WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

No to kolejny wątek przed nami :)

ROZPAKOWANE:)
S I E R P I E Ń

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)

DWUPAKI:)

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=487139&c=1&k=160#post8593223
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (26)

Tak,tak a mój gin to znowu straszny panikarz jest i zaraz o byle co wysyła na USG i konsultacje do szpitala,najpierw ciągle powtarzał że dziecko jest za małe,a to wielkość mojego brzycha mu sie nie podobała,dziwne żebym w 7 miesiącu miała wielki balon,jak jestem szczupła(nie uradziłabym go:)
teraz KTG mówi że za szybko serduszko bije,też już raz z tego powodu wylądowałam w szpitalu,no doszły inne rzeczy pod koniec,mam dość.

Olimpia to fajnie że masz sie komu wygadać bo ja nie mam takiej osoby(:
I przestań się zamartwiać,napewno wszystko będzie dobrze,a jak Ci odejdą wody co rzadko się zdarza to spokojnie do urodzenia dziecka jeszcze długa droga więc mąż napewno zdąży,ja to się martwię jak będzie z drugim bo ponoć szybciej noi mój mąż jest w trasie.

Ja mam Afi 11 albo 12 i mowili ze w normie. Zawsze mozesz podjechac do innego lekarza albo gina zeby sprawdzic. Ja tez mojej babce ufalam i bez sensu wyladowalam w szpitalu. Dlatego z rezerwa podchodze do jednego gina :(

Aniu... jak u mnie wszytsko było dobrze, tak teraz widzisz się wali.
czop nie odchodzi...szyjkę mam zamkniętą i długą.
widocznie miałam wtedy jakiś galaretkowaty śluz i tyle.

Ja Ci powiem że kobiety to chyba mają monopol od Boga na zamartwianie sie :/

mamie nic nie powiedziałąm, choc po wizycie zawsze do niej dzwonię... bo padłaby na zawał, a po co to jej.
powiedziałam tylko siostrze.
No i tak trochę o tym czytam, to jednak większośc przypadków, to taka"uroda" ciąży.
Modlę się żeby to było to.
No i ze te wody właśnie w konkretnych przypadkach monitorowali właśnie co tydzień lub dwa.
Ja swojemu lekarzowi ufam. O
AFI mam 26. (to oznaczenie tych wód). Podobno norma jest do 20.
no i tez stad tak mocno ruchy małej czuje i tak wierzga.
No i widze dziewczyny że chyba każda z nas miała jakieś przeboje :/

ehhh.... z drugiej strony sobie myslę.... kiedys jak nasze mamy były w ciązy, to nie było USG i tych innych cudów, to skad mogli wiedziec o jakis mało i wielowodziach :/

Najgorzej teraz tylko się boję, że będę sama w domu i pęknie mi ten pęcherz .... a zanim mąż dojedzie..... masakra :/

Ojej,Olimpia nie denerwuj się,ja mam znów za mało wód płodowych i też mam się tym przejmować?Tyle że ja niczego konkretnego się nie dowiem bo nie znam języka,więc może to i lepiej dla mojego spokoju,hehe a też jestem panikara,teraz czytam o tym białku w moczu ale nie sugeruje się niczym poprostu jestem dobrej myśli.A co powiedział o odchodzącym czopie?Jak widać Twoja córcia urodzi się wcześniej,a termin wyliczony z USG z 12 tygodnia jest ponoć dość dokładny,mi nikt innego nie podał jak tylko z ostatniej miesiączki.Poza tym mam ostatnio sporo nerwów i już sobie wkręcam skąd u mnie ten paciorkowiec i białko w moczu,jeszcze te KTG co różnie wychodzi,eh już chcem urodzić,a o zdrówko dzidzi martwię się całą ciążę,więc nie jesteś sama,głowa do góry,tak jak dziewczyny napisały jak by coś było to już dawno lekarz by Ci o tym powiedział.

dzięki dziewczyny za wsparcie.
pewnie do porodu to z duszą na ramieniu będę chodzić.

Ja też uważam, że google w czasie ciąży powinno być niedostępne!
Gdyby był jakiś problem to wyszedł by wcześniej na badaniach, w 13 tyg czy w połówkowym - na pewno nie powinnaś teraz się zamartwiać (wiem, że to ciężkie), usg też lubi przekłamywać! Może dla swojego spokoju udaj się do innego lekarza lub na wizytę do szpitala (pod jakimś sensowym pretekstem) tam Cię zbadają i zobaczysz co powiedzą. U nas też był problem z jedną nerka ale lekarka kazała spokojnie do tego podejść (a google już mówiło o najgorszych rzeczach) .. zakończyło się na strachu i w następnych badaniach wszystko jest ok.
Uważam, że gdyby to była poważna sprawa to lekarz by Cię nie puścił od tak do domu. Trzymam kciuki i się nie denerwuj bo to może zaszkodzić maleństwu!

Twój lekarz powiedzia "czasem wskazuje to na wadę cewy nerwowej, ale on nic takiego nie widzi i wcześniej nie widział i mam się nie martwić" - więc się tego trzymaj!!! Cewka nerwowa nie kształtuje się w 34 tyg tylko na początku!!! więc głlowa do góry :))

Madziulka... u mnie lekarz trochę inaczej te tygodnie liczy, bo u mnie ostatnie krwawienie było poronne i datę porodu mam nie z miesiączki, tylko z USG z 12 tygodnia.
więc tu na forum suwak jest troszku przekłamany, bo ja 34 tydzien zaczynam dopiero w niedziele.

qrcze...a wujek google mnie tak zestresował, że już w ogóle szkoda mówić....:( przedwczesny poró, itp. Nie wpsominając o wadach wrodzonych... bo tego to juz czytac nie mogę, bo wyję :(

że też nie mogłam mieć nudnej ciąży :(

przede wszystkim zasada nr 1 nie czytaj w necie!! nie potrzebnie się nakręcasz i stresujesz
Po mojej ostatnie przygodzie w szpitalu, ja na Twoim miejscu poszłąbym gdzieś do innego lekarza na usg, niech sprawdzi.

Waga dziecka raczej jest prawidłowa, poza tym nie jestes w 33 tyg tylko zaczynasz jutro 35 t.c :) przede wszystkim nie stresuje sie , bo to nic Ci nie pomoże, chociaż wiem że łatwo się mówi.

estem po wizycie...pisze tak późno, bo siedzę i wyje :(:(:(
Poza tym lekarz dłużej mnie trzymał, bo tak się zdenerwowałam, że słabo mi się zrobiło w gabinecie i jeszcze mi serce badali :(

Generalnie nie jest źle. Szyjka zamknięta, długa, wszytsko uformowane. Ulcia jest baaaardzo duża.
ma już 2600g, co odpowiada 36 tygodniowi ciązy a nie 33 tyg. :/

A z gorszych wiadomości....... mam za dużo wód płodowych :( na początku lekarz nic nie mówił, tylko widziałąm po jego minie, że "coś" tam znalazł.
Mówi, że są na górnej granicy normy...a nawet trochę poza :(
Spytałam sie, co to oznacza, a on mi na to: "No generalnie to nic nie znaczy, to się zdarza"..... a ja go zaczęłam ciągnąć za język..... i spytałam a po za tym generalnie ???
To mi odpowiedział, że czasem wskazuje to na wadę cewy nerwowej, ale on nic takiego nie widzi i wcześniej nie widział i mam się nie martwić..... ALE JAK TU SIĘ NIE MARTWIĆ ???:(:((:(:(:(:(:(
Kazał przyjść za dwa tygodnie. Chce skontrolować ten stan wód :(
A ja juz myślę o najgorszym.
Oczywiście w necie się naczytałam najgorszego :(

Potem tak mi się słabo zrobiło, że miałam takie zawroty głowy i podwyższony puls, że jeszcze mi słuchał serce....i pytał czy nie miałam nigdy problemów z sercem.
Potem sie ze mnie śmiał, jak mu powiedziałąm, że teraz się boję, że mi pompka przy porodzie wysiądzie :(:(:(
No i tak to wygląda :(:(:(

Chciałam iść po lekarzu do rossmana i zakupy, ale tak się zestresowałąm, że zupełnie nie wiedziałam po co miałam iść :(

a ja dzisiaj wstałam o 6 zjadłam śniadanie bo tak mi w brzuchu burczało, ze nie mogłam zasnąć i o 7 poszłam dalej spać. wstałam po 10 :) u mnie ze spaniem też zaczyna być już różnie. Najgorzej to obrócić się na drugi bok. a na siku to wstaje tak 2 razy, także nie jest tak źle. ja jutro też mam wizytę i do tego jeszcze jedziemy do Swissmedu dowiedzieć się wszystkiego. Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć córeczkę.

Miłego, słonecznego dnia dziewczyny :)

I ja po wizycie, z mojej strony (medycznej) wszystko przygotowane by rodzić, czekam tylko aż mały zdecyduje, że to już pora :) chociaż on ma podobno rewelacyjne warunki, łożysko jeszcze "młode", wód dużo.. hmm... na dzień dzisiejszy waży 3300 -/+
ładnie dzisiaj pokazał buźkę - pewnie dlatego, że tatuś dzisiaj był z nami :)

co mi pozostało to czekać :) ale lepiej by było gdybym nie czekała zbyt długo bo może dość do 4kg :( .. a to już boli ;)

mam już odłożyć tabletki i brać w razie złego samopoczucia.. jak na razie dzisiaj czuję się świetnie :)

trzymam kciuki, żeby było wszystko ok, i przede wszystkim żeby akcja sama się zaczęła, niż mieli by Ci wywoływać poród..
Ale mi ta ciąża szybko zleciała, dopiero co się dowiedziałam że jestem w ciąży, a tu już 35 tydzien :)
u mnie zaraz ma być kurier z łóżeczkiem- pozostaje tylko je zlozyc, i spakować torbę do szpitala ;))

Nie no to super,tyle to ja wstaje bez ciąży a spać do 11.00 to pamietam te czasy chyba za szkoły,kiedy to było...No ja całą ciążę żle sypiam,teraz bolą mnie biodra od ciężaru,więc to też mnie wybudza,noi ta toaleta...
Jutro znów mam wizytę dowiem się albo w piątek ile tego białka mam,noi wtedy decycja co dalej.Tu lekarze nie trzymają tak długo,jak termin minie do oddają Cię pod opiekę do szpitala,a tam boję się wywoływania porodu.

u mnie noce ok, nie śpi mi się jakoś rewelacyjnie ale ujdzie. Najgorzej jest wieczorem , bo kręgosłup mnie strasznie boli :( czuję usisk na dole , brzuch pobolewa, a mała wyprawia wariactwa w brzuchu.

Cześć. Aniu, u mnie lepiej wstaje 1-2 razy max, w nocy do toalety, więc nie jest źle ;)
Dziś spałam do 11 ! wyspałam się za wszystkie czasy, mam nadzieje że nie bedę miała problemów dziś z zaśnięciem.
Ja ogólnie ciążę przechodzę bez problemowo, jedynie mialam czas że nie mogłam spać, ale się unormowało.
Jutro wkoncu wizyta, juz sie doczekać nie mogę aż zobaczę moją kruszynkę ;))
A jak wy się czujecie, jak po wizytach ??:)

Bambosz,jak tam?pewnie jesteś już po,napisz koniecznie.
A ja wciąż czekam na jakiekolwiek objawy porodu i nic,cisza.Mam nadzieję że coś się ruszy w przyszłym tygodniu bo wtedy to już będzie poród w terminie.Noce u mnie ciężkie,wstaje co godzina do toalety,a jak u Was?

Cześć dziewczyny,widzę że ostatnie zakupy robicie,ja w zasadzie mam wszystko po pierwszym synku ale i tak jeszcze dokupiłam kilka śpioszków i body bo nie miałam takich malutkich a pomimo dużej wagi synka to i tak wiele ciuszków było dużo za dużych.No tak sie zastanawiałam w co ubrać na wyjście a tu u nas gorąco i tak podobnie ma być cały wrzesień więc za dużo nie trzeba będzie ubierać.

Dziś byłam na wizycie,znów KTG wyszło lekko za wysoko,nie wiem dlaczego,może znów za mało płynów rano,ponoć ma to duże znaczenie.Wyszła mi bakteria,ale antybiotyk dopiero przed porodem w szpitalu podadzą i jeszcze żeby było mało białko w moczu,od jutra mam oddawać mocz,dostałam taki baniak duży i po 24 godzinach oni ocenią jak dużo jest tego białka bo jak za dużo to poród będą wywoływać,brrr...oby nie.

No ja dziś poprałam (czytaj pralka:P) kocyki dla Synusia :D

Zostało mi do wyprania: bluzka sztuk 1, spodnie sztuk 1, czapeczka sztuk 1 :D

No i jak zamówię artykuły do łóżeczka - do spania - to one i będę gotowa :D

A na liście do kupienia mam: łóżeczko, materac, przewijak, ochraniacz do łóżeczka, rożek, śpiworek, prześcieradła sztuk 2-3 (nie wiem ile mam wziąć doradźcie), pokrowiec na przewijak (tu tez nie wiem ile sztuk:/) i katarek do nosa. Jak to załatwię to będę miała wszystko :D

Gorzej ze mną do szpitala :P Mam 3 koszule rozpinane po dwóch stronach takie do karmienia i klapki pod prysznic ;P jakieś skarpetki też sie znajdą ;P

Aaaaa i zamówiłam pieluchy bo w aptece doz.pl są w promocji pampers premium care za 39,99zł / 72szt :)
https://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=Pampers+Premium

ja w zasadzie też jestem zielona :/

ale jak zadzownie do mnie do firmy do kadr, to mi na pewno powiedza, więc na razie sobie tym nie zaprzątam głowy :)

Asiu, niestety ZUS jak ma dać kasę to najczęściej ma z tym jakieś problemy. Cieszę się tylko z tego, że mi płaci firma i zawsze tego samego dnia miesiąca kasa jest na koncie. Moje pranie i prasowanie rozłożyłam sobie na kilka- kilkanaście dni, uff.. to było ciężkie. Na szczęście już za mną :) bo teraz to bym chyba nie dala rady.

Odnośnie macierzyńskiego jak to jest? Dokument ze szpitala zawozisz do firmy? przy pierwszym dziecku byłam na działalności więc nie należał mi się macierzyński ani zwolnienie a teraz jestem zielona co i jak z tymi dokumentami.

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...