Psy bez smyczy mam juz dość!

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała prosić właścicieli czworonogów aby założyli swoim psom smycze. A tłumaczenie, ze każdy pies moze ugryźć ale mój nie dosłownie doprowadza mnie do szału! Czy mam robić zdjęcia właścicielom i zgłaszać na policję? Co nie bedzie takie trudne bo ostatnio coraz więcej patroli jest na naszej dzielnicy
popieram tę opinię 158 nie zgadzam się z tą opinią 243

Re: Psy bez smyczy mam juz dość!

Szkoda mi ludzi którzy widzą świat w czarnych barwach. Teraz jest coraz więcej wspólnych spacerów psów. I co myślicie że każdy będzie trzymał psa na sznurku ? Przecież to nie ma sensu. Po to się spotykamy żeby psy chodziły biegały między sobą. Po za tym Nawet na zwykłych spacerach ludzie spotykają inne psy i puszczają zeby się bawiły. Mamy się przejmować że jakiemuś mrukowi się to nie podoba. Ja wiem że puszczanie psa luzem od małego jest lepsze niz trzymanie go na smyczy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: proste rozwiązanie

a byl Pan w NY?
te wybiegi, ktore widzialem byly nie za duze ...
co do psow atakujacych inne psy, to na te wlasnie wybiegi nie maja one wstepu, o czym informuje tabliczka przy wejsciu
tam ludzie przestrzegaja prawa, prawie na kazdym slupku jest informacja, ze nieposprzatanie po swoim pupilu to kara w wysokosci np. 250 USD ... i rzeczywiscie sa spokojni, bo wiedza, ze nikt psa nie wypusci na ulice biegajacego luzem, tylko w miejscu do tego dozwolonym

prosze zwrocic sie do miasta, zeby wlascicielom psow te godziny wyznaczono, to bedzie Pan mogl ze swoim psem spacerowac (na smyczy lub bez - w zaleznosci od tego co bedzie w rozporzadzeniu)
wlasciele psow sie uzalaja, ze ich zwierzaki nie moga lazic bez smyczy i jednoczesnie oczekuja, iz Ci co nie posiadaja psa, beda przymykac oko na ewidentne lamanie prawa ...
prawo jest od tego by je przestrzegac ...
mimo Panskich wielkich opowiesci, nie przedstawil Pan zadnego dokumentu, ktory zezwala na puszczanie swobodnie psa (bez kaganca) ... zatem jest Pan przez prawo zobowiazany do tego, by pies chodzil albo na smyczy albo w kagancu niezaleznie od tego jak bardzo sie to Panu nie podoba ... i kazdy mieszkaniec miasta Gdansk ma prawo zadzwonic do Strazy Miejskiej widzac lamanie prawa
potrafi Pan przy okazji obrazac i szykanowac, zatem sa grozby karalne ... w odpowiednim momencie odpowiednia osoba ma szanse do Pana zapukac - od tego jest administrator tego portalu by takie sprawy wylapywac i podjac odpowiednie dzialania
koncze jalowa juz teraz dyskusje, a Pan i inni posiadacze psow zabieraja ze soba smycz i kaganiec oraz cokolwiek tam Panstwo wymyslili na sprzatanie odchodow swojego pupila

zeby Pan nie myslal, iz zwierzat nigdy nie mialem, to bylem wlascicielem 4 psow, z ktorych wiekszosc dozyla nastu lat i przymierzam sie do nastepnego ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Twierdzisz, że twój pies podchodzi do dzieci bo je bardzo lubi, ale nie przyszło ci do głowy, że może nie każde dziecko lubi psy? Dziecko może się przestraszyć i wykonać gwałtowny ruch, gdy pies do niego podbiegnie, a pies na to może zareagować instynktownie, bo bez względu na to jak bardzo go kochasz jest on po prostu zwierzęciem i ma silny instynkt.
Uwagi dotyczące wyprowadzania psa na smyczy lub w kagańcu nie są głupie, tylko zgodne z obowiązującymi Ciebie przepisami, wynikającymi z troski o dobro ogółu. Ogół to trochę więcej osób niż Ty i twój kochany piesek.
Rozumiem także, że jeśli kiedyś będziesz (a może jesteś?) rodzicem i czyjś luźno biegający obcy pies przestraszy lub pogryzie (oby nie dotkliwie) twoje małe dziecko, będziesz winił je i siebie a nie właściciela psa?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ciesz się, że kiedy sam byłeś beczącym bachorem, matka nie zostawiła cię samego na chodniku, kiedy w pobliżu biegały psy bez smyczy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Współczuję, jeśli pies nadaje ci sens życia. To smutniejsze niż pasztetowa z biedronki, a nota bene jedno drugiego nie wyklucza :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wybiegi dla psów tam są prawdziwe a nie u nas 10 na 10 metrów. Po za tym u nas jakoś nie ma w parkach psich godzin. A jeszcze po za tym tam ludzie z psami nie boją się innych psów. Nie ma tak jak u nas ojej proszę zabrać psa. Tam ludzie są spokojni. U nas też na szczęście powoli ludzie rozumieją że pies to nie jest samotnik
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

wystarczylo poczytac, by sie dowiedziec, ze tylko mozliwe jest w okreslonych godzinach i w okreslonych miejscach ...

http://www.centralparknyc.org/about/park-information/dogs.html

u nas tez jest to mozliwe ... dla wybiegach dla psow ...
poza wybiegiem smycz lub kaganiec ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tu go mogę dać bo to jest ze strony internetowej o bieganiu.

http://bieganie.pl/?show=1&cat=50&id=3706

coś tak od 5 minuty i 20 sekundy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moj adres widac ... prosze o link
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bazyllia, mój pies owczarek podhalański był od początku socjalizowany, przedszkole, szkolenie posłuszeństwa I stopnia...ale pewnego dnia rzucił się na nią owczarek niemiecki, potem mały kundel - dodam, że w obu przypadkach mój pies był na smyczy i w kantarku (!!!!!!!) zero możliwości obrony. Jeden i drugi od razu do gardła. Pies jak się rzuca do gardła to tylko w jednym celu. Dodam, że psy mają bardzo dobrą pamięć i teraz wszystkie duże psy i małe czarne kundle muszę omijać szerokim łukiem, bo jest awantura.

To samo z ludźmi. pies był ufny do ludzi. raz jak z nią wracałam dostała kopa w tyłek od jakiegoś dresa, drugi raz obce dziecko pociągnęło ją za ogon. Bo oczywiście ludzie i dzieci mogą wszystko, zero poszanowania dla zwierząt. I teraz agresja na widok dzieci i mężczyzn.

I co z tego, że socjalizujesz psa - wystarczy tak samo jak u człowieka jedno bardzo silne nieprzyjemne wydarzenie i awersja zostaje.

A na koniec. Widzisz Bazyllia zachowałaś się właśnie tak jak ci o których wspominałam. Nie mają pojęcia czemu pies wykazuje zachowanie agresywne, a oceniasz.
Ręce opadają.

A Skay bardzo dobrze rozumiem, bo mam teraz dokładnie tak samo.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam link do filmiku gdzie w parku wszystkie psy biegają sobie luzem i nikt nie robi paniki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja też myślę że kobieta zrobiła masę błędów i potem tak to się potoczyło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jesteś chory ale brak pieniędzy na leczenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

To ty doprowadzasz do takiej sytuacji ciągnąc go na smyczy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dlaczego ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie strasz, bo się zesr...sz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeszcze się nie urodził taki pies, coby wygrał z gazem. Dałem radę kliku takim kundlom na raz. I nie strasz, bi się zes...sz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak samo z dziećmi - chcesz mieć dziecko to je pilnuj i nie puszczaj go by biegało bezpańsko i często zaczepiało zwierzęta. Niestety w takich kwestiach nie ma złotego środka.
Właściciele psów mogą mieć też problem z rozwydrzonymi dziećmi które straszą zwierzęta np.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Też jestem właścicielką psa dużej rasy, przez niektórych uważanej za "psa rasy" groźnej.
Swojego psa na spacerze po swojej dzielnicy puszczam bez smyczy - jednak z kagańcem. Ponieważ w Gdańsku obowiązuje przepis, że pies powinien być na smyczy LUB w kagańcu. Chciałabym zaznaczyć, że mój pies nie zaczepia innych ludzi, podchodzi ewentualnie do dzieci się przywitać ponieważ bardzo je lubi oraz do innych psów gdy te wykażą zainteresowanie. Mimo to codziennie spotykam się z "głupimi" uwagami ludzi, że mam swojego psa uwiązać na smycz - a najlepiej wychodzić z nim skoro świt i gdy zapadnie zmrok.

Jeśli chodzi o przewrażliwionych rodziców, to czasami też bym chciała żeby był obowiązek wyprowadzania dzieci na smyczy - ponieważ już nie ras na spacerze mój pies został "zaatakowany" przez dzieciaki, które zaczęły go okładać po głowie i kopać. Dzieci często same zaczepiają zwierzęta. A ja osobiście bardziej ufam swojemu psu niż obcemu dziecku biegającemu często kilkanaście metrów od swojego opiekuna.
Jakoś ja i moje pokolenie wychowało się w czasach, gdzie praktycznie każdy pies latał bez smyczy i kagańca i nikt z tego powodu nie robił afery.
Niestety teraz żyjemy w czasach przewrażliwionych rodziców. Gdzie większość robi problem z niczego.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koty bezpańskie też załatwiają swoje potrzeby na dworzu i nikt ich nie sprząta. Jeżeli ktoś wymyśla sprzątanie po pupilach to niech pomyśli i o koszach żeby móc wyrzucić odchody do oddzielnego kosza przeznaczonego tylko do odchodów. Później taki bezdomny szukając puszki metalowej czy innych rzeczy musi w g*wnach przewracać
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Błoga Bysewska (4 odpowiedzi)

Osiedle domków jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej powstaje w dzielnicy Kokoszki, na styku...