Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czytałem też "Sąsiadów", dosyć dobra.
I tak dalej, to popularny temat:
https://natemat.pl/231451,najlepsze-ksiazki-o-holokauscie-i-zydach-bestsellery-w-empiku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dawno temu: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/57375/autobiografia-rudolfa-hossa-komendanta-obozu-oswiecimskiego

O Holocauście czytałem "Kronikę getta warszawskiego", to było bardzo dobre, "Oświęcim nieznany" - codzienność w obozie ze szczegółami, "Pożegnanie z Marią". Podobno wartościowe są "Czy to jest człowiek", "Noc", "Los odwrócony".
Z filmów widziałem "Ucieczkę z Sobiboru" i "Pasażerkę". Jest nowy film "Nadzy wśród wilków". "Ostatni etap" podobno wartościowy. I wiele jeszcze innych książek i filmów.
"Król szczurów" - obóz japoński dla zachodnich jeńców w Singapurze.

Milczałem i było źle, skończyło się skopaniem po głowie.

Gdzie musi być przecież kompromis, wzajemne ustępstwa.

Nie ma żadnej chęci do żadnych negocjacji.

Czuję się jak cały upaćkany błotem.

Teraz czuję się jak w chybotliwej łódce.

Odznaka była dla mnie wszystkim, została sprofanowana.

Nawet w Bośni ludobójstwo mogło być reakcją na opór, metodą złamania oporu.

Takie podstawowe fakty też nie mogą pozostać tajne zbyt długo.

Na pewno siedząc w swoim pokoiku w Wygwizdowie, nie jestem głównym rozgrywającym i szacherem-macherem. To byłoby komiczne. Ktoś naigrywa się ze mnie, wszyscy wkoło.

Czy Polska jest w niebezpiecznej, skomplikowanej sytuacji? Czy działają tu jacyś ekstremiści?

Prawdopodobnie Bośnia to skrajna sytuacja, gdzie jakiś opór się powiódł. Bo zwykle nie ma go zbyt wiele.

W Bośni widzę na mapce, że doszło do faktycznego oporu przed ludobójstwem. 1/3 terytorium była broniona przez Boszniaków i Chorwatów z powodzeniem, tam nie ma masowych grobów. Na pozostałym terytorium jest ich mnóstwo, kilkaset, wszędzie. Pytanie, co by było, gdyby Bośnia i Hercegowina nie ogłosiła się całkowicie niepodległym państwem.

Tak że nie jest prawdą, że w Rwandzie eksterminowani zorganizowali się. Był tam problem mocnej marginalizacji Tutsi, nie pozwalano im na zbytnią edukację, to zrodziło partyzantkę, która jednak przyszła z zagranicy, z emigracji.

W Polsce, którą rzekomo zajął Zachód, komuniści chcieli nadal coś znaczyć. Kwaśniewski, Miller, Lepper. Była to jakaś sytuacja spięcia. Czy miało to wpływ na sytuację na prowincji?
Stawiali się w ten właśnie najbardziej niebezpieczny sposób, dążąc do władzy w Warszawie.

To takie sytuacje silnego spięcia, które rozładowują się w ten sposób.

W Darfurze też była partyzantka. Rohingja też byli oskarżani o separatyzm.

W tych głównych sytuacjach tak było: w Rwandzie, w Bośni, w Indonezji, w Turcji. Uważano, że mniejszość się mocno stawia i jest zagrożeniem dla władz.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...