WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Mamtu, na Twoją prośbę zakładam teraz ja nowy wątek:))

co prawda nie potrafię tak wkleić pięknych zdjęć jak Mamtu, ale serdecznie Was zapraszam do kontynuowania naszych ciekawych rozmów:)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-4-t458758,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (5)

Marta - mozna wapno :)

Katka, witaj w naszym gronie:)) Dopisałam Cię do listy (lista pod Twoim wpisem).

Dziewczyny, czy można wapno w ciąży pić? Bo mam uczulenie na rękach i strasznie swędzi.

Heja Dziewczyny:)
No to dziś szykujmy się na dłuższe spacery, bo zapowiadają 20 stopni. Super, prawda?

A ja wczoraj miałam zrąbany dzień:( Pierwszy raz w życiu "udało" mi się zafarbować pranie... Nie wiem jak to się stało, ale wśród białych rzeczy wpadła mi niebieska chustka. I wszystkie moje białe rzeczy mają błękitny odcień białego (o ile jest coś takowego). Płakałam jak bóbr nad tym praniem:( A pod koniec dnia warczałam na wszystkich jak wściekły pies. I nijak nie mogłam się opanować.

Mam nadzieję, że dziś będzie lepiej:)

Miłego dnia Mamuśki:)

Hello:) Dziś ma być 20 stopni :))))

Witaj Katka:) Gratuluje Dwójeczki Dzieci i zdrowia dla Trzeciego życze:))

a to uaktualniony "spis":

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka - 07.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Dzień dobry!

Katka, witaj. :) To miło, że nasze grono tak ładnie się powiększa.

Arabelka, przypomniałaś mi właśnie "rzeczowy wykład" pani z Palmers'a i teraz siedzę i sama się do siebie głupkowato uśmiecham. Dzięki. ;)

Miłego dnia!

Aniu do 30-go niecałe dwa tygodnie :) wytrzymasz :)
Ale swoją drogą, to nie poważne, a jakbyś nie dzwoniła się upewnić, to miałabyś tak przyjśc i odesłaliby Cię do domu ?! kpina jakaś !

No ja z tym moim maluszkiem się trochę uspokoiłam, bo niby może taki być :P
I się aż przestraszyłam - bo może będą mamuśką, co porównuje swojego dzieciaczka z innymi :P hihihi :P

Co do bóli głowy - mnie też czasem dopadają niestety :( ale apap brałam może ze dwa razy w ciągu ciąży. Ja sie ratuję smarowaniem amolem. Mi pomaga.

Wiedziałam o tym,byłam właśnie zdziwiona,a że byłam wtedy z dzieckiem i też się długo naczekałam,języka nie znam to wyszłam szybko,w sumie mogłam jakoś wtedy zareagować,noi dlatego koleżanka do nich dzwoniła.
Ktoś się ewidentnie pomylił,no ale już trudno,oby szybko zleciało do 30-go.

heh julka ja lubie tego naszego lekarza i fakt jest śmiechowy :)
a mogę Ci zdradzić że my (ja z mężem) mówimy na niego KLEKS ;) nie wiem jak długo do niego chodzisz ale on miał długie włosy, zawsze w nieładzie, każdy w inną stronę i wyglądał jak Pan Kleks z Akademii Pana Kleksa ;p i pomimo że ściął włosy i wygląda bardziej poważnie to został już Kleksem ;p

Co do płci to ja wiem że 13 tydzień to duża jest granica błędu, ale trochę jednak się sugeruję tym co powiedział a to dlatego iż w poprzedniej ciąży, pomimo że był chłopak i byłam w 14 tygodniu to mi powiedział że nie powie i że dobrze nie widać. Tutaj wyczekałam do końca badania i dopiero zadałam pytanie i bez wahania powiedział że dziewczynka. Oczywiście potem żarciki rzucał że babciom nie będzie wypłacał reklamacji jak się potem okaże co innego i takie tam.
Ja gdzieś tam też chciałabym córę ale dwóch chłopaków to też jest super opcja także jak się okaże potem co innego to będę tak samo się cieszyła. Jedyne co to faktycznie chciałabym już wiedzieć tak na pewno. Mam nadzieję że bejbik będzie współpracował w piątek i pokaże coś więcej niż pupcię ;p

Co do wagi to mi akurat dobrze przepowiadali - wspomniany kleks obstawiał 4 300, w szpitalu powiedzieli coś podobnie a urodził sie 4 180, ale nie ma to żadnego znaczenia. Czy urodzi się 4 500 czy 2 900 to ważne jest tylko żeby było zdrowe a waga na nic się nie przekłada. Może na ciężar potem do noszenia jedynie ;p mojego dwulatka jednak czasem musze podnieść, czy do samochodu pomóc mu wejść czy na basenie a waży teraz ponad 18 kg i ledwo daję radę. Dzieci znajomych które ważą 12 to jak piórko mi się wydają.

Aniu dziwnie u ciebie to wygląda i że przełożyli ci wizytę a tym o tym nie wiedziałaś to w ogóle jakaś dziwna sprawa.
Ja teraz pierwszy raz boję się wizyty bo ostatnio coś dziwnie sie czuję i brzuch mi ciągle twardnieje i jakoś się denerwować zaczęłam....

Cześć Dziewczyny!!!

Dopiero udalo mi sie usiąść na chwile do komputera. Bo u mnie przeprowadzkowe szaleństwo i w domu jest jak po wojnie ;)
Takżę zaległości w czytaniu mam ogromne i pewnie prędko ich nie nadrobię.

Bardzo miło było Was poznać i mam nadzieje, ze takich spotkań będzie więcej :)) Warsztaty tez mi sie podobały,może poza Panią z firmy Palmer's ;p Dla mnie wiele tematów to była nowość i warto było sie coś ciekawego dowiedzieć,a przy okazji udało sie coś wylosować :)

Jesli umówicie jakiś konkretny termin spotkania to ja tez sie dostosuje. O ile bede juz po przeprowadzce, to z wolnym czasem nie będzie problemu :)

PS. Sonia gratuluje pozytywnych badań i oby tak dalej.
Pozdrawiam

Apap można, paracetamol nie przechodzi do krwi. Pamiętam że po porodzie w szpitalu dawali garściami apap, zapytałam czy to nie przejdzie do mleka itp to się dowiedziałam że paracetamol (apap, panadol) można bez wyrzutów sumienia i w ciąży i w czasie karmienia.

Mnie głowa często boli,nigdy dotąd nie miałam z tym problemu,ale odkąd zaczęłam zle sypiać tak się zaczęło,choć pocieszam się że od niedawna jest lepiej,do toalety tak często nie wstaje i chyba mocnej spię i już tak się nie wybudzam.Za to apap czasem łykam i tez mam wyrzuty sumienia,jak często można go brać?któraś coś na ten temat kiedyś pisała.

Walerka: łączę się w bólu, od wczoraj głowa mi pęka, to chyba przez te skoki ciśnienia i zmiany słońce-deszcz :/ do tego po każdym Apapie mam wyrzuty sumienia.... jedynym pocieszaczem są lody śmietankowe na punkcie których ostatnio wariuję. Oby pogoda się ustabilizowała. Pozdrawiam wszystkich słonecznie :)

Mój syn według usg miał ważyć ponad 4kg na szczęście okazało się że waży 3700 bo nie wiem jakbym go urodziła ;) Nie ma co się przejmować ważne, żeby było zdrowe.

Witajcie,
chciałabym dopisać się do waszego wątku.
Jestem z Gdańska i termin mam na 7.10.
Mamy już dziewczynkę i chłopca, liczymy tym razem na dziewczynkę - ale jeszcze nic nie wiemy niestety.

Co do wymiarów na usg, u mnie też z tym było różnie. Dzień przed porodem wg usg syn miał mieć 3,5kg a urodził się 4,3kg :)

Mi w dniu porodu podawali wagę dziecka max.3400 a urodziłam 3800 więc spora różnica błędu.Nie stresuj się Olimpia,mój maluszek mierzył podobnie co Twój w tym samym tygodniu ciąży,jedne dzieci są mniejsze,drugie większę,albo te co mniejsze nadrabiają póżniej w innym okresie ciąży.

Olimpia, Młody miał mieć wagę urodzeniową (wg pomiarów z ostatniego usg) ok. 3,200, a w rzeczywistości po urodzeniu ważył 2,500. Jest jakaś dopuszczalna granica błędu pomiarowego, więc im dalej, tym coraz trudniej jest określić zarówno wagę jak i długość (wiercącego się w dodatku) malucha. Nie stresuj się. Najważniejsze, że wszystko z dzieckiem jest ok i że oboje jesteście zdrowi. :)

Witam popołudniu:)
U nas dziś upał,że ledwo dyszę,na szczęście w domu chłodniej,przyjemnie,a mamy dziś 27 stopni,dzieciaki na boso w przedszkolu ganiają.Byłam dziś u lekarza gina,bo ktoś poplątał tam z wizytą,otóż została mi przesunięta,z 22.04 na 2.05,a tylko dlatego że byłam tydzień po pierwszej wizycie u tego nowego lekarza bo jak Wam pisałam warga sromowa spuchnięta,zrobił się guzek więc pobiegłam na wizytę,a lekarz znów robił USG,mierzył dziecko zupełnie bez sensu,tydzień po dokładnym badaniu i nie wiem czy jemu się coś pokićkało,czy dziewczyna z recepcji przesunęła termin bo myślała ze to normalna wizyta i zaliczyła to jako wizyta ciążowa.Dziś tam dzwoniła koleżanka i pyta czy za tydzień nadal termin aktualny,a ta że nie,lekarz zrobił USG i została mi pzresunięta,kurczę ja nie prosiłam o żadne USG noi mówi że to bez sensu żebym 30.04 miała USG(w poradni genetycznej) a póżniej u gina znów,jak teraz bym chciała się uspokoić i tak jestem w napięciu do 30-go,poza tym narośl się powiększyła i jeszcze mam pytanie odnoście toxoplasmozy.Kazała dzisiaj przyjechać,natychmiast skoro coś tam puchnie,więc byłam na wizycie,myślałam że zrobi USG i znów przesuną wizytę,bo po co mi 2.05 ale gdzie tam,zobaczył tego guzka,powiedział że to nic takiego,Usg to tylko przyłożył i koniec,3 sekundy,noi najważniejsze powiedział że toxo oni nie zalecają a jak ktoś chce to może zrobić,więc pomyślałam że w drugim trymestrze to nie ma już sensu,bo ponoć i tak musiałabym to powtarzać.Oczywiście czekałam godzinę standardowo,głowa mnie póżniej rozbolała w nerwów,o badania swoje musiałam się prosić żeby pokazała,noi przy mnie dopiero wpisywała wartość ale tylko samej hemoglobiny,nie wiem co z resztą,nie wiem na co były robione.

dziewczyny spokojnie- moja córka urodziła się mniejsza w porównaniu z tym co przepowiadała lekarka..więc nie ma co się stresować...

Po drugie takie badanie trzeba troszkę traktowac z przymrużeniem oka bo to wszystko zależy jak lekarz wyceluje kursor myszy i czy dziecko (fikające, ruszające się) pozwoli mu odmierzyć dokładnie od główki do pupki czy nie wiem jak by się lekarz starał i tak dziecko nie pozwoli mu wycelowac dokładnie w koniuszek główki i pupy...
np na połówkowych:
Doering stwierdził u mnie że to był 12 tydzień i 3 dzień ciąży a dziecko ma równo 6 cm
Preis stwierdził na następny dzień, że to 12 tydzień i 5 dzień ciąży a dziecko ma 6,379cm

Porównując te wyliczenia z moją córeczką to ona w 13 tygodniu ciąży mierzyła 5,5cm - więc ja bym się cieszyła mniejszym dzieckiem - bo znam kilka osób co urodziły takie 4,700g i wspominają to jako masakrę. Moje dziecko urodziło się 3150g i gdy zapytana podaję jej wagę urodzeniową większość stwierdza, że to geny ale np ja urodziłam sie zupełnie niecałe 3 kg a mój brat ponad 4kg.
Ogólnie stwierdzam na własnym przykładzie, że te ilości możliwych wszelakich badań są super, ale niekiedy myślę, że moja Mama np gdzie usg nie miała wogóle, albo w wielkiej brytanii gdzie usg robią tylko 2 razy w trakcie ciąży mają lepiej - bo mniej stresu w obawie przed złymi wynikami....

Olimpia przestań wariować!! Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, to że teraz jest mniejsze nie znaczy że coś jest nie tak! A jak się urodzi dzidziuś to też masz zamiar porównywać z dziećmi sąsiadów i znajomych? Zwariujesz tylko...

Dorotii, ciekawa jestem czy F.iutowski dobrze płeć odgadł. Na wizycie jakoś tak mu wspomniałam (na jego stwierdzenie że13 tc to za wcześnie na odgadywanie płci) że "a mojej znajomej w 13 tc powiedział pan że będzie miała córeczkę" A on się zaśmiał i zapytał "i uwierzyła?" Nasz lekarz ma duże poczucie humoru, to fakt, ale jestem ciekawa czy sprawdzi się u Ciebie dziewczynka...Ja tak jak Ty mam już synka i baaardzo bym chciała córeczkę, oj bardzo bardzo bardzo!!!

Super, że udało Wam się spotkać. Też jestem chętna na kolejne spotkanie, jeśli można :)

to jest mozliwe, sa mniejsze i wieksze dzieci, nie przejmumj sie, wiele tak ma ze sa "za male" a potem nadrabia dziecko albo lekarz zle zmierzy bo przesuniecie paru milimetrow robi roznice

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...