Nowe miejsce, nowe życie, nowy cel.

Proszę by wszyscy którym zależy na losach ludzi zwłaszcza tych na poboczu, z PGRów, młodych komunistów, tych co nie zgadzają się z T. i polityką R. wsparli mnie tutaj na nowej platformie, takich co wspierali mnie, a nie atakowali jak Ż. i po ludzku mnie traktującej, życzliwie do człowieka nastawionej lukrecji, o zmianę tego świata. Szczególnie bliska mi atakowanej poniżej pasa była jej życzliwość, pogoda ducha i błyskotliwość umysłu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Powiem Ci, co mogłoby mi zaszkodzić.
Gdyby inne osoby zaczęły mi doradzać i wkraczać w mój proces myślowy.
Jakieś upublicznienie może też, bo przyzwyczaiłem się do anonimowości.
Nie mam teraz mózgu uszkodzonego na tyle, by rozwaliło to całą tę strukturę, którą widzę, którą noszę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pozostań w mule, ulubionej swej formule. Aha, Janek da ci te obiecane kartofle.

Teraz jestem rybą-pratchawcem, leżącą przy samym dnie. Tu jest tak mulisto, cały jestem przymulony. Przymilam się przyjemnie. Zagrzebię się w mule i pozostanę w tej formule.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakoś nie mam ochoty odpowiadać 'anonimom'.

Komandosie, jakiej słuchasz muzyki?
Mam wrażenie, że ktoś Cię zranił w odległej przeszłości, ale to tak poważnie, wręcz rozdzierając Twoją osobowość, i już się nie pozbierałeś po tym.

Śpij, śpij. Tak się bawię tylko. Dobranoc

https://youtu.be/Jts9suWIDlU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlaczego na Boooosaka, tego dzieciuchaaa, nic nie rozumiem...
Ja prosty facet jestem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anegdotki jakieś. Ale, to znaczy, że jak głosujesz, Komandos? W pierwszej na Bosaka, a w drugiej na Dudę? Czy aż tak "nachalne są te kur wy i zuchwałe", że od razu na Dudę?

#pitolewaszehasztagi

https://youtu.be/A1NZcH2haIM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

do jaq ... jesteśmy tu gośćmi na tej platformie. Otwórz obok proszę swój kącik na Forum, przenieś 2 ostatnie wpisy no i mój poprzedni i ten i tam podyskutujemy.
Ja jestem kolekcjonerem ludzkich historii, przeróżnych i tych z dołu i tych obecnie u tzw. szczytu. Wszystkie są fascynujące.
W wieku 18 lat w przerwie przed studiami pracowałem jako goniec w biurze. Zaprzyjaźniłem się od razu że sprzątaczką w chuścinie zawiązanej pod brodą. Wyglądała na babuleńkę, a miała córkę w wieku 17 lat. No to zacząłem pożyczać książki tej małolacie. Po tygodniu spytałem babuleńkę czy książka okazała się dobra/ciekawa, na co babuleńka odpowiedziała zdumiona: "a czy książka może być niedobra?" z takim zdumieniem w głosie. Nigdy nie zapomniałem jej słów i tej jej głębokiej wiary w takie dobro jak książka.
Takich ludzi mi szkoda przy tak potężnej transformacji, ale zauważ, po 1,5 roku często tajnych spotkań PRLowskiej ..tfu...elity z naszymi przyszłymi kompradorami.

Komandosie, jak się domyślam, nie jesteś delikatnie mówiąc, zadowolony z efektów kompromisu okrągłego stołu. Nie chcę spekulować dlaczego. Mnie zadowalał kompromis. Cieszyłem się z tego, że zamiast pałować i obrzucać się kamieniami na ulicach, wystawać godzinami na ulicy przed sklepami, obracać pieniędzmi z 5 zerami, nosić jedną parę butów przez cały rok, pojawiła się szansa i nadzieja. Pojawiło się słowo kompromis. Wasz prezydent, nasz premier. Można dużo złego pisać o tamtejszych ludziach z tzw komuny, ale gdy porównuję ich do dzisiejszej "elity władzy", to nie wyobrażam sobie by oni byli zdolni do kompromisu na miarę 1989 roku. Chętnie poznam powody dla których chyba, o ile dobrze Ciebie odczytuję, nie należysz do miłośników przemian po 89 roku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyborcza zachowuje bardzo spokojny ton wobec R.
Nie widzę w archiwum z 2019 roku żadnych agresywnych tytułów artykułów.

Moim błędem było to, że zamiast wykonywać po prostu zadania, ciągle miałem jakieś większe ambicje.
Bo życie polegające na wykonywaniu tylko zadań wydawało mi się prymitywne.

Ale w PRL-u elity też szły na różne kompromisy z prawicą. Już wtedy drobni biznesmeni mieszkali w domkach. Kościoły były pełne i zbierano tam na tacę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaq :Jest tutaj na forum kilku pokrzywdzonych przez historię i oszukanych przez "układ gdański" . Że wymienię łowcę, ravena, Komandosa. Przedstawcie swoje historie, bo ciągle piszecie ogólnikami i frazesami. Mnie nikt nie oszukał, nikt mi niczego nie dał oprócz wolności."
Że cooooooooo?
Mnie historia nie skrzywdziła. Mnie nie historia okradła z marzeń, wyobrażeń o Polsce. Okradli mnie ci, którzy w 1988/89 zmienili się z moich mentorów w kompradorów, czyli popleczników tych, przeciwko którym w salkach przykościelnych,( gdzie mogliśmy się bezpiecznie spotykać) od 1981 do 1989 r. gardłowali ( mogę tu wymienić z nazwiska tych mentorów dla których krążyła czapka na kasę, żeby mieli na powrót pociągiem do Warszawy po spotkaniu). To byli ludzie wtedy o statusie majątkowym podobnym do naszego. Od momentu zmiany frontu, zdumiewająco szybko ich status majątkowy szybował i oddalał się od przeciętnego.
Ale ja tu broń Boże nie o majątku chciałem pisać, nie o jednostkowym dorabianiu się w gronie rodziny, znajomych, bo nigdy sam o dorabianiu się nie marzyłem. Pytam, jak ze zgrzebnego socjalizmu, w takich samych blokach startowych wskoczyliśmy w krwawy kapitalizm znany mi z opisów kryzysu światowego z początku lat 30-tych.
O tym piszę za tych, którzy nawet nie są w stanie tego sformułować w miarę jasno dlaczego czują się oszukani. O tych piszę, którzy nie wiedzieli, że od 4 czerwca przestaje istnieć solidarność i solidarność, ja tu nie mówię o jednostkowych losach.
cdn nastąpi jak ochłonę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie, co pan? Osla Benjamina chcesz pan o coś pytać?
Ja jestem nikim i zupełnie nic nie wiem. Dziękuję efektowi ubocznemu systemu za przyciemnione, czerwone miejsca. Mam autopilota, co bezblednie je namierza. A poza tym to z was to d*py nie prowokatorzy. I"m nobody. Who R U? Are U nobody 2?

image

Wiele myśli przemyślałem w ciszy,
Wiele pieśni o sobie złożyłem.
Na tej ziemi, co jęk zewsząd słyszy,
Jam szczęśliwy po prostu, że żyłem.

Że kobiece całowałem piersi,
Gniotłem kwiaty i trawy w parowie,
I że zwierząt, braci naszych mniejszych,
Nigdy pałką nie biłem po głowie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciągłe zaczepianie mnie przez Ciebie stopniowo psuło atmosferę. Nie mogłeś się powstrzymać?

Ostatnich 5 lat minęło mi błyskawicznie. Zastanawiam się więc, gdzie w ogóle jest czas na jakieś rozległe projekty. A jednak ludzie działają na wielką skalę.

Ja raczej dowiadywałem się po wielu latach, jak niskie pensje miało wielu ludzi, np. sprzedawcy w dużym Empiku, księgowa z biblioteki, szeregowi pracownicy wytwórni spożywczej, pielęgniarki. Robili swoje i dzięki nim wszystko dobrze funkcjonowało, za tę kasę prowadzili swoje gospodarstwa domowe.
Każdy biznesmen wybudował sobie domek. Tak jest wszędzie w kapitaliźmie oczywiście.
W końcu lat 90. był jednak wielki entuzjazm, wszystko było nowością, potem to opadało, a teraz doszliśmy do etapu znudzenia i marudzenia.
Dla mnie osobiście wszystko dzieje się zbyt szybko, 30 lat to chwila. Wszyscy się odpowiednio postarzeli.
Czy było wykorzystywanie przez zagranicę? Nie ma żadnych wystąpień tego typu, może więc jest jak w Irlandii.
Czy elity lekceważyły zwykłych ludzi? Pewnie utrzymywała się jakaś równowaga. Panował pokój i wszystko funkcjonowało.
Teraz wszyscy już odchodzą ze sceny.
Przecież główny ton całego marudzenia był taki: "Dlaczego moja pensja jest taka niska?". A na to nic nie poradzi żaden rząd i system.

No na pewno Florencja i Wenecja uważają, że znajomość ze mną mogłaby się źle dla nich skończyć.

Chciałbym Was kiedyś zabrać na spytki, i tak po prostu zapytać : kto z imienia i nazwiska, kogo i na czym orżnął ? Kto i dla kogo ( konkretnie a nie ONI). Bo takie gadanie po próżnicy to jest demagogia, zaglądanie innym że się dorobili a ja nie, nie jest ,świadectwem że On jest złodziejem a JA oszukanym. Jeżeli jesteście rzeczywiście gotowi, Wy którzy twierdzicie że wszystko to, co wydarzyło się po 1989 roku było grabieniem Polski , to zapraszam. Wyjaśnijmy sobie na tym naszym mikro poziomie, bazując na rzetelnej wiedzy, faktach a nie mitach, jak to jest z tą Polską. Macie "swoje, praworządne władze" od 6 lat. Chyba jest to wystraczający okres do rozliczenia tych okradających Polskę. Proszę o fakty, skazujące wyroki. Jesteście gotowi na taką dyskusję ? Jest tutaj na forum kilku pokrzywdzonych przez historię i oszukanych przez "układ gdański" . Że wymienię łowcę, ravena, Komandosa. Przedstawcie swoje historie, bo ciągle piszecie ogólnikami i frazesami. Mnie nikt nie oszukał, nikt mi niczego nie dał oprócz wolności. Skorzystałem z niej, jak i ze swoich umiejętności i ciężkiej pracy, by być kim jestem i mieć to co mam. Ludzie którymi się otaczam i którzy są ze mną od lat młodości, moja rodzina, znajomi których karierę i rozwój śledzę od zawsze, świadczą o tym że ja nie jestem wyjątkiem. Dlatego wybaczcie, ale gdy czytam te Wasze gorzkie żale i opowieści o układach niczym z PISowskiej propagandy, to po prostu szlag mnie jasny trafia. Czy ja żyję w jakiejś innej Polsce, czy mnie tutaj nie było od 30 lat i nie wiem jak było i jest ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (704 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Klimatyzacja w biurze (55 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...