Usuwanie kleszczy

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny, jak usuwacie kleszcze u swoich dzieciaków?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas korzystamy z Lassa https://www.aptekagemini.pl/trix-lasso-do-usuwania-kleszczy-1-sztuka.html . Polecam, za każdym razem cały kleszcz wychodzi.

Tylko ze to lasso jest tak samo niedobre jak kleszczolapki. Bo się tam kleszcza wykręca a tak się nie robi. Kleszcza trzeba złapać i zdecydowanym ruchem pociągnąć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chyba że tymi przyrządami też można zdecydowanym ruchem wyciągnąć bez konieczności wykręcania....

Od lat kleszcze u siebie i innych (w tym dzieci) wyciągam paznokciami bez pomocy niczego innego. Zawsze bez problemu sie udaje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

płytka do usuwania kleszczy -polecam, 100% skutecznosci (kupiona chyba w sklepie ogrodniczym-ale dokładnie nie wiem, bo mąż kupował)

Warto jednak zastanowić się nad zakupem sprzętu ponieważ wyciąganie palcami jest bardzo niebezpieczne. Część kleszcza może zostać w ciele. Polecam usunać go jakimś narzędziem typu płytka, lasso a potem posmarować odpowiednim żelem. https://www.e-medest.pl/po-ukaszeniu-a.html

Obecnie wraz z nastaniem ciepłych dni coraz częściej wybieramy się w czasie wolnym na spacery po lesie. Zdecydowanie warto się zabezpieczyć przed kleszczami. Ja osobiście używam kleszcz STOP i jestem zadowolony. Uważam, że to bardzo skuteczny sposób.

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...