WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dobre mamy tempo! Kolejne 500 za nami! :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Link do porzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-7-t466614,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dzień dobry poniedziałkowo! Widzę, że w weekend też wyrabiacie normę postów forumowych. ;)

Sloneczko, gratuluję pierwszego kopniaka od Syna. :)

Sonia, jak Ksawery? Lepiej dziś czy dalej gorączkuje?

Periri, Lepa, witajcie.

Katrine, ja dostałam maila, w którym było napisane, że warsztaty w Gdyni odbędą się w hotelu Hotton (św. Piotra 8) w godzinach 17:00 - 20:30.

Miłego dnia!

Hej! ;)
Dołączam do grona niewyspanych do późna nauka, od rana nauka

Julka, z tym masowaniem to ja słyszałam właśnie o olejku migdałowym. I w przypadku mojej szwagierki chyba podziałało Ani jej nie nacięli, ani nie pękła (dwa porody), a synka urodziła 4450 g Dla mnie szok. Tylko ciekawa jestem na ile to za sprawą tego masowania, a na ile jej własnych predyspozycji... Sama nie wiem. Ale może się pokuszę i spróbuję ;)

Słyszałyście, że od przyszłego weekendu ma nastąpić załamanie pogody...? No ale dziś póki co pogoda nadal rozpieszcza :)

Cześć dziewczyny!
Ania ja mam nadzieję, że popracuję do końca lipca. Ale wszystko uzależniam od samopoczucia. Mi się steż ciężo wstaje, i na ogół śpię jakieś 6 godzin, ale dzięki temu, że tak rano do pracy mam "dłuższy" dzień.
Dzisiaj akurat jestem kompletnie nie wyspana. Nie mogłam w ogóle zasnąć. Może spałam ze trzy godziny w sumie. Do tego jestem strasznie spuchnięta, ta pogoda zdecydowanie nie jest dla mnie.
Miłego dnia!

Ania zgadzam sie ze to scandal ze wspomnienia z porodu zalezy od czyjegos humoru lub braku. Ja jak ide do pracy w zlym humorze to nie pokazuje tego ani wspolpracownikom ani osobom z zewnatrz z ktorymi wspolpracuje bo to jest nieprofesionalne, a i mogloby sie dla mnie zle skonczyc. polozne pracujace w prywatnych klinikach jakos humorow nie maja.
Ale wy wczesnie wstajecie, ja o 7 i tak z trudem, mloda jak sie obudzi przed to bawi sie w lozeczku, mam nadzieje ze drugie dziecie tez nie bedzie rannym ptaszkiem bo ja przed 7 nie mysle.

Witam wszyskie mamusie :-)

Widze ze ten nasz wrzesien i pazdziernik bedzie przepelniony na porodowkach, tyle sie tu ujawnilo nowych ciezarowek :-) Takze witam nowe forumowiczki :-)

A u mnie weekend poza domem,spedzalismy ze znajomymi we Wladyslawowe na grillowaniu.Pogoda super nam dopisala. W sobote wygrzewalysmy sie z kolezanka na plazy. Oczywiscie wysmarowalam sie porzadnie kremem z filtrem 50 ,ale tak niefortunnie posmarowalam jedna noge, ze polowa mi sie doslownie spalila.Skora spalona na raka i tak piecze,ze pare dni pewnie bedzie schodzic ta "purpura".Noga wyglada jak poparzona w smieszne wzorki ;-)Takze tak mi sie skonczylo pierwsze wyjscie na plaze w tym roku i chyba ostatnie ;-p

Marta my tez w sobote imprezowalismy na domku i moj Maly byl wyraznie niezadowolony z tego faktu :-) Bo jak panowie glosniej rozmawiali lub glosno smiali,to ja za kare dostawalam kopiniaki. A jak sie polozylam spac,to wtedy Maluch zaczal swoje "wystepy" :-) To niesmowite, ze dziecko tak sygnalizuje swoje niezadowolenie :-)

Dziewczyny gratuluje ujawnionych plci Waszych Malenstw :-)

Madleen-jeszcze nie podjelam decyzji gdzie bede rodzic,ale napewno bede sie konsultowac z lekarzami w sprawie naturalnego porodu w zwiazku z moimi dolegliwosciami.I pewnie po zebraniu opinii specjalistow zadecyduje jaki szpital.

Selene, u mnie zadzwoni o 6-tej, ale to wielkiej różnicy nie robi:) a kiedy planujesz iść na zwolnienie? ja przyznam, że na początku planowałam być twarda i pracować najdłużej, jak tylko się da, ale teraz gdy jest taka pogoda to strasznie mnie ciągnie na dwór, na łono natury i chyba jednak za 3 tygodnie na wizycie się już skuszę:) poza tym jestem typem "nocnego marka", w związku z czym w tygodniu nie śpię raczej dłużej niż 6 godzin, więc czasem się też zastanawiam, czy tym nie szkodzę dziecku (?) Nie wiem, czy ono wyczuwa, ze jestem rano niewyspana i brakuje mi energii?
a co do tych wszstkich spraw odnośnie warunków na porodówkach i tego, jak wielkie ma znaczenie, na kogo się akurat trafi i w jakim będzię humorze, to uważam, że jest to skandaliczne. Prawo za mało reguluje te kwestie moim zdaniem, a potem - tak jak w przytoczonym przez którąś z Was artykule z Wyborczej - w odpowiedzi na skargę pacjentki Rada Lekarska i tak stwierdzi, że nic się nie stało...:(

Słoneczko gratuluję synka :) super, że wszystko w porządku :)
Witam nowe mamy :)
Faktycznie te porodówki będę chyba przepełnione, zwłaszcza przy pełni ;)
my dzisiaj prawie cały dzień poza domem, padam z nóg, a jeszcze muszę dom ogarnąć. Najgorsze, że jutro o 5 zadzwoni budzik...

Oczywiscie ze plan porodu jest przestrzegany jezeli idzie bezproblemowo i lekarz nie bedzie wiedzial bo oni sa przy porodzie jak sa komplikacje. O masazu tez slyszalam ale sie nie zdecydowalam sama robic, a meza nie chcialam angazowac.

Hej nowe mamy! Miło że nas tak dużo :)

Tak, naczytałam się o Dianatalu przed porodem z Filipkiem. Opinie skrajnie różne. I tak - lekarz prowadzący ciążę twierdził że skład preparatu nie wskazuje na to, że może on w jakiś sposób przyspieszyć poród. Że każdy poród jest też inny i nie wiadomo czy to że ktoś urodzi szybko i bezboleśnie (umówmy się to taka przenośnia) to efekt żelu czy przypadku. Natomiast położne ze szkoły rodzenia (z porodówki w Wojewódzkim) mówiły że z ich doświadczenia wynika że te kobiety które rodziły z Dianatalem rodziły szybciej i sprawniej. Ja myślałam, myślałam... myślałam o zakupie tego żelu, zamówiłam w aptece i...zanim odebrałam to urodziłam :) heh więc trudno cokolwiek powiedzieć, naprawdę.

Jeśli chodzi o nacinanie krocza to wiem, że w wojewódzkim starają się tego nie robić. W ogóle mam takie miłe wspomnienia na temat położnych z tego szpitala, że tak jakoś miło mi się robi na ich wspomnienie :) A i chętnie nacierają tym żelem dziewczyny :)

A propos nacinania krocza :) w szkole rodzenia pewnie położne powiedzą że jest pewien sposób, lepszy od Dianatlu, i tańszy, na uniknięcie cięcia :) to jest masowanie krocza i szyjki :)) Nie pamiętam od którego to tygodnia należy robić ale...to jest sposób...Ja próbowałam to robić, ale nie było to przyjemne więc dałam sobie spokój. A najciekawsze jest to, że zostałam nacięta dokładnie w tym miejscu gdzie masaż sprawiał mi największy dyskomfort. Dziewczyny, Wy macie mężów obok to możecie poprosić zawsze o pomoc, ja samotna matka miałam utrudnienia ;) a jak już się doprosiłam to mam ciąże za ciążą :DD

Plan porodu to nie jest lista widzimisię ciężarnych. Wszystko zależy od przebiegu porodu. Nie wiem czy widziałyście jak wygląda taki plan - jest schemat, najczęściej każdy szpital ma swój własny i wszystko co tam sobie zapiszesz jest opisane klauzulą w stylu " o ile przebieg porodu pozwoli". Ja miałam plan porodu, dałam położnym, one przeczytały, przyswoiły i ok. Pełne zrozumienie. Mogłam tam napisać że chcę rodzić w pozycji na główce nawet ale w momencie kiedy np podłączona jest oksy to jedyna możliwa pozycja to na leżąco.
To prawda, że u nas zapytać lekarza jak wygląda poród sn to zrobi wielkie oczy, o takie sprawy tochyba najlepiej pytać położne właśnie.

TENS nie dziala tylko na krzyzowe, na normalne tez, to sa lekkie wstrzasy elektrycznd ktore "zajmuja" mozg i wtedy" zapomina albo raczej nie jest wstanie rejestrowac bolu, bo jakby moze przetwarzac tylko jeden bodziec. Dziala fajnie ale tylko w pierwszej razie porodu tzn zanim sie rozkreci powazna akcja porodowa, potem juz nie da sie oszukac, tak samo jak gaz I branie prysznica czy siedzenie w wodzie.
Co do nacinania to w Uk to jest ostatecznosc, polozna mi tlumaczyla ze dokladnie wiadomo kiedy trzeba naciac, nie pamietam dokladnie ale jak juz widac glowie to w zaleznosci ile widac I jak ustawiona dokladnie wiadomo czy rozerwie I trzeba ciac, czy da rade bez. Jeszcze mi mowila ze lepiej sie goi naturalna rana nic ciecie chyba ze grozi rozerwaniem 3 stopnia. Takze zgadzam sie ze to zalezy od dobrej woli poloznej. Acha czytalam ostatnio artykul ze jakas dziewczynami ktora rodzila w Trojmiescie, zlozyla skarge bo ja wysmiali jak przyszla z planem porodu pomimo ze weszly nowe dyrektywy. Nowe majace 2 lata. Czyli mozna sobie ustalic czy nacinac, w jakiej pozycji rodzic itd. Podobno najlepsza wiedze mialy o tym polozne a najmniej wiedzieli o co chodzi ordynatorzy porodowek

a ja zapisałam się na warsztaty 06.06 w gdańsku.

dostałam tylko mail potwierdzający moje zgłoszenie, nic więcej:>

Tak, wybieram się na warsztaty ale jeszcze nie dostałam żadnej informacji. Teraz takie piękne dni, że możemy się kiedyś umówić na spacerek po bulwarze :) Rodziców niestety nie mam tu na miejscu, samiutka jestem z synkiem :(

A dziękuję za informację o TENS

Katrine: to przed samymi warsztatami umówmy się, jak się rozpoznać :) dostałaś już jakąś informację zwrotną (np. gdzie się odbędą?)

też jestem z Gdyni i melduję że już zapisałam się na te warsztaty 7.06., mam nadzeję, że spotkam tam forumowiczki:>

TENS pomaga przy bólach z krzyża. Ja ich nie miałam więc mi by się nie przydał ;)

Lepa faktycznie dzieciaki mamy w podobnym wieku i terminy blisko siebie. Może wpadniesz na nasze spotkanie kolejne to się poznamy ;) Niestety nie łatwo być samej w ciąży z 2 latkiem u boku :/ ale co zrobić. A masz chociaż rodziców "pod ręką"

Lepa: askoro jesteś z Gdyni, to moze wybierasz się na warsztaty Mamo to ja 07.06? z tego co pamiętam, to idzie też Dora (mam nadzieję, że nie pomyliłam:))

hej Periri i Lepa!
Periri: a dowiadywałaś się jakoś wcześniej w tym szpitalu, co sądzą nt. Dianatalu, czy kupiłaś w ciemno? w sumie moim zdaniem, powinni się cieszyć, że ktoś wydał tyle kasy i go kupił, bo jeżeli naprawdę skraca i ułatwia poród, to i personel na tym korzysta... A z tym nie-nacinaniem to jest z pewnością tak, jak piszesz - połowa sukcesu to położna, której "się chce". Podobno więcej niż połowy nacięć wykonywanych, niestety rutynowo, w Polsce można by uniknąć, gdyby 1. namawiano kobiety do porodu w pozycji wertykalnej, 2. położne chroniły krocze. Gdyby jeszcze było tak jak kiedyś, że można było zapłacić i mieć "swoją położną"... (no chyba, że któryś szpital jeszcze na to pozwala?) A tak się jest zdanym na łaskę i niełaskę :(

Ja czytałam opinie o tych żelach, że to raczej placebo, że to takie żele intymne, ułatwiające poślizg, jak ginekologiczne i że nie robią aż takiej różnicy, a cena jest dość miażdżąca...

ja się zastanawiam nad TENS... wiecie coś?

Słoneczko, gratulacje i co do ruchów i co do określenia płci (no i trafności Twoich przeczuć, u mnie było podobnie ;) ). Fajnie, że się odzywasz! :)

Ania83 co do żelu nie pomogę Ale też już się palę do szkoły rodzenia! ;) Został jeszcze miesiąc...

Periri, Lepa_ - witajcie! :) Niech Wam się dobrze pisze ;) Ale nam się to nasze grono powiększyło ostatnio - coś czuję, że jesienią obłożenie na porodówkach będzie niemałe ;) No i Lepa cieszę się, że zasilisz nasze, jednak nadal nieliczne, grono gdynianek ;)

Dziś zdecydowanie nie mój dzień jakoś tak nie umiem sobie miejsca znaleźć, nauka już mi bokiem wychodzi(żeby tylko) Może jakieś przesilenie? Cholera wie A Tymek dzisiaj robi za tasiemca - ciągle coś wsuwam ;)
Co jak co, ale ten weekend był wyjątkowo płodny w posty (jak na weekend oczywiście ;) ).

Miłego wieczoru! ;)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...