WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Niech nam się dobrze pisze, a dzieci niech rosną duże i zdrowe. :)

Wrzesień
1. mamtu - 03.09.2013
2. narzeczonaaa - 03.09.2013
3. Arabelka - 07.09.2013
4. ania27 - 12.09.2013
5. alkar82 - 19.09.2013
6. Mandi - 19.09.2013
7. Dora - 21.09.2013
8. meg - 23.09.2013
9. zonkaa - 23.09.2013
10. kristi 21 - 26.09.2013
11. Selene - 28.09.2013
12. dorotiii - 29.09.2013

Październik
1. Annkkaa -10.10.2013
2. Julka - 11.10.2013
3. asia1611 - 12.10.2013
4. panda - 14.10.2013
5. Aga -18.10.2013
6. XXX - 18.10.2013
7. sonia85 - 22.10.2013
8. tessaja - 28.10.2013

+ Agatka - termin do potwierdzenia

Poprzedni wątek tutaj:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=445858&hl=7981728#op7981728
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (2)

Moje tsh tez spadlo do 0,24 ale lekarka powiedziala ze ma prawo skakac w skutek HCG i mam brac dalej ta sama dawke leku.

Boże, dopiero teraz zauważyłam jak brzmi "daj znać jak Twoja macica" ... ;)

Sonia - nie ma się czym przejmować :D Tylko korzystać z uroków słońca :) Co oczywiście sprzyja leniuchowaniu :) Właśnie mamtu, daj znać koniecznie jak się ma Twoja macica!
Ania, trzymam kciuki, że bezproblemowo się dostaniesz do tego lekarza!

Mamtu byłaś już u gina na kontroli? Daj znać

Ania masz rację, zmieniaj lekarza bo z tego co piszesz to ta babka jakaś cwaniara.

Ja dzisiaj mam dzień lenia....no tak mi się wybitnie nic nie chce, przesilenie wiosenne czy co?!

Kurczę, a mnie tak dawno się nic nie śniło! :(
Od dzisiaj zaczynam moje eskapady na basen :) Nawet męża namówiłam, także aktywizujemy się razem :). Zaczyna gdzieś świtać koniec remontu, także jeszcze trochę i odetchnę z ulgą. A póki co idę ogarniać obiadek :) Miłego po południa!

Kurczę, a mnie tak dawno się nic nie śniło! :(
Od dzisiaj zaczynam moje eskapady na basen :) Nawet męża namówiłam, także aktywizujemy się razem :). Zaczyna gdzieś świtać koniec remontu, także jeszcze trochę i odetchnę z ulgą. A póki co idę ogarniać obiadek :) Miłego po południa!

Dzięki dziewczyny... Troszkę mnie uspokoiłyście :) Zobaczymy co mi powie jutro lekarz...

Aniu, zmieniaj lekarza :) Ja bym się ani chwili nie zastanawiala po tym jak cię potraktowała.

A ja dziś miałam piękny sen,śnił mi się mój nowo narodzony synek i obecny synek,że zostali sami w domu,ten mały taki spokojniutki,leżał sobie w łózku a obok niego siedział brat i się nim opiekował.I te oczy...
miał jasnoniebieskie takie rzucające się w oczy i mleczko ładnie pił,z butelki,miał tak ze 3 miesiące.Dziś rano pytam syna co chcesz brata czy siostrę?on-brata i siostrę,ale co najpierw brata,a póżniej siostrę,a ja mu na to oj nie jak się urodzi siostra to już nie brat,no chyba że będzie na odwrót:)

Mi się śniło przedwczoraj, że zostałam zwolniona z pracy. Sen był tak realny, że obudziłam się zaryczana i jeszcze przez parę minut nie mogłam się uspokoić. ;)

Ja sie wkoncu zebrałam i zrobilam dzis badania tarczycy, jutro jade po wyniki mam juz umówiona wizyte u endokrynologa. W sumie moja pierwsza w zyciu u takiego specjalisty :) Bo wcześniej z tarczyca u mnie bylo wszystko w porządku. Ale skoro ginekolog zalecił konsultacje,to dla własnego spokoju wole to sprawdzić.
A propos toxoplazmozy... mialam dzis sen, ze moj mąż zachorował na toxoplazmoze i mnie nią zaraził, a ja przecież na nią nigdy nie chorowałam i nie mam przeciwciał. Zaczęłam sie martwić, co będzie z dzieckiem... Ech te sny, w ciąży śnią mi się czasami takie głupoty, że nawet nie wiem skąd to sie bierze w mojej głowie:)

ania27, no to trzymam kciuki, żeby przenosiny się udały. Dobrze, że masz kogoś poleconego, zawsze to lepsze niż szukanie 'w ciemno'. :)

Jest lekarz który ma dobre opinie,dwie moje koleżanki chodziły do niego w ciąży i nie miały zastrzeżeń.Prawdopodobnie od kwietnia zapisują nowe pacjentki,jeśli się załapie,a dziś po południu będę to wiedzieć to bez zastanowienia przenoszę się do niego.Ponoć sympatyczny i robi potrzebne badania,tej lekarce nie ufam bo nie wiem czy nie chce mnie naciągnąć na kasę,już raz chciała na jakieś szczepionki,ale jej się nie udało.Dziś też dowiem się czy badanie na toxoplazmoze jest tutaj płatne,bo według niej tak,a ja dziś widziałam koleżanki ksiażeczkę i miała to robione za darmo.

ania27, dzięki.

Masz na kogo tam zmienić? Jakiś wybór, cokolwiek? Trudna sprawa, ale jeśli miałabyś się dalej męczyć to nie ma na co czekać.

Mamtu,trzymam za Ciebie kciuki,bo leżenie to napewno nic fajnego,oby skurcze już nie powtórzyły się.

Żonka,ja mam bardzo podobne wyniki do Twoich,tylko że ja miałam niedoczynność i zaczęłam przyjmować leki,kiedy wyniki już miałam w normie,na początku ciąży,tak teraz mam TSH 0,09 a FT4 14,3 noi tutaj jestem zaniepokojona decyzją lekarza który kazał zmniejszyć dawkę,nie wiem czy dobrze skoro TSH w ciąży ma prawo wariować,a czuję się żle,objawy jakby ciągle wskazywały na niedoczynność,jestem nie do życia,senna,przymulona,na nic nie mam ochoty.Czekam cierpliwie na wizytę u endokrynologa,zobaczymy co on wymyśli.

A ja będę zmieniać ginekologa(polkę) która to potraktowała mnie jak śmiecia,dwa razy nie podeszła do telefonu,wczoraj podobno miała dużo ludzi i mieli do mnie oddzwonić,czekałam ale nic,nikt nie zadzwonił,już nie mówiąc jaka wredna jest dla mnie na wizytach.
Powiedziałam sobie że nikt nie ma prawa mnie tak traktować i nie będe się poświęcać jeżdząc 15 km do niej,nie warto!
W pierwszej ciąży też musiałam zmienić lekarza,nawet bardzo podobna do niej,co to o badania się trzeba było prosić,a póżniej anemia na maksa i żelazo trza było brać,teraz powtórka z rozrywki.

Żonka, ja też miałam teraz obniżone TSH 0,27 (dla normy wg lab. 3,5-4,5). Generalnie lekarka mi powiedziała, że obniżone TSH w ciąży jest normalne. Podwyższonym należy się martwić.
Ja dzisiaj kolejny dzień mega mdłości. Już przestałam jeść nawet. Kompletnie bez sił jestem, najchętniej bym leżała cały dzień.

Zonka - te tarczycowe wyniki nie wyglądają tak źle, w ciąży tsh ma prawo wariować.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzień dobry!
Z miesiączki wychodzi 7 tydzień, z usg- 6-ty. Widziałam serduszko uderzające 117/sekundę. ;-) Termin - 29 paździenika. Zrobiłam też morfologię - jest idealna.
A mój synek nie chce nic jeść! Ma zapalenie oskrzeli od czwartku, robie mu inhalacje i pewnie od leków nie ma apetutu. ale z dnia na dzień jest gorzej, wczoraj zjadł pół parówki przez cały dzień. Dziś nie je nic... Zazwyczaj ma dobry apetyt, więc przez pierwsze dni się nie martwiłam. ale teraz juz sie denerwuję, że sie rozchoruje dodatkowo od tego, że nie je...
Swoja droga ja tez nie jem za wiel bo mnie mdli na maxa....

To nieciekawie z tą macicą... Mam nadzieję, że jednak wszystko się u Ciebie unormuje...

Ja odebrałam wczoraj wyniki badań i jestem przerażona. Nie dość że jakaś niedokrwistość mi się zrobiła (czerwone krwinki i hematokryt poniżej normy, hemoglobina w dolnej granicy), to mam przeraźliwie niskie TSH przy prawidłowym FT4.

TSH - 0,067 mIU/l (normy 0,55 - 4,78)
FT4 - 14,59 pmol/l (normy 11,5 - 22,7)

O ile z niedokrwistością pewnie nie będzie problemu, podejrzewam że lekarz przepisze żelazo, to boję się co mi się z hormonami tarczycy porobiło... Przed ciążą TSH było w normie (przy dolnej granicy) a FT4 przy górnej granicy. Miała któraś taką sytuację? Wizytę mam jutro i zaczęłam się denerwować...

Dzień dobry na wtorek! :)

dorotiii, "stawiająca się" macica to nic innego jak skurcze, które powodują, że macica robi się twarda jak kamień na jakieś 20-30 sekund, wypycha się przez powłoki brzuszne i tak jakby "staje dęba". Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć. Teoretycznie macica "ćwiczy" i przygotowuje się do porodu, ale jest to fizjologiczny stan dopiero po ok. 24-25 tygodniu ciąży.
W każdym razie takie same objawy w poprzedniej ciąży spowodowały, że szyjka skróciła mi się do zera i pozostałe 4,5 miesiąca spędziłam leżąc plackiem w łóżku i przyjmując leki rozkurczowe. :/

Mam dziś wizytę i strasznie się boję, że lekarka mnie położy. :(

tessaja, daj znać co u Was? :)

Tessaja jak tam po pierwszej wizycie?!

Inne tematy z forum

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?