Prywatny poród

Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

W placówce prywatnej zespół skupia się na Tobie. Położna poucza Cię jak oddychać, co robić żeby mnie bolało i żeby urodzić szybciej. W publicznym szpitalu nikt nie będzie nade mną siedział, bo w tym czasie są inne pacjentki, które rodzą i potrzebują opieki. Ja to rozumiem, personelu brakuje, ale jeśli mogę skorzystać i urodzić 2-4 godziny wczesniej - to czemu nie. Rybka na kiedy masz termin?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem dziewczyny zaskoczona tym co piszecie. W moim otoczeniu poród prywatny to coś zupełnie normalnego i ani razu nie spotkałam się ze stwierdzeniem, że to fanaberia. Dodam, że nie jestem bogata, podobnie jak moi znajomi. Jednak skoro na wypełnienie zęba idziesz do dobrego dentysty, który pracuje na wysokiej klasy sprzęcie i używa dobrych materiałów to dlaczego, mając oczywiście taką możliwość, nie skorzystać z podobnej jakości podczas porodu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli ludzie chodzą prywatnie na borowanie zęba, cytologię, czy inne poważniejsze zabiegi chirurgiczne, to tym bardziej, nie ma żadnego powodu do zdziwienia w przypadku wyboru prywatnej placówki podczas porodu . Ja się nie tłumaczyłam z wyboru placówki - szpitala prywatnego, przy pierwszym porodzie. Niestety wielu ludzi nie stać na taką opiekę, dla mnie też była to spora kwota pieniędzy do odłożenia. Nie żałuję. Na pewno wiele kobiet jest również zadowolonych z porodów w placówkach publicznych. Wiele kobiet mogło na pewno liczyć tam na życzliwą opiekę i fachowość. Niestety, każdy ogląda tv, wiadomości, ma znajome - kobiety, które nie mają dobrych doświadczeń z opieki w ramach nfz. tak nie powinno być ale wielokrotnie się zdarza. Ja wolałam zapłacić za pewne miejsce w szpitalu (z tym nie zawsze jest łatwo), życzliwą położną i pomoc. To wszystko, przecież wiadomo, że nie chodzi o telewizor w sali... Nie ma sensu przekonywać innych o słuszności swojego wyboru, lub się z niego tłumaczyć. To nie jest w ogóle powód do tłumaczenia się z niego. Mój wybór jest taki, szanuję wybory innych. Czy ktoś się tłumaczy z prywatnej wizyty u ginekologa? Nie słyszałam. Trzymam kciuki za sprawne, bezpieczne porody i życzliwość personelu medycznego każdej kobiecie, niezależnie w jakim miejscu będzie rodzić!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze bałam sie porodu, dlatego chciałam mieć cesarkę ( jak sie później okazało, córka była ułożona pośladkowo, więc i tak bym ją miała, ale nie zrezygnowałam ze szpitala prywatnego). Dodatkowo wiem, że w szpitalach publicznych warunki sanitarno-higieniczne często pozostawiają wiele do zyczenia. Chciałam rodzić godnie, w dobrych warunkach, mieć opieke na odpowiednim poziomie, po prostu rodzić "po swojemu". Mój komfort psychiczny wart był każdej wydanej złotówki, uważam, że były to najlepiej wydane pieniądze w moim życiu i nie wyobrażałam sobie przy kolejnych ciążach rodzić w publicznym szpitalu. W moim otoczeniu też wszyscy uważają, że to moja fanaberia, bo przeciez inne kobiety rodziły "normalnie" i żyją...na szczęście mąż mnie rozumie i wspiera i tylko to sie dla mnie liczy, a reszta może mnie pocałować w ... to moje zdrowie i życie, moje dziecko, mój komfort i moje pieniądze i nikomu nic do tego.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Super, dzięki za informację.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rybka, to czekamy na informacje od Ciebie! A czy podzielisz się ze mną swoimi powodami, dla których chcesz rodzic w Swissmedzie a nie w jakiejś publicznej placówce? Ja od zawsze chciałam rodzic w prywatnej, ale teraz mam wrażenie, ze jak mówię to innym kobietom w ciąży (np. na szkole rodzenia) to patrzą na mnie jakbym postradała zmysły, jakby to była fanaberia. Co Cię przekonało? Pytam z czystej ciekawości i chyba chciałabym siebie przekonać, by nie przejmować się opiniami innych :)

Ja byłam u nich w czwartek i podpisałam umowę. wizytę kwalifikacyjną mam w przyszłą środę i wtedy ustalimy z Pania Doktor termin cc. także relacje bedę mogła napisać dopiero w drugiej połowie sierpnia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Prywatny poród

Tak, masz racje. Niestety nie umiem tego zrobić. :( Może ktoś podpowie?

Hm, ja byłam na dniach otwartych w minioną sobotę. Jestem obecnie w 30 tc, a kwalifikacje są u nich od 36 tc. W przyszłą sobotę tez maja dni otwarte, może warto żebyś się wybrała i tam dopytała na miejscu?

Chyba trzeba założyć nowy wątek, dotyczący porodu 2018 w Swissmedzie - pewnie z czasem pojawią się nowe relacje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja wysłałam do nich zapytanie o prowadzenie ciąży oraz badania dla kobiet planujących ciążę. Niestety nikt mi nie odpisał.

Cześć dziewczyny,

Czy któraś z Was rodziła już w Swissmedzie po nowym otwarciu? Chciałabym usłyszeć jakieś opinie.

Pozdrawiam, Magda.

Rodziłam prywatnie w 2015 r. Planowałam rodzić w Swissmedzie, który niestety na krótko przed datą rozwiązania zamknął oddział. Rodziłam w Łodzi w Salve. Wczesniej zrobiłam rozeznanie. Przekonaly mnie opinię setek zadowolonych mam. I mogę powiedzieć jedynie tyle że była to najlepsza decyzja mojego życia.Luksusowy poród za śmieszne pieniądze - 3900zł. Do końca życia będę wdzięczna tamtejszym lekarzom i poloznym za serce, cudowna opiekę zdrowe dziecko. Niedawno dowiedziałam się że Salve ma kłopoty. Przykre że konkurencja chce wykończyć tak wspaniałą placówkę.

4 lipca otwarcie Swissmedu. Napisali na swoim fb. :)))

Dzięki Miki, nie będę miała zaświadczenia. Chciałabym normalnie zapłacić i nie kombinować, ściemniac itp. Także zostaje Szczecin i Warszawa...

Napisz do mnie na maila, bo nie chce pisać na forum: martika16@gmail.com

Co prawda ja rodziłam sn, i nie dam sobie ręki uciąć ale wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu pod warunkiem, że będziesz miała choćby zaświadczenie od psychiatry.

Miki poproszę o wieciej informacji, bo na stronie medeoru nie ma nic o prywatnych porodach, a mi zależy na cc.
Jeśli chodzi o Swissmed, to nie podpisuja jeszcze umów, pytałam.

Rybka, w Medeorze w Łodzi też można rodzic prywatnie. Też czekałam na otwarcie swissmedu. Jak już w swissmed zwątpiłam, pojechałam na kwalifikację do profsmilii. Po paru tygodniach profamilie zamknęli.
W medeorze za mniejsze pieniądze masz to samo co w całkowicie prywatnych szpitalach. Gdybyś miała jakieś pytania to pisz, chętnie odpowiem.
Pozdrawiam!

Kolezanka rodzi w listopadzie i swissmed podpisal juz z nia umowe na ten porod. Ale o ile wczesniej rozpoczna to nie wiem. Ceny na stronie juz podane.

Niestety Łódź też odpada :((((
http://www.lodz.pro-familia.pl/o-szpitalu/aktualnosci/wstrzymanie-przyjec-do-porodow-i-ciec-cesarskich

Inne tematy z forum

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?