Nie wszyscy wspierają narodową kwarantannę

Temat dostępny też na forum: Koronawirus
Szkoda, że niektóre lokalne duże przedsiębiorstwa mimo możliwości nie wspierają narodowej kwarantanny i akcji #zostanwdomu.
Pracuję w centrali LPP, moją pracę mogłabym wykonywać zdalnie, ale musimy siedzieć w biurze.

Jestem w grupie podwyższonego ryzyka, przesiadłam się z tramwaju na samochód dla bezpieczeństwa. Ale znajomi z pracy ciągle komunikacją jeżdżą. :(

Chyba nawet nasze IT mające ponad 200 osób musi pracować z biura.

Macie kochani podobnie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stocznia. Codziennie kontakt z kilkudziesięcioma osobami. Bary zamknęli, ale w szatniach pełno ludzi. Praca pełną parą, po 10 godzin lub więcej, łącznie z weekendami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i są pierwsze osoby w kwarantannie. Zaczyna się...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystkie znajome firmy o ile mogą to kombinują nad ograniczeniem kontaktów, kto może pracuje zdalnie lub w domu i jest na to kładziony duży nacisk, a szefowie sami pracowników wysyłają na wolne jak jest taka możliwość i kombinują jak mogą żeby było dobrze
Widocznie LPP ma was w ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przecież LPP produkuje produkty używane do utrzymywania powierzchni w czystości.
Z racji jakości te produkty nie nadają się przecież do noszenia, wiec w obecnej chwili firma i jej pracownicy są niezwykle potrzebni.
Pewnie dlatego musicie być w pracy.

Któryś z dyrektorów tej firmy próbował kiedyś tłumaczyć, ze chodzi o tzw fast-fashion.
Kiedyś kupiłem bluzę HOUSE, jeszcze zanim marka została przejęta przez LPP, mam ja do dziś.
Teraz tam chodzę tylko gdy potrzebuje szmaty do podlogi, bo po jednorazowym użyciu tego fast-fashion do niczego więcej się to nie nadaje.

Poza tym firma kombinowała w historii na podatkach, tzn. udawała ze jest z Cypru, aby nie płacić podatków w Polsce.
W tym czasie pan prezes jeździł na rowerze po ścieżkach rowerowych wybudowanych z podatków tych, którzy tak nie robili.

Dziwię się, ze ktoś tam jeszcze chce pracować.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko co napisał @Skydiver to prawda
Od siebie dodam że kombinacja na podatkach to zabieranie wpływów do budżetu państwa i wtedy wszyscy mamy mniej pieniędzy na budowę dróg czy właśnie na leczenie
Pośrednio firma ta przyczyniła się do upadku polskiego przemysłu szwalniczego... najpierw zdominowała rynki tekstylne i szwalnie, potem uciekła z produkcją do taniej Azji. Za tym poszło wiele bankructw dużych zakładów produkcyjnych a ubranka od tej pory szyly kraje w ktorych nie obowiązuje kodeks pracy...Aż pewnego razu jedna z fabryk w Bangladeszu się zawaliła a firma udawała że to nie ich sprawa. Jednak znaleziono ich metki wśród zakurzonych ciał wydobywanych spod guzów...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A skad masz tyle informacji?
Czyzby krawcowa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

O czym ty piszesz, mnóstwo firm uciekało z podatkami zagranice, bo niestety ale system podatkowy w Polsce kulej i to mocno. Teraz LPP wróciło i płaci podatki tutaj, zatrudnię setki pracowników, jak jesteś taki cwaniak to otwórz firmę i osiągnij to co Piechocki, wtedy pogadamy. Nie masz pojęcia jak ciężko prowadzić biznes w Polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

@quba, dokładnie wiem o czym piszę. Od jakiegoś czasu mam tutaj firmę i wybór kraju był bardzo świadomy, tu płace podatki, uważam że nie wszystkie są dla mnie korzystne ale nie uciekam z podatkami do innych krajów. Twoje tłumaczenie to jak tłumaczenie złodzieja na pytanie dlaczego kradnie - bo wszyscy kradną.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pewnie firmę masz od 3 miesięcy i płacisz jeszcze obniżony ZUS. Tak wielka firma jak LPP aby mierzyć się z największymi musiała mieć równe szanse, wszystkie inne sieciówki płaciły niskie podatki tylko LPP nie, to jest walka z wiatrakami. Najważniejsze ze teraz już od dłuższego czasu płaca podatki w Polsce i jakoś dają sobie radę. Nie masz pojęcia jak prowadzić tak ogromny biznes wiec się nie wypowiadaj.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zobacz sobie ile płacą podatku, firma ma ponad prawie 30 lat działalności z czego jakaś tam legalna optymalizacja części podatku trwała z niecały rok. Przedsiębiorcy lepiej wiedzą jak wydać pieniądze niż rząd, który ten budżet rozkrada. I nie pomyślisz, że taka optymalizacja może spowodowało, że firma zaoszczędziła i się szybciej rozwinęła dzięki czemu teraz płaci większe podatki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trochę się dziwię, bo u nas kierownik wysłał do domu i pracujemy zdalnie i wydaje mi się, że inne działy tak samo miały pracować z domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze trochę a ludzie zaczną robić akcje w stylu "kto nakaszle na kierownika" albo "serdeczne uściski co rano i obowiązkowe buzi na do widzenia, tak dla pewności ukochanemu szefowi :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (73 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Mowa nienawiści ustawa - zagrożenie dla wolności słowa? (7 odpowiedzi)

Hej, Rząd podejmuje działania mające na celu wprowadzenie mowa nienawiści ustawa, która ma...

Legalne graffiti (3 odpowiedzi)

Hej! Czy znacie jakieś miejsce na legalne graffiti w Trójmieście? Mój dzieciak jara się...