Terminal Kontenerowy w Gdyni (ten, gdzie parkuje prom Stena).

Jeśli ktoś potencjalnie zainteresowany pracą w tym Terminalu (nie mylić z GCT z naprzeciwka), chciałby się dowiedzieć jak się tam pracuje (zwłaszcza w jednym z działów) zachęcam do kontaktu : docent585@wp.pl W tej chwili to wszystko co mogę napisać, bo właśnie administrator forum - po trzech latach dyskusji w tym wątku na forum - uznał, że należy cały watek ten wątek usunąć (nie poszczególne, ponoć zbyt mocne komentarze a cały wątek! No cóż, niektórych pracodawców prawda w oczy kole, więc interweniują, żeby ukryć fakty przed światem zewnętrznym.
W temacie tego Terminala, zapraszam także na inne fora o pracodawcach.
popieram tę opinię 126 nie zgadzam się z tą opinią 4

14 wypadków w 2016r, to średnio 1,2 wypadku na miesiąc a 18 kolizji to średnio 1,5 kolizji na miesiąc. Coś z tym bezpieczeństwem jest nie tak i to nawet przy stosunkowo niebezpiecznej pracy - PRZYCZYNĄ JEST NIESTETY POŚPIECH! Poniżej bardzo wymowny cytat -fragment z komunikatu na stronie bct :

"W roku 2016 na terenie BCT było 14 wypadków oraz 18 kolizji pojazdów. Większość tych zdarzeń wiązała się z nieuwagą lub łamaniem podstawowych przepisów i zasad BHP.
Wielu z nich można było uniknąć!
Zarząd naszej firmy chce podnieść bezpieczeństwo osób wykonujących prace na terenie terminalu, dlatego od 1 września wprowadzimy program STOP WYPADKOM. Program polega na niezwłocznym zwracaniu uwagi osobom pracującym niezgodnie z zasadami bezpieczeństwa i zapisywaniu tego".
popieram tę opinię 113 nie zgadzam się z tą opinią 6

W bct zawsze było "bezpiecznie". No może nie licząc wypadków-w 2016 w bct było "tylko" 14 wypadków i 18 kolizji (z 2017 statystyki na str. bct brak).
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 6

W TVN Turbo pięknie pokazano codzienną pracę w BCT - mimo, że czas nagli (oficjalnie 2 minuty na kontener) wszyscy w miarę uprzejmi dla siebie, wszyscy tacy eleganccy (w nowych roboczych ciuchach), wszystko zgodnie z przepisami BHP - no nic tylko dostać się do pracy w tej wzorcowej firmie (i jest nawet szansa, bo akurat szukają chętnych do roboty).
Kto by pomyślał, że tak się tam pozmienia, bo przecież jeszcze nie tak dawno, żeby rozformować pudła na statku, trzeba było skakać po warstwach (w zimie często nieźle oblodzonych) i nie było nawet czasu na wykorzystanie szelek bezpieczeństwa i innych zbędnych wynalazków od bezpieczeństwa . Operator z nabrzeżówki strasznie się denerwował, bo przecież jemu się spieszy do kolejnego rekordu (żeby na tablicy w piwnicy kolejną "buźkę" otrzymać), wszyscy na wszystkich się darli i trzeba było cisnąć ciągnikiem jak po torze wyścigowym, żeby się przodownik pracy na nabrzeżowej nie denerwował. I to nic, że w wtedy te nieżyciowe przepisy BHP zostawały w szatni (widocznie tam było ich miejsce) - grunt, że kolejne rekordy pobijane.
Bardzo się cieszę, że teraz w BCT jest inaczej, że teraz wszyscy robią równie szybko (a może nawet i szybciej) ale już bezpiecznie.

napisała zapominalska gohasamocha :-)
popieram tę opinię 110 nie zgadzam się z tą opinią 6

A na stronie bct znowu ogłoszenie o poszukiwaniu elektryka w wydz. utrzymania ruchu. Wychodzi na to, że w bct jest tak dobrze że aż za dobrze i co jakiś czas się okazuje, że jednak elektrycy nie potrafią sobie poradzić z nadmiarem szczęścia jakie ich tu spotyka i odchodzą z firmy do innej, napewno mniej satysfakcjonującej pracy.
Sporo piszą o tym stanowisku w innym serwisie o pracodawcach (przed podjęciem decyzji warto te opinie poczytać).
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kryzys przechodzi do historii. Lada moment powstanie port zewnętrzny i będzie huk roboty (Gdańsk będzie pójdzie z torbami, bo wszystkie kontenerowce będą cierpliwie czekać na redzie w kolejce do gdyńskiego terminala).
Tak, wszystko ładnie pięknie, tylko wtedy nie będzie kiedy jeździć na egzotyczne wakacje.

Teraz panie kryzys podobno mamy (chociaż dziwne bo prezes Portu ogłasza w mediach kolejne rekordy przeładunkow). Więc nie wypada fundować motocykliście rodzinnych brazylijskich wojaży. Taka sytuacja wicie rozumicie.
popieram tę opinię 114 nie zgadzam się z tą opinią 5

No przecież powszechnie znana jest wśród byłych i obecnych pracowników różnego szczebla opinia o najgorszym zarządzającym (w ogólnym wymiarze) w całej historii BCT.
Upss, przepraszam - pisząc o byłych i obecnych pracownikach, nie miałem oczywiście na myśli tych bardzo niewielu przypupasów prezesa, którzy powyższego zdania nie podzielają, bo swoje oszałamiające kariery zawdzięczają swojemu bezwarunkowemu posłuszeństwu oraz nadstawianiu ucha tam, gdzie coś w trawie niepokojąco piszczy.
A jak się tam przypupas dobrze postara, to i może prezes na koszt BCT wyśle przypupasa z rodzinką na wczasy do Brazylii, czy może w inne egzotyczne miejsca, kto wie.
popieram tę opinię 111 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przepraszam, znowu sie nie podpisałam - powyższy komentarz jest oczywiście mojego autorstwa.
popieram tę opinię 108 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja także nie mogę się zgodzić z zarzutem rzekomej "20 letniej patologii w BCT" i w pełni popieram powyższy komentarz. I każdy kto tutaj pracuje lub pracował ładnych pare lat (zwłaszcza przed 2008) zapewne także poprze moje i poprzednika zdanie. Za obecną paskudną atmosferę-w tym oczywiście m.in. za ignorowanie wielokrotnie na przestrzeni lat powtarzanych przez kolejne osoby zarzutach wobec p. kierownik Dz.Z. o mobbing-odpowiedzialnosć ponosi nie kto inny, jak wyłącznie p. prezes-i tu nie ma nawet co dyskutować.
Pasuje tu jak ulał powiedzenie "Jaki pan, taki kram".
popieram tę opinię 114 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie. Kiedyś do BCT z przyjemnością szło się do pracy, każdy czuł się ważny dla firmy, ludzie byli zżyci i szanowani a mobbing był jakąś abstrakcją. A teraz byle od weekendu do weekendu.
popieram tę opinię 111 nie zgadzam się z tą opinią 4

Coraz "ładniejsze kwiatki" wychodzą. Chociaż nie można mówić o 20 letniej "patologii" - przed 2008 rokiem w BCT pracowało się całkiem fajnie.
popieram tę opinię 97 nie zgadzam się z tą opinią 4

Poniżej dokładnie przekopiowany komentarz z innego artykułu (tego o sporze zbiorowym w GCT). Jak się Wam wydaje - czy to jest możliwe, że w BCT pracownicy płacili brygadzistom za przydział lepszej roboty (nawet tak nowocześnie - w formie przelewów i mniej nowocześnie - w formie świniaka) !?! Tak tylko pytam, bo o takich sprawkach lata temu coś się tam plotkowało ale byłem pewny, że temat się skończył wraz z odejściem "Schabowego", energicznego, brodatego Andrzeja i kilku innych z tamtej ekipy.
Cytat w wersji oryginalnej :
"Tak jak piszesz łapówkarze z wejcherowa i bolszewa jak i mrzezina i pucka teraz plączą.Brygadzistą co miesiąc na konto przelewy robiom w sumie robili i jak trzeba bylo to świniaka przywiózł.Patologa w tym BCT Gdynia od 20 lat funkcjonuje.A co niejedni juz w DCTGDANSK sie zatrudniają.Tępić dxisdow".

Proszę, proszę, jednak BCT wcale nie taki ostatni, bo jak donoszą lokalne media, naprzeciwko Zarząd GCT też ma w nosie swoich pracowników. Ciekawe jak się sytuacja potoczy - zarząd się obudzi i zacznie traktować pracowników jak należy, czy strajk?
popieram tę opinię 116 nie zgadzam się z tą opinią 4

WOW! :-) :-) :-)
popieram tę opinię 110 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo dziękuję anonimowemu nadawcy za dzisiejszy liścik z interesującymi informacjami. Z obiektywnych względów nie mam możliwości podziękować bezpośrednio konkretnej osobie, więc dziękuję w tej formie.
Na przyszłość jednak serdecznie zapraszam na kawę - od skrzynki na listy do mnie są tylko trzy piętra.

Jak tam? Wszyscy wypoczęci i gotowi na "wyzwania" nadchodzącego tygodnia? Ja raczej nie ale trudno-sztuczny, służbowy uśmiech na twarz i do roboty (ku chwale pracodawcy)!
popieram tę opinię 112 nie zgadzam się z tą opinią 4

Taka prawda niestety.
Jednego obecnie w 100% potwierdzić nie mogę - wspomnianej wyżej kwestii "ostatniego emeryta"- tu się nie wypowiadam, bo w tej kwestii nie mam wiedzy źródłowej (jeszcze nie mam).
popieram tę opinię 116 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wiemy przecież o co chodzi-koleżankę z końcem 2016 "wysłano" na emeryturkę chociaż się nie wybierała, więc zlikwidowano jej stanowisko (to napewno nie ma zwiazku ale zeznawała na korzyść ińnej koleżanki w kwestii mobbingu)! A ostatni emeryt, hmm ... napewno nie ma to nic wspolnego z wypadkiem z pazdziernika ;-)
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 4

typowy syndrom firm w których się źle dzieje a będzie dziać się jeszcze gorzej
następnie na liście są :likwidowanie bonusy pracownicze związane z wyslugą lat, jak np. jubileuszówki itp.
oraz bardzo widoczny, silny nepotyzm z jawnym ciśnieniem na zatrudnianie swoich ziomków niezależnie od kwalifikacji
potem jest tylko powolna redukcja zatrudnienia (oczywiście nie-swojaków )
po pewnym czasie okazuje się że nie ma kim robić i traci się zlecenia i koło się domyka
I prowadzi to do wygaszenia działalności
W jednym obszarze lub całkowicie
popieram tę opinię 120 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Przeróbki krawieckie Gdynia Obłuże, Pogórze Dolne- gdzie? (13 odpowiedzi)

Witam, mam do wymiany zamki w spodniach i kurtce jesiennej macie jakieś namiary na osobę...