Przepis na pyszne ciasto

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Kulinaria
Dziewczyny znacie jakis sprawdzony przepis na pyszne ciacho???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na pyszne ciasto

cycki murzynki uwielbiam, i styropian - mega tanie ciacho a smakuje jak sernik - nie dopoznania,jak czestowałam to niemogli ludzie uwierzyc ze to nie sernik, moze i sernikoznawca by sie poznał, ale dla zwyklych ciasto żerców nie do poznania . szybko /tanio/smacznie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

poprosze o przepisik na te ciacha??

Styropian, czyli sernik bez sera
Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.

Ja zamiast kokosu dawalam brzoskwinie a zamiast smietany jogurty,no zalezy jak wolisz

Cycki murzynki
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/cycki_murzynki

zamiast kremu robic od 0 bralam krem od karpatki wg przepisu i dawalam żółtka ze 3, bo wiecej to z kremu zrobi sie leista kupa, a dzieki tym zołtkom jest taki mniamuśno aksamitny. i krem od karpatki jest jak dla mnie lepszy niz te budyniowe cos

Litr śmiatany - to nie sernik? toż to ma jescze więcej mlecznej treści niż sernik.

SERnik a nie SMIETArnik :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czytajac ten przepis juz wiem to niedobre ciasto,no tragiczne!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

napewno wyprobuje.malaniunia a robilas skoro piszesz ze nie dobre?

Ne wszyscy lubia serniki :)) ja nie znosze ciast drozdzowego beeh haft na miejscu w zyciu bym nie zjadla
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja uwielbiam sernik

podbijam moze ktos jeszcze ma sprawdzony przepis??

Ja mam ostatnio fazę na bananowca, jest pycha i bardzo szybki i łatwy do zrobienia.

Najpierw ucierasz na gładką masę pół kostki masła ze szklanką cukru, 1 jajkiem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Do tego dodajesz rozgniecione na papkę 3 dojrzałe banany i mieszasz. No i do tej masy 1,5 szklanki mąki, łyżeczka sody i łyżeczka proszku do pieczenia. Na blachę i do piekarnika, piecze się ok 35 minut. Na wierzch cukier puder i gotowe :)

Aha, zapomniałam dodać, że to jest przepis na średnią okrągłą blachę.

bruxa dzieki za przepisik

Wszystko z tej strony:
http://mojewypieki.blox.pl/html

Wypróbowałam już wiele (>20 na pewno) i wszystko wychodzi i jest przepyszne. Najlepsza strona z przepisami ciastowymi :)
Polecam. Smacznego.

ja też polecam tą stronkę. Zrobiłam kilka ciast i wychodzą super :)

Rowniez uwielbiam te stronke, wczoraj upieklam "kostke cappucino" i...rewelacja!!! polecam

Tez korzystam z tej stronki - polecam! Robilam juz kilka ciast, pizze i racuchy. Rewelacja!!

ok dzieki dziewczyny

było wiele wątków - wystarczy użyć wyszukiwarki :)

polecam mój sernik z bitą śmietaną http://forum.trojmiasto.pl/Poszukuje-latwego-przepisu-na-sernik-t176790,1,16.html

3bit bez pieczenia http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html (kilka Forumek wypróbowało)

najprostsze ciasto - kefirowe ;) i rafaello na krakersach(słonych!) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Przepis-na-ciasto-t177295,1,16.html

Rafaello na krakersach rewelacja:)

Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu.

kazde ciacho jest najlepsze kilka dni po, ale kto tyle wytrzymuje?

tez uwielbiam str moje wypieki i juz sporo ciast zrobilam ale nie kazde super wychodzi hehe, a zwlaszcza jak sie czlowiek zamysli i cos przeczyta na opak hehe:))no ale jak piekarnik pokazuja odpowiednia temp i czyta sie zezrozumieniem to ciasta rewelka:))
kefirowe Agusi tez robilam duzo jego wychodzi ale ja chyba dalam za malo owocow bo bylo ciut suche a moja kumpela nie swiadoma tego ze to kefirowe powiedziala ze super drozdzowka:))ale dobre:)
3bit tez bardzo dobry ale mega slodki choc dla mnie to duzy plus uwielbiam mase toffi czy kajmak wiec super ciacho.
moje wiosenno letnie to najlepsze takie:
biszkopt oczywiscie sama pieke nie cierpie kupnych, kroje na pol na jedna i druga czesc daje krem do karpatki(tez sama robie budyn+maslo) i na to owoce sezonowe kazdy uwielbia z poziomkami, truskawkami, borowkami, malinami i na to zalac galaretka i wychodza dwie blachy ciasta tylko jest minus znikaja w tempie blyskawicznym.na biszkopt mozna zamiast masy karpatkowej dac bita smietane.

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...