Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

ja tez dostałam maila od monici thomas z kanady 29 stycznia, sukienki nie wysłałam bo wydało mi się to dziwne. treść maila taka sama, brat bierze ślub w nigerii i ona chce zrobić prezent:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Uwaga na oszustów - Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Ja to samo miałam,ale nei wysłaałm sukni.Byłam czujna.To jest logicznbe ,ze podrabiaja potwierdzenia przelewu.

Ja również dostałam e-maila od Monic z Kanady (monic1845@yahoo.com). Podobnie jak i w wielu innych przypadkach była mowa o zakupie sukni dla brata w Nigerii, który w niedługim czasie ma ślub. Prawdopodobnie bym się nie zorientowała na przekręcie gdyby nie fakt, że mogę tę suknię wysłać dopiero w czerwcu i w każdym e-mailu to podkreślałam. Prosiłam nawet o podanie terminu ślubu brata, żeby zdążyć z przesyłką... mimo tego domniemana Monic wysłała mi wiadomość, że w dalszym ciągu jest zainteresowana zakupem sukni (oczywiście nie podając terminu ślubu brata) i w tym momencie zaczęło mi coś świtać (już podejrzewałam, że do transakcji nie dojdzie , ale postanowiłam brnąć dalej) otrzymałam wiadomość iż przelew jest tuż w drodze i mam wysłać suknię od razu po otrzymaniu wpłaty... oczywiście dostałam e-maila z managera z banku, że dostanę przelew jak wyślę numer listu przewozowego...hahaha...pierwszą moją myślą był pomysł na wysłanie im tuzina jajek do Nigerii, ale byłaby to dość kosztowna zabawa. Masakra, ludzie uważajcie

do mnie tez pisała w piatek monica thomas - ten sam mail co powyzej.

sukienke mam wystawiona za 1600 zl, napisalam, ze w euro chce za nia 1000 euro + koszty przesylki, to napisala, ze nie ma problemu :P

dodatkowo mam wystawiona sukienke na trojmiescie i na tablicy to napisala na oba ogloszenia z inna historia. jedna zedla syna z nigerii, druga, ze dla synowej z afryki - poza tym maile identyczne ;)

Do mnie w dniu dzisiejszym napisała Monica Thomas ale odpisałam że najpierw kasa na koncie, później wysyłka. Prawdopodobnie kolejna lipa także uważajcie też na nią!!

wysyłała wiadomość z tego maila : monic1845@yahoo.com

Nie wiem dlaczego oni tak bezkarnie działają już tyle lat. Też dostałam propozycję kupna sukni ślubnej. Całe szczęście nie dałam się nabrać i to dzięki takim forom w internecie, ale wiele osób straciło suknie i jeszcze pieniądze.
Do mnie pisał Brown Collins z Kanady i chciał, abym wysłała przesyłkę do USA
Name : Christy McDonald
Address : 13242 Andrea dr victorville
state : California
Postal Code : 12402
Country : Usa
Phone number: +15092952157
Nie dajcie się nabrać.

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

Nie daj się nabrac . Dziś miałam taką samą sytuację o mało co nie dałam się nabrac chciał dac wiecej pieniędzy niż chciałam zależało mu na szybkiej wysyłce o nic innego nie pytał. Wysłał mi potwierdenie z banku lecz pieniądze miały dojśc dopiero wtedy gdy wyśle im potrwierdzenie wysyłki . Gdy napisaam mu że pieniądze a później suknia nic nie odpisał lipa... Podawał się jako
James Smith

Ja dostałam idencztyczne wiadomości i powiem szczerze ze już prawie dalam się nabrać ale kolezanka mnie ostrzegła i zaczęłam czytać o tych przekrętach...dobrze ze nie wyslalam sukni.

ode mne jakiś adams lucas chciał kupić telewizor. on niby z USA a telewizor dla kuzyna w nigerii
dobrze, że jest ten wątek

Ja również dzisiaj dostałam taką propozycję. Pisał James Smith, a w adresie został podany Paul Morton.

DZIEWCZYNY JA DOSTAŁAM TO SAMO!
Najpierw w środku nocy wysłał mi sms z prośbą o odpowiedź na jego e-mail, czy mam jeszcze na sprzedaż moją suknię, którą wystawiłam na allegro. Numer wydawał mi się po kierunkowym, że jest z Chicago, oto numer z jakiego do mnie pisał: +17706425567. Odpisałam na wskazany @ i otrzymałam odpowiedź:
"Thank you for your response.i want to buy your dress for my cousin, How much is the price of your dress in euros?
Regards"
odpowiedziałam i zadałam kilka pytań dotyczących transakcji (zapłata, paczka, dokąd) a oto ostatni mail:
"I will be willing to offer you 200euro for the dress and shipping cost through local post office as maximum bid from me and i will pay you through bank transfer, Here is the shipping address:

NAME: Paul Morton
ADDRESS: 19 agbowo shopping complex UI
CITY: Ibadan
STATE: Oyo
ZIP CODE: 23402
COUNTRY: Nigeria

Send me your bank details for the payment to be made as soon as possible and get the dress well packed ready for shipment. Regards"

JAK WIDZICIE TO JAKAŚ SZAJKA. UWAŻAJCIE.

ja również dostałam taka wiadomość i mnie zadziwiło że do nigerii. Niestety podałam dane i nr konta i dopiero znalazlam te forum. co robić? nie chce aby mi się włamał na konto czy coś innego zrobił

Ja dostałam podobnego maila od teresasmith323@gmail.com, wszystko ładnie pięknie, że chce zakupić suknie. Zaczęłam z nią korespondować, zadałam kilka pytań: jak znalazła moja suknię, czy rozmiar na pewno będzie dobry itp. W drugim mailu podała adres do wysyłki i nalegała na podanie nr konta. Po zadaniu przeze mnie w/w pytań, otrzymałam kolejnego maila, oczywiście zignorowała moje pytania i odp nie udzieliła ale w dalszym ciągu nalegała, żebym podała nr konta. Zaczęło mi to brzydko mówiąc śmierdzieć i zaczęłam kopać w google. Po przeczytaniu kilku wypowiedzi na różnych forach dodałam panią TERESĘ SMITH do spamu. UWAŻAJCIE to oszuści pod wieloma nazwiskami!!!

Ja jestem właśnie na etapie pisania z James Smith. Czułam od samego początku, że to jakiś przekręt. tez ode mnie chciał kupić suknie, którą wystawiłam za ok. 350 zł polskich. a on zaproponował aż 300 dolarów. napisał że to prezent dla jego kuzynki która mieszka w Nigerii. że tak mu się spodobała i ją chce. Samo to że za używaną sukienkę chce dać wiecej zdziwiło mnie a jeszcze do takiej biednej Nigerii wysyłać, skoro ma tyle kasy to chyba stać go na lepsze. teraz ja pociągam za sznurki-powiedziałam mu że nie mam już sukienki. ze mam za to inne rzeczy: laptopy, komórki, telewizory, buty itp. chce koniecznie zdjęcia. to je wysłałam, ale chyba się zdziwi jak zobaczy co to za rzeczy. skoro oni tak z nami pogrywają, to czemu my nie możemy. czekam na wiadomości od niego. sama jestem ciekawa co bedzie dalej. Być może byłam ostrozniejsza z tego względu, że w krajach Afryki przebywałam i wiem na co stać tych mężczyzn, tak zarabiaja na życie - wykorzystując kobiety z Europy. Mam nadzieję że ktoś ich w koncu dopadnie. z tego co wiem to uwazajcie dziewczyny, bo za przewóz morski jest ok. 100 dolarów dodatkowo nie dajcie sie wyrolować. a jesli nawet paczka do was wroci każa wam pokryć koszty w drugą stronę. tak więc najlepiej nie dyskutować albo podrwić z nich. gdyby byli uczciwi to by takie sprawy zalatwiali na allegro.pl oficjalnie.

zacytuję kilka wiadomości od niego:

Thank you for your response.i want to buy your dress for my cousin, How much is the price of your item in US dollars and do you have any other item for sale?

I will be willing to offer you 300$ for the item and shipping cost through local post office as maximum bid from me and i will pay you through bank transfer, Here is the shipping address:

NAME: Paul Morton
ADDRESS: 19 agbowo shopping complex UI
CITY: Ibadan
STATE: Oyo
ZIP CODE: 23402
COUNTRY: Nigeria

Send me your bank details for the payment to be made as soon as possible and get the dress well packed ready for shipment.

Do you want to sell?? Yes or No?

send me the picture of the laptop and the shoe and let me see if i will buy it and how much do you want for them in dollar?

uważajcie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mnie oszukała niejaka Elian Symzaska, miałam wysłać kieckę jej córce Glorii Lugo do Sterling w Illinois. Uważajcie też na nią. Potem oczywiście standard: pieniądze wpłyną na moje konto jak doślę numer przesyłki, a potem to ja muszę wpłacić im kasę-różnicę bo ich bank się pomylił. Uważajcie na nich!!!! Nie dajcie się wprowadzić w błąd jak ja. Liczę tylko, że paczka nie zostanie podjęta i wróci do mnie, i stracę tylko kasę na przesyłkę.

dzieki za umieszczenie tego na stronie dzis mialem identycznie :
Halo
Chcę, żebyś wiedział, że chcę, aby kupić ten przedmiot dla mojego
syna, który jest nauka w zachodniej Afryce na Boże Narodzenie prezent
i będzie jak wiedzieć, że to ugent więc co musisz teraz zrobić, to
seand mi swój ostatni Cena zawiera koszty transportu do mojego syna
przez Zarejestrowane poczcie. wrócić do mnie teraz nadzieję, że masz w
banku tak, że mogę przelać pieniądze ito koncie .. nadzieja, że
produkt jest nadal w dobrym stanie??

Here is the Address and i want you ship by Registered Post office..

Name: Oluwaseun olatunde
Address:No 11 Bola fayemi Street Coca-Cola
State:OYO state
City :Ibandan
Country :Nigeria
Zip code :23402
Mobile Phone :+2348101656635

waiting for your Mail.....

ale nie dalem sie :)
cos mnie tchneło by poszperac w necie :P

Re: Klienta na suknię z Nigerii-pytanie do dziewczyn,które wystawiały ogłoszenie

1.
smith james : --
You still have this for sale?

2.
Richard Melberg
--
Do you still have this dress for sale ?

3.
Taiwo Taiwo
--
Hello Ma,
Do you still have your wedding dress for sale?

4.
victoria fernando
cena?

To są pierwsze e-maila od oszustów!
Tyle osób/oszustów pisało do mnie. Dopiero jak rozpisałam się z jedną osobą, wysłała mi jakieś potwierdzenia z Banku (Bank of England) - później FBI.
Facet z Nigerii (kase chce w EURO albo USD). Paczke karze Ci wysać na podany przez niego adres, a później niby przyśle kase. Powinnam od razu poszukac tego forum...przy pierwszych e-mailach.
Uważajcie dziewczyny! jak macie jakieś markowe kiecki ślubne to nie warto!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

POZEW

Proponuje osobę oszukanym wytoczyc pozew zbiorowy, tylko osoby oszukane ponieważ reszta nie ma podstawy prawnej do wcięcia postępowania. każdy nadany e-mail ma swój adres ip i po tym idzie dotrzeć do sprawcy i macie szanse coś odzyskać jak widzicie ich zakupy są drobne bo nikomu nie chce się d*py ryszyc więc sobie tak trwają
POWODZENIA

hej tez padlam ofiara oszustki nie jakiej sandry brown ktorje wyslalam do nigerii suknie slubna i 350$ takze uwazajcie na taki adres paul morton, agbowo19, shopping complex Ul , ibadan nigeria . prosze o wpis czy ktokolwiek odzyskal sukienke czy sama wrocila do nadawcy czy stalo sie to poprzez anulowanie wysylki bo ja ze swoja nie zdazylam

To i ja się dopiszę. Sukni nie wysłałam oczywiście, ale wrzucę ku przestrodze kopię maila od oszusta: :/

"Dzięki za maila ..... i jak będzie można się dowiedzieć, że chcę kupić
przedmiot dla mojego kuzyna, który jest szkolnictwo w Afryce
Zachodniej, dzięki czemu można wysłać do mnie niedawno niektóre pics
pozycji i mam nadzieję, że element jest nadal w dobrym stanie tak
uprzejmie wrócić do mnie z kosztów wysyłki za pośrednictwem Urzędu
zarejestrowanych post ...

Oto mój adres wysyłki:

Name: Oluwaseun Olatunde
Address:No 11 Bola fayemi Street Coca-Cola
State:OYO state
City :Ibandan
Country :Nigeria
Zip code :23402
Mobile Phone : 2348154068478

Więc czekać, aby usłyszeć od ciebie szybko .. "

Inne tematy z forum

Czy slub cywilny to wogole slub??? (208 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Łazienka (44 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

Dj Waldzior (6 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...