Prywatny poród

Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rozwazam swiss i kliniczna. Wolalabym jednak cc ze wskzaniem niz bez.
Czekam na kolejne opinie odnosnie nowego swiss!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież jak zapłacisz to możesz wybrać, nie potrzebne w swissmedzie wskazanie do cc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy termin cc nie jest wcześniej zaplanowany? Dokladna data itp. Jakie wady kręgosłupa są wskazaniem do cc? Mam dużą wadę,ale nigdy nikt nie powiedział ze to wskazanie do cc.

Bardzo dziękuję. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego

Miałam zaplanowane cc, ale zaczęłam rodzić kilka dni wczesniej. jak miałam już regularne skurcze to pojechalismy do Swissmedu. Przyjeli mnie, zbadali, podłączyli do ktg, w międzyczasie pobrali krew do badań i przeprowadzili wywiad. Po jakiejś godzinie byłam już na stole. Dostałam znieczulenie, założyli cewnik i zabrali się za cięcie. Po wyjęciu dziecka dostałam je na chwilę do przytulenia, potem zostało wytarte, zważone, zmierzone i zabrane do taty, a mnie zszywali. Po ok 30-40 min byłam juz w swojej sali, gdzie czekał mąż z synkiem. Jeśli chodzi o poród to tyle. Pobyt przez kolejne dni wspominam (może to głupio zabrzmi) jak wczasy z mężem w hotelu. Personel bardzo miły, pomocny, ale nie nachalny. Środki przeciwbólowe na życzenie, radzę sobie nie żałować, to bardzo ułatwia dojście do siebie. Dziecko jest cały czas z nami w pokoju, chyba że chcemy się wyspać czy odpocząć, wtedy można je pozostawić pod opieką położnych. Dla mamy są zapewnione wszelkie art. higieniczne bez ograniczeń, również żel pod prysznic i do higieny intymnej. Dla dziecka trzeba mieć ubranka, pozostałe rzeczy są zapewnione. Otrzymuje się również zestaw kosmetyków ziajki na wyjście. Ja w ramach pakietu miałam wizytę lekarską po tygodniu od porodu dla siebie i dla dziecka. Skorzystałam z tej opcji i bardzo sobie chwalę.
Jeśli się zastanawiasz czy warto to TAK!!!
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem. Sama byłam bardzo ciekawa jak to będzie wyglądało a nie miałam skąd zaczerpnąć informacji, więc jeśli ja mogę komuś pomóc to chętnie to zrobię.
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Super, gratulacje. Jakbyś mogła mniej więcej opisać jak przebiegal porod w szpitalu, byłabym wdzięczna. Jeśli nie masz ochoty / siły to rozumiem. Pozdrawiam

Polecam z całego serca. Poród w Swissmedzie jest wart każdej wydanej złotówki.
Przyjazna, domowa atmosfera. Świetna opieka wszystkich specjalistów.
Jeśli macie jakieś pytania, to śmiało, chętnie odpowiem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za informacje - bardzo przekonująca opinia. Powodzenia i wszystkiego dobrego!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej! Dziś byłam na wizycie kwalifikacyjnej do porodu. Zdecydowałam się rodzić SN, ale na wizycie otwarcie, bez oceniania pytają jak chcesz rodzić, więc myślę, że absolutnie nie ma tam problemów z cesarskim cięciem.
Podczas konsultacji, tak, jak pisała wyżej ~rybka, rozmawia się z anestezjologiem, neonatologiem, położną oraz ginekologiem. Całość u mnie trwała 2 h (w tym 40 min KTG).
Z takich rzeczy ważnych jeśli kobieta decyduje się na poród siłami natury: •znieczulenie zo podawane jest w takiej ilości, jakiej potrzebuje rodząca (zostawiają cewnik, by podawać ewentualne kolejne dawki), podczas znieczulenia można być aktywnym. Jak pojawiają się skurcze parte nie podają już znieczulenia, by rodząca wiedziała kiedy przeć.
• inne formy znieczulenia to leki przeciwbólowe, gaz, tens
•jeśli pojawia się komplikacje decyzja o cc jest szybka - nie są nastawieni na męczenie i czekanie

Co dla mnie było ciekawe - po CC nie trzeba leżeć plackiem. Świeżo upieczona mama zostanie lekko podniesiona na łóżku, może ruszać głową. Pionizacja po ok 6 h.

Mi położna powiedziała, że nie muszę brać do porodu pieluch tetrowych, są na miejscu. Można także skorzystać z dostępnej na miejscu koszuli do porodu. Ogólnie radziła, by spakować wszystkiego jak najmniej. Do dyspozycji w każdym pokoju są podpaski/podkłady poporodowe. Nie ma potrzeby posiadania własnej poduszki do karmienia - są w salach. Wodę warto wziąć do porodu, po porodzie usłyszałam, że dostanę „Co już będę sobie zyczyla” (jedzenie, picie).

Jeśli wyrazi się taką potrzebę można „oddać” maluszka na jakiś czas pod opiekę położnych (żeby iść pod prysznic, czy się wyspać - panie nie oceniają, są nastawione na pomoc).

Jeśli chodzi o karmienie piersią - tak położna, jak i pani neonatolog uspokajały mnie, by się nie nastawiać na trudności, bo są doradczynie laktacyjne i wszyscy będą pomagać, aby wszystko szło sprawnie.

Jeśli dziecko po wypisaniu ze szpitala (czyli np w 3 dobie) będzie miało żółtaczkę można przyjechać do nich i w ramach pakietu naświetlać malucha - pani, z którą wypełnialiśmy papiery mówiła, że mieli taki jeden przypadek.

Moje wrażenia po dzisiejszej konsultacji: swobodna, luźna, domowa atmosfera. Nastawienie na poród bez bólu. Zdroworozsadkowe podejscie do porodu naturalnego (omawiane są plusy i minusy nacięcia krocza, podania oksytocyny itp). Ach, i jeszcze jedno: przy wykupieniu pakietu standard, jeśli nie ma obłożenia, nie upychają kobiet na sile po dwie w jednym pokoju. Starają się, by leżały same jeśli jest taka możliwość.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Źle się wyraziłam - szanuję decyzję rodzenia w publicznych placówkach. Ale nie zgodzę się z Tobą, że to 99% rodzących. Znam dziewczyny, które specjalnie jechały do Łodzi i Warszawy, bo bały się trójmiejskich szpitali. Fajnie słyszeć, że dużo się zmienia na lepsze w naszych szpitalach, ale mnie one do siebie nie przekonują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Graruluję. Inni nie mieli takiego szczęścia. Proszę poczytać - choćby pierwszy wątek z forum...

https://m.trojmiasto.pl/forum/Gdzie-rodzic-Zaspa-czy-Wojewodzki-t797648,1,16.html

Poza tym, każdy ma prawo wyboru. Nie ma sensu przekonywać do swoich racji. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ktory Personel medyczny ich nie szanuje?
Rodziłam dwa razy, w tym trzy tygodnie temu i opieka lekarska jak i położnicza na rewelacyjnym poziomie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chętnych będzie sporo. Wystarczy przeczytać „relacje” wielu mam na tym forum, żeby się uprzedzić do opieki w nfz. a nie powinno tak być - NFZ też nie jest za darmo. Przecież płacimy na to całe życie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Szkoda, że personel medyczny ich nie szanuje..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

To dobrze ,że szanujesz kobiety rodzące w szpitalach publicznych bo to 99% kobiet w trójmieście .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No faktycznie dramat ja tam dramatu nie widziałam ale trochę lobbujących na rzecz Swissmedu tu widzę .Ja myślę ,że na tym forum trochę kiepsko z targetem,nie ta grupa ale lobbujcie dalej może ze trzy klientki na rok złapiecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Moja żona rodzi w Swissmedzie koniec sierpnia pełen pakiet rodzinny to co teraz dzieje się w szpitalach to katastrofa kobiety rodzą na potęge a państwo nie zapewniło miejsca w szpitalu są odsyłane od jednego do drugiego. Niestety faceci nie rozumieją co to za ból kobiety rodzą a oni idą w tango i opijaja jej ból kocham ją i zapewnię jej wszystko co konieczne aby to przeszła jak najbardziej bezboleśnie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dziękuję. Wolę Swissmed też z tego względu, że nikt mnie z porodówki nie odeśle, bo nie ma miejsc. No i po podaniu zzo można być aktywną, co w szpitalach publicznych nie zawsze jest możliwe. Szanuję kobiety, które rodzą w publicznych szpitalach, ale to chyba nie dla mnie na pierwszy poród. Bardzo się boję złego potraktowania i dla własnego spokoju wybiorę Swissmed. Choć naprawdę słyszałam sporo dobrych opinii między innymi o Zaspie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzięki :-)

w 36 tyg
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...