Rehabilitacja/fizjoterapia w ciąży - kogoś polecacie?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Drogie mamy i nie tylko, poszukuję namiarów na kompetentną osobę - rehabilitant, fizjoterapeuta, lekarz... już sama nie wiem kto zająłby się jakos moimi dolegliwościami.
Przed ciążą zaczęłam "coś robić" z moim kręgosłupem, straszne bóle odcinka lędźwiowego, do tego stopnia że czasami uniemożliwiały mi wchodzenie po schodach, zrobiłam rentgen, faktycznie wyszły zmiany w dolnym odcinku, dalej neurolog i skierowanie na rezonans, plus doraźnie leki przeciwbólowe i rozluźniające. Na rezonans się nie doczekałam (termin za pół roku) bo okazało się, że jestem w ciąży.
Było znośnie, starałam się dużo ruszać, odpoczywać, już przed ciążą starałam się więcej chodzić.
Około 3-4 miesiąca zaczęły się problemy z prawą nogą, zdaje się właśnie ta rwa kulszowa. Byłam u neurologa, stwierdził że nic nie poradzi bez rezonansu, przepisał plastry i w razie co zastrzyki.
Nie zdązyam recepty wykupić bo z innych powodów trafiłam na ginekologię gdzie przeleżałam 2 tygodnie, potem jakiś miesiąc w domu. I muszę powiedzieć, że to lezenie naprawdę pomogło jeśli chodzi o kręgosłup, teraz więcej już chodzę, coś w domu porobię i problemy wracają. Najgorsze jest to, że od jakiegoś miesiąca (teraz 21t.c) zaczęły mi się straszne bóle w pachwinach, cała miednica jest obolała, powiem wprost - tak jakby mnie ktoś kopnął w krocze. Leżenie i oszczędny tryb życia mało pomaga.
Mój lekarz mnie maca, sciska biodra, jego zdaniem nic się nie rozchodzi, powinno być ok, a ból jest taki, że nie jestem w stanie wstać z pozycji siedzącej, przekręcać się na bok, trudno się chodzi - chodzę czasami szurając nogami w lekkim rozkroku. Każda większa aktywność (w moim przypadku to np. wyjście do lekarza) okupiona jest naprawdę bolesnymi dolegliwościami wieczorem :(
Ginekolog rozkłada ręce bo nie jest neurologiem, a neurolog odsyła do ginekologa bo jestem w ciązy...

Pomyślałam, że może jakaś fizjoterapia mogłaby mnie trochę uruchomić, stąd prośba o jakieś namiary, rady czy cokolwiek.
Bądź co bądź to dopiero półmetek :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rehabilitacja/fizjoterapia w ciąży - kogoś polecacie?

Spróbuj może jeszcze skonsultować się z ortopedą- ja koło 5-6 miesiąca ciąży miałam podobne odczucia, podejrzenie rozchodzenia się spojenia łonowego, ale okazało się, że to był stan zapalny stawów, który wynikał z przeciążenia- dla potwierdzenia można zrobić też badanie USG. Jak zwolniłam trochę tryb życia, więcej odpoczywałam, przeszło samo, bez żadnych leków- i teraz w porównaniu do II trymestru, III to bajka, zupełnie nowa jakość życia.

Dziękuję za odpowiedź, może jeszcze jakies wskazówki mam, które przechodziły podobne dolegliwości?

Dyskopatia ewidentnie. Miałam to samo. Skończyło się operacją (nie w ciąży oczywiście). RTG tak naprawdę nic nie pokazuje, rezonans po ciąży jest konieczny. Doraźnie polecam fizjoterapeutę Łukasza: http://www.salwit.pl

Moje objawy też obecnie są identyczne a choruje na zzsk (choroba reumatyczna), nie mam dyskopatii. W ciąży swoją drogą miało obyć się bez bólu a tu niespodzianka :/zamierzam umówić się do tego fizj. Łukasza, dzięki za namiary :)

Też myślę że to dyskopatia, potrzebny ci dobry neurochirurg np Wojciech kloc ale do niego na wizytę tylko z rezonansem inaczej wizyta nie ma sensu.
I raczej postaraj się o CC bo poród naturalny rozdali ci jeszcze bardziej kręgosłup.
Mój mąż miał to samo niestety skończyło się operacją bo już mu jedna noga drętwiała często a to zły objaw.

Myślę ze emiliana już ma poród za sobą. Swoją drogą ciekawe jak poszło, czy było cc czy dolegliwości przeszły. Ja weszłam tu jeszcze po namiary na Fizjo i zaraz dzwonie, nie chciałabym cc a to juz 33 tc trzeba stawać na nogi. Na razie poruszam się jak zombie z tego bólu :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na kręgosłup dobry jest gdański rehabilitant np. https://www.doz.pl/lekarze/l58060-Fizjoterapeuta_Pawel_Michalowicz_masazysta
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam terapię u nich https://www.trojmiasto.pl/Domowa-Rehabilitacja-o68647.html mnie wspomogli w
tych dniach.

Witam wszystkie osoby zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli są tutaj osoby, które pracują jako fizjoterapeuci, to zdecydowanie polecam Wam sprawdzić ofertę najróżniejszych szkoleń na stronie - https://enedu.pl/kursy-stacjonarne/igloterapia-sucha/ .

Dobrej jakości sprzęt ortopedyczny i rehabilitacyjny oferuje MED-Serwis. Jeśli czegoś potrzebujesz to polecam ich ofertę, szybko realizują zamówienia.

Inne tematy z forum

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (79 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wycieczka w przedszkolu (43 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...