WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Też słyszałam o tym żeby wrócić z zabawką ze szpitala :)

Marta to dobrze, że szyjka się nie skraca i fajnie jak jutro będziesz na spotkaniu :)

Mamtu faktycznie przepadła dzisiaj.

Marta halo halo jak po wizycie?!

Ksawery lepiej troszkę kaszle ale to wszystko. Mam nadzieję, że tym razem nic się z tego nie rozwinie.
Zanim Ksawery dostał duże łóżko to spał w dzień 3h teraz śpi 1-1,5h. A co do świadomości że będzie miał siostrę to słabo. Niby pokazuje że dzidzia w brzuchu itd ale wydaje mi się, że to wyjdzie w praniu tak naprawdę. Dobrze, że mąż będzie to jakoś to ogarniemy tak żeby nie poczuł się odżucony. Dzisiaj za to miał kryzys tęsknoty za tatą. Płakał i wołał "tata moje daj, tata moje dajjjjjjjj" :(:(:(

A co do tłumaczenia dziecku, że będzie siostra/brat, to gdzieś kiedyś czytałam, że dzieci do około 4 roku życia nie rozumieją pojęcia czasu za dobrze i jak im się mówi że będzie a nie ma i nie ma to się dzieciak irytuje i wygląda jakbyśmy kłamali. Więc należy skupić się na ukazywaniu pozytywnych stron posiadania rodzeństwa, np w bajkach, książeczkach, ale fajnie że on ma siostrę, prawda? Też chciałbyś brata itp, ale nie opowiadać za dużo że u nas też tak będzie. I że koniecznie ze szpitala trzeba przywieźć zabawkę dla tego starszego, od młodszego :)

Dobry wieczór:)
Dopiero teraz pisze, bo wczesniej byłam na SR. Gin przepisał mi luteine i za tydzień do kontroli, bo on potem ma urlop. Szyjka się nie skraca, ale za często mam skurcze i stąd luteina. Młoda spała, ale lekarz mówił że z nią wszystko dobrze. We śnie bawiła sie pępowiną. No i waży coś ok 1730 g.

Aga, nie dzwoniłam, bo dopiero na następnych zajęciach będzie dokładnie wiadomo co z pierwszą pomocą. Także dryndne do Ciebie w astępny wtorek;)

Dziewczyny, też jestem chętna na spotkanie jutrzejsze ale dam znać jeszcze rano.

Mamtu, mam nadzieję, że nie przemęczasz się, a remont idzie pełną parą juz jesteście na finiszu:)

Selene, pogratuluj koleżace:)) A synek czy córeczka? I jak poród? Jak tylko będziesz miała jakieś wieści to wiesz, że ja jestem żywo zainteresowana.

spokojnego wieczoru!

Mi z tej drzemki małego nie uśmiecha się rezygnować bo to zawsze 1,5 godz. dla siebie. Zwłaszcza teraz kiedy od poniedziałku na wolnym, ale zobaczymy jak się dzień będzie układał.

Katka no ja w zasadzie też jeszcze chcę potwierdzić płeć, bo na razie to tylko raz było tak bardziej pewnie powiedziane, że dziewczynka, a dwa razy to z takim "raczej". Choć ta waga mnie męczy. Bo mi tak ten brzuch urósł no zobaczymy.

Ja już siedzę w piżamie mąż dzisiaj usypia, a ja się zaraz kładę bo jak nie odeśpię to padnę w tej pracy jutro.

Mamtu to chyba faktycznie pochłonął syn lub remont.

Arabelka będę Cię szukać. Koleżanka nie potwierdziła spotkania, więc jestem wolna ;) Nie ma więcej chętnych?

Ja mam całkiem sporo ubranek na 56cm, ale one są tak naprawdę różnej wielkości, w zależności od firmy. Mam nadzieję, że moja Kruszyna za bardzo nie urośnie ;)

Haze fajnie, że po wizycie wszystko dobrze :) Oby tak do końca.

Mamtu chyba faktycznie pochłonięta remontem, bo chyba o nas nie zapomniała, nie :)

A Wy kupujecie body w rozm.56?Bo jak dla mnie to chyba bez sensu,bo co innego kaftanik a to jest zapinane w kroku,do tego dochodzi pampers i chyba lepiej na 62 żeby miał lużniej,ja pamiętam kupiłam jedno na 56 w którym wychodził ze szpitala noi nie dało rady zapiąć,bo by za opięte miał.

U nas popadało,uwaga!minutę i po deszczu,temp.27 ale i tak się obniżyła z 36,więc uff,jest lepiej.A moje dziecko nic nie chce jeść od kilku dni i chudy jest jak patyk,zjechał mi teraz z wagi,masakra,już nie mam sił!

Walerka, nasz 2,5 latek niby rozumie ze bedzie male dziecko, moze troszke latwiej mu zrozumiec bo ma juz siostre, ale i tak strasznie sie boje powrotu ze szpitala bo on z tych strasznych zazdrosnikow o mame. Wszystko sie okaze po porodzie.

A z tym spaniem w ciagu dnia, to nasz spi od 1,5 do czasami 3godzin, wieczorem najczesciej o 21:00 juz spi, czasmi 21:30.

Sonia a Ksawery zdrowy czy jednak cos mu sie rozwinelo.

Mamtu Ty tak zajeta Mlodym czy tym cekolowaniem?

Dora, u mnie od poczatku szyjka 28-29mm, ale nieskracajaca sie i zamknieta, wiec nie ma problemu. Oby ci sie dalej na razie nie skracala, faktycznie poki co odpoczywaj.

Salene, ja tez generalnie jeszcze czekam na swoje usg 30lipca i wtety bededokupywala to co brakuje, ale ja chyba bardziej z tego powodu ze chce potwierdzic ze to chlopak, bo na razie raz sie pokazal a pozniej wstydnis sie zaslanial.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jak mojego posłałam do przedszkola,miał 2,5 roku to tam była drzemka,a ten jak zaśnie to ciężko żeby spał tylko godzinkę,choć i ten czas by wystarczył na zregenerowanie sił,noi pózniej ja na wieczór miałam cyrk bo zasypiał dopiero około 21.00 czasem pózniej,dobrze że pózniej odeszli od spania wogóle i ja miałam już spokój od 20.00,a byłam z nim sama bez męża i pracowałam,ciężko jednak do samej nocy z dzieckiem,kiedy Ty już padasz zmęczona po pracy.

Każde dziecko inne, żadnej reguły... Takie dwulatki śpią w dzień, właśnie tak z godzinkę. A mój mały burak jak zmienił nianię to przestał spać u niej, a miał 1,5 roku. I jak wracaliśmy z pracy o 15-15.30 to już było za póżno na drzemkę. I był taki mętny z miesiąc, a potem się przyzwyczaił. I już nie śpi w dzień i tego nie potrzebuje. I wstaje o 7-8 i zasypia o 8-9

Selene a moze rzeczywiście spróbuj pożegnać się ze spaniem w ciągu dnia ? - kilka razy padnie o 18.00 a potem mu się to na pewno unormuje.

Hmmm no to nie wiem Selene skąd te dzieciaki mają tyle energii...

Mamtu, Aga jak tam wasze remonty? Jest postęp?

Sonia młody wstaje o 6:30 bo o 7 małżon zabiera go do babci. Drzemki trwają 1,5 godz. max. Bez niej znów nie wytrzymuje całego dnia.

No moja koleżanka dzisiaj urodziła synka na Zaspie :)

Ginka mowila, że to mógł być efekt stresu tą stłuczką samochodową.

Lece na oficjalne rozpoczęcie SR!
do potem

Dora lepiej się oszczędzaj przez parę dni.

Marta jak po wizycie?

Ja też biorę żelazo i nie za dobrze się po nim czuję, czasem sobie robię pare dni przerwy :) Ale po porodzie też strasznie mnie męczyły zaparcia. Ogólnie dobrze jest wtedy więcej pić i więcej się ruszać :)

Selene współczuję Ci tego usypiania...a o której wstaje? Ja bym wtedy nie pozwalała za późno wstawać i może krócej niech śpi w dzień to szybciej padnie wieczorem?

Haze bardzo się cieszę, że po wizycie wszystko w porządku. Jak lekarz mówi, że nie ma się co martwić to na pewno tak jest :)

Katka ja też mam tylko 62 bo Maks nigdy nie wszedł w 56 i ponieważ prawie od początku mówili, że będzie duży to też byłam tak przygotowana. Ale chyba dokupię chociaż ze trzy pajace 56 jak się pierwszego na usg potwierdzi, że mała idzie wagowo tak jak norma przewiduje :).

Walerka ja mam takie samo odczucie jak Ty, że mały nie do końca rozumie o co chodzi z nową dzidzią. Ja oczywiście opowiadam jak to będzie - to jest opanowane. Pokazuję jeszcze małemu zdjęcia z okresu jak był noworodkiem. I właśnie też chcę jakąś książęczkę kupić jeszcze. Ale mam wrażenie, że i tak dopiero zrozumie jak już mała będzie w domu.

No trochę sobie teraz poczytałam o tej wadze i się uspokoiłam w sumie do końca ;)

Mój lekarz za tydzień jedzie na urlop, wiec wizyta następna dopiero za miesiąc, mam nadzieję, ze do tego czasu nic się nie rozkręci ;)
Mamtu może Ty już będzie PO :P

Julka, dzięki za odpowiedź:-)
Moja szyjka ma teraz 2, 93 a jeszcze dwa tyg. temu było 3.48. To muszę dać na luz i grzecznie aplikować luteinę. Zobacze jaka bedzie za 10 dni na badaniu.

Haze,chyba dobra to jest waga,ciekawe ile mój szkrab waży,dowiem się w piątek,wtedy mam wizytę u ordynatora w szpitalu,tym razem idę z tłumaczem więc zapytam wkońcu o moje wargi,bo coś czytałam ze mogą to być żylaki,boję się przez to porodu.

No ja teraz mam super lek,jeśli chodzi o żelazo bo czuję się ok,nie męczą mnie zaparcia,ale i tak mam dosyć,nie chce już go brać.

Moj urodzil sie 4,30 i 59cm dlugi i w rozmiar 56 nie wszedl, na porodowce mieli tylko 56 i nie dopiely sie zatrzaki ani w body ani w spiochach, dopiero na polozniczym przebralam go w 62.
Tez raczej tym razem nastawiam sie od rozmiaru 62 :)

Ania, ja bede lykala zelazo do konca ciazy, ale nie mecza mie zaparcia.

Haze super ze po wizycie ok, a ze nieduza to moze latwiej bedzie sie rodzilo :)

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

otworzyć firmę ?? (36 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....