Hej! Dziś byłam na wizycie kwalifikacyjnej do porodu. Zdecydowałam się rodzić SN, ale na wizycie otwarcie, bez oceniania pytają jak chcesz rodzić, więc myślę, że absolutnie nie ma tam problemów z cesarskim cięciem.
Podczas konsultacji, tak, jak pisała wyżej ~rybka, rozmawia się z anestezjologiem, neonatologiem, położną oraz ginekologiem. Całość u mnie trwała 2 h (w tym 40 min KTG).
Z takich rzeczy ważnych jeśli kobieta decyduje się na poród siłami natury: •znieczulenie zo podawane jest w takiej ilości, jakiej potrzebuje rodząca (zostawiają cewnik, by podawać ewentualne kolejne dawki), podczas znieczulenia można być aktywnym. Jak pojawiają się skurcze parte nie podają już znieczulenia, by rodząca wiedziała kiedy przeć.
• inne formy znieczulenia to leki przeciwbólowe, gaz, tens
•jeśli pojawia się komplikacje decyzja o cc jest szybka - nie są nastawieni na męczenie i czekanie
Co dla mnie było ciekawe - po CC nie trzeba leżeć plackiem. Świeżo upieczona mama zostanie lekko podniesiona na łóżku, może ruszać głową. Pionizacja po ok 6 h.
Mi położna powiedziała, że nie muszę brać do porodu pieluch tetrowych, są na miejscu. Można także skorzystać z dostępnej na miejscu koszuli do porodu. Ogólnie radziła, by spakować wszystkiego jak najmniej. Do dyspozycji w każdym pokoju są podpaski/podkłady poporodowe. Nie ma potrzeby posiadania własnej poduszki do karmienia - są w salach. Wodę warto wziąć do porodu, po porodzie usłyszałam, że dostanę „Co już będę sobie zyczyla” (jedzenie, picie).
Jeśli wyrazi się taką potrzebę można „oddać” maluszka na jakiś czas pod opiekę położnych (żeby iść pod prysznic, czy się wyspać - panie nie oceniają, są nastawione na pomoc).
Jeśli chodzi o karmienie piersią - tak położna, jak i pani neonatolog uspokajały mnie, by się nie nastawiać na trudności, bo są doradczynie laktacyjne i wszyscy będą pomagać, aby wszystko szło sprawnie.
Jeśli dziecko po wypisaniu ze szpitala (czyli np w 3 dobie) będzie miało żółtaczkę można przyjechać do nich i w ramach pakietu naświetlać malucha - pani, z którą wypełnialiśmy papiery mówiła, że mieli taki jeden przypadek.
Moje wrażenia po dzisiejszej konsultacji: swobodna, luźna, domowa atmosfera. Nastawienie na poród bez bólu. Zdroworozsadkowe podejscie do porodu naturalnego (omawiane są plusy i minusy nacięcia krocza, podania oksytocyny itp). Ach, i jeszcze jedno: przy wykupieniu pakietu standard, jeśli nie ma obłożenia, nie upychają kobiet na sile po dwie w jednym pokoju. Starają się, by leżały same jeśli jest taka możliwość.
7
1