Przepukliny po ciąży.
Dziewczyny,zaczynam nowy temat,bo nie ma go tu na forum a szczątkowe informacje zamiszczone w necie nie odzwierciedlaja problemu przepuklin po ciąży.Ja jestem typowym przykładem na to ze mozna mieć przepukline i przez pewien czas nie wiedzieć o tym. Co powinno Was zaniepokoić? Przepuklina pępkowa jest uwydatniona dość widocznie,wszelkie zmiany w tym miejscu powinny być powodem do wizyty u chirurga. Ale przepuklina kresy białej to juz coś zupełnie innego. Pierwsze co może zaniepokić to wolno zchodzący brzuch.Przy zrobieniu typowych ćwiczeń tzw.brzuszków jest widoczny wzgórek miedzy mostkiem a pępkiem(przepuklina może być mniejsza i np.od pępka zmiana może obejmować np 3.5 cm.) Można wyczuć przerwe miedzy mieśniami brzucha. Robiąc skłon do przodu ma sie uczucie jakby brzuch podnosił sie do góry. Czasem dolegliwość to-zaparcia. Przepuklina kresy białej -to zmiana na odcinku mieśni brzucha. W czasie ciąży mięsnie mogą sie rozejść i przy nawet bardzo małym wysiłku może dojsc do przepukliny. W moim wypadku prawdopodobnie przepukline dostałam w czasie ciąży. Leczenie przepukliny tylko operacyjne. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania-proszę pytać. Pozdrawiam.