Ogrzewanie

Temat dostępny też na forum: Remont - porady
Jakie ogrzewanie do domku rekreacyjnego całorocznego z kominkiem. Ok 100m2 murowany z poddaszem użytkowym,strop drewniany. Docieplony styropianem 18cm.,. Droga w zakupie ale wygodna i tania w eksploatacji pompa ciepła z podłogowa? ,kominek z płaszczem czy ogrzewanie elektryczne. Dodam iż zależy mi na komforcie przyjazdu do nagrzanego domu wiec kominek słabo tym bardziej ze trzeba zlewac wodę z instalacji na zimę. Elektryczne drogie w eksploatacji ale sporadycznie zalanczane przed przyjazdem przez SMS lub internet a po przyjeździe przejście na kominek bez płaszcza z DGP.(tez woda zlewana). Zaznaczę ze pompa ciepła powietrzna i również do wody użytkowej. Co radzicie? I którzy wykonawcy w okolicy Kościerzyny w tej kwestii mogą być pomocni?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ogrzewanie

Pompa ok ale ... duże koszty montażu + podłogówka tj. wylewka ( zależy w jakim stanie jest teraz domek).

Elektryczne, sterowane na odległość ok + kominek z płaszczem i na glikolu - oczywiście do tego stosownie przygotowana instalacja c.o . tj. obieg zamknięty.

W razie potrzeby:

hydraulik.3miasto@gmail.com
798-198-919

Wylewka nie problem ,dom planujemy dopiero budować we wrześniu. Obecnie konczymy projekt by ubiegać się o pozwolenie na budowę i szukamy wykonawcy. przy kominku z płaszczem tez podłogowa wiec podobna historia.

W takim razie bez problemu można się zastanawiać :)

Kominek będzie tańszy w eksploatacji no i urok kominka, pompa w 100% bezobsługowa.

Kominek warto mieć, ale jako dodatkowe źródło.

Inne tematy z forum

ogród (13 odpowiedzi)

Cześć, wiecie jak zadbać o ogród przed zimą? Widziałem na stronie...

Fotowoltaika (59 odpowiedzi)

Jestem zainteresowany montazem paneli fotowoltaicznych w Gdyni na domu jednorodzinnym ale nie mam...

Altanki, domki na narzędzia, ogrodowe - skąd zamówić? (16 odpowiedzi)

Witajcie drodzy sąsiedzi ;-) Mam gorącą prośbę. Czy ktoś z Was mógłby polecić mi firmę lub...