WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Sluchajcie lekarka wczoraj na polowkowym podala wage mojej córeczki. w 21t i 2d wyszlo jej z obliczen 420 g. To chyba duza dzidzia, co? Chyba trzeba kupic sporą gondolę na zimę?

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 12 kg,po porodzie 7 mi zostało,też karmiłam piersią ale krótko,waga utrzymała się już taka aż do teraz,ale ja zawsze byłam szczupła,więc natura chyba uznała że trzeba troszke dorzucić,noi poszło to w boczki,uda a najgorsze w brzuch którego nie pozbyłam się,dlatego teraz mam już duży,ale waga za to mała bo +1.Noi w tej ciąży wiem że dużo nie przytyje,stawiam na max.8 kg.

Ale was zlapal stres z waga. Ja w pierwszej ciazy mialam plan 10kg, potem 12, a potem jak przekroczylam 70kg to mialam juz wszystko gdzies. Przytylam 17kg, zrzucilam 20kg, karmiaca piersia.
Ja sie zastanawiam czy mloda ma alergie czy AZS bo ma taka stala wysypke na rekach I ja to swedzi, na testy za wczesnie, sterydow jeszcze nie chce bo nie ma tragedii poczekam az bedzie wieksza. Maz alergik I ja tez wiec ma duza szanse.
IDE spac mam nadzieje ta noc bedzie lepszy

My dziś też byliśmy u alergologa z młodym,bo ma przewlekły katar i teraz dopiero co skónczył kaszleć a trwało to dobre 3 tygodnie.Na moją prośbę mieli mu zrobić testy,ale nic z tego nie wyszło,bo mały zabrał rękę i nie dał sobie nakłuć,przestraszył się tej mini brzytwy,bo malutka była ale mimo to nie i koniec.No więc pani go nie męczyła,sama powiedziała ze jest za mały jeszcze,po czym skierowała do pokoju obok,czyli laryngologa,zrobił usg zatok noi coś wyszło,a że nie zrozumiałam go dobrze,dostałam receptę i pojechaliśmy do apteki,w necie czytam na zapalenie zatok,to co podejrzewałam już od dawna,noi pokazywał na zdjęciu,znalazłam w necie to samo i już wszystko wiem,ale najśmieszniejsze jest to że my już raz byliśmy tam i tak sprawdzał go inny laryngolog że nie zbadał wszystkich zatok,a szkoda bo już dawno byłby odpowiednio leczony.
Mój do roczku też miał alergię na białko(prawdopodobnie)bo nie mógł pić normlanego mleka a tylko nutramigen dla alergików.Teraz z krwi wyszło że ma predyspozycje do alergii ale samej alergii mi nikt nie stwierdził,a ja wciąż się zastanawiam skąd u niego taki przedłużający się katar który nie chce wyjść co gorsze,teraz mam już chyba częsciową odpowiedz i oby nie miała żadnej alergii,a na testy przyjdzie jeszcze czas,może po ostatniej traumie z pobieraniem krwi trzeba odpuścić na jakiś dłuższy czas.

Ja w poprzedniej ciąży do 20 tyg przytyłam 9 kg a potem do końca ciąży 15 :) więc nie ma reguły

Cleanna ma 100% racji. Wiem to po sobie. W poprzedniej ciąży do 5 mc przytyłam 14 kg, a przez kolejne 4 - nic nie przytyłam, zero :)

Mamtu jesteśmy z Tobą :-)

Mamtu powodzenia! dasz radę :)

Sonia u nas się zaczęło od suchych, wręcz "polakierowanych" policzków. Potem pojawiły się takie suche placki na plecach i luźne, zielone kupy.

A co brzuchów to spokojnie mogę konkurować, mam takiego bebzola, że hoho. +6kg. Do 28 tyg. to będę miała drugie tyle. Mam brzuch większy niż moja koleżanka co jest pod koniec 7 miesiąca! Ale ja już się pogodziłam z faktem, że dużo lepiej niż w pierwszej ciąży nie będzie. Trudno po porodzie trzeba będzie się ostro wziąć za siebie.

Heh, z piłeczką i boczkami niczym świnka Piggy. Taka kruszyna. ;)

Ale przynajmniej ludzie już nie mają wątpliwości, że to ciąża, a nie sam tłuszczyk i coraz częściej pytają o samopoczucie i inne. Bo do tej pory pewnie wszyscy myśleli, że mi się tak ostro przytyło czy coś.

No dobra, ja spadam pod prysznic i do spania. Trzymajcie kciuki za mnie jutro z rana, mam nadzieję, że nie wyhaftuję tej glukozy. I do zobaczenia! :)

Katka, ale to jest Twoja 3 ciąża, więc wydaje mi się, że utrzymać niski przyrost wagi też nie jest tak łatwo...a dobra pogoda na bank nie sprzyja dietom. Ja już od ponad tygodnia codziennie wieczorkiem siedzę z karmi i słodyczami :) i błogo mi :)) a kg zacznę się przejmować tuż przed wizytą u doktorka. Od czasu do czasu trzeba pożyć pełnią żołądka a nie się stresować cały czas, to szkodzi dziecku ;)

Właśnie Mamtu, coś tu kręcisz. Niedawno pisałaś że pod biustem masz 65, toż Ty kruszyna jesteś!!! Mooże teraz kruszyna z piłeczką :)

Dziewczyny nie dajcie się zwariować, to że powinno się przytyć ileś kg w każdym trymestrze to teoria. Niektórzy mają tak, że w 1 trymestrze przybierają najwięcej a później już nie, inni mają tak że w 2 trym. a jeszcze inni książkowo równo przez całą ciążę! Więc Wy mi tu nie panikujcie teraz! :) Najważniejsze żeby o siebie dbać i w miarę to kontrolować :)

jeju ja to się załamałam, ja już przytyłam 7kg a ile to jeszcze czasu do końca 2 trymestru, w tym tempie to chyba do 20kg dojdę. Wcześniej myślałam że będzie tak jak w poprzednich ciążach ( pierwsza 13kg, druga 10kg) a tu taka masakra. Siedzenie w domu zdecydowanie nie służy kontrolowaniu wagi w ciąży - lodówka zbyt blisko :)

Błagam was do 28 tyg to ja mam jeszcze tyle czasu że kolejne 5 przytyję. Wolałabym nie powtórzyć ilości przybranych kg z poprzedniej ciąży.

Waga z rana po sikaniu ;) pokazuje +5 kg, wieczorem +7.
Tyle, że Wy jesteście wysokie, to się Wam inaczej rozkładają te kg, a takiemu kurduplowi jak ja gdzieś też się to musi zgromadzić. Ale nie, bez przesady, snu z powiek to mi nie spędza jeszcze. Jak przekroczę +12 (czyli max z poprzedniej ciąży) to będę się martwić. ;)

Mamtu! No nie dobijaj mnie! A Ty co gruba jesteś?! Chyba najszczuplejsza ze wszystkich dziewczyn! Więc proszę mi tu takich głupot nie pisać :) A ile wagowo przybrałaś?

Wg różnych źródeł niby różnie, ale większość chyba podaje, tak jak pisze Cleanna, że od 28. tygodnia. Także ja jeszcze nie weszłam, jakby ktoś chciał mieć jutro wątpliwości. ;)

Dzięki za słowa pocieszenia, ale jakoś tak mi szybko w tej ciąży wszystko rośnie, że aż się sama dziwię. W pierwszej do 6. miesiąca w ogóle nie miałam nic, a teraz już wielka bańka.

Sonia, Ty to jesteś szczupła i wysoka, więc czy przytyjesz teraz 5 czy 10 kilo, to i tak nie będzie widać.

Julka, przegrasz z kretesem, mówię Ci. ;)

Sonia o ile dobrze pamiętam to od 28 tyg. zaczyna się 3 trymestr ;)

Też się cieszę na spotkanie z Wami :) Mamtu, będziemy chyba konkurować na wielkość brzucha bo i ja mam wielgachny :)

A w którym tyg zaczyna się 3 trymestr? :) 2 kg to na pewno zdążę przytyć :)

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...