WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

Zapraszam do kolejnego wątku pogromczyń, w którym zaraz za infantylnymi koszulami i pastelowymi suwaczkami dziarsko maszerują hordy kwadratowych penisów z Agustinem Egurolą na czele. ;)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-16-t477946,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (17)

Alkar, mam Accu-chek active. No i właśnie takie plastiki z igiełką dostałam w aptece, a w nakłuwaczu mam bębenek i nie wiem co z tym począć :/ W instrukcji jest mowa jedynie o wymianie bębenka :/

Aga a jaki masz glukometr? bo jam mam dwa rózne i w każdym z nich jest trochę inaczej.
ale w jednym i drugim wymienia się taki cały plastik z igiełka

Alkar, ale sie uśmiałam z "małża" :)))))) Dobre!

bo ta Twoja cukrzyca Mamtu to jakaś ściema :P hehehe
nie powiem moja daje mi nieźle w kość ale staram się znosić to dzielnie. mój hit obecnie to kalafior i kasza gryczana - mogłabym jeść codziennie ale żeby małża nie męczyć to urozmaicam hehe a co lepsze i on chudnie :P w końcu obiadki gotuję też dla niego a powiedziałam że nie ma bata osobno gotować dla niego nie będę a żeby mnie nie drażnić to słodycze sam sobie ogranicza :) a co tam na zdrowie nam wyjdzie :)

Dziewczyny, dzieki za ciepłe słowa:) Wiem, że problemy z pracą to żadne problemy w porównaniu do zdrowia i można sobie poradzić. Ja już raz przerabiałam brak pracy przez prawie rok, ale mój facet pracuje w jednej firmie prawie 20 lat, więc boje się o niego. No nic, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...

Maluszek, ja Ci musze powiedzieć, że u mnie nawet jak lekarz mierzył i dawał fotki to ja i tak większości nie zakodowałam. Dopiero ostatnio zaczęłam zwracać na to uwage. A tak to interesowało mnie czy Maluszkowi bije serduszko. Także skoro ginka nie mówi nic,to znaczy że jest dobrze i nie masz sie czym martwić:)

Ja wróciłam z apteki - zrobiłam z ciekawości swój pierwszy pomiar i wyszło mi po 1,5h od zjedzenia miski płatków takich miodowych :p z jogurtem naturalnym 111 ... Więc jakbym zrobiła po 2h to pewnie spoko, ale już po 1h pewnie bym się nie mieściła w normie. Z tym, że to akurat nie było danie cukrzycowe - także nie ma co się dziwić. Ale chciałam właśnie sprawdzić jak reaguję na takie klimaty. Na obiad spróbuję usmażyć warzywa na patelnię i zobaczymy.
Mam tylko taki problem - kupiłam lancety do nakłuwacza, ale oczywiście nie wiem jak się z nimi rozprawić :/. Bo ja mam w nakłuwaczu taki bębenek i niby jego w całości się wymienia, a ta kobita mi dała w opakowaniu takie lanceciki same... A byłam z całym pudłem i pokazywałam na zasadzie "Kali pić, Kali jeść" ... Jak to u Was wygląda??

Nawet pisać nie potrafie już.Miało być zły nastrój.

A widzisz, ta Twoja cukrzyca to zdecydowanie bardziej wymagająca niż moja. Chleb jem każdy ciemny i cukier mam w normie. To samo po owocach. Słodyczy nie próbuję, jakoś mnie w ogóle nie ciągnie. Za to warzywa mogłabym wciągać tonami. Rzodkiewki to w ogóle jest mój hit ciążowy. ;)
Ale fajnie, że ogólnie nie jest z nami tak źle, jak to się mogło na początku wydawać. :)

Hej dziewczyny.

Ja od kilku dni mam dobry nastrój dlatego się nie odzywam.Nie chcę tu zamulać bo obiecałam, że się poprawie jeżeli chodzi o narzekanie.A wychodzi na to, że jestem tu największą pesymistką więc siedze teraz cicho.

W czwartek idę na wizytę i ciekawe co powie mi moja gonka.Ona mi w ogóle nie mierzy małej,nic mi nie mówi na jej temat a USG sprowadza się tylko do sprawdzenia, czy serduszko bije.Nawet nie mam żadnych zdjęć bo ostatnio nam w ogółe nie robi.Nie pamiętam z kiedy mam ostatnie zdjęcie.I po takich wizytach jest mi smutno bo niczego się nie dowiaduje:(Ale teraz się nie dam i musi mi coś poweidzieć i zrobić chociaż jedną fotkę.

Marta głowa do góry.Wiem, że się martwisz bo ja nie tak dawno też przerabiałam czarny scenariusz ze swoją i męża pracą.Dużo mnie to kosztowało stresu.

Ehhh to by było na tyle.

Przepraszam, że się nie odniosłam do Waszych wpisów:(

Aga dobrze,że zrobiłaś awanturę.Popieram

no kto by pomyślał że będę się "wylaszczać" w ciąży :D musiałam już nawet zakupić kolejne spodnie ciążowe bo poprzednie zjeżdżają mi z tyłka :P

co do chleba to próbowałam już chyba wszystkiego, i te pakowane z różnych sklepów i z różnych piekarni i niestety skacze jak głupi :( a ja ubolewam nad tym strasznie. a już ten niby specjalny dla diabetyków to w ogóle jakaś ściema :)
mi strasznie brakuje owoców - jadłam je na potęgę a teraz jednak trzeba ograniczać :( ale damy przecież radę :) no i dostałam od diabetolog zgodę na zjedzenie loda raz na jakiś czas :) tylko insulinki troszkę więcej mam w tym przypadku zażyć :P

Wow, Alkar, świetnie z tą wagą. :) Ja wprawdzie nie chudnę, ale za to nie tyję w zastraszającym tempie. :)

A próbowałaś chleba żytniego pełnoziarnistego z Lidla? Takiego pakowanego? Bo ja po nim mam bardzo niziutkie cukry.

Ja też najgorsze skoki mam po śniadaniu. Teraz, po lekach zmniejszających przyswajalność cukrów, mam ciut wyższe poziomy, ale 120 też nie przekraczam na szczęście.

A tak w ogóle, jak sobie przypomnę swoje załamanie na wieść o cukrzycy, to się do siebie sama uśmiecham. Jednak nie taki diabeł straszny... ;)

Mój poprzedni gin mówił, że moge nawet 4 no-spy łykac dziennie i nic się nie stanie.
A ten obecny ginekolog jest zupełnym przeciwieństwem, bo jak ma mi zapisać jakikolwiek lek to wcześniej musze zrobić kilka badań. Dużo naturalnych rzeczy mi poleca. Np jak miałam mega zaparcia to nie dostałam żadnego leku tylko siemie lniane kazał pić w zwiększonej dawce i jeść suszone owoce. Albo jak spada mi żelazo to wprowadzić diete.
Z magnezem też tłumaczył mi, że on bardziej działa na psychike niż od razu. Jego działanie widac dopiero po długotrwałym zażywaniu.

Marta trzymaj się dzielnie.

Aga brawo :) też wychodzę z założenia że o swoje trzeba czasem zawalczyć w końcu płacimy na publiczną służbę zdrowia ........ tylko nie denerwuj się za bardzo bo to podnosi cukier :)

Mamtu różnie z tym 120 bywa :P ale raczej mi się udaje - teraz przy insulinie . u mnie najwyższe skoki były rano po śniadaniu i po obiedzie a najlepiej jest wieczorem. ale teraz jak biorę insulinę to jest całkiem nieźle. no i jeść muszę malutkie porcje ale max co 2-2,5h wtedy tak nie skacze. jak jadłam co 3h to już skoki były duże :( hehe prawie jak noworodek :P co najgorsze musiałam zrezygnować zupełnie z chleba :( na rzecz pieczywa chrupkiego ale - efekt diety obecnie 6kg mniej jak przed ciążą ale mam z czego gubić a maluch rośnie więc lekarz twierdzi że jest ok :)

no ja jestem w szoku bo tą nospę to prawie jak witaminę c mówią żeby brać i nigdy nie słyszałam że ma jakiekolwiek działania uboczne.
Tutaj jest troszkę więcej informacji... pewnie jedna co jakiś czas nic nie zrobi ale ja słyszałam że są przypadki gdzie dziewczyny brały po kilka dziennie bo lekarz tak zalecał!

http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,8706716,8706716,Prawda_o_Nospie_czy_ja_znacie_.html

Aga co za baba, dobrze, że krótko z nimi "pojechałaś", inaczej się nie da!

dorotii dzięi za info, nie słyszałam nigdy o tym . Ja też antylekowa i teraz się utwierdzam, że lepiej nie brać jednak.

Dorotiii, dzięki za info o tych dzieciach ponospowych. To już wiem, ze po nią nie siegnę. Lekarz mi tylko powiedział, że jak mam brać nospe to on mi przepisze luteine. Ale twarda będe i nie będę brała ni jednego ani drugiego ;)
Powiedział, że magnez w większej dawce lepiej sobie radzi ze skurczami anizeli ta no-spa.

wlasnie Aga sprawdz dawke bo sa rozne, Clexane tez ie jest zly, tylko tak porownawczo mi sie po nim robily siniaki, przynajmniej na poczatku, potem juz sie wprawolam. co do wkowania jak pisalam przyloz igle prostopadle i nacisnij jak boli, to nie rob, znajdz inne miejsce.

Marta - powiem ci ze sie wlasciwie ucieszylam jak napisalas co sie stalo, wiem ze to glupio brzmi ale z duzych klopotow,te sa najlepsze bo praca to praca, pracowac trzeba zwlaszcza jak ma sie kredyt ale to sa rzeczy odwracalne, choroby wsrod rodziny i przyjaciol, to sa klopoty ktorych sie boje bo tu czesto nie ma odwrotu. zobaczysz ze za jakis czas bedziesz uwazac to za dobra rzecz bo twoj maz znajdzie lepsza prace. my oboje strcilismy prace w tym samym miesiacu, nagle i nie mielismy przez 6 miesiecy, teraz oboje mamy lepsza prace niz poprzednio a nie wiem czy bysmy ja zmieiniali.

ogolnie mowili po angielsku, ale nie zaczynali, menu tylko niektore przetlumaczone,szybko nauczylam sie co jest co.

Adrian juz z Jula,ale mu zazdroszcze, podobno bardzo radosnie go przywitala, jade na lotnisko ich odebrac bo nie wytrzymam. na szczescie nie jest obrazona, bo tego sie troche balam, slyszalam ze dzieci moga tak reagowac.

co do lozeczka i wylazenia to zobaczymy, dzis bedzie pierwsza noc w normalnym lozku, jakby co to plan jest zeby zalozyc jej bramke na dzwiach, taka sama jak sie zaklada na schody, to jest patent moich kolezanek, dziecko moze i nie spi ale i tez nie lazi po mieszkaniu.

u nas upal, chociaz noce sa przyjemne i wyspalam sie pozadnie.

chyba jutro wezme pol dnia wolnego bo Adrian ma wolne i chce z nimi pobyc, bo moj maz wybiera sie na weekend do Amsterdamu, na 40 urodziny kolezanki ktora tam mieszka

hehe

znalazłam coś takiego o tej nospie:
"Słyszałam, że dzieci, których matki w czasie ciąży zażywały duże ilości tych tabletek, miały problemy z uchwyceniem brodawki i w ogóle ze ssaniem. Krąży już nawet określenie " dzieci ponospowe" - podobno dzieci te mają otwartą buzię, są ospałe, nospa obniża napięcie mięśni twarzy dziecka - dzieci te ślinią się, źle chwytają pierś, mają trudności ze ssaniem nie mogąc unieść i przyczepić brodawki piersi do podniebienia"

Dorotiii, kolonie jeszcze nie. ;) Młody jedzie do dziadka. :)

Ten mój suwaczek to ja chyba usunę... 500g?! Chyba 2x 500g ;). No i teraz mnie te mięśnie Kegla prześladują, a ja nic z nimi nie robię :p

Inne tematy z forum

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...