Nieładnie pachnące pranie....

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Po wielkich wahaniach zdecydowalam sie w koncu na zakup chemii niemieckiej...i sie zawiodlam;/ kupilam ten wielki zel Persil do koloru w bialej butli na 75 pran oraz Ariel Actilift do bialego na 40 pran, wydalam ponad 100 zl - wniosek - pranie biale w ogole nie pachnie (slyszalam ze super pachnie ten Ariel..), dodaje jeszcze Softlan do prania, a co do koloru to wypralam w tym zelu i pranie na czescie ubran pachnialo (tez znowu nie tak super) a na czesci ubran czu bylo takim zaduchem jakby lezalo z rok w szafie....nie wiem dlaczego tak jest, wydalam kupe kasy a jestem wkurzona na maksa! mialyscie cos takiego?od czego to zalezy??dodam ze dawalam tyle proszku i zelu ile napisane....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Nieładnie pachnące pranie....

Victoria, nie mam pojecia czemu tak sie moglo stac, a moze kupilas jakies oszukane te detergenty... ja kupuje w Niemczech cale zapasy i zawsze jestem zadowolona. Pranie pachnie " na kilometr"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kupilam na rynku na Przymorzu u tego malzenstwa....u mnie nawet na metr nie czuc....a przywozisz sama?

ja niestety tez kupując u nich chemię zawiodłam się....

ja kupuje na allegro i odbieram na osowej albo na hali w gdyni i pachna zupelnie inaczej. wiem, z ekiedys polaczenia viziru i lenora wyszlo strasznie zapachowo, wiec powtorzylam plukanie.

może zbyt mocno odwirowałaś? Ja miałam wrecz cuchnace pranie w 2 przypadkach : 1. zbyt mocno odwirowałam -chciałam przecwaniakowac - po normalnym cylku jeszcze 2 razy właczylam wirowkę na 1200 obrotów. Wprawdzie pranie było prawie suche , ale smierdziało, ze szkoda gadac;(
2 raz, to powiesiłam w łazience i nie dopilnowałam, aby na noc uchylic od niej drzwi. Chyba była zbyt mała cyrkulacja powietrza, bo rowniez po wysuszeniu rzeczy smierdziały niemiłosiernie. Jeszcze z dwa razy musialam je płukac i suszyc, zeby pozbyc sie tego "zapachu".
Jesli chodzi o srodki piorace z Niemiec , bardzo je sobie chwale...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A z innymi środkami piorącymi był ten sam problem czy tylko z tymi nowymi co kupiłaś?
Albo na jakieś przelewane trafiłaś albo pralka potrzebuje odświeżenia.

U mnie był podobny problem i myślałam że to wina środków piorących a okazało się że to wina pralki, pranie gorzej śmierdziało po wypraniu niż przed.
Wsypałam torebkę kamixu, zrobiłam pranie pustej pralki na 90stopni i problemu nie ma, teraz wszystko ślicznie pachnie.

Victoria, na Swieta pojechalismy do tesciow. Oni mieszkaja 5 min drogi od Niemiec i poprostu udalismy sie tam na zakupy. A tak to czasami tesciowie nam kupia zanim wpadna do nas, raczej nie kupuje tu w Polsce chemii z zachodu

Kupowałaś na tym stoisku przed halą rybną (wchodząc od strony poczty)? Ja tam kupuję płyny do płukania i są ok. Teraz robiłam do nich dwa podejścia i ich nie było.

Wczoraj byłam pierwszy raz w sklepie w Horyzoncie na Obrońców Wybrzeża. Sklep należy do konkurencji - ponoć było drugie stoisko od strony budek z jedzeniem. Ale takie temperatury(minusowe) nie są wskazane dla tych środków, z płynów może sie robić coś o konsystencji budyniu. Więc Pani powiedziała, że pewnie dlatego nie było tego pierwszego stoiska (byłam przed weekendem i w poniedziałek na rynku).

Też bym chyba szukała winy w pralce. Chociaż nie używam tych środków piorących (nie kupuję ani żelu ani osobnego proszku do białego). Możesz też puścić puste pranie z sodą i octem.
U mnie przed przejściem na chemię niemiecką pojawiały się takie brunatne lepkie plamki na ubraniach. Używałam polskiego zestawu Vizir + Lenor. Teraz tego problemu nie mam.

victoria moze musisz przeczyscic pralke???Ja tez tak mialam.... zaden proszek nei pachnial, pranie wrecz smierdzialo!!!!

Prosucent zaleca by 1 na miesiac puscic pralke na gotowanie z octem i/lub kwaskiem cytrynowym. Ja musialam to powtorzyc z 6razy i efekt murowany. Poprostu pozapychaly sie te dozowniki i tyle. Sprobuj a wierze ze ten zel jednak bedzie ok.

Sa tez srodki niemieckie na czyszczenie pralki-drogie i troszke pomogly-ale skuteczniejszy byl ocet i kwas cytrynowy.

A nie śmierdzi octem cała pralka wtedy i pranie zrobione po takim czyszczeniu?

Myślicie, ze jak nigdy nie robiłam takiego czyszczenia, to nie zniszczy sie nic w pralce od takiego calgonu czy kamixu?

Hej
W jakich proporcjach ten ocet i soda?

Ja wlalam 1 ocet do podajnika na plyn i prszek i 1 ocet caly do bebna, pierwsze nie pomogloo wiec powtarzalam. Pranie nie smierdzi potem octem
- ale dopiero wtedy jak sie odetkaja te wszystkie zatkane ujscia. Jak sie boicie to z kwaskiem probujcie ale kwasku to trzeba duuuzo wsypac. Ja robilam i ym i tym, nie ma problemu z zapachem w pralce,wiadomo ze pootem by pralka byla ootwarta i zapach wyjdzie. U mnie podzialalo, a napra\wde pranie "wyprane" smierdzialo gorzej niz to brudne ;/

Proporcji nei ma jakis tam konkretnych. Ja dzwonilam na infolinie do BEK-bo taka mam i sama babka mi to powiedziala.

jezeli nigdy nie robiłas-to najwyzsza pora..jak boisz się wlaczyc na 90-to przynajmniej 60-pralka na pusto, a zamiast proszku jak wolisz ocet+ soa, kwasek cytrynowy, sam ocet..rozne są terie-ale jedno pewne-pralke trzeba czasami 'przeczyscic'

hmm..poszukaj w necie- roznie 'pisza' - ale octu szklanka do dwoch, a sody-nie wiem, 4 łyzeczki-do pol opakowania? chyba wiecej nie chcialabym dac,
1 ze skladnikow mozna od razu do bebna wsypac/wlac
pralka sie wyczysci i odkamieni przy okazji
to taki domowy calgon

Właśnie sie boję, ze będzie śmierdziało octem w całej łazience i pralka potem---te gumy.

A kwasek to do bębna wsypać?I do pojemnika na proszek też?
po jednej paczce?

Są różne teorie na ten temat w necie i dlatego pytam doświadczone panie domu:))

ocet wyczysci napewno, soda uzywana jest tez do wybielania tkanin, a kwasek do odkamieniania :)

ja akurat robiłam octem i sodą,
bądż spokojna-nic nie będzie 'smierdziało' pozniej-tylko pamiętaj aby drzwiczki od pralki zostawiac lekko uchylone :)

Dziewczyny nie bojcie sie tego octu, ani kwasku... tyle ze jak 1-2 razy nie dadza rady to rzeba to powtorzyc. Ja naprawde przetestowalam mnostwo sposobow, srodkow...i dopiero ocet i kwasek pomoogl. A kawsku to kupilam duze opakowanie chyba z 6szt i to wszystko wsypalam, dodakowo jak macie pralke ladowana od przodu to wyciagnijcie ten pojemnik na plyn/proszek i nad nim od srodka jest takie sitko przez ktore leci woda to tez trzeba wyczyscic. I nastawic pralke na 90stopni.

dziekuje...
Tylko ile tego octu wlać? szklankę do pojemnika i szklankę do bębna?
A kwasku to po paczce?

pralkę mam cały czas otwarta. Mam otwieraną z góry.

pranie później nie śmierdzi octem :)

ja najpierw nastawiam 1 pranie (gotowanie) z sodą, później drugie z octem :] http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=511367

kwasek cytrynowy kupuję w Selgrosie - takie 1kg opakowania ;) bo używam do odkamieniania czajnika :] i czasem do rur :]

czasem robię też pranie z Domestosem lub Agentem z Biedronki -ale trzeba uważać, bo jak wleje się za dużo + 90' pranie to może piana uciekać z pralki ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziewczyny, wlasnie nie mialam tego problemu przed...uzywalam Woolite Perla Black do koloru a do bialego vizir i wszystko polskie z marketu a dolewalam Softlan niebieski z rynku....wiec nie wychodzi mi ze to wina pralki.....ale moze sprobuje poczynic to, co Wy z tym octem...ale i tak jestem zla!a pranie bylo rozwieszone na suszarce jak zawsze i mialo przestrzen, nie ciuch na ciuchu..
a wirowalam na 600/800 czyli jak zawsze...
Chemie kupilam na rynku u tego malzenstwa...

victoria sprobuj wyczyscic, niestety my Polacy w wiekszsci przypadkw nie rozcienczamy koncentratw d plukania i tu jest pies pogrzebany.... Powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dzieki! nie rozcienczamy bo jest info na opakowaniu ze trzeba wlac tyle i tyle, wiec chcialam sie tego trzymac jak Niemki hehe:)

Tez miałam ten problem. Szukalam porad w necie i wyprobowalam wszystko-pranie z domestosem, octem, sodą, kwaskiem cytrynowym, w 95 stopniach i rozne kombinacje tych srodkow.
Nie bylam z nich zadowolona. Najlepiej i najszybciej pomagal taki plyn z biedronki do czyszczenia pralek i uszczelek.
Wiec jeśli te sposoby średnio pomoga to polecam taki plyn.
Mam grzalke ceramiczna i podobno kamien jej nie grozi. Ale na 1 cykl wyjelam waz z rury i trzymałam nad miska na podłodze i calkiem sporo tego kamienia wyleciało.
Chetnie poznam inne metody bo ten plyn to trochę krócej niż 1 raz na miesiąc działa. Ale za to eliminuje zupełnie ten zapach...

Wlasnie wlaczylam pralke na 95 stopni, dodalam " skladniki na oko" torebka sody i butelka octu 10% z biedry.
Co prawda pranie pachnie, ale przydaloby sie troche przeczyscic

A można wlac np pół butli octu do bębna,3 torebki kwasku do poj na proszek i np trochę domestosa ?ale gdzie ten domestos ?

Raczej można. Domestos nalalam na szmatke i wsadziłam do bębna.

ja nie wpadłam na to, ze to moze byc wina pralki, choc jak wypuszcza wode to smierdzi, jakby kanaliza wybiła;(
z tym octem, to trzeba uważac - ja ostatnio usilowalam odkamienic nim ekspres do kawy (oczywiscie najpierw zadziałałam z octem, poźniej zajrzałam do instrukcji) i okazało sie , że ocet jest najmniej pożadanym środkiem, bowiem rozpuszcza uszczelki.
pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja bym bardziej domestosa się obawiała niż octu. Domestos działa wybielająco może się okazać ze gdzieś się nie wyplucze i po praniu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokladnie, mysle ze ocet jest mniej szkodliwy dla pralki, ocet w rozcieńczeniu przeciez spozywamy, poza tym wanisch, oraz inne proszki i plyny sa bardziej interwencyjne.
Mam nadzieje ze ocet mojej pralce troche " pomogl"
Pralam przez 2 godz w 95 C. Troche pachnie lazienka tym octem, ale mysle ze wywietrzeje.Wczoraj bylo mocniej czuc.

no właśnie Graszka tego smrodku octu soe obawiam.
Mam maleńką łazienkę i wszystko musiałabym wywietrzyć na mieszkanie....nie mam okna w łazience.

zatem na sobotę mam robocze pomysły: odmrozić zamrażarke, bo jakieś lody mi sie porobiły. I przy tej okazji znalazłam pozamrażane jedzenie, jakieś mięsa i rosól. Tak ze odpada mi gotowanie w weekend:)a może i na poniedzialek heheh
No i tą pralką sie zajmę, ale zamierzam wsypać kwasek cytrynowy tak jedna paczke na wstępne, dwie na zasadnicze pranie i ze dwie do bębna.

Ja tez mam lazienke bez okna, pachnialo rano octem, ale nie byl to zaoach taki drazliwy. Wyszlam z malym na sanki, otworzylam drzwi i balkon w sasiednim pokoju. Po powrocie zamknelam wszystko i zrobilam pranie maskotek, poduszek itp. Pranie pachnie lenorem, nie ma zapachu octu:)

Mama b, dobrze ze mi przypomnialas o zamrazarce:) tez mam to samo zadanie na sobote:)

ja jestem wrażliwa na wszelkie zapachy...
jak mam uzywać domestosa albo innego agenta to śmierdzi mi niemiłosiernie...
nie lubie zapachow chemii po prostu. proszek do prania----brrrr

dlatego ten ocet odpada...

ps.
poszłabym na sanki......Graszka

Ja staram się raz na jakiś czas (choć najlepiej by było raz w miesiącu:P) włączyć pranie na 90stopni- to zabija wszystkie śmierdziuchy :D dodatkowo - wycieram wszystkie gumy i szufladę po każdym praniu :) a raz na jakiś czas puste pranie i masa kwasku cytrynowego z lidla bo mają duże opakowania :D kwasek w razie wu nie uczula - a my oboje z Mężem alergicy, no i teraz Maleństwo jest, więc żadnej chemii :) mam program czyszczenie bębna i wtedy wsypuję kwasek, ale równie dobrze można do pustej pralki nastawionej na wysoką temperaturę, albo wysoka temp i szmaty, czy coś innego do prania w takiej gorącej wodzie;)
ja miałam doczynienia z zapleśniało-zagrzybiałą pralką, dlatego nigdy nie dopuszczę by i moja taka była :) a w domu Mama mnie nauczyła wycierania gum i szuflady (szufladę płuczę z resztek detergentów, a dziurę od szuflady wycieram). pomijam że w instrukcji jest że gumy nalezy wycierać ;P

U mnie na wsi duzo sniegu, grzech nie skorzystac:)
A z drugiej strony, fajnie na tych sankach siedziec, a nie
tylko ciagnac:/

no to do pustej pralki czy ze szmatami jakimis?

zgłupialam jakby co:)

poprzednia pralke mialam taka z ktorej nie można bylo wyjąć pojemnikow na proszek i plyn do plukania.
Były zamontowane na śrubki i trzeba bylo odkręcać. A i tak dziura na plyn była taka skomplikowana, ze nijak nie dalo sie wymyc. I to było potem powodem, ze pralka zaczęła cieknąć.
Od płynow do płukania robią sie takie syfki własnie.....

Teraz prawie wogole nie uzywam.

Do pustej pralki ocet, kwasek itp... Na tym forum dowiedzialam sie, ze
tak sie robi:)

no tak Graszka, ja też
Ale słoneczko troche zbiła mnie z tropu:)tymi szmatami....

To nie od plynu do plukania, bo ja wogole nie używam.
Może zbyt duza wilgotność w łazience. Przez jakiś czas wkladalam do srodka po praniu pochłaniacz wilgoci. Krysztalki bardzo szybko się skleily... No i ogolnie zbiera sporo wody.

wiec ja zrobilam tak: wlalam pol butli domestosa do pojemnika na proszek, zostawilam to tak na ok.30 min, potem wlaczylam puste pranie 60 stopni i tylko patrzylam co by mi bokiem piana nie uciekla hehe!nie lejcie wiecej niz pol butli domestosa bo bedziecie piane zbierac:)
Po tym skonczonym praniu znowu zrobilam kolejne ale tym razem wsypalam 3 paczki kwasku do pojemnika na proszek a do bebna wlalam prawie cala butle octu i puscilam to na 90 stopni. Wcale octem nie smierdzialo...normalnego prania po tym calym oczyszczaniu jeszcze nie robilam, az jestem ciekawa czy juz brzydkie zapachy z prania sie ulotnily:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Victoria, ja po takim zabiegu nie moglam sie doczekac prania, wiec pralam maskotki, poduszki itd... wiekszej roznicy nie czulam, bo niedawno ta pralke czyscilismy, bo moneta 1euro nam w filtrze sie zablokowala :-/
Daj znac czy pranie bedzie pachnialo

moglas jeszcze wsypac sode oczyszczona bo to ona usuwa nieprzyjemne zapachy

to pykne "se" jeszcze sode:) ale tez do pojemnika na proszek sypnac?ile trzeba?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja cala torebke wsypuje do prania zasadniczego na 90 stopni :)

W sobotę zrobiłam suche pranie z kwaskiem cytrynowym:)
Kupiłam w biedrze i wsypalam 1,5 paczki do pojemnika pranie wstępne, 2,5 paczki do pojemnika pranie zasadnicze i paczkę do pojemnika na plyn do zmiekczania. Oraz 1 paczke do bębna. Na 90 stopni i jazda:))

Dzis będe prac normalne pranie. No i zobaczę czy coś sie zmieniło...

Dajcie znac dziewczyny czy zabiegi SPA pralki pomogły :)

Dokladnie, dajcie znac:-)

Na pewno pomoga, tylko na ile pran;/.
Mi żaden z tych sposobow nie pomogl na dluzej niż 2 tyg;/

Ja jak pisałam wcześniej torebka kamixu na 90stopni.
Pralka ma może 5-6 lat, nigdy niczym nie czyściłam, było lato a pranie zamiast pięknie pachnieć śmierdziało, od lipca pięknie pachnie więc już ponad pół roku.

http://www.webshock.com.pl/odkamieniacze-do-czajnika/

zdaje relacje....zrobilam pranie i......szalu ni ma;/ niby nie smierdzi jakos zaduchem ale zeby zapach tego prania roznosil sie w powietrzu to nie, baa, nawet jak do niektorych rzeczy przyloze nos to ciezko wyczuc....porazka!Nie wiem, czy to tylko w mojej pralce tak jest, liczylam ze to pranie bedzie WOW, a tu lipa....skoncze te mega opakowania i wracam do wczesniejszych...zadnej roznicy wiec po co przeplacac...

a czy probowal ktos przeczyszczcic pralkę stosujac płyn/proszek do czyszczenia zmywarek? jak myslicie mozna uzyc?

Ja miałam spokój ze smrodkiem długo długo , kiedyś też kombinowałam ze sodą ,octem kwaskiem i nic nie pomagało , jeszcze mój syn zamyka wciąż pralkę zanim zdąży wyschnąć i zaczyna śmierdzieć .Spróbowałam płynu z biedronki i był spokój ale od paru dni znowu nieprzyjemny zapach i wlałam płyn i smród zniknął ,wlałam całą butelkę ustawiłam na 95st .Jak wejdzie link to własnie to a jak nie to nazywał się Ultra pro do czyszczenia pralki .

jest http://www.promoceny.pl/detail/biedronka-srodek-do-czyszczenia-pralki-ultra-pro-139367/

Dokładnie o tym wcześniej pisałam. Był w dwupaku za ok. 8 pln. Czasem wystarczy przetrzeć uszczelki tym plynem i z tych wszystkich sposobow, niby tanich to jest najlepsze. Butelki sa male, ale ja jeszcze pierwszej nie skonczylam od ok. 4 mcy.

dziewczyny te sody i octy g..... wam dadzą. Musicie odgrzybić profesjolanymi środkami do odgrzybiania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mnie p0mgly,ale chyba z 10 tych g0t0wan zr0bilam...i juz r0k sp0k0j :)

Właśnie dlatego uważam, że wygodniejsze jest korzystanie z usług pralni. Szczególnie dobrą ofertę ma pralnia ze strony: https://www.pralnia-warszawianka.pl/ , która dodatkowo oferuje transport rzeczy. Jest to szczególnie wygodne dla osób zapracowanych albo bez auta.

Inne tematy z forum

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...