Specjalnie dla AgusiaGda!!! Super przepis na biszkopt :))
Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.
Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)
Smacznego :)
4 jajka
1 szkl cukru
0,75 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
1,2 paczki proszku do pieczenia (opk 2-3 łyżeczek)
1 cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć z 3,4 szkl cukru, pod koniec ucierania dodać wodę. Z vbiałek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru (1,4 szkl). Do piany dodawać po trochu cukier z zółtkami, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Stale mieszać, baaaardzo powoli, drewnianą łyżką, i baaardzo delikatnie, nie musi być jakoś szczególnie dokładnie wymieszane.
Pieczenie: ok 180 st. W tortownicy - 40 min, starcza na przekrojenie nawet na 3 blaty. W blaszcze prostokątnej krócej, 30 min max. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, ale biszkopt jest delikatny i trzeba wolniutko otwierać piekarnik. Potem po upieczeniu też nie otwieram, tylko stygnie razem z piekarnikiem. Wyciągam jak już można gołą ręką wziąć :)
Smacznego :)