Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

*** STYCZEŃ ***
07.01.13 (07.01.13) marzena505/ córcia Nadia/3180 g. 54 cm/Kliniczna SN
07.01.13 (17.01.13) Justyna47/córcia Alicja/ Redłowo
10.01.13 (19.01.13) karolinkaku/synek Mateusz/3820 g. 53 cm/Niemcy CC
10.01.13 (10.01.13) lipunia/córcia/3100 g 56 cm/ Wejherowo SN
11.01.13 (14.01.13) anula83/córcia/3470 g. 54cm/ Kliniczna
12.01.13 (17.01.13) redlaw /córcia Ula/3200 g. 55 cm/ SN Redłowo
14.01.13 (06.01.13) Jadzia3/córcia/4640 g. 61 cm/ Zaspa CC
14.01.13 (18.01.13) Ewelina/córcia Lena/ 3890 g. 51 cm/Kliniczna
23.01.13 (02.02.13) Toldinka/synek Jaś/ 3240 g 53 cm/ Zaspa SN
25.01.13 (03.02.13) Demonix/synek Staś/ 3860 g 58 cm/Zaspa SN
25.01.13 (29.01.13) kas_44/synek Mikołaj/3480g 55 cm/
26.01.13 (16.01.13) piegoosek/córcia Natalia/Zaspa
27.01.13 (11.02.13) calineczkao2/synek/4100 g. 59 cm/CC
27.01.13 (05.02.13) Monia Er/córcia Laura/ 3460 g. 57 cm/Kliniczna CC
28.01.13 (07.02.13) skorupka76/synek Jaś/ 3930 g 56 cm/ Wojewódzki SN
31.01.13 (08.02.13) Ola / synek / 2910 g 56 cm / CC Zaspa

*** LUTY ***

01.02.13 (09.02.13) Tolaa/ synek Igorek/ 3780g 54 cm/ Zaspa SN
01.02.13 (06.02.13) monik76r / córcia Natalia / 3970 g 58 cm / Zaspa SN
05.02.13 (03.02.13) Gabolek/synek Franek/ 3870g 57 cm/ Wojewódzki CC
08.02.13 (03.02.13) marynial/ córcia Weronika/ 3100 g 55 cm/ szpital w Kartuzach
18.02.13 (14.02.13) ssabinka/córcia Liliana/4290 g. 55 cm/ Redlowo SN
19.02.13 martus.pl
20.02.13 (23.02.13) kamcia01/synek/3735 g 56cm/
26.02.13 (14.02.13) Adrienne/synek/

***MARZEC***

05.03.13 (01. 03.13) iva/synek Jaś/3070 g 54 cm/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.11

Kamcia, ja zabieram ze sobą kocyk ale przykrywam tylko jak faktycznie mocno wieje. Dzisiaj nie przykrywałam.
Lipunia, zasada jest taka, że dziecko nie powinno się bynajmniej do czasu karmić tym, co je uczula, bo może się to przyczynić do zaostrzenia alergii w późniejszym czasie. Poza tym takie dziecko, nawet jak po nim tego nie widać, nie czuje się w tej sytuacji dobrze, bo gorzej trawi, bywa niespokojne a nawet najmniejsze zmiany skórne czy właśnie sucha skóra są bardzo dla niemowlaka niekomfortowe, bo koszmarnie swędzą. Tak więc lepiej albo się przemęczyć i karmić albo pójść do pediatry albo alergologa i poprosić o dobranie sztucznego mleka a w odpowiednim czasie zrobić testy z krwi i po prostu uważać z późniejszą dietą dziecka mając nadzieję, że jak większość dzieci z tego wyrośnie. Mój syn wyrósł jeszcze przed pierwszymi urodzinami.

My wczoraj wyruszyliśmy ubrani w body z krótkim rękawem, na to bluzeczka z długim, półśpiochy i cienki kocyk. Sama też miałam marynarkę, którą zdjęłam już na zakręcie, hehe. A skończyło się, że młody leżał w krotkim rękawku przykryty do pasa kocykiem. A i tak w zgięciach rączek mu stała woda...

Dziś byliśmy na szczepieniu. Dzielny był chłopak. Prawie nie płakał, a dwa kłucia były. Waży już 7430g. Kloc. Lekarz i pielęgniarki stwierdzili, że bardzo silny jest. A ubierać kazali tak jak siebie. No i nie wystawiać na słonko. Ja u zrobiłam taką zasłonkę z pieluszki tetrowej na budę i mu nie wiało i nie świeciło to ładnie spał.

A co do alergii to czytałam kiedyś o marszu alergicznym. Także w sumie jak się całkowicie oleje to chyba może być gorzej. Ale my np. dajemy enfamil (kupy dużo lepsze) i skórę smarujemy lipikarem baume ap (nie swędzi skóra dzięki temu). Do tego fenistil i ja staram się za dużó nabiału nie jesć. Ale za to mam jesć jogurty bo to można.

Lekarz kazał mi trzy razy dziennie cycek dawać a pozostałe mm. Zauwazylam, ze jak mu dam po cycku jeszcze cala butle (tak 120-150) to ladnie spi nawet 3h. Ale w nocy nadal sie budzi.

Z tym marudzeniem i budzeniem sie to czytalam ze to skok rozwojowy. Ten ponoc najgorszy bo dzieci najwiecej marudza ;)

to widze,ze ja przesadzam w druga strone-dzis byl bodziak z kotkim rekawkiem, sukieneczka i skarpetki, flanelowy kocyk. u nas sa obroty na boczki na macie i marudzenie przy lezeniu na brzuszku:)

a i czy z samymi kupami isc do lekarza czy bez sensu bo i tak powie mi żeby odstawić nabiał bo tyle to ja wiem nie wiem tylko czy te kupy mogą prowadzić do czegoś gorszego?

o ja cię to chyba ja za cienko ubieram he bo ja ubrałam dzisiaj małej body na ramiączka koszulkę na krótki rękaw i legginsy 3/4 do tego skarpety i czapa i tyle do wózka dorzuce potem kocyk, wczoraj było body krótki rękaw i bluzeczka plus spodeki i cieniutki kocyk już od kilku dni bez plandeki a czaeczka taka bardzo cieniutka na uszy ale z daszkiem. ja sama chodzę na krótkie spodenki i bluzka na ramiączka i mi okropnie ciepło więc myślę, że i dzieciakom tez.

Monia ja wiem, że to alergia bo ma suchą skkóre na rękach i właśnie te kupy tak nic innego, ale ja tez lubie mleko do kawy hehe:(

Monia ja właśnie ubrałam małego dziś tak jak Ty tylko zamiast czapeczki położyłam pieluszkę i jeszcze założyłam na body cieniutką bluzkę z krótkim rękawkiem. No i miałam tą nieszczęsną plandekę dziś i pewnie dlatego był taki ciepły tylko boję się że go przewieje ale te chce go przegrzewać ;/. Nakrywasz wtedy jeszcze czymś dziecko czy leży tylko w ubranku?

Moja też uwielbia mini mini:)
Z tym ubiorem to jest coś strasznego. Ja ciągle się pilnuję, żeby nie ubrać za ciepło.

calineczka mój mały też ogląda czasem mini mini. Gapi się w ten telewizor czasem całkiem długo, ale to pewnie dlatego że ciągle tam się coś kolorowego rusza.

Mój synek bardzo lubi leżeć na macie i dzięki temu że z boku jest tam lusterko to nauczył się obracać na bok bo tak to w ogóle mu nie szło ;). A wcześniej jak się patrzył w lustro to płakał a teraz tak polubił że się sam do siebie śmieje. Ale niestety nie lubi też leżeć na brzuszku. Któregoś razu jak go położyłam to leżał plackiem i nawet nie drgnął leń ;)

Od kiedy Wasze dzieci zaczęły przesypiać dłużej jak 5 h? Bo mój Mikołaj ciągle się budzi co 3 godziny a dwie noce to nawet co 2 się budził, a wcześniej po 4 potrafił mi spać. Nie wiem czy mu za ciepło czy co

A co do ubioru ja też nie wiedziałam jak dziś małego ubrać. Jak ubieracie swoje dzieci teraz w te upały? Bo ja wczoraj przesadziłam i dzisiaj już cieniej ubrałam małego ale mam wrażenie że i tak za ciepło ;/

Laura też tylko na cycku, ale odpukać, nie jest najgorzej. W dzień je co 3 godz. a po wieczornym karmieniu ok. 18:30 śpi do 4 rano czyli 9 godzin.

Lipunia, same wodniste kupy to jeszcze niekoniecznie oznaka alergii pokarmowej. Zazwyczaj są jeszcze albo problemy skórne albo brzuszkowe typu kolki, ulewania itp. No i robić się z tym niestety nic nie robi, oprócz diety eliminacyjnej albo przejścia na specjalną mieszankę. Co do nabiału, to najmniejszy grzech to ponoć masło i śmietana, bo tam sporo tłuszczu i jakoś inaczej to się rozkłada, a najgorszy szit to czyste mleko, więc może chociaż z niego zrezygnuj. Dla mnie to akurat było najgorsze, bo zawsze piłam kawę z mlekiem albo raczej mleko z kawą, ale jakoś przywykłam. Niestety, problem w tym, że to może w ogóle o mleko nie chodzić tylko o coś zupełnie innego.
Co do ubrania, to dziś byłam z nianią i 2 maluchów nad morzem w Brzeźnie i parówa była straszna. Młodej zdjęłam kurteczkę i była w samym bodziaku z długim rękawem, spodniach i skarpetkach, na głowie czapa, bo skonać można było. No a koło nas przejeżdżały głębokie wózki z tymi plandekami na wierzchu. A to ja myślałam, że przegrzewam dziecko ;)
Laura też nie cierpli leżeć na brzuchu, wytrzymuje kilka minut i zaczyna marudzić a potem płakać. Syn też mało leżał na brzuchu, bo wrzeszczał a jakoś żyje i chodzić też zaczął o czasie, więc nie spinam się tym. Mała się jeszcze nie obraca za bardzo, trochę na boki może. Zabawki trzyma jak się jej poda, sama też czasem chwyta jakieś mniejsze, pieluchę albo kocyk.

Hej. Myślicie, że mogę synkowi ubrać dziś na spacer krótkie spodenki?

A moze cos go uczula i dlatego takie kupy robi ..ja jutro ide do swojej bo maly znowu mi zielone robi ...ehhh

A nasz dziś przespał wyjątkowo ciurkiem i dopiero burza nad ranem go obudziła. Niestety kaszel mnie za mocno martwi i wybieramy się dziś do doktora do Sopotu, za długo to trwa i za dużo mnie stresuje. Znajoma poleciła zastępce ordynatorki z Polanek, spróbujemy się poradzić i odstawić antybiotyk. Demonix, nasz też strzelał, ale jak wprowadziłam inny probiotyk, Dicoflor, to kupkui spokojniejsze i rzadsze w ciągu dnia.
U nas kupka codziennie.

widze, ze nasza mala klasyczna- najlepiej spi na spacerze w wozku, w domku drezmki maksymalnie 40 min, nie najada sie cycem...ja podczas dnia karmie mm, wieczorem , rano i w nocy cycem, bo wygodnie. nie dalam rady ztym wiszeniem caly dzien, bo straszy tez potrzebuje mamy. no i wszyscy sa zadowolenie. bo mala sie wreszcie najada i nie jest marudna.

Moje dziecię tez w tym tyg. zaczęło się budzić w nocy a już przywyklam do długiego snu he he.. mam nadzieje że to szybko minie :-) Staszek tez ma problemy z przewracaniem, cchoć dziś polozylam go do drzemki na pleckach a on się zniecierpliwiony przekrecił na boczek i smacznie usunął :-) a najbardziej lubi "czytać" książeczke zawieszoną na pałąku w leżaczku, na brzuchu długo nie uleży. Ze spaniem to jak wiatr zawieje, ale dłużej niż 1 godz. na spacerze ani w domu nie pospi, w wózku jak nie śpi to nie poleży i się drze że chce zwiedzać :-) więc musze go nieść na rękach.
Ja ostatnio też myślę o mm i chyba w czerwcu powoli zacznę wprowadzać i do końca lipca odstawie od cyca, jakoś czuję się przytłoczona nadmiarem macierzyństwa :-))) do tej pory mały robił kupy raz w tyg. a od 3 dni zaczął strzelać po 3-5 kup dziennie takie mocno śluzowate, myślę ze to może efekt kuracji antybiotykowej.

Nasze dziecko lubi mieć towarzystwo, więc najlepiej zeby siedzieć z nim i go zagadywać. Albo dać mu palce do trzymania. Wtedy jest radocha. Albo mu klaskać.

Calineczko a takie białe coś z nosa to mój też ma i to mi mówili, że resztki mleka są co ulewa. Wogóle dzisiaj to centralnie zwymiotował mleko (chyba połowę butelki), a potem płakał, że glodny. Masakra jakaś.
Jak jesteś na samym cycku tyle to i tak szacun.

mój syn dziś leżał na leżaczku i oglądał mini mini, tak mi sie wydaję, że oglądał, bo aż cały chodził jak grały piosenki, rusza zabawki na pałąku i się buja i buja, aż mu się znudzi i jest głodny.
mnie martwi, że piąty dzień antybiotyku, a on nadal pokasłuje...:-( czy to normalne, że antybiotyk tak wolno działa? kataru zielonego brak, czasami wyjmę fridą jakieś białe ślady kataru, ale kaszel zwłaszcza po leżeniu utrzymuje się...
też nie nadążam z wykarmianiem, nie wiem ile pociągnę na samym cycu...z sił opadam chwilami...

Toldinka ale dużo dzieci nie lubi na brzuszku nie martw się tym mojej koeżanki córa nie lubiła nigdy i zawsze tylko chwilke wytrzymywała moja chrześniaczka tak samo nie cierpiała i nawet nie raczkowała za bardzo więc nie ma co się martwić bo każde dzieciątko inaczej się rozwija widze to po moich dzieciach zupelnie inne jak na razie.

Lipunia to u nas identycznie. Też spał ładnie nawet 7h a teraz ledwo5. I znowu muszę w nocy wstawać. Kosmos. Ale dziś go nakarmiłam z cycka, mm i znowu z cycka to w dzień dwa razy spał po 3h. Więc to chyba jednak zapotrzebowanie większe a moje cycki znowu nie nadążają.

Czytałam też ze to może być ten kolejny skok rozwojowy.

Nasz się nie przekreca i nadal krzyczy jak jest na brzuchu :/ rozpacz mnie juz bierze od tego brzucha :(

Monia moja w domu też tak śpi jak mysz pod miotłą w łóżeczku tak max do 1h jak jest brzydko i nie wychodzimy to potrafi tak po 30-1h kilka razy dziennie najlepiej śpi jak idę wózkiem jak stoi to też niezbyt chyba że mocno padnięta to trochę utrudnia zabawy na placu zabaw ale co zrobić.

moja ostatnio ze 3 dni dała mi popalić bo się darła o wszystko ale już lepiej oby tak zstało chyba nie długo zaczne jej mm dawać bo kurde marnie zaczyna spać jak spala w nocy do 6h tak teraz 4.

co do zabawek to ja jejd aje do łapki taie cienkie to sobie miętoli i pcha do buzi piłeczkę mamy taka z dziurami o sobie super chwyta ją. na macie się przekręca w każdą str do zabawek już. wszystko ostatnio ląduje w buzi od pieluch, kocy po zabawki i rączki.

u nas też są wodniste kupy tak raz dziennie to od alergii tak? ale robić coś z tym czy nic? ja wiem, że nie powinnam jeść nabiału ale jakoś nie mogę całkowicie się go pozbawić.

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...