STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Witam wszystkie kobiety po 30-tce starające się o dziecko i zapraszam do rozmowy!
Ja mam 34 lata i dopiero zaczęłam starania,a jak u Was?
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

fajnie, życze owocnych starań :-) sama jestem dośc pózną mamą bo urodziłam kilka m-cy przed 30 -tką tak jakoś długo nie mogliśmy się zdecydowac :-)

Dziękuję i gratuluję maluszka!
Ja raz już byłam w ciąży 3 lata temu i w 5 miesiącu poroniłam.Niestety nie wykryto przyczyn i teraz dopiero zdecydowałam się na kolejną próbę.

Ja urodziłam córeczkę w 2008, miałam 32 lata. Teraz mam termin na sierpień (34 lata).

ja urodziłam 1 córke miałam 31 lat, teraz jesienia przyjdzie na świat drugie a ja będe mieć 33 lata.

ja mam 33 lata, staramy sie od czterech, ale w tym roku obstawiam, że będę w ciąży! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratuluję dziewczyny!
A już myślałam,że tylko ja tak późno zdecydowalam się na dzieciątko!
Karolinka29 trzymam mocno kciuki za Ciebie,żeby w końcu się udało!
Podczytywałam Ciebie już wcześniej na "starających się",więc wiem o co chodzi.Współczuję,ale mam nadzieję,że ten rok będzie dla Was owocny!

Aga,robiłaś jakieś dodatkowe badania zanim zaczęłaś starać się o drugą dzidzię?
Zastanawiam się,czy może powinnam zrobić takowe zanim zajdę w ciążę. Powinno być wszystko ok i od dłuższego czasu biorę kwas foliowy.W styczniu byłam u gina na badaniu ogólnym i usg jajników i macicy i ze strony ginekologicznej podobno jest ok.

będac juz w ciąży mogą ci zaproponowac przeprowadzenie badań genetycznych bo proponują je kobietom które wkraczają w 35 rok życia i pewnie to zrobią zwłaszcza, że poprzednią ciąże straciłaś ...

Wiem i też obawiam się tych badań inwazyjnych,bo nie chcę stracić kolejnego dzieciątka! Co prawda,niby małe jest prawdopodobieństwo poronienia po takich badaniach,ale jednak jest. :(
Rozumiem,że mówisz o amniopunkcji (czy coś takiego)?

amniopunkcji bym nie robiła tylko badania z krwi - amnio robilabym tylko wtedy gdy niejasne byłyby wyniki z krwi ..jesli byłyby dobre to amnio sobie daruj nie ma powodów ryzykowć .

Dokładnie tak!
Zapomniałam,że można zrobić też z krwi takie badanie. :)
Dzięki!
Wiem,że wiele kobiet w tym wieku rodzi zdrowe dzieci,ale mimo wszystko zaczynam się trochę niepokoić i mieć wyrzuty sumienia,że jednak zdecydowałam się tak późno na ciążę.

Pierwsze dziecko urodziłam w wieku 32. Teraz (34 l.) intensywnie myślimy o drugim :)
Szczerze, jakbym mogła cofnąć czas zaczęłabym starania wcześniej. Z zajściem w ciążę nie miałam problemów, ale ciążę ledwo przeżyłam, powinnam zrobić dłuższą przerwę zanim zajdę w drugą ciążę, ale mój wiek mnie pogania.

No właśnie - to jest to! Mnie wiek też już pogania i żałuję,że wcześniej nie zdecydowałam się na ciążę!
Doskonale Cię rozumiem "mamo synka"!
Mogę zapytać, dlaczego ciążę ledwo przeżyłaś? Coś się działo niedobrego?

Zespół Hellp :(

Dobre - Zespół Hellp ;)
Coś w tym jest :)

Siwa34 nie wiem z czego się tak cieszysz. To bardzo poważna choroba, mogąca doprowadzić do śmierci matki i dziecka. Hellp to skrót od anglojęzycznej zazwy tej choroby, oczywiście mało znanej u nas.

Aha,sorki,ale nie słyszałam o tej chorobie! :(

moja kuzyka ma 35 lat aktualnie w ciąży z pierwszym dzieckiem ( wcześniejsze ciąże były ale się nie udało) robiła takie badania genetyczne z krwi - wszystko jest ok , nosi zdrowego synka - tyle że ciąża z problemami i ma nakaz lezenia bo szyjka zbyt krótka i synek pcha się na świat a to jeszcze nie czas.

Problemy z ciążą może mieć kobieta w każdym wieku, tylko nam oprócz zmartwień z ciążą tyka głośno zagar. Oczywiście nie każda ciąża po 30-tce musi być z problemami i tego trzeba się trzymać.

no znam tez taka mamę która urodziła corkę w wieku 37 lat a ciąza była bez problemów choć poprzednie kilka razy poroniła. Tak więc nie nalezy się martwic na zapas oczywiście.

Właśnie tego też się obawiam. :(
Czy po poprzednich poronieniach jest teraz pod jakimś specjalnym nadzorem?
Podobno,lekarze dopiero zaczynają się przejmować ciężarną po minimum 3 wcześniejszych poronieniach. :(

w ramach ostrozności poszłabym na twoim miejscu na zwolnienie już w początkowym okresie ciąży i na wszelki wypadek się oszczędzała - napewno to nie zaszkodzi jesli nie znasz przyczyny wczesniejszego poronienia ( większośc dziewczyn niestety nie zna )

To prawda,że ciąża po 30-tce nie oznacza u wszystkich zmartwień,ale to racja,że coraz głośniej i szybciej tyka nam zegar,a rzadko która od razu zajdzie w ciążę!
O tej chorobie Hellp,to chyba muszę poczytać trochę i się dokształcić.

Tak też chyba zrobię "rybalon",ale niestety mam taką pracę,że na zwolnieniu lek. nie płacą. :(

nie jesteś zatrudniona na etat ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Siwa, nie, nie robiłam żadnych badań dodatkowych przed zajsciem w ciażę. Po co? Urodziłam zdrową córeczkę niecałe dwa lata temu. Wyniki badań teraz mam nawet lepsze niż podczas pierwszej ciąży (w której były super), ciśnienie również:)
Badań genetycznych nie robię. Rozmawiałam z lekarzem na temat tego testu z krwi na poziom alfa i testu potrójnego,o którym wspomniałyście, ale nie widzieliśmy potrzeby wykonywania ich. USG w 12 tygodniu, w którym sprawdza się przezierność karczku (minn..) nie wykazało żadnych nieprawidłowości.
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, ze kazda ciaża po 30 musi być skomplikowana/problemowa. Mamy 21 wiek i kobiety później decydują się na macierzyństwo. Granice wieku w tym temacie i w innych są elastyczne i wpływa na nie gnająca do przodu cywilizacja.

Ach i w moim przypadku "późne" macierzyństwo nie jest wynikiem poronień czy problemów z zajściem w ciążę. Przyczyna jest prosta - przed 30-ką nie znałam jeszcze mego meża:)) i miałam mnóstwo innych, ważniejszych dla mnie w tamtej chwili, rzeczy na głowie (nauka, praca, kariera, podróże...)
Pierwsze dziecko było wynikiem szaleństw podczas podróży poślubnej, kiedy to chwilkę przed ślubem zdecydowaliśmy się na ten krok. Rodzeństwo dla córeczki - starania od października 2009, w grudniu byłam już w ciaży:)

Ja tez urodziłąm moje córeczki po 30-tce. Pierwszą - 32 l. drugą - 34 l. Ciąże bezproblemowe, i dziewczynki też zdrowe :) Powodzenia.

alez nikt tu nie pisze że póżna ciąża zazwyczaj jest ciażą z powikłaniami ......... teraz kobiety coraz pózniej się decydują na dziecko i jak widac rodzą zdrowe dzieci :-)

Napisałam ogólnie, bo takie opinie często słyszę. Nie miałam na myśli tego ,ze ktoś tutaj tak twierdzi:)

rybalon,ja jestem zatrudniona kontraktowo i nie dostaję kasy na urlopie,czy zwolnieniu lekarskim. :(

Aga,dzięki za odpowiedz.
Wiesz,niby w 12 tyg. ciąży robią USG z przeziernością karczku,a wyobraź sobie,że jak ja robilam USG w poprzedniej ciązy dokladnie w 12 tygodniu,to gin. zapomniał o tym badaniu i później sama robiłam test potrójny z krwi,żeby sprawdzić,czy maleństwo jest zdrowe!
Jak mu to powiedziałam,to odburknąl,że co ja chcę,że dziecko rozwija się prawidłowo - sprawdził serduszko,pomierzył CRL i główkę i stwierdził,że wszystko ok.!Paranoja!

Ja mam do swojego lekarza pełne zaufanie, jest dobrym specjalistą i... prowadził moją poprzednią ciążę. Widzę, że na każdej wizycie wszystko sprawdza pięć razy, robi dokładne usg, trzy są wyjątkowo opisane (te tzw prenatalne/opisowe, które zabiera się na porodówkę). Nigdy nie traktował mnie "po łebkach", wizyta trwa tyle ile potrzebujemy czasu na rozmowę i pytania. Gdybm spotkała się z takim przypadkiem jak opisujesz, facet widziałby mnie ostatni raz. Badanie przezierności karku to jego psi obowiazek - to jedno z podstawowych badań, obok usg połówkowego.

ja Jasia urodziłam jak skończyłam 35 lat, teraz mam 37 i staramy się o rodzeństwo dla niego :) Ciążę zniosłam super,poród bez komplikacji.

Witam.
Niedługo kończę 32 lata i właśnie staramy się o rodzeństwo dla Patryka.
Niestety przeżyłam już jedno niepowodzenie kilka tygodni temu, ale nie poddaję się.
Mam dwoje rodzeństwa i wszystkich nas mam urodziła będąc po 30-ce.

ja niedawno skończyłam 33 lata, od dwóch lat staramy się o dziecko, nie jest łatwo, ale mam nadzieję, że w końcu się uda i nie będzie to dramatycznie późno...

powodzenia Wam wszystkim :)

Trzymam kciuki za Was wszystkie, ja Madzię rodziłam jak miałam akurat 30tkę,
Niedługo dojrzeję do mysli o kolejnych maluchach (u nas bardziej chodzi o finanse) i w dodatku wiem że nie będzie to pewnie proste bo mam PCO - ale póki co jestem dobrej mysli;)
powodzenia:)))

Jest nas coraz więcej - SUPER! :)
Witamy i zapraszamy!

Aga,zgadzam się z Tobą! Tak też zrobiłam,bo do tego jeszcze jak go pytałam o skierowanie na podstawowe badania (na NFZ),to powiedział,że dopiero za miesiąc przy następnej wizycie,bo nie trzeba robic badań w ciąży co miesiąc i stwierdził,że mam tylko zrobić toxo! Takiego konowała,to jeszcze nie widziałam! już na następną wizytę nie poszłam do niego i jeszcze na pożegnanie powiedziałam mu wprost co o nim myślę!

ja tez urodzilam coreczke po 30 a nie dlugo bedziemy starac sie o nastepnego potomka;) tagze trzymam mocno kciuki o wszystkie kobietki starajace sie o malensywo.....
pozdrawiam......

No to jest nas całkiem sporo:))

Ja starać sie już nie będę, myślę, że chciałabym przed 40-tką wyciagnąć nogi i ogrzać dupsko na ciepłym piasku z dziećmi, które pożegnają już pieluszki;))

Fajnie! Ja to chyba o tym dopiero pomyślę koło 50 ;),jak uda się z dzidzią przed 40! :)

Czarna,w takim razie życzę Tobie i każdej z nas szybkiego "zafasolkowania"! ;)

dziekuje i na wzajem;)))

Trzymam kciuki:) Oby poszło tak sprawnie jak mi:)

Cześć dziewczyny!
Mam pytanie - znacie może dobrego,sprawdzonego ginekologa-położnika najlepiej z Gdyni?

Zapomniałam dodać,żeby najlepiej jeszcze miał w gabinecie USG.

Podłanczam sie pod pytanie Siwy34.

Ja chodzę do dr Piskulaka - moim zdaniem jest ok. Pierwsze dziecko urodziłam jak miałam 31 lat (ciążę znosiłam super, do pracy chodziłam do 9 m-ca), drugie planujemy w przyszłym roku - będę miała 34 lata i jak na razie nie mam żadnych obaw związanych z późnym? macierzyństwem. A trzecie - planujemy tak około 40.

A ja do piskulaka chodzilam i musialam zrezygnowac, plamilam w 2 ciazy(pierwsza poronilam) i jak dzwonilam i opisalam problem to kazal mi przyjsc na wizyte i tak co tydzien, wizyta 100zl i tylko sprawdzal czy plod zywy, czasem bylam w gabinecie raptem 3 minuty, po 4 takich wizytach zrezygnowalam z niego, poszlam do innego lekarza a ten od raz znalazl powod plamienia-krwiaka, dostalam dphaston i teraz jestem juz w 14 tyg. ciazy
To moja historia, kazdy powinien trafic na swojego lekarza , moja kolezanka do niego chodzi i bardzo sobie go chwali ale ona przechodzi ciaze bezproblemowo i bez objawowo

Ciąży u niego nie prowadziłam (mieszkałam wcześniej w Tczewie i tam miałam lekarza) ale jak zamieszkałam w Gdyni to wybrałam jego i jak na razie jestem zadowolona (miałam problemy ginekologiczne). Słyszałam na jego temat dwie różne, skrajne opinie. Zobaczymy jak poprowadzi ciążę.

Dzięki dziewczyny! Może któraś ma jeszcze jakieś propozycje?
Słyszałam,że dr, Pilarska jest dobra,ale ciężko się do Niej dostać na NFZ i prywatnie.
Chciałabym już mieć stałego lekarza,bo od zeszłego roku caly czas szukam. :(

Ilka,gratuluję odwagi i życzę udanych starań! :)

Witajcie dziewczyny,

ja mam 31 lat i pierwsza ciążę poroniłam w 10tc. Później nie chciałam ryzykować, gdyż byłam u lekarki, która trochę podchodziła do sprawy bezoobowo. Wybór lekarza, to sprawa bardzo indywidualna i należy dobrać takiego gina, który będzie odpowiadał naszym oczekiwaniom - ja po zabiegu w czerwcu zdecydowalam sie na zmiane gina.

Po rozpoznaniu między znajomymi, wybrałam dr Boćkowskiego, na początku jest trudno do niego się dostać nawet na prywatną wizytę ale później nie ma problemu. Prowadzę u niego moją ciążę i jestem bardzo zadowolona - konkretne odpowiedzi, konkretne badania, usg w gabinecie, zawsze dostępny pod telefonem, bardzo dobre podejście do pacjentki ze specyficznym poczuciem humoru, które mi akurat bardzo odpowiada.

w Gdyni jest nowa klinika Gameta - tam jest czworo dobrych specjalistów :)

Askomcio,
dużo słyszałam o doktorze Boćkowskim, i chciałabym się do niego zapisać, czy masz może kontakt do niego na komórkę?
Wiem że od marca ma otwarty gabinet na Wrocławskiej ale nie wiem dokładnie gdzie.
jeśli mogę Cię prosić o kontakt na maila: madalienka77@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie :)

Pilarskiej nie polecam, ale moja ciotka, rodziła pierwsze dziecko mając 36 lat i była pod opieką dr. Chmielewskiego, tu jakieś namiary ale nie wiem czy aktualne, facet jest rewelacyjnie dokładny, przyjmuje na placu kaszubskim.

po rożnych przebojach z nadgorliwymi i olewającymi ginekolożkami, wmawiającymi mi różne guzy itp, wysyłające mnie pod nóż bez dokładnych badań na bazie źle zrobionego usg i markerów (głuchowska z Evi-medu np) które wykrywały u mnie juz wszystko byle mnie zmusić do szybkiego zachodzenia w ciąże + ciągłe naciski w tym temacie - czego nie rozumiem, trafiłam do p. Chmielewskiego i jest ok, polecam

http://www.piotrchmielewski.ginweb.pl/

Chaberku a ile kosztuje wizyta u Chmielewskiego?wiesz moze czy on pracuje tez w jakims szpitalu?

Dzięki karolinka29!
Czytałam o nich Wasze wypowiedzi na forum i faktycznie na ogół są pochlebne.
W sumie mieszkam niedaleko Gamety,więc miałabym fajnie,bo blisko!

Wiesz może,czy bez problemu można się do nich dostać,jako nowa?

myślę że bez problemu, ja jestem I raz w gamecie u dr. Czecha i mogłam mieć wizytę w ciągu 1 dnia, ale że mi było za szybko to poprosiłam za niecały tydzień i nie było problemu :)

Wow,super! Wielkie dzięki!

Hej dziewczyny,co tam u Was słychać?

U mnie @ już się skończyła,więc zaczynamy starania od nowa ;)
Po poprzedniej ciąży mam w domu pełno ubrań ciążowych i parę ciuszków dla maleństwa i zastanawiam się,czy czasem gdzieś tego nie wywieźć,żeby znowu nie zapeszyć?!
Co byście zrobiły na moim miejscu?
Co prawda nie jestem przesądna,ale może "lepiej dmuchać na zimne"? ;)

schowaj głęboko w szafę i o tym nie myśl teraz, a pomyślisz jak przyjdzie pora :)

Głęboko w szafie w kartonie leżą już od 3 lat. ;)

A jak u Ciebie Karolinka29? Kiedy przyjeżdza mąż i od kiedy zaczynacie starania?
Trzymam mocno kciuki za Ciebie!

to niech dalej leżą, doczekają się :) ja dziś mam wizyte u dr. czecha zobaczymy co powie po moje laparo

Wierzę,że powie,że wszystko jest OK. i żeby zacząć działać! ;)
Koniecznie napisz po wizycie u dr.
Powodzenia!

czesc dziewczyny
ja tez po 30stce (35 lat) i tez sie staram. no teraz nie bo mam niedoczynnosc tarczycy i musze to uregulowac. pierwsza ciaze poronilam pewnie z tego powodu. co do badan to nie bede nic robic przed ciaza ( z tych genetycznych) i pewnie w czasie tez nie poza tymi standartowymi bo jedyna opcja jest usuniecie a to u mnie nie wchodzi w rachube. wszystkie inwazyjne powoduja wieksze prawdopodobienstwo poronienia. reszte sie przebadalam i poza tarczyca wsio ok. polecam przebadac sie na te rzeczy ktore moga spowodowac poronienia. powodzenia wszystkim

Cześć walerka!
Witamy Cię i zapraszamy! :)
Ja też zaczęłam się zastanawiać nad badaniem tarczycy,bo ostatnio jestem coś za bardzo nerwowa,a słyszałam,że to też może być objawem chorej tarczycy. :( Nic innego niepokojącego nie widzę u siebie.Co prawda nigdy nie miałam z nią problemów,a ostatnie badania robiłam 3 lata temu po utracie ciąży.
Robiłam też toxo i okazało się,że nie chorowałam i nie jestem chora,więc w ciąży będę musiała bardzo uważać.
Masz rację z tymi badaniami inwazyjnymi w ciąży i też się ich boję.

ja nie mialam zadnych objawow, chociaz jak sie teraz zastanowie to mi bylo ciagle zimno i duzo bylam zmeczona ale myslalam ze z powodu pracy. nic co by mi jakos strasznie utrudnialo zycie. nerwowosc to nadczynnosc (chyba). zrob tsh i f4 na tarczyce - powinnas miec tsh miedzy 1 a 2 pomimo ze norma jest do 4. co do reszty to mozesz zrobic na zespol kwasow antylipidowych - badanie dosc drogie, rozyczke (ale to pewnie mialas), progesteron w 22 dniu cyklu (jezeli masz cykle 28dniowe, jak nie to 7 dni po owulacji) LH i FHS - 2 dzien cyklu, cytomegalie i krzepliwosc krwi. plus ogolne moczu, krwi, cytologie i wymaz z pochwy.

Wow,trochę tego jest!Dzięki walerka za obszerny opis. ;)
Pamiętam,że ostatnie TSH miałam coś przeszło 3 i jak poszłam do lekarza,to powiedział,że w normie. :( W takim razie widzę,że faktycznie powinnam jeszcze raz zrobić to badanie i iść z wynikami do endokrynologa ( a nie internisty,jak to zrobiłam poprzednim razem).
Jeśli mam cykle z regóły 30-dniowe (czasem między 27,a 30 dni),to też można zrobić progesteron 7 dni po owulacji?
Mocz,krew,cytologię i wymaz robiłam w styczniu i jest ok.

zaplodnione jajeczko zagniezdza sie okolo 8 dni po zaplodnieniu a do tego potrzebny jest odpowiedni poziom progesteronu, jezeli jest zaniski to nie ma zagniezdzenia wiec dlatego sie robi badania w tym czasie i jakby co wspomaga sztucznym. w twoim przypadku to bedzie tak kolo 22-25 dnia cyklu liczac cykl od pierwszego dnia miesiaczki. polecam npr - super do poznania wlasnego ogranizmu a jak nie chce ci sie bawic w mierzenie temperatury to testy owulacyjne

aha jeszcze jedno, mi doktor sliwinski tez powiedzial ze tarczyca ok a nie byla. to bardzo dobry doktor jezeli chodzi o leczenie nieplodnosci ale jezeli chodzi o tarczyce to tam maja braki (gameta) musisz znalezc endokrynologa a najlepiej polaczony z ginekologiem. ja mam 3.33. u mnie tarczyca jest mala i nienadaza ale glownie problemem jest choroba hashimoto ktora jest choroba autoimunologiczna i na nia sie robi inne badania. z tego co pamietam anty tpo i cos jeszcze. leczy sie tak samo sztucznym hormonem.

Wielkie dzięki walerka - teraz już jestem trochę mądrzejsza i bynajmniej wiem,jakie badania porobić! ;)
A Tobie życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dzieciątka!

Walerka ma rację z tarczycą, ja też miałam TSH ponad 3 i było za dużo, teraz na ostatnim badaniu miałam 1,4 i endokrynolog mi powiedział, że powinnam zbić jeszcze bardziej i mieć poniżej 1 z moją mała tarczycą, bo przy takich rozmiarach tym bardziej nie nadąży w razie ewentualnej ciąży...

ja innych badań poza hormonalnymi nie robiłam...
no i poza tarczycą u mnie wszystko ok, ale nad tą niedoczynność muszę jeszcze bardziej popracować.

też polecam endokrynologa w takim przypadku, ginekolodzy jednak nie są specjalistami od tarczycy.

Hej ja też do Was dołańczam, mam 32 lata i staram się od 8 miesięcy o dziecko, 4 m-ce temu miałam ciąże biohemiczną, wczesne poronienie. Od stycznia chodze do dr. Piotra Mielcarka, ktoś zna?, wstępnie jestem zadowolona, moje choroby które na tą chwile są wyleczone to nadczynnośc tarczycy i prolaktyna. Jestem oczywiście cały czas na lekach i powinno być dobrze,wyniki są dobre, tylko ciągle trzeba je kontrolować. Także jestem dobrej myśli i mam nadzieje że nam się uda. Wcześniej o dziecko nie mogliśmy się starać w wieku 30 lat poznałam męża, a w zeszlym roku wzieliśmy ślub:) Powodzenia dziewczyny:)!!!

Fajnie,że jest nas coraz więcej! ;)
Witamy,witamy i zapraszamy do nas!!! :)
"anka165" gratulacje z okazji ślubu! Trochę późne,ale szczere! :)
Przykro mi z powodu poronienia,ale mam nadzieję,że szybko zajdziesz w ciążę i tym razem obejdzie się bez problemów!
dr. Mielcarka nie znam,ale czy któraś mogłaby polecić mi dobrego i sprawdzonego endokrynologa?

Witam Cię "ja-dwisia"!
Długo już walczysz z tą swoją tarczycą?
Szukam dobrego endokrynologa - mogłabyś kogoś polecić?

Pozdrawiam!

Pozwolę sobie się wtrącić w wątek...ja co prawda nie myślę jeszcze o dziecku (chyba),ale zaniepokoił mnie fakt odnośnie poziomu TSH. Robiłam badania jakieś 2 m-ce temu i TSH mam 3,3.
Niby norma,ale z tego co czytam,to w ciąży chyba niezbyt dobry :/

Siwa dobry endokrynolog to temat rzeka. do dobrego nawet prywatnie sie nie dostaniesz bo maja stalych pacjentow i nowych nie przyjmuja. wiec polskim sposobem szukaj znajomosci zeby cie wogle ktos przyjal. ja poszlam do dr Laski (dwa nazwiska, pracuje w lux medzie) nie iwem czy jest dobra ale biore hormony a musialam jak najszybciej zaczac. przejrzyj to forum bo tu sie endokrynologowie przebijaja co jakis czas.
Evelym - to na ciaze za duzo. ja tyle mam. zrob jeszcze F4 bo to jest powiazane, usg tarczycy a jak to w porzadku to przeciwciala zeby wykluczyc (lub potwierdzic) hashimoto.
Jadwisia ty nie musialas robic bo u ciebie jest znana przyczyna - za mala tarczyca (tak jak u mnie), czasmi sa to guzki a jezeli na usc nic nie wykryja to z regoly nastepne badanie jest na ta chorobe.

nie, nie, Walerko, źle mnie zrozumiałaś, na tarczycę robiłam wszystkie badania, bo jej rozmiar był niepokojący - ale wyszło, że nic się z nią złego nie dzieje, tylko po prostu taka jej "uroda", ta wielkość.

mówiłam, że nie robiłam innych badań w związku z ciążą poza hormonalnymi z Invicty - tzn. tych na cytomegalię itp.

Siwa, ja chodzę do dra Zapały, przyjmuje w Sopocie w przychodni ABC Family Med, poleciła mi go nasza Forumka, jestem jak na razie bardzo zadowolona, myślę, że to kompetentny lekarz, a do tego świetny człowiek.

Evelyn, 3,3 to niestety za dużo, tzn. niewykluczona jest oczywiście szczęśliwa ciąża, ale jednak zarówno zajście może być trudniejsze, jak i - przede wszystkim - mocno wzrasta ryzyko poronienia.
te badania, o których pisała Walerka, warto zrobić do kompletu i potem skonsultować to z endokrynologiem.

jadwisia a ile bierzesz hormonu bo ja 50ugr i troche sie boje ze za duzo. z drugiej strony chce jak najszybciej nasycic organizm wiec moze i dobrze ze wiecej. troche sie boje przejscia w nadczynnosc. i jeszcze jedno po jakim czasie od zaczecia brania badalas tsh i f4?

najpierw brałam 25 mg przez ponad dwa miesiące. zrobiłam badania i TSH wyszło 1,4, a FT4 nadal w dolnej granicy normy. z powodu tego FT4 oraz rozmiaru tarczycy - w międzyczasie robiłam USG i pozostałe badania - lekarz zdecydował się zwiększyć dawkę euthyroxu, w tej chwili biorę półtorej tabletki od tygodnia, za tydzień mam zacząć brać przez jakiś tydzień/dwa na zmianę półtorej/dwie (czyli 50 mg) i potem przejść na dwie i tak brać, o ile oczywiście będę się dobrze czuła. przed IUI mam zrobić raz jeszcze badania TSH i FT4, i TSH powinno być poniżej 1, a najlepiej w przedziale 0,2-0,5, a FT4 w górnej granicy normy.

ja akurat bardzo się cieszę, że wprowadza to u mnie stopniowo, bo nie miałam żadnych objawów niedoczynności i lekarz obawiał się, że będę źle reagować na euthyrox - i faktycznie pierwszych kilka dni brania półtorej tabletki było ciężko ze snem - strasznie często się budziłam w nocy i płytko spałam. teraz jest już z powrotem ok, ale pewnie znowu będzie taki okres, jak przejdę na dwie.

na pewno musisz na bieżąco kontrolować poziomy hormonów, żeby faktycznie uniknąć wpadnięcia w nadczynność...

FT 3 i FT4 też robiłam. Ft3 4,40, Ft4 13,8, więc też norma.
USG tarczycy miałam robione jakieś 3-4 lata temu i wtedy wszystko było w porządku.

no to FT4 masz też w dolnej granicy, a optymalne przy ciąży jest w górnej - może być tak, że masz niewielką niedoczynność bez żadnych stanów chorobowych tarczycy. ją się łatwo reguluje :)

dzieki jadwisia. ja nie mam zadnych dolegliwosci, biore od 28.02 czyli jakies 3 tygodnie. teraz bedzie mi ciezko zaobserwowac bo jade gdzie jest bardzo goraco i zmiana czasu a ja zawsze zle spie jak jest goraco. no nic bede dalej brac i zobaczymy co z tego wyjdzie a po powrocie zbadam hormony

no to jak nie masz, to powinno być ok, myślę, że miałabyś raczej od razu, jakby coś było.
udanego wyjazdu! :)

Czesc dziewczynki!
Mam pytanie,czy wiecie może,kiedy najwcześniej można zrobić badanie beta-hcg z krwi?
Moja koleżanka ma przeczucie,że może być w ciąży,ale jeszcze za wcześnie,żeby zrobić testy ciążowe i pytała mnie,czy badanie z krwi coś już by potwierdziło po niecałych 2 tygodniach od współżycia,a @ powinna dostać dopiero za tydzień.Niestety nie potrafiłam Jej jednoznacznie odpowiedzieć,ale może Wy coś więcej wiecie o tym badaniu?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Jeżeli twoja kolerzanka jest 2 tygodnie po stosunku, to oznacza, że jeżeli zaszła w ciążę, to zapłodnione jajo powinno zagnieźdzć się 7 do 9 dni po zapłodnieniu.
Czyli może robić badania z bety (pierwsze jednego dnia, a jezeli sa watpliwości, to po 24 godzinach ponownie - hormon ten bardzo szybko przyrasta w ciąży, wiec jeżeli według norm laboratoryjnych wychodzi ciąża, to znazy, że maleństwo się wykluwa)
albo
odczekać 2 tyodnie (lub tydzien, do dnia spoziewanej @) i zrobić test, który jest badzo czuły. Ja zrobila test w dniu spodziewanej miesiaczki i maleństwo jest już w 26 tygodniu i mocno kopie ;)

Pozdawiam serdecznie :)

Dzięki za radę i gratuluję dzidziusia!
Zaraz jej powiem. ;)

Hej hej dziewczyny ja już niedługo skończę 30lat i też mogę zaliczyć siebie do tego wątku.My staramy się już prawie dwa lata i na razie nic.Teraz jestem na etapie brania luteiny mam brać 3mce jak się nie uda to następne trzy będą z clo.Zobaczymy co z tego wyniknie .Pozdrawiam wszystkie staraczki :))))))))))))))))))))))))))))

hej witam Was,jeszcze ok 3 miesiecy i rowniez do Was dolacze,planujemy od lata starac sie o drugiego dzidziusia,pozdrawiam Was:)

no a ja za jakies 5 dni zaczynam przygode z Clostillbegyt-em

Sylwia80 i polianna witamy w naszym wątku! :)
Karolinka29 trzymam za Ciebie kciuki i mam nadzieję,że już niedługo założysz nowy wątek mamuś grudniowych lub styczniowych! ;)
No a ja ... hmmmm .... zobaczymy za jakieś 2 tygodnie,czy coś z tego wyszło. ;)

Jejku a ja w tym roku 30sci koncze i wogole nie widze sie w roli matki.Chyba jeszcze nie doroslam,albo poprostu sie nie nadaje...

Nie martw się Vanilka - przyjdzie czas i na Ciebie! ;)

Miłego dnia,dziewczynki!

Hop....,bo daleko trzeba nas szukać. ;)
Coś cicho dzisiaj tutaj.

Witam dziewczynki WIOSENNIE! ;)
NARESZCIE PRZYSZŁA TA UPRAGNIONA WIOSNA!!! :)
Miłego dnia!

Ale cisza tutaj!

Co u Was dziewczynki?
Jak starania?
Ja dzisiaj robiłam test,ale niestety jedna krecha,buuu.... :(
Coś mi ostatni @ nie pasował i przez ostatnie 2 dni miałam nudności,więc pomyślałam,że może jednak coś się święci,ale okazalo się,że jednak nie. :(
Próbujemy dalej - może w tym miesiącu się uda.

Karolinka29,trzymam kciuki za Ciebie i wierzę,że po CLO uda Wam się szybko zostać szczęśliwymi rodzicami!
Pozdrawiam!

siwa34
następnym razem na pewno się uda, trzymam kciuki

wracam do staranek dopiero w czerwcu, musze się zregenerować fizycznie i psychicznie do tego czasu

Dzięki mala dee!
Tobie też na pewno się uda!
Uważaj na siebie i wracaj do pełni sił!
Na wszystko potrzeba czasu - wiem coś o tym,tyle,że u mnie to trwało trochę długo,bo aż 3 lata po utracie ciąży.
Czekamy na Ciebie i trzymamy kciuki!
Pozdrawiam!

Hej dziewczyny! Czy możecie polecić jakiegoś ginekologa ze szpitala z Zaspy, żeby miała tez prywatny gabinet?
Jestem po 30, w zeszłym roku zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko, ciąze przeżyłam okropnie-nudności, wymioty ale dziecko rozwijało się prawidłowo. Cieszyliśmy się że zostaniemy rodzicami. Poród miałam wywoływany 7 dni po terminie, bo z rozwarciem chodziła od 2 tygodni a skórczy nie miałam. Co tydzień w 9 miesiącu badała mnie moja doktor, zeby rozkrecić akcję porodowa. Niestety rozkreciła ją dopiero kroplówka, przebito mi pęcherz, zielone wody ale i tak kazali mi rodzić sn. Dziecko urodziło się w zamartwicy i po miesiącu zmarło. Też sobie w brodę pluję że wczesniej nie zdecydowałam się na dziecko. A mnie czeka prawdopodobnie zabieg usuniecia torbiela z jajnika jeśli w najblizszych miesiącach się nie wchłonie. Możecie kogoś polecić

BARDZO MI PRZYKRO "nie mama" Z POWODU DZIECIĄTKA.
NIE WIŃ SIEBIE O NIC - TO WINA LEKARZY!
Ja też miałam torbiel na jajniku (a nawet 2 torbiele) i usuwali mi go w szpitalu miejskim w Gdyni (nawet mi to odpowiadalo,bo sama jestem z Gdyni).
A ,że liczył się dla mnie czas,to zdecydowałam się na Gdynię,ponieważ tu był najszybszy termin i w przeciągu miesiąca zostałam przyjęta na oddział.W innych szpitalach w całym 3-mieście musiałabym czekać pół roku,albo więcej.

Dziękuję "Siwa34"-No tak ja zostałam z pustymi rękoma i problemem w postaci torbieli, a lekarka tylko stwierdziła że takie rzeczy się zdarzają.
Nie wiem do jakiego lekarza iść(może możesz kogoś polecić). Byłam już u 2 i jeden mówi żeby przyjść za miesiac(bo to według niego torbiel endometrialna)drugi że za 3 że to torbiel krwotoczna. I jak tu być madrą...? Nie wiedziąłam że takie kolejki są na zabieg...nie jesetem z trójmiasta, ale z tego jak rozmawaili ze mną Ci doktorzy to myślałam że wszystko rozgrywa się w przeciągu miesiaca.

nie mama mi także bardzo przykro, a może zdiagnozuj się u trzeciego, no ja jestem ewidentnym przypadkiem, że dopiero trzeci lekarz stwierdził problem - endometrioze, wcześniejsi nic nie widzieli złego...

tak właśnie chce sie zdiagnozować u 3 lekarza. Z tą ednometriza to w sumie nie wiem, problemów z zajściem w ciąże nie miałam, bołi brzucha ...ale jaki lekarz najlepszy...?

ja chodzę do Kliniki Gameta w gdyni do dr. Czecha - ma on b. dobre opinie, także dr. Śliwiński i dr. Skweres mają b. dobre opinie

dziekuje za namiary Karolinko29 -Gameta to klinika leczenia niepłodności i pewnie się w tym specjalizuja, no i mi byłby potrzebny lekarz znający sie na "chorobach tj.torbielach", więc czy gameta byłaby odpowiednia

"nie mama", "Karolinka29" ma rację - w Gamecie są bardzo dobrzy specjaliści (nie chodzilam do żadnego z nich,bo nie mialam takiej potrzeby,ale faktycznie mają bardzo dobre opinie).
Ja przed operacją torbieli chodziłam do dr.,który już niestey nie żyje od zeszłego roku i do dr. Stasiak na NFZ w Gdyni. Oboje wykryli u mnie torbiele.Najpierw przez 3 miesiące musialam brać tabl. anty,żeby się wchłonęły,ale niestety nie pomogło i cały czas się powiększały.Dostałam skierowanie do szpitala,ale wszędzie były już pozajmowane terminy na najbliższe miesiące,a ja nie mogłam czekać tak długo.

pozwolę sobie się wtrąćić ;-)
"nie mama", jeśli masz w planach ciąże to proponuje nie podejmować pochopnie decyzji o usunięciu torbieli. Taki zabieg może powodować zrosty, a jeśli w czasie operacji uznają, że rzeba coś dodatkowo usunąć, to po prostu to zrobią.. Ja się zawzięłam i przez 2 lata po prostu ją obserwowałam, chodziłam na usg co 3 miesiące, no i w końcu udało się zajśc w ciąże, mimo tego, że jajnik po stronie torbieli nie dawał sobie rady. Gdy zmiana jest na jajniku, to po pierwszy trymestrze hormony powodują, że zaczyna się wchłaniać i problem z głowy. Z moją jest troszkę inaczej bo jest umiejscowiona za jajnikiem i niestety nie znika, ale jest szansa, że pęknie podczas porodu. Wszystkie przypadki są innem, bo różne są torbiele, ta kórą ja mam czasami się powiększała, czasami malała, obecnie ma 6,5cm x 3,5cm. Radzę zasięgnąć opini dobrego lekarza, zanim pójdzie się na zabieg. Mi wcześniejsi dawali skierowanie do szpitala i twierdzili, że bez usunięcia to w ogóle nie mam szans na ciąże, a potem to się zobaczy.. Podjęłam bardzo dobrą decyzję.

No to i ja się wrące:)

Ja miałam torbiel na jajniku około 5 cm. Leczyłam się u dr Śliwińskiego. Hormony u mnie nie zadziałały i musiałam mieć zabieg. W lipcu w zeszłym roku miałam laparoskopie - Śliwiński pracuje, a przynajmniej w tedy pracował, na oddziale ginekologi onkologicznej w Redłowie. I on mi robił zabieg. Pewnie że przyjemnie nie było ale dzięki szybkiemu zabiegowi i temu że torbiel nie urosła większa nie wycieli mi jajnika. I w październiku zaszłam w ciąże!!!

Moim zdaniem nie ma na co czekać trzeba działać. Lepiej mieć małą torbiel i robioną laparoskopie niż pozwolić jej urosnąć powyżej 5 cm - wtedy nie robią laparo - i mieć operacje z wycinaniem jajnika!!

teraz laparoskopowo usuwają nawet torbiel 10cm. Moja ciotka miała robione 2 miesiące temu.
ja mam kuzynkę, kóra właśnie pospieszyła się z usunięciem torbieli no i niestety przez zabieg nie może zajśc w ciąże i to już z 5, czy 6 rok leci.. Ale tak jak pisałam to kwestia indywidualna, są różne torbiele i różne przypadki

Dziewczyny sama nie wiem co mam robić, mi lekarz właśnie powiedział żeby to przed ciąża usunąc bo jakby musieli w ciąży to istnieje ryzyko uszkodzenia płodu, a tego bym nie przezyła kolejny raz strata

acha i ja niby też mam mieć to laparoskopowo usuwane, lekarz mówił ze zawsze starają się narządy ocalać

jeśli jest ryzyko uszkodzenia płodu, to nie masz się nad czym zastanawiać.
u mnie nie bylo o tym mowy, tylko o tym, że torbiel za pewne blokuje jajowody. Teraz by bylo wręcz super jakby maluch kopną i by sama pękła, w żadne sposób nie będzie zagrażać to dziecku.

Gabi wiesz każdy zabieg w ciązy niesie za soba jakies ryzyko, ja ta torbiel tez miałam przed ciąża, przez ciaze mi nie znikneła i została, a teraz przed kolejna chca coś z nią zrobić. Jakiegos zagrożenia wielkiego raczej nie ma skoro dają czas zeby ja poobserwować-przed okresem się zwiększa, po zmniejsza- informują po prostu jakie sa możliwości w przypadku jej usunięcia lub pozostawienia(np. skręt jajowodu).

to myślę, że w takiej sytuacji warto ją usunąć
moja jest tak położona, że nigdy nie usłyszałam, że istnieje ryzyko przeprowadzania zabiegu w ciąży, gdyby tak było, to też bym była zmuszona ją usunąć
trzymam kciuki żeby sprawa się szybko rozwiązała i na teście wyskoczyły dwie kreseczki :)

Zobaczę co powie jeszcze 3 lekarz, jakoś po moich doświadczeniach nie mogę opierać się na opini jednego nawet dwóch, dmucham na zimne- może udam się do dr. śliwińskiego albo skwerensa, słyszałam jeszcze o chmielewskim, moja torbiel chyba az tak duża nie jest ma jakieś 2.37x2.08, a o dziecku myślę choć boję sie bardzo, no i doktor mówi że już w sumie zblizałby sie bezpieczny termin żeby zajść...
dziękuję Gabi, ja szczęśliwego rozwiązania życzę.

Cześć staraczki! ;)
Chyba trochę za bardzo nakręcam się na ciążę,ale w tym miesiącu mam wszystko jakoś rozregulowane.
11.03 miałam @,17/18 były przytulanki, 21 prawdopodobnie owulka,a 20 i 21.03 śluz niby płodny,ale taki baaaardzo rzadki (prawie,jak woda),przeźroczysty i naprawdę było tego bardzo dużo (głównie po nocy i do południa).Teraz jest 15 dc,a od 2 dni pobolewają mnie piersi,podbrzusze,jajnik i czuję się tak,jak przed @.
Za wcześnie jeszcze na kolejną @ i na jakieś objawy ewentualnej ciąży.czy któraś miala kiedyś podobnie i co to może być?
Czy to już mogą być jakieś pierwsze oznaki ciąży?
Proszę poradzcie!

"nie mama",ja miałam najpierw 1 torbiel 7 cm.,który pod wpływem tabl. anty rozdzielił się na 2 torbiele 3 i 4 cm. i wszyscy gin.,u których sprawdzałam mówili to samo,że za duże już na laparo i trzeba ciąć powloki brzuszne,więc teraz wyglądam,jak po cesarce.
Przy operacji nie naruszyli mi jajnika,tylko wyłuszczyli torbiele.
Moim zdaniem powinnaś zdecydować sie na ten zabieg,bo faktycznie torbiele o takiej wielkości mogą ulec skręceniu lub pęknięciu (co jest jeszcze bardziej niebezpieczne!) i może dojść do kapalenia otrzewnej!
Mną opiekował się dr. Ciepłuch - ordynator gin. szpitala miejskiego w Gdyni.
Pozdrawiam w ten piękny,słoneczny i ciepły dzień!

No to dolaczam do Was szlowe trzydziectki. Wprawdzie juz nie starajaca sie a juz zafasolkowana. 32 lata na karku i w 17 tygodniu ciazy... No i juz sie nie moge doczekac porodu!

WOW,BARDZO SIĘ CIESZĘ I GRATULUJĘ "Ostola" Z CAŁEGO SERCA!!!
WITAMY W NASZYM WĄTKU! :)
JAK DŁUGO STARALIŚCIE SIĘ O DZIDZIUSIA?
JAK SIĘ CZUJESZ I JAK MALEŃSTWO?
TO TWOJA PIERWSZA CIĄŻA?
SZCZĘŚLIWEGO DONOSZENIA I ROZWIĄZANIA!!!
MIŁEGO DNIA!

Tak to nasza pierwsza ciaza i musze przyznac ze bardzo bobrze ja znosze. Co do staran to mielismy takiego farta, ze strzelilismy gola przy pierwszym podejsciu ;-) jak to my sie smiejemy "Irish luck" (moj maz jest irlandczykiem)...

WOW,NO TO TYM BARDZIEJ GRATULUJĘ!!! ;)
SUPER!!!
FAKTYCZNIE "IRISH LUCK"! ;)
JA MAM FACETA POLAKA I ZOBACZYMY,CZY PRZY 2-GIM PODEJŚCIU NAM SIĘ UDAŁO,ALE DO TEGO MUSIMY JESZCZE POCZEKAĆ 2 TYGODNIE ( DO @),ALBO ZA TYDZIEŃ MOŻE PÓJDĘ NA BADANIE Z KRWI BETA-HCG I SIĘ WYJAŚNI. ;)
MAM JAKIEŚ TAKIE PRZECZUCIA,ŻE SIĘ UDAŁO,ALE ZOBACZYMY,CZY MOJA INTUICJA MNIE NIE ZAWODZI. ;)

No to zycze, zeby nie zawiodla! Powodzenia!

WIELKIE DZIĘKI! ;)

"siwa34" przepraszam że pytam, ale jak długo staracie się o maleństwo, czy nie ma na to wpływu przebyta operacja? Pewnie bym sie jej poddała bez namysłu gdyby moje dziecko zyło, a tak mam dylemat że później jak się starac będziemy to bedzie trudniej.

"nie mama",na razie staramy się drugi cykl,ale w styczniu byłam na usg jajników i podobno wszystko ok. Jajnik podczas operacji nie został naruszony i nie ma zrostów,więc jak na razie nie ma nic niepokojącego.
Ten torbiel mialam już w ciąży,ale lekarz prowadzący nic mi o nim nie powiedział,a ja nie miałam pojęcia,że coś się dzieje.Wówczas był niewielki ok. 2,5 cm. i być może (po konsultacji z innymi lekarzami) mógł mieć jakiś wpływ na utratę mojej ciąży w 5 miesiącu.
Bywają przypadki,że w ciąży torbiele pod wpływem hormonów wchłaniają się samoistnie,ale ja bym w Twoim przypadku nie ryzykowala i od razu zdecydowała się na zabieg.
Po operacji miałam 4 tyg. zwolnienia lek.,wszystko pięknie się goiło i już po 4 miesiącach mogłam zacząć się starać o kolejną ciążę,ale nie byłam jeszcze na to gotowa.

Siwa34 b.mi przykro ze straciłas dziecko, nie wiedziałam. Ja tez jak juz pisałam miałam torbiel przed i w czasie ciąży, ale jak dziecko rosło to już nie było jej widać na usg wiec lekarka nie mogła też go zauważyć.. Ja jestem na zwolnieniu bo po śmierci małego nie dałabym rady od razu wrócić do pracy. Lekarz mi powiedział że od razu po zabiegu mam w ciążę zachodzić, nawet może mi na to receptę wypisać- oczywiście jak wszystko będzie zagojone, choć ja co zrozumiałe boję się.
Życze Ci powodzenia w staraniu o dziecko i dziekuję za info, skonsultuję się jeszcze z jednym lekarzem.

Dziekuję "nie mama".
Rozumiem Twoje obawy.
Lekarze swoje,a my swoje - uważam,że powinnyśmy być przede wszystkim przygotowane psychicznie i fizycznie na następną ciążę po takich przeżyciach,a nie dzialać wtedy,kiedy lekarze mówią.
U mnie też nie było dobrze widać torbieli na usg ciążowym (pierwszym i połówkowym),ale po utracie pokazałam te zdjęcia innym gin. i jednoznacznie stwierdzili,że jest i to mogło być przyczyną lub jedną z przyczyn utraty synka.Innych przyczyn nie odnaleziono nawet przy badaniu histopatologicznym popłodu i w czasie badań zalecanych mi po ciąży.
Jeśli mialabyś robione laparo,to może faktycznie możecie prawie od razu zacząć się starać,ale mi kazano odczekać aż wszystko w środku mi się zagoi,bo byłam cięta,jak przy cesarce.
Kochana,skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem,a jak chcesz,to mogę dać Tobie namiary do ordynatora gin. w Gdyni dr. Ciepłucha,który zajął sie mną podczas operacji i po.
Chociaz czytałam na forum trochę niepochlebnych opinii o Nim,ale ja jestem bardzo zadowolona z Niego i Jego podejścia do pacjentek.

Po laparo też nie od razu jest różowo ale zdecydowanie lepiej niż po cięciu. Ja przez około 2 tygodnie byłam mocno obolała. Ale z dnia na dzień było coraz lepiej. Szybko też organizm wrócił na swoje tory i po jakiś 3 tygodniach dostałam okres więc teoretycznie po około 1 miesiącu można już było działać z dzidzią:) Ja bym jednak nie radziła tak szybko zachodzić w ciąże bo jednak blizny muszą się zagoić.
Tak jak pisałam ja miałam w lipcu laparo, w październiku zaszłam w ciąże i teraz przy powiększającym się brzuchu (teraz jestem w 6 miesiącu ciąży) widać że pępek (przez pępek wpuszczą kamerę) nie do końca jest ładnie zrośnięty. Tragedii nie ma ale nie wygląda najładniej. Nie wiadomo jakby się zachował jakby wczesniej zaczął być rozciągany.

Ale uszy do góry dziewczyny!!! Będzie dobrze!!!

Up..... :)

Witam wszystkie staraczki!
Jak po weekendzie?
Może któraś już coś przeczuwa i będzie robić teścik ciążowy? ;)
Powodzenia i miłego dnia!

Oj cichutko tu u nas,a w bliźniaczym wątku tyle się dzieje!
Chyba po prostu jest dużo mniej starających się po 30-tce? ;)
Dziewczynki,jak tam u Was?
Ja 8 kwietnia powinnam dostać @,ale że ostatnio mam cykle od 25 do 28 dni,a ostatnią owu miałam 10dc i często były przytulanki,to jest szansa,że może nie dostanę tej wstrętnej @.
Nie chce się nakrecać,ale od jakiegoś tygodnia z przerwami kłują mnie jajniki i chwilami czuję się,jak tuż przed @ i ciągle pobolewają mnie piresi.Parę dni temu miałam nudności i zawroty głowy.Poza tym nie mam apetytu,ale zaczęłam jeść kolację,której nigdy nie jadłam.
To dopiero 10 dni po owu,więc chyba trochę za wcześnie na jakieś objawy i testy.
A co Wy o tym myślicie? ;)

a moze idz na bete? wiem ze mozna juz po 14 dniach od owu(tak mi sie wydaje)lub jezeli zdolasz wytrzymaj do dnia miesiaczki i wtedy zrob test, ja robilam tydzien i 4 dni przed @ i wynik negatywny a jak w dniu @ to juz 2 kreski, co prawda ta 2 slabiutka ale jak mowi moj gin. nie wazny kolor wazne ze jest

Na betę chyba jeszcze za wcześnie. :(
Poczekam jeszcze tydzień (chociaż najgorsze jest to czekanie!) i zrobię test,albo pójdę na betę.
Ciekawa tylko jestem,czy któraś miała podobne objawy jeszcze przed @ i okazało się,że jednak to ciąża?
sylwia781122,SZCZĘŚLIWEGO ROZWIĄZANIA ŻYCZĘ I GRATULUJĘ!

Ja mialam podobne ,najbardziej odczuwalam bol piersi(ciagly) a testowalam bo szlam na wesele brata i widzialam z beda toasty i szalone tance, no i bol brzucha na okres a co szlam do wc to tam cisza byla i czysta wkladka

To tak,jak u mnie - tyle,że objawy jak tuż przed okresem mam tylko czasami,a nie cały czas.Natomiast ból piersi jest ciągły i od tygodnia temperatura 37 - 37,4,ale wyczytalam gdzieś,że normalnie po owu taka podwyższona tempka ma prawo utrzymywać się do następnej @,więc już sama nie wiem.
Oj,jak bym chciała,żeby to była ciąża!

Nie wytrzymałam i testowalam,ale niestety negatyw. :(
@ dopiero ma przyjść 8.04,więc może jeszcze za wcześnie,ale właśnie sobie przypomnialam,że jak byłam kiedyś w ciąży i testowalam 3 dni przed okresem,to też nic nie wykazalo - dopiero 2 piękne kreseczki były w 6 tc.,kiedy już wiedziałam,że jestem w ciąży,więc jest jeszcze szansa. ;)

Czasem nie warto robic testow tylko od razu isc na bete , ja teraz tak mowie bo jestem madrzejsza, jak testowalam to tez wydalam mnostwo kasy na testy, robilam przed bo szlam na wesele i potem w dni @, teraz wiem ze jak bym poszla na bete od razu to juz na weselu wiedzialabym o ciazy i nie pila, ale beta tez jakos po 14 dniach wychodzi (z tego co wiem)

Dzięki sylwia781122!
Tak,jak mówisz - szkoda kasy na testy ciążowe z apteki!
Po świętach pójdę na betę,albo jak będę miala tyle cierpliwości to poczekam do 8.04 na @ i zobaczymy.
Co prawda od 3 dni nie mam już żadnych objawów świadczących o ewentualnej ciąży,poza chwilowymi kłuciami jajników i pobolewającym podbrzuszem,ale rownie dobrze mogą to być oznaki zbliżającego się okresu,chociaż mam takie przeczucie,że jednak może być ciąża,albo już sobie tak wkręciłam.

WESOŁYCH ŚWIĄT DZIEWCZYNKI I KAŻDEJ Z OSOBNA SZYBKIEGO ZAJŚCIA W UPRAGNIONĄ CIĄŻĘ!!!

Hej udzielałam się troszkę na tym wątku to i tu podzielę się wspaniałą nowiną jestem w ciąży.Bardzo się cieszę.No jak urodzę będę już po trzydziestce.Kobitki trzymam za was kciuki na pewno wam też się uda.

sylwia80,ale SUPER WIADOMOŚĆ,WSPANIAŁY PREZENT NA ŚWIĘTA OD ... BOCIANA!!! :)
GRATULUJĘ Z CAŁEGO SERCA I BARDZO,BARDZO SIĘ CIESZĘ!!!
UWAŻAJ TERAZ NA SIEBIE I MALEŃSTWO!!!
ODWIEDZAJ NAS CZASEM I PISZ,JAK SIĘ CZUJECIE.
JESZCZE RAZ ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ,SPOKOJNYCH 9 (NO JUŻ 8! ;) ) MIESIĘCY I SZCZĘŚLIWEGO ROZWIĄZANIA!!!

U mnie wyjaśni się za jakieś 5 dni,czy pod mój adres bocian też przyleciał,czy jeszcze nie. ;)

WESOŁYCH ŚWIĄT:)

a ja jestem po zastrzyku na pęknięcie pęcherzyków i teraz dwa dni działamy, trzymajcie kciuki :)

Karolinka29 działajcie,działajcie! ;)
Za Ciebie szczególnie mocno trzymam kciuki i mam nadzieję,że w końcu zamkniesz ten wątek i rozpoczniesz nowy - tak,jak już tradycyjnie robią to dziewczyny z naszego bliźniaczego wątku "starających się"! ;)
Mam nadzieję,że rozpoczniesz dobrą passę dla 30-tek! ;)

No i buuuu...., @ właśnie przyszła jeszcze wredna 3 dni wcześniej! :(

dzięki :) no i współczuje, że przyszła ta wredna...

Witam po świętach!

Dziewczynki,chyba potrzebuję Waszej rady.
Nie wiem,co jest grane,bo od 3 dni mam @,a od 2 znowu podwyższoną tempkę (37,0 - 37,1) i dzisiaj sprawdzałam jeszcze testem owu i ... 2 kreski! Co prawda ta druga była jaśniejsza od pierwszej,ale zgłupiałam i nie wiem o co chodzi! Czyżby nadchodzila już owu?!
Dodam,że dzień przed @ i pierwszego dnia @ tempka spadła do 36,6,a testy owu (z ciekawości) robiłam do ostatniego dnia cyklu i cały czas były 2 krechy,ale jedna jaśniejsza trochę od drugiej.

Nie jestem przeziębiona i czuję się dobrze.

Może powinnam zbadac hormony? sama już nie wiem. :(

to dziwne troche. temp przed owulacja nie wzrasta tylko po. jezeli jest kreska jasniejsza to test owulacyjny jest negatywny.

Dlatego właśnie mnie to dziwi,że właściwie cały czas jest podwyższona temperatura,a ta druga kreska na teście owu jest tylko troche jaśniejsza od pierwszej.

a moze idz na bete? ja w pierwszej ciazy tez mialam miesiaczke , bardziej skapa ale byla a jak poszlam na bete to wyskoczyl 6 tydzien

czasami testy owulacyjne wykrywaja ciaze bo te hormony sa podobne. zz drugiej strony to moze byc bardzo wczesne poronienie a wtedy chyba lepiej zebys nie wiedziala wiec moze poczekaj troche i jak sie bedzie utrzymywac to zrob bete.

sylwia781122,raczej nie wydaje mi się,żebym była w ciąży,ponieważ razem z krwią idą skrzepy i jest tak samo obfita,jak zwykle.Poza tym nie mam żadnych objawów ewentualnej ciąży. :(

Oczywiście fajnie by było,gdyby i mnie tak "wyskoczył" któryś tydzień ciąży. ;)

ja mam 33 lata, staramy się prawie rok, raz poronienie, w sobotę test wyszedł pozytywny, jutro odbieram beatę, pozdrawiam:)

Ale fajnie! Gratuluję i trzymam kciuki za wysoką betę!

U mnie niestety beta wyszła negatywna,a TSH 2.03,a z tego co wiem,to chyba powinien być 1 lub nawet poniżej. :(

Oj jakos tu strasznie zacichlo....

Hop do gory!

Cześć dziewczynki!
Co u Was?
Nie było mnie trochę,bo miałam wyjechać,ale wyjazd nie wypalił przez odwołane loty.

Faktycznie,strasznie tu zacichło.
Albo dziewczyny przestały się starać,albo nie chcą się udzielać na forum. :(

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

No to HOOOOP, bo może niedługo do Was dołaczę

Zapraszamy Kiki0 i trzymamy kciuki,żebyś nie musiała długo się starać!

Karolinka29,co u Ciebie?
Dawno Ciebie tu nie było. :(
Jak staranka?
Pozdrawiam!

hmmmm, dawno tu nikogo nie bylo, ale milo widziec ze jest wiecej starajacych sie o pierwsze dziecko osob po 30-stce ;o)

pozdrawiam je wszystkie ;o)

p.s. a moze ktos tu jeszcze zajrzy? ktos "aktualny" :o)

Hej ,mama 33 lata i zaczynam starania na powaznie... ale chyba jestem tu sama na tym forum :(

upppppp

ej no co ty :) ja mam 30sci i tez jakos powoli o tym, mysle, chociaz zycie mam wygodnie i im jestem starsza tym bardziej ta mysl ucieka ale jak bedzie to bedzie ok - chyba >;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mi niebawem tez stuknie 30stka.....mam nadzieje ze uda m sie dolaczyc do grona mam

Witaj bikusek :) uda sie,uda :) wczoraj mojemu zebralo sie na przytulanko...a ja pomyślałam ze nie mam przezcież teraz płodnych :) chore podejście wiem :)

Agusia779 niie jesteś sama :)
ja za tydzień i 2 dni mam 32 i od 29rż się staram.

u mnie tak, dość dziwnie, 11 i 14 dnia cyklu miałam wizytę u gin, i ona powiedziała ze nie mam jajeczkowania bo pęcherzyk nie rośnie (nie robiłam specjalnie monitorowania ale akurat miałam urlop i tak byłam u lekarza i tak to ona powiedziała ze co szkodzi) no to 22 dnia cyklu za bardzo nie przejmowałam się zabezpieczaniem czy cokolwiek, bo nie ma jajeczkowania-lekarz powiedział.

dziś jest 35 dzień cyklu, miesiączki nie mam już tydzień po terminie, dwa testy negatywne, ostatni wczoraj. Brzuch pobolewa jak na miesiączkę od 3 dni. Nic nie kumam.

:)

Emenems może się udało jednak??? :D

Ja jestem w podobnej sytuacji jak Ty...3 testy negatywne z czego pewnie z dwa lub jeden robione za wcześnie...dziś 38 dc i cisza...tempka 36,96...nie wiem o co chodzi...na bete nie ide bo sie boje...we wtorek mam wizyte u gin..zobaczymy..jestem po stracie ..więc bardzo się boję....

no u mnie od wczoraj wieczorem szaleje miesiączka. stara baba a mam takie nieregularne cykle ze zwariować można :) raz 28 raz 35 i moja ginekolog mówi ze trudno

Emenems...przykro mi .. :(
Ja nadal w niepewności....

Hej,jak tam staranka?miłego dzionka wszystkim :)

no ja kończę miesiączkę, zaopatrzylam się w testy jajeczkowania będę próbowac dalej :)
najgorsze ze nie mam jak zrobić sobie monitorowanie cyklu, u nas nie ma czegoś takiego, chyba po prostu jak znowu nic nei będzie umówię się do rodzinnego i pogadam jak to tu (w Norwegii) wyglada jak ktos chce a nei moze, chyba też mają jakies sposoby pomocy.
bo mogę sobie jechac na monitorowanie do Polski, ale co z tego jak mąz musi pracowac a sama to raczej bez sensu :D hehehe

u was jak ??

co tam u was?? jak idzie ?? mi isę spoznai 4 dni, ale zobaaczymy, we wtorek bede w gda to bete zrobie, bo paradoksalnie jak mi dzis pobiorą tu to przedwtorkiem nei bedzie wyników:P

Emenems - a test sikacz robilas?? zaciskam kciuki by sie Wam udalo:-)) kurcze do wtoru to az 2 dni....nie moge sie doczekac -daj znac:-)

no u mnie nic, dostalam miesiączkę po 8 dniach spóźnienia, teraz znowu biore clo, od dwóch dni, aczkolwiek jest małe ale, bo jade na urlop do gda sama i wracam 15tego dnia cyklu...:P zobaczymy moze sie uda.

sikacze mi zawsze wychodzą negatywne, nawet jak byłam w ciązy i poroniłam zawsze był negatywny, wiec nei wierze w nie ;) i przestalam robic

Inne tematy z forum

Usuwanie znamion. Miałyście? Jaki koszt? Kogo polecacie? (63 odpowiedzi)

Mam do wycięcia parę pieprzyków ze względów zdrowotnych. Powiedzcie mi proszę czy znacie jakiegoś...

CET na Kowalach - proszę o opinie (110 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (124 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...