Nie doceniamy tego co mamy

Wydaje mi się, że obecna sytuacja powinna uświadomić nam pewien fakt. Żyliśmy sobie w przeświadczeniu, że wszystko jest nam dane i o nic nie musimy się martwić. Teraz patrzę na to inaczej. Sklepy nie muszą być pełne towaru, musimy sie nauczyc wszystko szanować i przede wszystkim myśleć o swoich bliskich
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ten zielony obszar to była taka dżungla bez drzew owocowych. Koło pałacu była dżungla, ale ze starymi jabłonkami. Ta część tylna była jakby niezagodpodarowana, choć koło stawu był wielki orzech włoski i śliwki, ale nie po tej stronie.
W tej dżungli były wydeptane normalne ubite ścieżki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Staw był kiedyś o wiele mniejszy.

To nawet nie jest gospodarstwo, tylko jego zaplecze - park maszynowy, stodoła.

Kuźnia spłonęła ok. 85 roku.

To już wiedzą najlepiej na miejscu - gdzie nie powinienem jeździć. Lepiej, żeby wypytał ich ktoś trzeci - przedsiębiorcę, pastora, księdza, wykonawców robót. Spośród tych osób osobiście mogą znać mnie tylko dzieci pegierowców, jeśli zostały na miejscu.

W ogrodzie warzywnym między grządkami był grób. Płyta, przekrzywiona trochę. Było to całkowicie normalne. Przypuszczam, że 6-7 lat temu, podczas niwelowania ogrodu, znaleziono wiele pochówków. Co się stało ze szczątkami? To mogły być groby ewangelickie lub polskich katolickich zakonnic.

Lecz w roku 1918 może nie było żadnej siatki. Zauważmy słowo "siatka".

Tak mogło być od zawsze i mieli też dostęp do grobowca.
Może miało ich to odstraszać od chodzenia na "pachtę" do sadu? Na pewno miało to swój urok.

Tak że spotykałem tam dzieci pegierowców.

Koło stawu w rogu siatka była udrożniona. Okolice stawu należały trochę do wszystkich. Na stawie grano w hokeja, gdy były jeszcze ostre zimy ok. 81.

Kolejna blokada.

W PRL-u sprawa nie mogła być nawet poruszana w rozmowach, a to przecież aż 45 lat.

Obecnie może nie ma tam żadnej siatki, ale te rzeczy się ciągle zmieniają.

Pamiętam, jak byłem nad tym stawem i zza siatki, z okolic tego dużego białego budynku, starej stodoły, jeden pegierowiec mówił coś do chłopaków nad stawem. To odległość pozwalająca się komunikować, ale była tam siatka nie do przebycia, bo to rozdział między ogrodem a gospodarstwem. Konkretnie wpuścili jakieś ryby do stawu, chcieli go zarybić. Jak jednak dostawali się do niego? Przy stodole był rodzaj drewnianego płotu, który z wysiłkiem można było przeskoczyć.

Nie będzie łatwo rozbić siatkę, która spotyka się w innym wymiarze.

Ten pomysł z trucicielstwem - może jest jakieś powiązanie?

Liz chodziła do F do Teresy, spotykała szaloną kobietę i straszyła ją. Ta jednak nie mogła się poskarżyć, bo uznano by ją za jeszcze bardziej szaloną.

A to mi sie dostalo. No nic. To jade kupic choinke bo kij wie co morawieckiemu przyjdzie do glowy w grudniu. Paaa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sukces zależny jest od dobrej woli wielu osób, współpracujących ze sobą.

Na każdą przeszkodę jest tu inny sposób. Ale ogólnie grzebanie, grzebanie.

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...