WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

z tym pierwszym trymestrem to jest trochę inaczej - ponoć prawidłowo liczy się że pierwszy trymestr trwa 15 tygodni (licząc oczywiście od ostatniej miesiączki). Czyli daje się ten zapas kiedy defacto nie było się jeszcze w ciąży. U mnie w zeszłej ciąży tak się składało że lepiej czułam się dopiero po 14 tygodniu. Także teraz też wypatruje 14 tygodnia a nie 12 stego :)

Selene imiona super! Mi też Marcel bardzo się podoba :)
mnie też te mdłości trochę denerwują - w dzień w pracy w miarę ok, a od ok. 18 traga i masakra :((

ania 27 badania zawsze dobrze zrobić. Mi badania na toxo lekarz co jakiś czas zlecał.
Ja właśnie wróciłam z dwu godzinnego spacerku, szkoda tylko, że tak strasznie wieje.
żonka gratulacje i niech rośnie Ci ten maluch :)

Duży dzidziuś Żonka,mój o tydzień starszy mierzył 53 mm.Lekarz nie przepisał Ci żadnych tabletek na tarczycę?

A my siedzimy w domu,nie dałam młodego do przedszkola,boję się tej ospy,teraz codziennie będe go oglądać.Nie mam apetytu,niby drugi trymestr sie zaczął a ja nadal malutko jem,na śniadanie ciągle to samo-nabiałn a obiad to tylko dziubnę coś ale raczej bez mięsa,kolacja kromka czasem dwie z wędliną,noi staram się codziennie zjeść jabłko lub banana.

Powiedzcie mi czy jak nie robiłam badania na toxoplasmoze to już nie muszę czy jednak trzeba zrobić?Bo zrobiłabym dopiero 25.03 czy to nie za póżno,czy to coś zmieni?

O ja zonka to już kawał dzidziusia! :)
Ja dzisiaj się czuję w końcu lepiej! Nareszcie! Byłam rano na badaniach krwi. Całą listę badań miałam zleconych. No i za tydzień wizyta, już się nie mogę doczekać!

Przepraszam, że dopiero teraz piszę.

Tak więc ciąża bardzo ładnie się rozwija. Okruszek jest o 5 dni większy z usg niż z OM i ma już 58 mm Troszkę sobie fikał, machał rączkami Fajnie zobaczyć już coś innego niż plamkę i bijące serduszko. Apropo serduszka, to lekarz powiedział że ładnie, miarowo bije - 167 uderzeń/minutę. Lekarz szukał mojego mięśniaka i nie mógł znaleźć. Jeśli nadal tam jest, to gdzieś daleko od fasolki, zupełnie jej nie przeszkadzając.

Kosmówka ułożyła się na dole, blisko ujścia szyjki macicy i jeszcze przez miesiąc muszę brać d*pka, ale lekarz podkreślił że to bardziej osłonowo, niż żeby miało się coś złego dziać. Wytłumaczył, że u większości kobiet kosmówka początkowo jest nisko, a później przesuwa się wyżej.

Co do moich wyników badań krwi, to niestety zrobiła mi się ciążowa nadczynność tarczycy (przed ciążą wyniki były w porządku). Lekarz mówił, że dotyka to 20% kobiet i zazwyczaj po ciąży mija. Nie mam się przejmować, że zaszkodzi to fasolce, bo póki co te wyniki nie są takie złe Także tarczycę obserwujemy, muszę zrobić USG i badania przeciwciał na kolejną wizytę. No i z grubsza to byłoby tyle. Genetyczne za tydzień w środę :)

A oto fotka mojego okruszka

image

Znalazłam. Trzeba się zarejestrować.
http://www.ladymama.pl/event/25

Uaktualnię listę. ;)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013 (syn)
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

Selene, chciałam być, ale mąż pracuje w czwartkowe popołudnia i niestety musiałam odpuścić.

Ale miałam gdzieś linka do jeszcze jednego spotkania, muszę poszukać.

Mamtu gratuluję synka :)
Ja już też od 7 na nogach. Mam dzisiaj i jutro wolne i oczywiście zamiast się wyspać i poleniuchować to już od rana chodzę i sprzątam. Zwłaszcza, że dzisiaj mały u mamy i mam faktycznie czas dla siebie. Ale ten typ tak ma. Wczoraj miałam okropny dzień, od rana mdłości i tak do wieczora. Dzisiaj dopiero przełom i jest lepiej (przynajmniej na razie).
Co do imion u nas póki co będzie Marcel, a dziewczyna Matylda lub Laura.
Po południu wybieram się na warsztaty "Bezpieczny maluch" któraś się też wybiera??
Miłego dnia dziewczyny

Pobudka! ;) Dziękuję za wszystkie gratulacje - sama się zdziwiłam, że tak szybko wiemy. A Młodszy ma teraz 9,3 cm - zapomniałam go pochwalić za to, że tak ładnie rośnie. I od wczoraj czuję wreszcie delikatne 'puki' i 'głaski', ale tylko, gdy leżę lub siedzę zupełnie spokojnie. :D

sonia85, jak się dziś czujesz? Lepiej trochę?
Nad imieniem jeszcze nie myślę, na razie wychodzę z założenia, że muszę dotrwać przynajmniej do 7. miesiąca i wtedy będę się zastanawiać. Ale cieszę się, że będzie drugi chłop - jakoś mam wrażenie, że chłopców łatwiej się 'hoduje'. ;)

ania27, dobrze czytać, że dostałaś się do lekarza. A do Twojej byłej lekarki już bym nie szła.

Aga, masz co robić, widzę. Przedmioty w każdym razie powalające. ;)
Bardzo ładne imiona. :) I dzięki za linka.

żonkaa, jak po wizycie?

Dora, gratuluję dobrych wyników! Czułam, że będzie dobrze. :)

P.S.: Dziewczyny, gratuluję gustu w wyborze imion. Mój starszy syn ma na imię właśnie Tymon. :D

O widze ze imiona juz macie wybrane:) my jeszcze za bardzo o tym nie rozmawiamy bo moj maz skrytykowal imie Emma ktora mi sie bardzo podoba wiec z nim poki co tematu nie podejmuje. Ale jesli bedzie chlopak to postanowilam ze tym razem sie nie ugne i bedzie Maurycy :)

Aniu ja bym zostawiła małego w domu a jak tylko pojawią się u niego krostki, to koniecznie udaj sie do swojego lekarza i skonsultuj czy mozna Cie jakos uchronic.

Robilam USG genetyczne w Medicoverze u rewelacyjnej p. doktor Sowińskiej. Ona przyjmuje w Gdyni- tu jest lepszy sprzęt. Gorąco polecam

No ale mój nie ma jeszcze i nie wiem czy mam go jutro posyłać do przedszkola.

Dora robiła genetyczne w Medicoverze? u kogo?
dziwczyny podczytuję was sobie - staram się na bieżąco ale tak lecicie że nie zawsze nadążam :P u mnie full pracy a muszę się teraz wykazać żeby mieć do czego wracać więc zamiast trochę odpuścić to ja na pełnych obrotach cały czas :( ale grunt że się dobrze czuję więc daję radę :)
my wstępnie też wybraliśmy imiona :) Lena i Borys

Ania27 - no niestety z ospą to jest tak że jak już się pojawią krostki to po ptokach - już ta osoba co krostki ma rozsiała wirusa :( tylko Ty się pilnuj kobito i podpytaj lekarza co robić w razie czego.

Super wiadomość Dora!Jak widać nie wszyscy lekarze wykonują swój zawód z powołania i niepotrzebnie stresują kobiety w ciąży.

Też mam wybrane imiona ale może to się jeszcze zmienić.Natalia i Oliwier

Ja bym się bała znieczulenia,jest tyle skutków ubocznych,można stracić nawet czucie.

A ja dziś przeczytałam że w przedszkolu panuje ospa i się przestraszyłam bo ani ja ani syn nie chorowaliśmy.Może go nie dawać do poniedziałku,chociaż pani powiedziała ze jak ma się zarazić to teraz to już nic nie da,tylko obserwować.

Slyszalam ze w wojewodzkim to zalezy od tego czy akurat anestezjolog jest wolny.... wiec dla mnie to jest beznadziejna sytuacja.

To chyba nie jest tak, że tylko na klinicznej daja zzo, tylko tam nie utrudniają jego podawania i zalezy to od decyzji kobiety. Wiem, że wojewódzkim o zzo decyduje lekarz.

Lekarka dzis pwiedziala, ze to za wczesnie na sprawdzanie plci, ale wydaje sie jej, ze to bedzie chopczyk.

My z mezem wybralismy imiona: Róża i Ko rad.

Czytalam ze tylko na klinicznej daja ZZO

Pewnie, że tak :) Wyobraź sobie, że na samym moim wieczorze panieńskim miałam 3 Kasie :) Akurat dwie z nich to moje najbliższe przyjaciółki - tak się śmiesznie złożyło :) I mimo, że kiedy ja byłam w podstawówce byłam jedną z 3 Agat w klasie to nigdy później na żadnym etapie edukacji moje imię się nie powieliło ;) Zresztą w ogóle mało Agat spotykam. Także kierujmy się serduchem, upodobaniami i już ! :)
No i Dora - świetnie, świetnie, świetnie! :D

Dora, to super że wyniki sa dobre. ;-)
A co do imion - zawsze są jakieś mody, ja akurat znam sporo małych Lenek. Mój synek ma na imie Bartosz i to tez jest popularne imię(chociaż ja się nie spotkalam z innym 1,5 rocznym Bartusiem). ale mi sie to imie najbardziej podobało więc jakie to ma znaczenie , że jest popularne? W mojej klasie w liceum były 4 Kasie i chyba żadna nie czuła sie poszkodowana z tego powodu. ;-)

Dzis bylam na usg genetycznym i jest dobrze! NT- 0,7 mm, a w 10t bylo 1,5mm. Pisalam Wam jak lekarka mnie straszyla, ze bedzie w gornej granicy normy- jak widac mylila sie!
Kamien spadl mi z serca.
wyniki Pappa za 3 tyg.

Moj przypadek potwierdza, ze NT moze zmaleć i nie nalezy go badac za wszesnie ani za pozno.

Inne tematy z forum

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...