętają, kto się chociaż tylko wstawiał za nimi.

Ludzie oczekują reakcji idealnych. Francuzi wkroczyli do płd.-zachodniej Rwandy dość późno, większość żyjących jeszcze osób uratowali, ale że pomagali sprawcom uciec za granicę ze względów politycznych, to są do nich pretensje.

W Rwandzie było dość wielu ratujących, choć groziło to śmiercią.

R działają zwykle z zemsty za jakieś krzywdy własne, i wtedy w sposób ludobójczy.

Pegierowcy trochę tacy są. Są skryci, ale jednak chętnie opowiadają swoje historie dziennikarzom. Pod tym względem są jak Rwandyjczycy, to taki ekshibicjonizm własnym cierpieniem, drastycznymi przeżyciami. Nie lubią jednak zaburzać porządku społecznego. Ale nie można tego nadużywać.

Model na przykład, że lepiej zmilczeć sprawę, aby tylko był spokój społeczny, mniej tarć.

Te kraje południowe są jednak bardziej otwarte.

Model kulturowy jest bardzo ważny.

Co wskazywałoby może na jakiś wschodni model, gdzie lud nie potrafi zorganizować oporu.

Co się stanie, kiedy będę naprawdę niebywale wprost okrutny, tak że przekroczę wszelkie granice okrucieństwa? Cóż, np. Stalin umarł śmiercią naturalną.

Nie odpowiada mi to, by nowa epoka była epoką okrucieństw. Chciałbym, by była pełna radości, rozkwitu kultury.

Powiedzmy, że to coś nowego. To taka składanka z różnych starych motywów. Przy tym o wiele większa niż zwykle znieczulica opinii światowej.

Może to opus magnum Xa:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Opus_magnum

Taka całkowita blokada rodzi naprawdę silny gniew. To nieludzkie.

Zachód też bardzo się zaangażował w masakrowanie pegierowców. Pegierowcem też jestem.

Tzn. sytuacja jest znacznie gorsza niż w krajach rozwijających się, gdzie pewna jawność jest normalką.

Jestem w tym akurat kraju, jestem ofiarą, mocno eksponowaną. Przyznam, że sytuacja zawsze była arcytrudna.

No więc to jakaś wyjątkowa sytuacja na tle bardzo podobnych.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...