Prywatny poród

Witam, wszystkie mamy, które rodziły prywatnie. Obojętnie czy w Swissmedzie, czy Clinica-Medica, czy w jakimkolwiek innym szpitalu. Czy któraś z Was była niezadowolona z takiego porodu? Czy wystąpiły komplikacje? Czy coś poszło nie tak? Wiem, że Swissmed w przyszłym roku wprowadza porody prywatne w Gdańsku i zanim podejmę decyzję gdzie rodzić chciałabym poznać opinię mam, które rodziły prywatnie.
Dziękuję za opinię osób, które nie miały z tym styczności, dziękuję za plotki, dziękuję za hejt, dziękuję za zazdrość. Zależy mi tylko na prawdziwych opiniach, mam które zdecydowały się na taki poród.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rozumiem, a w którym tygodniu ciąży można udać się na wizytę kwalifikacyjną?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mam wyznaczony konkretny termin, po rozpoczęciu 40 tc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

„W państwowych placówkach można na różnych ludzi trafić” z tą małą różnicą że 80% personelu w placówek prywatnych to personel zatrudnionych w placówkach państwowych w trójmieście.Tak było w Swiss w czasach pierwszej porodówki ,lekarze i położne to personel z Zaspy i Klinicznej.I nie zamierzam tu wchodzić w dyskusję ,gdzie lepiej rodzić .Ja wybrałam placówkę państwową w czasach pierwszego Swiss ze zwzględy na oddz. neonatologi,mój lekarz priwadzący przyjmował również w Swiss,porodu w państwowej placówce w Gdańsku i opieki poporodowej byłam zadowolona .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czyli w przypadku cesarskiego cięcia nie jest wyznaczany konkretny termin, tylko czeka się do odejścia wód itd.?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli rodzisz pierwszy raz, to warto. W państwowych placówkach na różnych ludzi można trafić, i dotyczy to i lekarzy i pielęgniarek. Wydaje mi się że nie ma co ryzykować traumy na całe życie. Oczywiście są i lekarze i pielęgniarki wartościowi, ale to jak gra w totka. A za drugim razem to już się wie o co chodzi, co się będzie działo, czego się potrzebuje i zawsze to położną można po swojemu ustawić. Ewentualnie mąż ustawi:) Ja rodziłam pierwszy raz w Swiss 8 lat temu, a potem w Wojewódzkim.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

O jakich złych opiniach piszesz, rozwiniesz? Mam w planach wizytę kwalifikacyjną w Swissmedzie za 2 tyg (w 36 tc), stresuję się czy warto.

Byłam rowniez na wizycie i podpisalam umowę. Niedawno bylam rowniez w Warszawie w Medicoverze zanim się dowiedzialam o otwarciu tej placówki. Porównanie? Jeśli ktoś pragnie luksusu to wygrałby dla niego zdecydowanie Medicover, a jeśli komuś tak jak mi zależy na fajnej atmosferze to polecam Swissmed. Luz czuć w powietrzu jednocześnie czując bezpieczeństwo. Na ogromny plus jest również to, że w Warszawie od razu wyznaczyli szybko termin porodu, który wg mnie jest za szybki, bo kalendarz zapelniony ,a tutaj mimo, że bedzie cc dajemy sobie jeszcze czas, a może niech młody sam zdecyduje. Przed wizytą słyszałam trochę złych opini, ale tak czułam, że pójdę i dla mnie będzie na duży plus :)

Nie.
Ale od początku wiedziałam, że wybiorę pakiet premium, głównie ze względu na to, że mąż może być ze mną przez cały pobyt w szpitalu, również nocować i mamy pokój do swojej dyspozycji.

A powiedz czy w związku z tym musiałaś wybrać ten droższy pakiet ?

teraz też będę miała cc.

Rybko31, czy ze względu na pierwszy porod drogą cesarskiego cięcia, Twój drugi odbędzie się rownież w ten sposób? Czy to jeszcze nieustalone? Pozdrawiam.

Nie wybierałam lekarza na konsultację. Pierwszą wizytę, oprowadzenie po oddziale, rozmowa i podpisanie umowy miałam z dr Kowalczyk, a wizytę kwalifikacyjną z dr Zabulem. Obje bardzo mili, udzielali wszelkich informacji, odpowiadali wyczerpujaco na moje pytania, jesli czegos nie wiedzieli to szli dopytać itp. Atmosfera bardzo miła, podczas wizyty kwalifikacyjnej przychodzi położna, anestezjolog i neonatolog i omawiają wszystko oraz odpowiadaja na pytania. co do opieki to będę sie mogła wypowiedzieć w drugiej połowie sierpnia.

I ja... Bo wybór po zdjęciach porodówki to trochę słaby wybór... :/

Ciekawe kiedy pojawią się pierwsze relacje... Chciałabym przeczytać jakąś aktualną opinię o opiece medycznej w tym miejscu.

Rybko jakiego lekarza wybrałaś do konsultacji, Czy możesz polecić?

wg om mam na 21 sierpnia.

Szczerze? Po obejrzeniu zdjęć w internecie i przeczytaniu ofert pakietów. Dopiero teraz mi uświadomiłaś jakie to głupie :D

Nie do końca rozumiem Twoich znajomych, którzy twierdzą, że zwykłe placówki nie odbiegają od Swissmedu. Przecież Swissmed wrócił do prywatnych porodów 4-5 dni temu, skąd Ci ludzie mają takie informacje?

Tak, kwestia możliwości odesłania mnie z izby przyjęć z powodu „braku miejsc” to coś, co mnie przeraża w publicznych placówkach.

Kurczę, dziewczyny, nawet nie wiecie jak mi pomogliście swoimi wypowiedziami. Bardzo dziękuje! Wśród moich znajomych przeważa podejście, że publiczne placówki w niczym nie odbiegają od obecnego Swissmedu. Bardzo chciałabym w to wierzyć, ale boję się przekonać na własnej skórze, że będę akurat tą jedną na x pacjentek, którą potraktowano źle. Wszystkie moje znajome rodzą w placówkach publicznych i często mój wybór kwitują argumentem, że najbardziej liczy się zdrowie dziecka, a Swissmed ma tylko I stopień referencyjności (czuje się wtedy jak rozpieszczona panna, która myśli tylko o sobie, a nie dobru dziecka).

Dzięki raz jeszcze! Pozostaje mi tylko czekać na pierwsze opinie świeżo upieczonych mam, które będą rodziły w Swissmedzie. Chcę rodzic SN, więc nie ukrywam, że na takie relacje czekam najbardziej!

Dobrego wieczoru :)

Inne tematy z forum

jak oszczedzacie ? (27 odpowiedzi)

witam dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...