WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Dora to je wiem tylko tyle :)

kiedy podawać, to ja wiem. Przy karmieniu piersią trzeba podać obie (D i K). A ja się karmi mm lub, z przewagą mm to wtedy podaje się tylko wit. D. Lepiej wiec kupować osobne preparaty chyba. Jakoś biegać po to zaraz po porodzie, to też trochę kicha..

ja to się teraz zastanawiam, po przeczytaniu linku udostępnionego przez Dorę, czy na pewno jest tak, że można wybrać, gdzie się rejestruje dziecko - czy w mieście, w którym się urodziło, czy w mieście, gdzie zameldowana jest matka. Mam ten problem, bo zameldowana jestem w Sopocie, a z racji braku szpitala urodzę w Gdańsku lub ewentualnie Gdyni/Wejherowie (chyba że urodzę znienacka w domu:))). Wolałabym zarejestrować je od razu w Sopocie, ale co będzie, jeżeli szpital tą wstępną rejestrację zgłosi od razu w Gdańsku, wtedy pewnie nie będę miała wyboru i też będę musiała udać się do USC w Gdańsku?

Dora, ja słyszałam, że w szpitalu podadzą dziecku zarówno wit. D jak i K, więc chyba nie ma potrzeby kupować do szpitala, raczej dopiero do domu? no i są preparaty zawierające obie jednocześnie, nie trzeba kupować osobno.
Marta: sos zrobiłam po prostu tak, że ugotowałam pokrojoną kalarepę z marchewką z dodatkiem masła, soli i cukru, po ugotowaniu zagęściłam mąką. A co do rejestracji dziecka, gdy rodzice nie mają ślubu, to podobno (koleżanka z Bydgoszczy mi coś wspominała) istnieje możliwość udania się rodziców do USC jeszcze przed porodem, zadeklarowanie kto jest ojcem i jakie dziecko będzie nosić nazwisko, i wtedy po porodzie może już dostarczyć akt urodzenia jedynie ojciec. Na podstawie tego zaświadczenia z USC już w szpitalu wpiszą też dziecku do aktu urodzenia od razu nazwisko ojca, a nie matki (chyba że rodzice postanowią, ze będzie nosiło właśnie nazwisko matki). Tak słyszałam, trzeba by jeszcze potwierdzić to bezpośrednio w USC...

Dora ja nie kupiłam witamin dla młodej, bo to chyba też zależy czy karmisz piersią czy nie. Więc jakby co kupie po wyjściu ze szpitala.

http://www.wykop.pl/ramka/1592923/miss-mokrego-podkoszulka-bez-podkoszulka-jarocin-2013/ hehe, to trzeba mieć wyobraźnię.... obczajcie zdjęcie tortu z okazji narodzin dziecka, mniej więcej w polowie strony... ja już mam taki obiecany na 14 października ;)

Dziewczyny chodzi mi po głowie kwestia witaminy D i K.
Czytam, że:
"Według zaleceń dotyczących profilaktyki niedoborów witaminy K i D noworodki i niemowlęta karmione piersią powinny otrzymywać zgodnie z poniższym schematem 25 µg witaminy K na dobę, a także 10 µg witaminy D (400 j.m.) na dobę w odpowiednich ściśle ustalonych okresach.
wit D w pierwszym tyg. życia
wit D i K od 8 dnia do 3 miesiąca
wit D od 4 miesiąca życia"

Kupujecie te witaminy jeszcze przed porodem???

Cieszę się, że się podoba. Tam jest bardzo ładnie :) I w sumie nie jest jakoś bardzo daleko.

Carolajna, super miejsce ten półwysep lipa:)) Bardzo mi sie podoba! Wysłałam do nich zapytanie. Moze będą mieli ten albo nastepny weekend wolny ;) Łudze się...

wiesz co lepa to chyba kwestia, drugiego dziecka, przy pierwszym taka wyluzowana nie bylam a propo przypominania to ja z tych co sie na bledach ucze, ale jak juz raz popelnie to pamietam do konca zycia. skuteczna ale bardzo flustrujaca metoda, do tego mam pamiec do pitol ale juz o wazniejszych sprawach udaje mi sie dosc skutecznie zapominac.
z tym leczeniem to uwazaj bo antybiotyku nie mozna brac za dlugo, a jak odstawisz za wczesnie to, to cholerstwo wraca. z tego co wiem wiekszosc lekarzy jest zdania ze lepiej nie leczyc a brac je w trakcie porodu, takze skonsultuj to moze jeszcze.

Lepa super, że wszystko ok po wizycie.

Marta ja polecam http://www.polwyseplipa.pl/ świetne miejsce.

A tak do przepisów macie jakis dobry przepis na tartę z mięskiem lub warzywami?

Lepa, super, że wszystko gra po wizycie:)) Właśnie mi przypomniałaś o badaniach, które musze zrobić przed wizytą w nast poniedziałek, a kompletnie o nich zapomniałam. Dzięki!

Ania, a jak sie robi sos z kalarepy i marchewki? bo kusząco brzmi, a ja tego nie robiłam.

Walerka, musze napisac ze bardzo lubie jak piszesz. Jakos tak mam podobne podejscie do wielu rzeczy. A dodatkowo przypominasz mi o wielu rzeczach. To o wodzie, zeby nie dawac maluszkom mineralnej, to o praniu koszul dla mamy i prasowaniu, niby wiedzialam, ale zapomnialam, dzieki :)

Ja tez juz wymiekam w pracy, meczy mnie to ze rano musze wstawac i niby pracuje tylko 4 godziny ale jak wracam do domu i odbieram synka to i tak sie nie przespie i nie odpoczne, a on nie rozumie ze mama pada... Jeszcze 2-3 tygodnie i ide na zwolnienie. Musze tylko skonczyc jeden projekt...

A ja dzis bylam u ginekologa i wszystko ok. Pytalam o te bakterie i powiedziala ze na nastepnej wizycie, jak bede po 30 tygodniu to pobiora mi material na posiew i jesli bedzie wynik dodatni (tydzien sie czeka) to zaczniemy leczenie i do porodu sie tego pozbedziemy

Dora, mała poprawka do artykułu, który wkleiłaś: jeśli nie ma się ślubu, to do urzędu musi sie zgłosić mama i tata.

koniec końców poszłam na łatwiznę i na obiad będą sadzone jajka, sos z kalarepy i marchewki i ziemniaki z koperkiem..... eh póki pracowałam i wracałam do domu po 17 to miałam większe chęci do gotowania i robiłam bardziej skomplikowane obiady niż teraz......leń mnie ogarnia.....
o Bieszkowicach też słyszałam, koleżanka mi polecała, to jakoś zaraz za Bojanem, może też w ten weekend się wybierzemy, zastanawiam się tylko jak tam wygląda sprawa czystości wody, jako że to dosyć blisko 3miasta...... w Piaskach się koniec końców nie kąpałam, bo woda w morzu była dość chłodna, ale w jeziorku, to bym się nawet skusiła, gdybym miała pewność, że czegoś nie "złapię"...

Zamiast układać ciuszki to spałam godzinę ;)

Znalazłam taki artykuł:

"Rejestracja noworodka i inne formalności po porodzie"
http://www.sosrodzice.pl/rejestracja-noworodka-i-inne-formalnosci-po-porodzie/

Walerka, to faktycznie skandal z tym limitem temperatury. Ja wiem, ze coś u nas jest też takiego i jeśli pracodawca nie spełni jakichś tam warunków to moze odmówić pracy.
Tak czy owak współczuje bardzo tej duchoty i siedzenia w pracy:( Ale pamiętaj: bardzo lubisz to, co robisz w pracy:)))

Aga nie ma problemu!.. "wić się jak piskorz"- dobre:)

Ja od jutra zaczynam SR, nie zapytałam tylko mojej ginki, czy w związku z lekko skracającą się szyjką mam zrezygnować z tego aerobiku. W sumie to mi się tam nie chcę chodzić i byłam dopiero dwa razy. A brzuch mi ostatnio urósł i szybciej łapię zadyszkę.

Inne tematy z forum

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...