Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.8

Nadal nie ma żadnej styczniowej mamusi!
Może teraz się rozkręci ?

Mamusie i dzieciaczki:
22.12.12 (30.12.12) Madzia_86/ synek Antoś/ 2950 g. 53cm/ Zaspa SN
28.12.12.(03.01.13) Mary_25/ synek Franek/ 3400 g. 55 cm/ Redłowo SN

Dwupaki:

*** GRUDZIEŃ ***

31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505- dziewczynka Nadia
10.01 lipunia- dziewczynka
14.01 anula83 - dziewczynka Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka Ula
17.01 Justyna47- dziewczynka Alicja
18.01 Eweliina- dziewczynka Lena
19.01 karolinkaku-chłopiec Mateusz
29.01.- kas_44 - chłopiec Mikołaj
szfetka
margola13

*** LUTY ***

02.02 Toldinka - synek Jaś
03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial-dziewczynka Weronika
03.02 Gabolek - synek Franek
05.02 Monia Er - córka Laura
06.02 monik76r - dziewczynka
08.02 Aleafera
08.02 Ola- synuś
09.02 Tola - chłopiec
11.02.calineczkao2 - synek
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka Liliana
23.02 - 01. 03 - iva - chłopiec-Jaś
23.02 kamcia01 - chłopiec
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Może Kostka i Matylda się odezwą ?

Stary wątek. http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowo-Lutowe-Mamusie-2013-cz-7-t434836,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.8

mialam dzisiaj wizytę- wszystko ok.Tylko nie wiem jak z szyjka bo nie wchodziłam na fotel:( Synek wazy 2200-podobno duzy.Na kaszel mam brać syrop drosetux i wizyta za 2 tygodnie ze wzgledu na ten kaszel- zeby zobaczyc czy wszystko jest dobrze.

Dzięki Jadzia :) niby wszystko się zgadza i jest logiczne ale to nasze pierwsze dziecko, w ogóle pierwsza ciąża w najbliższej rodzinie bo jestem najstarsza więc na słowa "jestem chora" albo co gorsze "antybiotyk"to wszyscy panikują ;) a ja z mężem to już w ogóle się martwimy. Jak każdy chcemy mieć zdrowe dzieciątko i to jest dla nas najważniejsze.

Ja już po wizycie, rozwRcie na dwa palce. Pani doktor zrobiła mi masaż szyjki i jak dobrze pójdzie to może dziś zacznie sie coś dziać. Jak nie to w niedziele mam przyjechac na kliniczna na badanie

Kamcia nikt przecież Ci nie da niebezpiecznego leku! Ja też chorowałam kilka razy w ciąży. Raz miałam antybiotyk. Długo niewyleczone choroby mogą być bardziej niebezpieczne niż bezpieczne leki. Teraz dziecko jest tak duże, że już na pewno mu nic nie zaszkodzi. Nie denerwuj się !
Nie palisz, nie pijesz i na pewno specjalnie nie chorujesz - robisz wszystko jak trzeba. Na pewno wszystko będzie ok!

Ja bardzo boję się o małego, niby do tej pory wszystko było ok ale i tak obawiam się że te moje choróbska nie wpłyną dobrze, tym bardziej że raz już miałam antybiotyk. Dziś znowu gorączka mi skoczyła więc wysłali mnie do lekarza i się okazało że to angina ;/ więc znowu mam antybiotyk. Koszmar jakiś w tej ciąży, biedne to moje dzieciątko :(

Ja mam też nadzieję, że nie zachoruję już do porodu, bo nie wyobrażam sobie rodzic chora, nie mam wtedy żadnych sił. Byłam dziś u gina i na dzień dzisiejszy nic porodu nie zapowiada. We wtorek idę na ktg, bo lekarza zmartwiły moje obrzęki. Ciąża wyszła aż 17 dni młodsza, trochę mnie to zmartwilo, ale w opisie z usg mam, że parametry płodu prawidłowe, mała waży 2520 g. Zaczynam teraz myślec, że urodzę 2 tygodnie po terminie, albo że będą mi wywoływac...

Ja za pierwszym razem do Redłowa pojechałam tak "z ulicy" ze skierowaniem od mojego gina na cesarkę. Przyjęli mnie bez gadania, położyli na jeden dzień na patologię a następnego dnia rano cięli. To był początek 40 tygodnia.
Tym razem - jako że szpital inny - postanowiłam inaczej zadziałać i umówiłam się na wizytę u lekarki, która tam pracuje i tak się dobrze złożyło, że udało mi się ustalić z nią konkretną datę i nawet to, że to ona będzie tą cesarkę robiła. 24.01 jadę do mojego gina po skierowanie i z takowym stawiam się 27.01 rano w szpitalu już na cięcie.
Ja nadal twierdzę, że to powinno być standardem w każdym szpitalu i kobieta nie powinna sobie tym jeszcze głowy zaprzątać, ale osobiście obawiałabym się: ewentualnego odsyłania z zaleceniem czekania na rozpoczęcie akcji porodowej (bo niektóre szpitale to nadal preferują), odsyłania z braku miejsc albo nie daj Boże kwestionowania zaświadczenia o wskazaniu do CC i namawiania do SN, bo nie sposób przewidzieć czy akurat nie trafi się na jakiegoś dziwaka. Pewnie, że można się postawić i walczyć o swoje, ale po co w takiej chwili jeszcze niepotrzebne stresy ?

Dziewczyny ja rozumiem, że niektórym się spieszy z porodem, ale stosujcie tylko bezpieczne metody przyspieszenia porodu.
Picie wina albo oleju rycynowego do nich nie należy. Można tylko sobie zaszkodzić i nie daj Boże jeszcze dziecku.
Wiem, że jest wam ciężko mi tak nie jest lekko ale zdrowy rozsądek przede wszystkim!

A mam pytanie do tych, którym tak szybko zapowiadają CC albo wywołanie porodu. Czy wy macie na IP "swoich" lekarzy czy przychodzicie "z ulicy" i lekarze od razu dają takie zalecenia ??

Iva ja chorowałam dwa razy ostatnio - grypa żołądkową i zwykła z niewysoką gorączką. Poszłam potem na kontrolne usg i wszystko było w porządku. Lekarka mówiła, ze nie powinno nic być. Ale pytała czy były dreszcze, czy wysoka gorączka. Bo gdyby była wysoka to bym jechała na ip. Ale skutkiem mojego chorowania jest to, ze zmalała ilość wód płodowych. Ale to taki efekt nie bezpośredni, bo to przez to, ze się mniej je i w grypie żołądkowej traci sporo płynów.

Piegoosek , zjadlam , napilam , lezalam , na moje dziecko malo co dziala . Kiedys jeszcze rozmowa z nia , teraz juz nie. Siedze i glaszcze brzuch może pomoże. Jak narazie nie denerwuje sie , bo to jej ani troche nie pomaga. Poprostu ma zly dzien jak mamusia i odpoczywa caly dzien. Może czuje co ja niedlugo czeka , dluga droga na swiat i korzysta dopuki moze z odpoczynku :D

Teraz nie mozemy sie denerwowac , nie my jedne chodzimy przeziebione.
Pomyślcie co bylo kiedys , jak kobiety byly w ciazy , ani razu USG , KTG bo nie bylo czegos takiego. Porody w domu, i nasze mamy , babcie zdrowe jak ryby . Za duzo mamy mozliwosci , szpitale , lekarz czasami na zawolanie , usg , ktg , internet dlatego tak świrujemy.
Spokoj jest najwazniejszy !

Ewelina, zjedz cos slodkiego, albo napij sie coli! Poloz sie na plecy, troche poruszaj brzuszkiem i nie ma mocnych, musi sie poruszyc ;) na pewno wszystko jest ok! Zauwazylam, ze jesli ja mam napiety dzien i duzo biegam, to moja mala siedzi cichutko jak trusia ;)
Tez mi sie wydaje, ze choroba mamy, szczegolnie w ostatnim trymestrze, nie skutkuje niczym zlym! Spokojnie!

Hej. U nas rowniez cisza :( czytalam gdzies ze olej rycynowy pomaga w przyspieszeniu porodu , wiec wypróbowałam , na mnie nie pomoglo , jedynie nabawilam sie 2 godzinnego bolu brzucha bo tak w jelitach mi jezdzilo ;/ i 1.5 kg mniej na wadze .

Co do wizyt u lekarza , od 36 tc chodze co tydzien. A teraz nawet 2 razy w tygodniu , za kazdym razem 10-15 minutowe KTG , i chodze na NFZ .
Dziś moje dzieciatko jest bardzo spokojne , az zaczynam sie martwic , ale wiem ze ma malo miejsca i nie bedzie mi szalec jak kiedys. Ale jezeli w nocy nie poczuje jej ani razu jade odrazu na IP , lepiej 5 razy sprawdzic niz .... nawet nie bede konczyc .

Dziewczyny wracajcie do zdrowia ! Muismy byc silne na porodowce ;-) mnie jeszcze nie dopadlo .

Lipunia , Karoilina - trzymam kciuki aby wszystko poszlo dobrze bez jakichkolwiek komplikacji . !
Karolina a powiedz jaka jest opieka tam u Ciebie ? Bo to mnie interesuje , czy tylko u nas na patologi czesto olewaja pacjentki czy wszedzie tak jest.

Iva - slyszalam ze nie , jezeli to zwykle przeziebienie to nic maluchom nie grozi. Nie wiem jak jest z goraczka u matki .
Nie mialam w ciazy goraczki wiec sie nie dowiadywalam .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam nadzieję,ze te przeziębienia nie wpłyną negatywnie na nasze nienarodzone dzieci- jak myslicie? Ma to jakis wpływ?

image

image

Oj kurcze, zdrowka zycze wszystkim chorym! Tez mam nadzieje, ze mnie juz nic nie zdarzy dopasc.. ja tylko raz chorowalam..
Wlasnie wrocilam z ktg i u mnie cisza.. jesli nic sie nie wydarzy, do kolejnej soboy 19.01. To mam wieczorem wpasc na wywolywanie :/ nie usmiecha mi sie to.. wolalabym, zeby mala sama zdecudowala.. ech..
U mnie jutro zaczyna sie 40tc, a mala siedzi cicho :)

Dzięki iva :)

Ja myślałam że mnie nie dopadnie żadne choróbsko i się cieszyłam że mimo panujących wirusów jestem zdrowa,ale niestety mnie też musiało dopaść :/. Już 4 raz jestem chora w ciąży i teraz w najgorzej. Nikomu nie życzę.

Kurcze to aż tak ciężko się z dziećmi rozstać ;), mi już mówią że małego będą nam zabierać ale póki co to się ciesze że będę miała na kogo liczyć żebyśmy z mężem mogli pobyć razem. Ale pewnie jak urodze itd to wszystko mi się zmieni ;)

Trzymajcie się dziewczyny, powodzenia i żebyście trafiły na porządnych lekarzy.

Demonix dzięki he widzę, że Twój też lizakowy mój to tylko Mama lilak albo Tata lilak hehe:))

Hymm.. a ja nawet się nie mogę doczekać kiedy odpocznę od mojego skarba, też nigdy nie zostawał bez zemnie na noc i najdłuższa nasza rozłąka trwała ok 4 godz. więc myślę że taka przerwa dobrze nam zrobi. A mąż raczej sobie świetnie z nim poradzi oto się nie martwię :-) zapas lizaków czeka he he.. choć jakby miał zostać z kimś innym to pewnie bym panikowała.

Lipunia i Karolinka trzymam kciuki :-) będzie dobrze.

Dziewczyny dużo zdrówka!!!

to Karolinka zostajesz juz tez do porodu powodzenia. no ja Wam powiem ze tez bede chyba ryczec za moim małym łobuzem bo jeszcze nigdy na noc nigdzie go nie zostawiałam samego i choć będzie z moim mężem to i tak się już stresuje jak sobie poradzą.

Ja mam zaplanowana cesarke na pt albo ostatecznie wtorek, jutro podejma decyzje. Redlaw ty bedziesz plakac trzy dni za corcia a moj maz ma w pt na tydzien zawiezc filipa do mojej siostry do francji bo moim rodzicom opoznil sie przyjazd, wiec ja to juz w ogole bede ryczec...az sie boje normalnie.

dziewczyny zdrowiejcie u nas odpukać na razie się wykurowaliśmy albo w końcu bo ile można kurcze.

ja po wizycie i w sumie już mogłam leżeć na patologi ale, że do jutra i tak by nie wywoływali to lekarz pozwolił mi iść na noc do domu ale z rana muszę się stawić na patologię ciąży i będą wywoływać bo jak to powiedział już nie ma na co czekać lepiej z moimi wodami nie będzie. skurcze mam ale nie regularne i w dużych odstępach. mam nadz, że dadzą mi kroplówkę i mała nie będzie za dużo protestowała i jutro już będę mogła ją tulić.
ale jestem trochę przerażona nie wiem czy zasnę:)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...