WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Aga, Carolajna no nie jest źle póki co, fajnie jak się uda tym sposobem problem zamknąć :) a lekarz całkiem przyzwoity jak na chirurga ;)

Arabelka u nas uczniaczek był średnio trafionym prezentem, ale wiem że dzieci je lubią - ten pies do bujania fajny :)

Co do kolejki pod prysznic mimo tylko 3 kabin nigdy nie uświadczyłam kolejki do prysznica ;)
Marta fajne te wózki i pewnie drogie co ? bo przecież teraz wszystko co wraca z dawnych lat jest mega drogie ;)
Fajny ten samochód, co Selene wkleiła, u nas też się baaardzo długo sprawdzał.

Marta a co z Twoim kotem, mocno brudny ? Ja mojego nigdy w życiu nie kąpałam, ale on jest niewychodzący.

Selene współczuje tego usypiania :/

Co do zaparć to ja śliwek nie przełknę, ale dzisiaj gadałam z moim ginem i polecił czopki glicerynowe i ewentualnie tą Laktulozę.

My po wizycie nieźle, mała spała, więc sobie ją lekarz ładnie pooglądał i wszystko jest dobrze, wszystkie narządy prawidłowo, szyjka ma się bardzo dobrze, tylko Młoda jest trochę mała, jak na swój wiek 35 centyl, waży 1848 g - ale lekarz powiedział, ze absolutnie nie jest to jakieś bardzo duze odchylenie od normy, ja chyba go z 5 razy pytałam, czy aby na pewno mam się nei martwić, 5 razy zaprzeczył, wiec tego się trzymam - choć nie ukrywam, ze lekki niepokój jest. No ale lekarz wie lepiej, więc sie tego będe trzymać ;)
No i bałam się że lekarz przepisze mi zelazo, bo jestem w dolnych granicach normy, ale bogu dzięki nie jest potrzebne i mam nadzieję, ze tak zostanie. Bo jak sobie przypomnę to zelazo przed i po porodzie i moje samopoczucie po nim, to mi się płakac chce :/ chyba się wspomogę może herbatka z pokrzywy?

Cześć dziewczyny:)

Co do zaparć,pisałam już tu komuś,że mi po porodzie sprawdził się Colon C ,nic innego nie dawało rezultatu,a męczyłam się dwa tygodnie po porodzie z mega zaparciami.

U nas upały niemiłosierne,nie dość że cały lipiec taki upalny po 30 stopni,to teraz ostatni tydzień 35,noi ciężko funkcjonować,zwłaszcza jak powietrze stoi,Walerka,u Was tam na północy to chociaż macie jakiś wiaterek,Wy dziewczyny w Polsce też nie macie się co martwić,wystarczy pojechać nas morze,tam zawsze wieje.

Ja wczoraj odpakowałam ciuszki po Matim i narazie poukładałam je segregując w szafie,a może w następnym tygodniu zacznę je prać,jak zobaczyłam ile tego jest to aż się za głowę złapałam noi część wyniosę do pojeminika,bo niektóre nie nadają sie wogóle,ale najbardziej będzie mi szkoda pajaców welurkowych które mają guziki z tyłu,co z tego że piękne jak nie praktyczne,koleżanka z Anglii mi przywiozła jak sie mały urodził ale ani razu mu ich nie włożyłam,jakoś nie miałam sumienia żeby dziecko sie męczyło z napami na pleckach,zwłaszcza że leży,co innego większy.

A od czego męczą Was zaparcia,bo ja miałam tak w tamtej ciąży po żelazie,noi po porodzie gorsze,czy Wy też łykacie żelazo,jak długo jeszcze musicie,ja dopiero za tydzień w piątek będę miała krew pobraną,to powiedzą czy jeszcze mam brać.

No ja się boję rozmiaru 56 :P pani dr od prenatalnego przy każdym badaniu mówi że to będzie duży chłopak :P obwód brzuszka i kość udowa o 3 tygodnie przyśpieszają datę porodu :P

sorry jezeli za obrazowo ale pamietam to jako ewenment bo myslalam ze cos innego bedzie mi bardziej dokuczalo.

zasne tu zaraz, chyba sobie strzele kawe bo musi byc bardzo niskie cisnienie

Katka, Słoneczko ciesze sie, ze bedziecie na spotkaniu. Mam taka nadzieje, ze uda Wam sie dotrzec. Mikołaj to grzeczny chłopczyk, wiec moze jakoś zniesie towarzystwo ciężarnych ciotek ;)

To w takim razie ustalmy godzine 11.30 pod Madisonem. A później pójdziemy do Grycana, takze w razie czego będzie mozna nas tam znaleźć. Sonia my sie widziałyśmy, ale Carolajny nie miałam okazji poznac. Takze Carolajna jakby co to szukaj wysokiej blondynki z duzym brzuchem ;)

Sloneczko jesli chodzi o moja liste ubranek to ja zaopatrzyłam sie rowniez w rozmiar 56. Bo nawet jesli dziecko urodzi sie ponad 4 kg, to w rozmiarze 62 sie utopi ;) Dlatego warto nawet kupić kilka sztuk używanych w r. 56. Kupowałam ubranka w Tesco, Cubusie, Smyku i używane na allegro i w komisach. I sporo rzeczy kupiła mi moja mama, kilka rzeczy dostałam.

Rozmiar 56:
6 x kaftanik zapinany w koperte/zapinany na zatrzaski przy szyjce
4 x body krótki rękaw
3 x body długi rękaw kopertowe na zatrzaski
9 x pajac/hamper (bez stópek)
2 x śpiochy
3 x spodenki

Rozmiar 62:
6 x body krótki rękaw
11 x body długi rękaw
8 x pajac/hamper
6 x śpiochy
5 x spodenki/pół śpiochy

Do tego na wyjście mam: ogrodniczki jenasowe r.56,
sztruksy wyjściowe 2 x r.62
ogrodniczki z polaru r. 62,
spodenki ocieplane na jesień r. 62,
kurteczka z kapturem r. 62,
kurteczka bez kaptura r. 62,
sweterek ocieplany z polarem r. 62,
kombinezon cieńszy na jesien r. 3-6 m
kombinezon zimowy r. 68
czapeczki 6 szt, w rożnych rozmiarach cienkie.
Na jesień i zime nie kupiłam jeszcze czapek.

Marta powodzenia na wizycie. Daj znac co z dzidzią?

Haze a jak u Ciebie podglądanie córeczki?

Dora, jeśli szyjka ma powyżej 30 mm to znaczy że jest ok. Poniżej trzeba uważać. A co do witamin - to jest tak jak napisałaś - przy naturalnym karmieniu podaje się D+K od 8 doby do 4mż. W szpitalu dzidziuś dostaje zastrzyk z wit. K. Info na temat dozowania tych witamin dostaniesz w zaleceniach w karcie wypisowej ze szpitala i w książeczce zdrowia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Błagam, tylko nie upały! Umrę jak nic...

Aga, pocieszę Cię że po sn będzie jeszcze gorzej. Walerka dość obrazowo to opisała :) Ja do tej pory mam "pamiątkę" po porodzie Filipka i łączę się z Tobą w bólu. Gin kazał mi brać Dostinex doustnie 1000 mg aby wzmocnić żyły. Podobno lek ten pomaga również na opuchnięte nogi (z ulotki wynika że przede wszystkim na to). Mówił że minimum 2 miesiące trzeba przyjmować aby poczuć efekty. Ja brałam dłużej to hmm..trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat. Ale może warto spróbować. U mnie skutecznym sposobem okazały się..ogórki gruntowe. Jem je ze skórką, mama jakąś specjalną odmianę posadziła w tym roku że stały się moim uzależnieniem.

dokladnie Lepa, co za idiotyczne sformulowanie. feministka we mnie as sie skreca.
Zapraszam do mnie, ma juz nie byc tak goraco.
Marta powodzenia na wizycie, daj znac jak po.
Moje dziecko definitywnie lubi lody (fikal az milo)
Mamy dwulatkow, na ile myslicie one rozumieja co sie dzieje, bo teorie to mamy opanowana, mama ma w brzuchhu dzidzie, dzidzie placza i trzeba im dac smoka i dzizia bedzie z nami mieszkala ale to tak mam wrazenie powtarza po nas a nie rozumie tych slow, nie wiem jak ja na to przygotowac, myslalam zeby kupi jakas ksiazke i czytac jej.

Ja dziś poprasowalam resztę ciuszków:-)
Polecam Wam aptekę na przeciwko szpitala miejskiego(na rogu). Kupilam tam lilka rzeczy i na prawdę jest tam taniej!

A powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tą skracają się szyjką. Bo nie dopytalam ginki, czy powinnam teraz troszkę mniej się forsowac? dostalam na 10 dni luteinę, a potem do kontroli.

Marta, podzenia na wizycie u gina.

Walerka, ta skladnia o ktorej piszesz to to "The Duchess of Cambridge was safely delivered of a son"? Dla mnie to brzmi jakby ktos to dziecko za nia urodzil i jej dal, albo faktycznie jakby byla maszyna...

Ja wszystkie ciuchy kupilam na lumpach i mialam tego duzo jak bylam w poprzedniej ciazy. Duzo tego idzie bo non stop jest obsikane/o****ne albo upackane ulanym mlekiem. Te male ciuszki sie czesto zmienia i pierze. Ja z tego powodu kupilam suszarke, taka bebnowa. Bo juz nie chce miec rozstawionej suszarki z ubraniami codziennie, a jak ma sie dziedzius urodzic na jesien to na balkon juz moze nie bedzie mozna wywalic prania

Heja, a ja już po jednej wizycie u lekarza. Wpadłam do domu i za chwile jade do gina...

Sonia, taka pogoda to dla mnie znowu zbawienie;) Ale żeby Cię pocieszyć to od czwartku szykują się u nas takie upały jak u Walerki.
I wtedy Selene ja też się wyprowadzam. Tylko nie wiem kto mnie przyjmie ;))

Maluszek, ja też dziś wstawiałam jedną pralkę i jak wróciłam teraz do domu to prawie wszystko jest suche, bo wiatr je pięknie smagał :)
A tak w ogóle to masz sporo energii jak na niewyspaną,skoro jeszcze masz siłe na humory :P Ja bym do Ciebie podeszła bez kija, bo lubie ryzykować ;))

No nic, spadam. Miłego popołudnia!

Arabelka ja niestety nie dam rady jutro być na spotkaniu,ale następnym razem myślę,że się uda;)

Dziewczyny zmobilizowałam się i poprasowałam ciuszki.Jestem z siebie dumna;)Muszę je jeszcze tylko ułożyć w komodzie.

Dzisiaj też wstawiłam jedną pralkę,ale pogoda brzydka więc mi dziś to nie wyschnie.Będę musiała jutro to poprasować.

Zrobiłam obiadek i przed chwilą wciągnęłam.Chwilę się pokręce i zmykam na ćwiczenia.

Maluszek moge dac Ci kopa, ale przyznam, ze mi samej sie nie chce - taka pogoda chyba.
Tez widzialam w prognozie ze pod koniec tygodnia maja przyjsc upaly - zobaczymy.

Chetnie dolacze sie do spotkania, ale musialbym byc z Mikolajem, wiec dam znac rano, zalezy o ktorej sie obudzi.

Sloneczko, przyznam ze moja "lista" jest troszke inna. Ide po najmniejszej lini oporu.
Zero kaftanikow i spiochow,
7-8 pajacow, tylez samo body z krotkim,
3-4 body z dlugim,
2 polspiochy/spodenki
skarpetki, niedrapki, 1 sweterek bez kaptura, kombinezon polarkowy, kombinezon zimowy, 2-3 cienkie czapeczki, jedna grubsza.
W wiekszosci po synu, uzupelniam zakupami w next - body i pajace, body z dlugim kupie kaxs w kappahl.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedrapek też mam 2 pary, czapeczki mam takie bawełniane i w sumie grubych jakichś nie kupiłam. A kombinezonik też kupiłam używany on jest chyba 0-3m-ce

Słoneczko ja kupiłam kilka sztuka pajacyków używanych, kilka par mam nowych a reszte dostałam. Ale co do ilości sztuk to nie wiem ile mam, muszę posegregować.

Dziewczyny posprzątałam moje i Tomka ciuchy, zrobiłam w końcu porządki :) I miejsca na układanie ciuszków małej.
A teraz idę w końcu do sklepu :)

Marta trzymam kciuki za wizytę, daj znać po! Na pewno z malutką wszystko dobrze!

Walerka ja z chęcią przyjmę te wasze upały bo taka pogoda jak dzisiaj to mnie dobija :/

Prasowanie też na mnie czeka dzisiaj ale dopiero wieczorem się za to zabiorę, jakoś teraz nie mam weny.

Arabelka u nas na roczek sprawdził się basen z kulkami z tesco. Ale tak jak dziewczyny pisały lepiej jakiś pchacz niż ten piesek. Ksawery miał takiego misia interaktywnego do dzisiaj leży i się kurzy w ogóle się nim nie interesował.

Słoneczko mi 2 pary niedrapek wystarczyły. Kombinezon zimowy akurat ja kupuję wcześniej, bo potem podejrzewam nie będę miała czasu na bieganie po sklepach, ale jest to ryzyko, że można nie trafić z rozmairem. Ja mam zamiar kupić 68.
Co do bielizny to ja miałam po więcej sztuk jeśli chodzi o pajace i body - po 8. Kaftaników w ogóle nie używałam, ale miałam 2. Spiochy też po dwie sztuki. Wolałam mieć ciut więcej żeby nie prać też za często, a małe dziecko jednak trochę tego brudzi. Tu uleje, tu zasika itp.

Hheheh jutro?? Jeśli Dziadkowi nie będzie pasowało się ze mną widzieć, i jeśli dam radę się wygrzebać na 11:30-12:00 (cóż za pogańskie godziny:P) to i ja będę :P
Ale potwierdzę wieczorkiem co i jak z Dziadkiem ;)

Mam pytanko do tych z Dziewczyn które się spodziewają pierwszego dziecka - gdzie kupiłyście kaftaniki/śpioszki/i inne ciuszki??

I pytanie do tych w kolejnej ciąży ile ciuchów mam kupować?? tzn nastawiam się na ciuchy w rozmiarach 62 i 68 i po ile z danego rozmiaru powinnam kupić?? zrobiłam listę, ale nie wiem czy nie przesadziłam/za mało :/

rozmiar 62:
kaftaniki x 4sztuki
śpiochy x 4sztuki
półśpiochy x 3 sztuki
body krótki rękaw x 3 sztuki
body długi rękaw x 3sztuki
pajace x 4sztuki

rozmiar 68:
kaftaniki x 4sztuki
śpiochy x 4sztuki
półśpiochy x 3 sztuki
body krótki rękaw x 3 sztuki
body długi rękaw x 3sztuki
pajace x 4sztuki

do tego w rozmiarze 68:
sweterek x 1
bluza x 1

no i tak z 2 sztuki cienkich czapeczek "po domu" plus 2 sztuki grubych czapek na wyjścia z domu.

mam już 2 pary rękawiczek niedrapek - czy nie za mało??

I nie wiem czy nie przesadzam :/ oczywiście jeszcze jakiś kombinezon bo zima będzie i te de, ale czy to już do szpitala czy później jak już się urodzi??

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...