WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)

Nie wiem jaka Marta i jaka Aga też urodziły...

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-26-t488463,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

hej dziewczyny co ja wczoraj przeszlam ulekarza 2tyg temu robil mi usg i mala wazyla 1960g to nic na to nie powiedzialja nie wiem o czym on myslal a to bylo w 36tyg.ciazy nie i sluchajcie wczoraj pyta czy wszystko wporzatku itp.i nagle sie zaczelo a tu taka mala waga byla i ja nie dalem skierowania do szpitala a ja patrze na niego jak wryta!!!!!wtedy nie przybralam na wadze a teraz owszem bo az 1,60kg to mowie ze mala pewnie tez przybrala nie a on ze to trzeba sprawdzic i wypisal mi to skierowanie ja dziekuje az lzy mialam w oczach ze cos moze byc nie tak itp..jeszcze powiedzial ze ta maszyna jego to stary sprzet i zaniza wage.no co wyjscia nie mialam jeszcze zapytalam czy mam od razu jechac czy moge jutro czyli w czwartek to powiedzial ze moge w czwartek jechac.ale co najlepsze kolezanka z emna jechala bo ma termin na 7pazdziernika jak wyszla od niego to mowi mam skierowanie do szpitala a ja do niej ja tez...he.no to sie umowilismy ze z rana napewno nie jedziemy i pojechalismy po11.przyjechalismy na oddzial a pielegniarka powiedziala ze ma jedno miejsce na patologii ciazy i pytala co sie dzieje u mnie to jej mowie mala waga dziecka to ona do mnie ;a chce pani zostac?a ja do niej od razu ze nie!to wyslala mnie budynek obok na usg he no i poszlam tam i czekalam na lekarza przyszedl zrobil mo usg i co sie okazalo?mala ma 3kg a dokladnie 2992g i z usg od pocztku wychodzilo ze mam na 21pazdziernika a jemu teraz wyszlo ze na 12pazdziernika no zobaczymy.ale ciesze sie ze z mała jest wszystko wporzadku i nie musze lezec na patologi ciazy ufff...we wtorek do lekarza mam a w czwartek mam przyjechac do szpitala na kgb no i zobaczymy.a i napisalam sms do kolezanki pytam jak tam a ona juz po badaniach na sali lezala z 1.5cm rozwarciem chcieli jej dac kroplowke na przyspieszenie no ale kobiecina glodna rano bylo trudno zeby nie i najadla sie a to na czczo trzeba byc i niestety kroplowke jutro dadza dopiero.i to by bylo tyle tak sie narobilo......

Kristi powodzenia. Może jeszcze cię chwyci przed szpitalem :)

Dzisiaj słuchaliśmy serducha małej u położonej. Pierwszy raz wzięłam synka ze sobą, też odsłanial swój brzusio że tam jest bejbe :)

Słoneczko lepiej mieć jakiś staniki, kup sobie na te pierwsze dni chociaż takie zwykłe. Więcej niż jeden bo może ci przecieknac.

Sloneczko powodzenia w szukaniu stanika :-) ja mam jeden ktory kupilam e happymum taki z drutami plus dwa miekkie od siostry ale nie wiem czy one beda mi pozniej pasowaly wiec sobie kupie jeszcze jeden miekki.

Kristi powodzenia jutro zycze Ci szybkiego i malo bolesnego porodu :-)

MamaM super ze jestes wypoczeta i pelna energii :-) jak to jest z tymi szczepieniami ile ich sie na poczatku robi ? kilka w jednej wybralas czy pojedyncze ?

Kristi powodzenia...
U mnie wczoraj była położna, zdjęła szwy, obejrzała małego, wszystko ok. Teraz mały śpi.. o dziwo, mimo, że w domu mam noworodka to jestem pełna energii i nawet wyspana :) na szczęście laktacja ruszyła więc mały się najada i w nocy śpi nawet 4 godziny non-stop.
Umówiliśmy się już na usg bioderek, mamy wizytę u pediatry w następnym tygodniu, potem się zacznie..szczepienia, lekarze ...

Cześć :) U mnie niestety nic się nie dzieje.. spojrzałam przed chwilą na suwaczek i jak to szybko zleciało, pamiętam jak było jesteś w 7,13 tyg a tu już 39! ;)

Kristi, no to powodzenia, i oby poród potrwał krótko i jak najmiej boleśnie ; )

Kristi głowa do góry!! A to że Młody sam nie chce wyjść to tylko znak że bardzo dobrze Mu u Ciebie :D

Dzień dobry:-)

Ja przygotowuje się do jutrzejszego dnia-wywołanie porodu:-( denerwuje się i jest mi trochę smutno że Młody sam naturalnie nie chce wyjść no ale trudno. Po wyjścia zdam relacje:-) trzymajcie kciuki

Lecę dalej pakować się i idę na ostatni dluuugi spacer z pieskiem:-)

Ale cisza ;) Mamusie które urodziły pewnie w szale zadań związanych z Maluszkami :D a Te które jeszcze nie urodziły albo rodzą, albo ostatnie szlify przed porodem :P

Mnie w nocy natchnęło że nie dam rady po porodzie wybrać się do sklepu po stanik, więc muszę to załatwić przed porodem - chciałam po bo dla mnie stanik to nie łątwa sprawa - do tego wolałabym kupić jeden dobry a nie wydać masę kasy by później się okazało że jest nie taki :/ podjadę jutro przymierzyć to co mają do karmienia i się zobaczy co dalej, jak nadal nie będę pewna to najwyżej zorganizuję akcję między karmieniami że Młodego zostawiam z moją Mamą a sama szybko lecę na chwilę do sklepu ;D ale jeszcze Go na świecie nie ma a ja już wiem że nie chce się z Nim nawet na sekundę rozstawać :D

czekam na kurierów - jeden przywiezie karnisze, drugi firankę do pokoju dla Synusia :D żadna firanka dla dzieci mi się nie podobała - dopiero TA jedna jedyna idealnie pasująca do mojego pomysłu na wystrój pokoiku :D i jeszcze na sam koniec Tatuś będzie Synkowi karnisz montował i firankę nakładał :D

dziś na 15 przychodzi do mnie położna zmierzy mi i Małemu tętno :D

Witam dzisiaj szybko rozoczelam dzien bo jakos ciezko ze spaniem bylo od 5 juz nie moglam zasnac o 7 sniadanko zrobilam chwile polezelismy pozniej moj M poszedl do pracy a ja zabralam sie zamprasowanie sterty ubranek i pieluch pozniej pranie kolejnej parti. W dalszej kolejnosci zapasteryzowalam marchewke taka z ogrodka :-) dla synka ugotowalam barszcz i zaraz zrobie placki ziemniaczane :-).

Wczoraj odebralismy wozek wszystko z nim ok tylko kolor srodka budki na stronie wygladal na blekitny a jest taki jasny fiolet no trudno gorzej gdyby byl rozowy hehe.

Mam taki plan zeby w sobote juz miec torbr spakowana ale zeby to nastapilo to musze w koncu do tej apteki sie wybrac :-) kolezanka mi wczoraj powiedziala ze jej kumpela ktora miala termin taki jak ja juz urodzila takze troche strach mnie oblecial.

tu możesz poczytac: http://www.osesek.pl/zdrowie-i-pielegnacja-dziecka/pielegnacja-dziecka/956-kupka-noworodka-i-niemowlaka.html

Mój robi raz dziennie ale za to porządnie ....... na początku to były takie "kleksiki" teraz już nie.

Bambosz nam polozna na SR mowila ze jak skonczy sie pierwszy etap czyli smolki to pozniej Maluszek robi albo raz na 4dni albo codziennie malutkiego kleksika albo cos posrodku tego czyli np co dwa dni nieduzego kleksa (takiego podwojnego jak robi codziennie) a jak robi raz na 4-5dni to robi adekwatnie duza kupke;) wiec sie nie martw!!:)

Ania27, jeśli chodzi o usypianie i ogólny rytm dobowy, moja malutka jest obecnie karmiona w większości sztucznie (dostaje jeden posiłek z mojego mleka odciągniętego dziennie), i od kilku dni bardzo ładnie ustabilizował się pewien rytm, wygląda to mniej więcej tak: kąpiel jest ok. 21, po niej karmienie. Ok. 00:30 sama się budzi - i karmienie. Ponownie pobudkę robi ok. 5-5:30, potem karmię ją o 9-10, 13-14, 17, i znów jest wieczór i karmienie po kąpieli. Mała ma teraz 4 tygodnie, okresy spokojnego czuwania ma ok. 2-3 razy dziennie, wtedy po karmieniu leży, czasem coś "powie", rozgląda się, lubi, gdy się do niej mówi albo włączy pozytywkę. :)

Ogółem uważam, że trafiło mi się niesamowicie grzeczne i bardzo dobrze wyregulowane dziecko. Gdyby tylko jeszcze nie miała tak strasznego problemu ze zrobieniem kupek. :(

ja tez brałam antybiotyk ale jak lekarz przepisuje to wie co robi raczej takze ja sie tak nie zamartwialam z tego powodu. a moja właśnie normalnie daje czadu tylko jak spie to ona ze mna a gdy wstane to po chwili ona tez daje znać o sobie.

Ja też w ciąży musiałam brać antybiotyk. Nie martw się, lekarze dobierają taki rodzaj, żeby wszystko było OK. :)

no ja tez bede karmiła piersia dieta hm..ja jadłam wszystko ale jak juz zobaczylam ze po czyms byly kolki to juz tego nie jadlam ale malo tego bylo.

asia1611-nie martw się ją trzy razy w ciąży grałam antybiotyk, strasznie przeżywałam to ale lekarka tłumaczyła mi żeby lepiej brać niż nie bo to gorzej wpłynie na dziecko.

Mój młody dzisiaj też jakoś słabo porusza się, to ta pogoda wpływa na niego i ciągle śpi.

Ojej Asiu to bierz i do łóżka się kurować!! Mówisz by nie zarazić, ale chory organizm ma też mniej siły i jest szybciej zmęczony niż zdrowy, a poród to "maraton" do przejścia dla organizmu kobiety :/

Ja dziś ani razu nei poczułam Małego i trochę się zaniepokoiłam, więc zjadłam batonika i się położyłam i zaczepiałam brzuch aż w końcu zaczął się prężyć - jeśli bym Go jeszcze chwile nie czuła to już chciałam do mojej położnej zadzwonić by zbadała tętno Małemu ale skoro się rusza to znaczy że ma dziś senny dzień mimo że ja nigdzie się nie ruszyłam z domu :) nam, dorosłym też sie zdarza totalne lenistwo więc może i dzieciom w brzuszku też ;)

a ja właśnie wróciłam od lekarza i dostałam antybiotyk. Trochę mnie to przeraziło ale lekarka upewniła mnie, ze spokojnie w 40 tyg.mogę go brać. wolę być zdrowa w trakcie porodu,żeby maleństwa nie zarazić. ach te choróbska;/

Na początku maluch cały czas spał, teraz ma dwie przerwy ok. 1-1,5h kiedy po jedzeniu rozgląda się, patrzy, nie chce spać. Staram się by maluch w ciągu dnia budził się co ok. 2-3 godziny na karmienie, zazwyczaj sam się budzi albo sama go delikatnie rozbudzam zmianą pieluszki. Dzięki temu w nocy śpi ładnie 3-4 godziny. Gdzieś przeczytałam taki system tego rozbudzania i rzeczywiście się sprawdza. Dzięki temu mam coraz więcej pokarmu, mogę się wyspać, a w dzień "pobawić się" w malcem. Ok. 20 mamy kąpiel, do tej 21 to trwa potem mały zasypia i budzi się zazwyczaj ok. 24-1, 3-4 i 7 nad ranem. Oczywiście jak się posika a to u chłopców bardzo częste :( to budzi się częściej ale wtedy to tylko szybka zmiana pieluch i ciuszków, chwilka na cycusia i od razu śpi :)

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...