STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 2009 - 45

maga79 - 09.01 Marysia
blueeyes - 26.01 Natalia
Ania27 - 30.01 Mateusz
agalu - 30.01 Tomek
mr1983 - 30.01. Rafał
Sylwia_ - 10.02. Lena
Martha - 15.02 Maja
piernik - 15.02 Wiktoria
karola98vs - 16.02 Maja

to nowy wątek, z nowymi Mamuśkami i dwiema "podwójnymi" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 2009 - 45

moja siedzi w żłobie więc nie wychodzi, tyle tylko co wsiadanie i wysiadanie z auta

Blueeyes - ale żadne imię czy ksywka nie padła:) a Ty się sama przyznałaś:)
Wyszła druga "3".
Czy Wy w taką pogodę i wiatr wychodzicie z Maluchami na spacerki?
Moja siedzi w domku, Mama się boi jeszcze, ledwo co z choróbska wyszła, zresztą ten wiatr wszędzie włazi....
Młoda ma napewno 13kg, wzrostu nie wiem, spróbuję dziś ja zmierzyć.

Cześć :)
Maryśka po raz pierwszy od trzech tygodni chyba zasnęła w dzień a ja mam tyle spraw, że nie wiem w co ręce włożyć...od pół godziny wiszę na telefonie :)

Renówki a właściwie wszystkie francuzy są super dostylizowane, dlatego podobają mi się :) Oni dbają o detale.

Sprawdzałam na siatkach centylowych i jest dokładnie pośrodku i z wagą i ze wzrostem, chociaż jada różnie. Mleka nadal bardzo dużo pije, dwa razy po 270 ml, czasem trzy jak nocka dojdzie.

Jutro pieczemy z teściową pierniczki, ciekawe, czy Młodej się spodoba :)

Pozdrowienia

Maga co do marki RENAULT to my mamy MEGANE i może jesteśmy mega szczęściarzami bo też słyszałam, że awaryjne ale nasze autko jedyne awarie jakie przeszło to z mojej winy hehe:) Co prawda sprowadzaliśmy z NIemiec po jakimś dziadku z malutkim przebiegiem jak na wiek i po lepszych drogach:)

Co do smarowania to ja smaruje zwykle po każdej kąpieli, może nie tak dokladnie jak niemowlaka:) ale z grubsza emolium bo mieliśmy problemy skórne kiedyś no i pupka też.

Hejka Majka waży 12,5 kg i myślę, że to ok. tzn. 16 kg to napewno byłaby spora przesada a jak macie wątpliwości to spójrzcie na siatkę centylową. U nas z jedzeniem generalnie nie ma problemów od zawsze:) je prawie wszystko z wyjątkami - jajko w każdej postaci odpada, buraczki, mleka też mi mało pije 2x po ok. 140 jak ma dobry dzień no i kaszkę na mleku. Ale owoce warzywa lubi no i woli raczej zupki choc obiadek konkretny tez chetnie zjada zazwyczaj - nie mam na co narzekać:)

hej, hej
Marta ale mnie podsumowałaś :)))) jeszcze dziewczyny źle to odbiorą ;)

u nas z jedzeniem też koszmar, Natka zjada zazwyczaj kaszki i mleko, reszta moze nie istnieć... ucieka przed jedzeniem, nie mam siły już jej zachęcać...

Czasem oliwka, raz na parę dni. Jak pupa bardzo czerwona to trochę maści, ale rzadko.

Moja też ma wąski repertuar. Je tylko to co lubi.
Śniadanie to pieczywo ale musi być białe (chleb albo bułka), parówka obowiązkowo (uwielbia parówy), szynka - zjada plasterek albo więcej, serek żółty (ok. plasterka) ale już od jakiegoś czasu tylko ten topiony w plasterkach Hochlanda. No i bardzo lubi jajko na twardo. Zje też jajecznicę. Poza tym nie tknie pasztetu, twarożku, normalnego sera czasem z łaski kawałeczek zje. Warzyw nie lubi praktycznie żadnych. Owoców tez nie lubi w większości. Obiad głównie zupy.
Kocha za to mleko, jogurty.
Co jakiś czas podtykam inne rzeczy, z czasem pewnie się przekona do bogatszego menu. Słodyczy za to nigdy nie odmówi :D
I do aniołków też nie należy :D

Cześć wszystkim,
U nas trochę problemów wychowawczych,eh ten temperament mojego syna działa na mnie bardzo stresująco.Największym problemem od zawsze jest to że Mateusz nudzi się w domu,nie chce się bawić,więc go przecież nie zmuszę,ale co może robić takie małe dziecko przez cały dzień jak nie bawić się?Denerwować mamę,do tego stopnia że mam dość.Od stycznia muszę podjąć pracę,obojętnie jaką aby wyrwać sie z domu,a mały do żłobka do dzieci,lubi się z nimi bawić,więc może nie będzie mieć głupot w głowie.

Mateusz waży przeszło 11 kg,ale nie wiem dokładnie ile,myślę że nie wiecej niż 11,5.Z jedzeniem odwieczny problem,dzisiaj rano myślałam ze zwariuje,chleb razowy mu nie pasuje,żadne serki,pasty na kanapkę,tylko twarożek,wędlina,jajecznica bo jajko na twardo też jest dziwne w smaku i parówka.Za to z obiadem nie mam problemów,tylko go odpowiednio trzeba zagadać,teraz puszczam mu piosenki dla dzieci na you tube i zjada zupę,potem drugie ze mną albo z tatą.
Czy po kąpieli smarujecie jeszcze czymś dzieci oliwka,balsam?I czy na odparzenia jeszcze coś używacie?Bo my czasem skórę nawilżamy,ale nie po każdej kąpieli a maść pośladkowa rzadko kiedy.

hej hej
Mr - śliczne ozdoby, muszę pomyśleć, czy mogę kogoś obdarować...
Mam ok. 20 osób do obdarowania i co roku się głowię, jak przeżyć grudzień i nie zbankrutować :( Święta są fajne ale bardzo kosztowne.
W tym roku przez auto jesteśmy sporo na minusie, właśnie wczoraj byłam je ubezpieczyć i znowu kasa poszła.

Toyoty są super, tyle, że drogie w utrzymaniu jak już coś się zepsuje. Octavia u nas zwyciężyła min. ze względu na niedrogie części. Ja wolałam Lagunę, bo bardziej mi się stylistycznie podoba i sporo wersji ma np. halogeny w standardzie a ja bardzo źle widzę nocą a dużo jeżdżę po ciemku. Ale obiegowa opinia o awaryjności francuzów jednak zwyciężyła i odpuściłam ten model.

Ciągle marze o terenówce, może za kilka lat :)

Dziewczyny, ile wasze dzieciaczki ważą teraz?
Moja ok. 12 kg i jest raczej szczupła, chociaż nie chuda.

Ale czytam nieraz, że maluchy w tym wieku już po 16 kg potrafią ważyć, to spora różnica.

wrrrrr skasowało mi poprzedni tekst i muszę pisać od nowa - nie cierpie tego...
Mi się marzy "tojotka avensis" piękne auto, a kolejna na liście jest właśnie octavia, też fajne, pojemne auto no i oczywiście wersja kombi musowo.
Ania jak Mati z jedzieniem? Poprawiło się?
UWAGA - mamy detektywa w wątku:) hahahahahaha
Miłego dnia Babuszki

http://picasaweb.google.com/114498653399009905332

a teraz?

zablokowany :(

hejka, zamieszczam link do moich prac:
http://forum.trojmiasto.pl/bombki-quillingowe-i-kartki-swiateczne-t195822,1,161.html
pozdrawiam

Cześć Dziewczyny

Zdrówka dla chorych maluszków.
Karola gratulacje :):) Super, że będzie dziewczynka :)
Ucieszyłam się jakby to moja miała być...chyba w głębi duszy tez bym chciała drugą pannę, chociaż częściej myślę o dzidzi jak o Jasiu :) Jakiś mętlik mam...

Nie byłam z Młodą u dentysty, obawiam się takiej wizyty :(

Martha, kupiliśmy Octavię kombi, używaną oczywiście, z Niemiec. Fajny duży silnik 1,9, także można trochę poszaleć ;) I wielki bagażnik, co przy naszym małym graciarzu baaardzo ważne.

Martha - my już mamy wizytę u dentysty za sobą - od dawna chodziło mi to po głowie ale wybraliśmy się jakiś miesiąc temu. Pani dentystka obejrzała małej buziolka, wszystko jak narazie w najlepszym porządku, Majka nawet nie protestowała - siedziałyśmy razem na fotelu dentystycznym, Majka u mnie na kolanach a dentyska robiła przegląd, trwało to niedługo a potem jeszcze posłuchałam jak dbać o higienę, czego unika,ć co i jak robić, ogólnie oki, jestem spokojniejsza, teraz mamy wpaść latem na wizytę kontrolną. Ja byłam prywatnie bo mam koło do domu a na NFZ to chyba w Akademii Medycznej jakiś stomatolog dziecięcy przyjmuje. Pozdro.

Halocha:) my właśnie wróciliśmy z usg, dzieciątko zdrowe, wszystko jest na swoim miejscu:) no i co najważniejsze znamy już płeć - Majka będzie miała siostrzyczkę:):):) teraz czekam na wieści od Ciebie Maga- - jak już się dowiesz - my już mamy to za sobą - strasznie czekałam na ten moment bo z niewiedzy usychałam a teraz możemy już na poważnie zacząć się zastanawiać nad imieniem:) pozatym u nas wszyscy zdrowi na szczęście, a dzieciątko coraz bardziej ruchliwe w tym brzuchu - wierci się i wierci:) pozdrowionka:)

Martha - zdrówka dla Majki
my po tygodniu kuracji antybiotykowej wychodzimy na prostą, to nic przyjemnego siedziec tydzien w 4 ścianach z chorym dzieckiem :(

Cześć Dziewczyny,

Długo nic nie pisałam, ale brakowało mi weny.
Tak blueeyes - u Majki od początki idą wolniutko te zęby.
Maga79 - gratuluje zakupu 4 kólek, pochwal się co to za cudo:) My planujemy zakup nowszego za 3-4 lata, od wakacji zaczęliśmy na nie zbierać.
Dentysta - właśnie chciałam zadać to pytanie czy już byłyście, bo oglądałam program, że już po wykluciu się pierwszych ząbków powinno się pojechać - ale nie na taką prawdziwą wizytę tylko by zacząć przyzwyczajać Maluszka do lekarza i zawsze łączyć to ze swoją wizytą, Wtedy Maluch się przygląda, widzi, że nic strasznego się nie dzieje itd.
A u nas zapalenie górnych dróg oddechowych... dwie nocki już mam z głowy... Ale przy okazji jest mały sukces i Młoda woła "Mama gluty" i zaczyna ładnie smarkać, gorzej, że nie daje sobie już ściągać fridą...

byle do 15:30 i weekend...

Witam Witam dziewczyny, kurczę ile nowości :). Ostatnio coś nie miałam czasu odpisywać więc tylko Was poczytywałam :).
I ile tu nowości u Was ;).
Ania, gratulujemy swojego mieszkanka.
Maga i koleżanka nowa, przepraszam, jak teraz piszę to nie pamiętam imienia :) - gratulujemy dzidziusiów!
No i witam nowe koleżanki.

U nas też sporo zmian, my już po ślubie i dalej sielanka tym razem małżeńska :).
Lena cały czas rozrabia, narazie przeszły jej głupie ataki złości i bycia małym wrednym potworkiem :). Od dwóch dni robi coraz częściej na nocnik. Do tej pory nie chciała, nocnik nosiła jako kapelusz kowbojski, a gdy prosiłam, żeby na nim usiadła była wielka walka, ryk, uciekanie :). Aż nagle przedwczoraj, przyniosła Łukaszowi nocnik i mówi do niego - " tata, siku". Więc Łukasz ściągnął jej pieluszkę, a ta na nocnik i zaraz uśmiech na twarzy :). I oczywiście wszystko siama i siama i Siama wylewa siuśki do kibelka. Strasznie jestem z niej dumna, szczególnie, że nie zmuszaliśmy jej do nocnika, nawet już przestaliśmy ją do niego przekonywać.

Smoczek też nadal u nas istnieje, ale prawie od zawsze tylko do spania, więc narazie się nim nie przejmuję i jej nie zabieram. Zresztą jak tylko zaśnie to smoka wypluwa.

W zeszłym tygodniu byłyśmy u dentysty, Lena oczywiście po wejściu do gabinetu zrobiła w tył zwrot z tekstem " Mamoooo NIE! " haha, później zasłaniała buzię rękawem i za chiny nie chciała pokazać co ma w buzi :). Ale strasznie miła Pani przekonała ją Misiem z szufladki hehe. Więc ząbki póki co, tfu tfu, zdrowe i czekamy na następne. Widzę, że u Was to zębów prawie cały komplet :). My mamy wszystkie czwórki, wszystkie jedynki i dopiero teraz przebijają się trzy dwójki. Trójek ani widu ani słychu :).

No to tak, w duuużym skrócie haha :).
Pozdrawiam

heja
zmęczona jestem, mam koszmarny tydzień, załatwiam sprawy urzędowe, nie cierpię tego bleee...w dodatku wczoraj zabrałam Młodą ze sobą a ona miała zły dzień i przez pół godziny wypełniania papierów wyła mi w tym urzędzie jak głupia ;/
Od dziś siedzi z babcią...
Odkryłam po kąpaniu, że wczoraj albo w nocy przebiły się pozostałe dwie trójki, uffff...może zapanuje spokój na tym polu chociaż na chwilę :)
A jutro dalej do urzędów....

Karola, czekam na wieści o płci maluszka :)

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...