WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Dziewczyny a macie jakies fajne przepisy dla karmiacych ? bo mi sie pomysly koncza:-\ teraz gotuje barszcz i cos z tego mieska z zupy bede musiala zrobic pewnie zjem z ryzem i marchewka.

Bambosz ją akurat dostałam, czeskie 2 butelki od kolezanki. Ale można kupić np tu http://www.docsimon.pl/towar/sab-simplex-krople-suspensja-30ml.

Madziulka do tej pory Słoneczko karmiła przez nakladki.

Też miala do krwi ale używając laktatora bolalo mnie jeszcze bardziej

Lucy, a gdzie kupiłaś sab simplex?

Andziaaa moją Anie tez męczyły takie bączki, kupki strzelały jak z procy ;) , u niej to przewaznie bylo noca w okolicach 23 -3 :/ Od kilku dni podaje sab simplex i dziala rewelacyjnie. Wczesniej podawalam Infacol, ale nic nie pomagal

Sloneczko tez mialam obolale sutki, niestety musza sie zahartowac. Po karmieniu "przewietrzyc" do wyschniecia, slina dziecka i mleko dobrze dzialaja. Potem smaruj porzadnie mascia na sutki, zawsze po karmieniu, i lekko tez posmaruj przed samym karmieniem. Mi tak polecila polozna i szybko poczulam roznice. Bol straszny. Przy pierwszym tez mialam problem, i myslalam ze masc mi nie pomaga, ale za slabo smarowalam, i tylko je wietrzylam. O wiele dluzej mi sie goilo.

Dobrze ze maly przybiera, ale warto zrobic te badania. Trzymam kciuki aby bylo ok :)

Bambosz, odmierz strzykawką odpowiednią ilość zawiesiny i ogrzewaj w dłoni (albo do kubeczka-miarki i ogrzej w kąpieli wodnej) a resztę schowaj. :)

u nas sukces... mały przespał już drugą noc z rzędu całe 6 godzin :)) ale to wspaniałe :))

co do piżamek, to ubieram body i pajaca..
mojemu dość często się ulewa więc czasami zdarza się, że przebieram go kilka razy dziennie więc jak z nocy body jest czyste to zdejmuję mu pajaca i zakładam półśpiochy lub rajstopy

Dziewczyny, macie jakiś pomysł? Wczoraj lekarz zalecił zmianę antybiotyku mojej małej, bo poprzedni coś nie "chwytał", i od wczoraj dostaje Augmentin zamiast Furiganu. Problem w tym, że Augmentin jest w postaci zawiesiny, którą należy trzymać w lodówce i wyjmować tylko na czas podawania. Oczywiście w związku z tym lekarstwo jest lodowato zimne. Podaje się to taką pseudo-strzykawką z dozownikiem.

Nie wiem, wyjmować wcześniej, nabierać i ogrzewać w temp. pokojowej? Ale czy lek nie straci swoich właściwości wtedy? Bo podawanie zimnego kończy się awanturą i pluciem.

Słoneczko, dziecko ma ok. 14 dni na wyrównanie wagi urodzeniowej. Co nie znaczy, że jeśli spóźni się z tym trochę, to jest to koniec świata. Dobrze, że masz pediatrę, który drąży temat i lepiej na wszelki wypadek zrobić badania i nic nie znaleźć, niż coś przeoczyć.

Moja mała np. zaliczyła najpierw 7% spadek wagi, ale potem zaczęła mocno nadrabiać i dokładnie po 14 dniach wagę urodzeniową wyrównała.

Andzia - serdeczne gratulacje i trzymajcie się. :)

Sloneczko niech sprawdza, ważne by wwszystko było dobrze.

Andzia a może to kolki? Mój też czasami tak ma ale od 19-20 przez ok godzinę. Pruta bardzo często więc jak zaczyna płakać to podaję mu kropelki espumisanu i się uspokaja.

Mój maluch w ciągu miesiąca przybrał 2 kg! Wielka kluska. Tylko to nienajedzone niemowle. We wtorek idziemy na dodatkowe szczepienia, jestem ciekawa ile teraz waży.

Tobiasz też uwielbia moje rączki. Ale staram się go nie nosić bo juz jest ciężki, zazwyczaj trzymam go na rękach siedząc lub przyjmując pozycję półleżąca. Dzięki temu jest spokojny bo czuje się bezpieczny.

Synek ma na imie Igor :-).

Cos malego baczki mecza :-\ wierci sie i kweka i co jakis czas slychac purta a ostatnio od 19 do 23 to polozyc go nie moz a bo placze, na rekach sie uspokaja i przysypia a jak sie odklada to ryk i tak za ktoryms razem sie uda :-\.

my akurat mamy karmienie stad tak pozna wiadomosc ;)
mielismy wczoraj wizyte kontrolna u pediatry w sprawie wagi i co? I mimo ze Maly przez tydz 110g przytyl pani dr nie podoba sie ze nie ma jeszcze wagi urodzenikowej i zlecila badania krwi i posiew moczu, pobrali od razu wyniki krwi byly po 2 godz mocz - jesli nic nie wychoduja dzis, a jesli cos wychoduja to w poniedzialek odbior. Dzis jade po wyniki krwi i zobaczyc czy jest mocz i do dr z wynikami:) z jednej strony fajnie ze tak drazy temat ale z drugiej odkad jest w domu tylko na piersi ma przyrost ksiazkowy wiec czy tak waznie jest ze nie ma tej wagi urodzeniowej?(waga urodzeniowa 4300 z wczoraj 4270g).

Czyli wzglednie dobrze ubieram Malego;)

zaczelam karmic bez nasadek - jakis sprawdzony sposob na obolale sutki??

Andziaa Gratulacje! To juz chyba wszystkie rozpakowane :) A jak synek ma na imię?

Wczoraj sie wazylismy. Mała ma 4300g, czyli prawie kilogram w miesiac.

Andzia - gratulacje i dużo zdrówka dla Małej!! :)

Olimpia mój miał tak samo - nikt mi nie wierzył że całe dnie nosze dziecko na rękach - aż do wczoraj bo od wczoraj dziecko zaczęło spać w swoim łóżeczku i nawet w dzień po przewinięciu i karmieniu do łóżeczka wsadzam i jest cicho, obojętnie czy śpi czy tylko sobie leży :D

Wiecie...dzis zastosowałam odwrotna taktykę.... od zimnego chowu :P
Przytulałam, głaskałam, trochę ponosiłam....
I wiecie co... MamaM szczególnie - macie racje !
Młoda jest do rany przyłóż. Cały dzien spokojna, nie marudzi. zasnęłam nawet dwa razy nie przy cycku tylko poprostu przytulona.
Nie marudzi.
I cały dzien jak zaśnie, to przenosze ją do jej łóżeczka i tam śpi :)

Andzia - gratulacje !!!! :D:D:D spore dzieciątko :)

Asiu - Ja podobnie jak Annkkaa - przebieram mala i odswiezam :)

andzia- gratuluje! ;)

asia, ja na noc zakładam piżamkę i rano jak już wstanie to przebieram ją w inne ciuszki i przemywam jej buźke, rączki żeby po nocy ją odświeżyć ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jeszcze apropo chrzcin to my robimy 15 grudnia. Chcieliśmy w święta ale stwierdziliśmy, że święta są rodzinne i chcemy je spędzić w spokoju a poza tym mogą ceny być wyższe.

Cześć Dziewczyny,dawno się nie odzywałam ale cały czas podczytuje :) u nas w porządku. Mała raczej śpi ładnie w dzień ale w nocy to dla wygody śpi ze mną. tak sobie powiedziałam, zę oduczę ją spania jak przejdę na butelkę.Też chciałam z nią "walczyć" apropo samodzielnego zasypiania, ale nie mam sumienia, uważam, ze jest za malutka i potrzebuje bardzo bliskości:) W dzień śpi w łóżeczku i po kąpieli. Co do kąpieli to bardzo lubi się kąpać ale po wyjęciu z wody to jest jeden wielki płacz. Nie wiem o co jej chodzi. Nie lubi się ubierać to na pewno i ciężko ją uspokoić;/Kolek nie mamy a jem praktycznie wszystko. jedynie co zauważyłam to po kawie jaką wypiłam była w nocy pobudzona. Dlatego na razie pozostaje mi zbożowa :) Co do bujaczka to ja dostałam w prezencie i jestem z niego bardzo zadowolona. Mam w nim koc włożony bo Mała jakoś tak źle w nim leżała(trochę za głębki on jest dla takiego maleństwa). Jak jest nakarmiona i przebrana to wkładam ją do tego bujaczka i sobie leży i patrzy jak się krzątam w kuchni:) coś przynajmniej można zrobić.
Powiedzcie mi dziewczyny czy Wy swoim maluszkom zakładacie piżamki? rozumiem, że po kąpieli są czyste ciuszki ale czy rano przepieracie w inne ubranka? Ja nie przebierałam dotychczas, cały dzień była w tym samym ale teraz tak się zaczęłam zastanawiać czy to dobrze...;/ w piątek idziemy na pierwsze szczepienia i raczej zdecydujemy się na 5w1 i na pneumokoki.

Pozdrawiam:)

U mnie jeżeli chodzi o chrzciny, to planuję zrobić w święta 25 grudnia, właśnie dziś chcę podejść do kościoła zapytać, bo wiem że chrzczą tutaj 25 grudnia, więc pewnie i my się załapiemy ;)

Hey Dziewczyny dawno tutaj nie zagladalam :-).
Urodzilam synka :-)6.11. przez cc. Skorcze zaczely sie i 4 nad ranem i juz nie daly mi pospac, czujac co sie swieci poszlam do lazienki sie wyszykowac umylam wlosy pomalowalam sie heh. Moj M zrobil mi sniadanie i po 7 pojechalismy na kliniczna w ktorej nie bylo miejsc. Pani dr zapytala zaspa czy wojewodzki oczywiscie wybralam zaspe i na szczescie mieli jedno miejsce. Odrazu mnie wzieli na porodowke i jak doszlo do pelnego rozwarcia to glowka nizej nie schodzila do tego zielone wody odchodzily i zaproponowali cc. O 14.30 juz synek byl na swiecie z waga 4100 57 cm, 10 pkt :-).
Rana po cieciu strasznie bolala nie sadzilam ze to taka masakra jest ze nawet podniesc z lozka sie nie mozna. W domu przez kilka dni mialam baby blues pewnie ze stresu czy sobie poradzimy i ze zmeczenia bo maly mi tak poranil brodawki ze balam sie go przystawiac wiec odciagalam pokarm co 3 godziny pozniej byl karmiony i ja znowu do dojarki sie podlaczalam. Teraz karmie tylko piersia. DzisiJ cos marudny jest klade do lozeczka to placze a jak poloze na swoim brzuchu to cisza i przysypia.

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...